Dokumentets metadata

Dokumentets dato:08-03-2016
Offentliggjort:08-03-2016
SKM-nr:SKM2016.115.SKAT
Journalnr.:14-3133705
Referencer.:Momsloven
Dokumenttype:Styresignal


Kantinemoms - administrativt forenklede ordninger - styresignal

SKAT præciserer grundlaget for anvendelsen af de forenklede ordninger til fastsættelse af momsgrundlaget for virksomhedskantiner.De forenklede ordninger kan anvendes som et valgfrit alternativ til en faktisk opgørelse af kostprisen, når en virksomhed leverer kantineydelser til sine medarbejdere til en pris, der er lavere end kostprisen.


Sammenfatning

SKAT har konstateret, at nogle virksomheder har vanskeligheder med at få opgjort det rigtige momsgrundlag for virksomhedskantiner efter de forenklede ordninger.

SKAT præciserer derfor grundlaget for anvendelsen af de forenklede ordninger til fastsættelse af momsgrundlaget for virksomhedskantiner.

De forenklede ordninger kan anvendes som et valgfrit alternativ til en faktisk opgørelse af kostprisen, når en virksomhed leverer kantineydelser til sine medarbejdere til en pris, der er lavere end kostprisen.

Baggrund og problemstilling

Momsloven § 29 vedrører momsgrundlaget ved handel mellem interesseforbundne parter.

Bestemmelsen omfatter blandt andet den situation, hvor ansatte i en virksomhed køber mad i virksomhedens kantine til en pris, som er lavere end fremstillingsprisen/kostprisen. I stedet for at beregne moms af salgsprisen, skal momsen i denne situation beregnes af fremstillingsprisen/kostprisen, såfremt der ikke findes en sammenlignelig levering mellem ikke-interesseforbundne parter.

Som det fremgår af SKM2008.826.SKAT , er det SKATs vurdering, at der ikke findes sammenlignelige leverancer på det frie marked, da virksomhedskantiner, udover at sælge mad- og drikkevarer, også fungerer som frokoststue, hvor medarbejderne kan indtage egne medbragte mad- og drikkevarer.

SKATs opfattelse:

Administrativt forenklede ordninger

De administrativt forenklede ordninger er et alternativ til opgørelsen af kostprisen, når der foreligger et interessefællesskab mellem medarbejderne og virksomheden, som driver kantinen. Det er virksomhedens eget valg om den ønsker at anvende en administrativt forenklet ordning.

De administrativt forenklede ordninger er beskrevet i SKM2008.826.SKAT og Den juridiske vejledning D.A.8.1.3.3.3 , "Administrativt forenklede ordninger". Der er tale om to forskellige ordninger, herefter benævnt som "ordning 1" og "ordning 2".

Ordning 1

Denne ordning indebærer, at momsgrundlaget for hele kantinens aktivitet, herunder salg til ansatte samt gæsteservering (repræsentation) beregnes af følgende priser (alle eksklusive moms):

De 5 %, der beregnes af råvareprisen, anses for at dække virksomhedens udgifter til indkøb af køkkenmaskiner m.v.

De 25 %, der fragår lønudgiften til eget personale, anses for at udgøre lønninger til afrydning m.v., der er en generel omkostning for virksomheden og derfor ikke skal indgå i momsgrundlaget for kantinedriften.

SKAT skal for så vidt angår "ordning 1" præcisere,

Ordning 2

Denne ordning indebærer, at momsgrundlaget for hele kantinens aktivitet, herunder salg til ansatte samt gæsteservering (repræsentation) beregnes af:

De 25 %, der fragår lønudgiften til personale, anses ligesom ved "ordning 1" for at udgøre lønninger til afrydning m.v., der er en generel omkostning for virksomheden og derfor ikke skal indgå i momsgrundlaget for kantinedriften.

SKAT skal for så vidt angår "ordning 2" præcisere,

Øvrige forhold:

Udgifter til ekstern arbejdskraft

Det fremgår af Den juridiske vejledning, D.A.8.1.3.3.3 , at alle udgifter, der medgår til køb og fremstilling af varen skal medregnes til kostprisen, herunder også udgifter til rengøring i forbindelse med madlavningen.

Udgifter, der vedrører spiselokale/frokoststue, skal derimod ikke indgå i beregningen af kostpris for kantineydelser.

SKAT præciserer,

Skift af opgørelsesmetode

De forenklede ordninger kan anvendes efter virksomhedens valg ud fra de principper, som er beskrevet ovenfor. Virksomheden kan fra afgiftsperiode til afgiftsperiode frit vælge mellem anvendelse af den forenklede ordning eller faktisk opgørelse af kostprisen.

SKAT præciserer,

Koncernforbundne selskaber

Et koncernforbundet selskab kan levere kantineydelser til et eller flere øvrige selskaber i koncernen.

Koncernforbundne selskaber indgår i et interessefællesskab både i forhold til hinanden og i forhold til egne og øvrige koncernforbundne selskabers medarbejdere. Se momsloven § 29, stk. 3.

Et selskab, som leverer kantineydelser til interesseforbundne parter, skal ligeledes opgøre et momsgrundlag svarende til fremstillingsprisen/kostprisen. Det gælder uanset, om leveringen sker til egne medarbejdere eller til et koncernforbundet selskab.

SKAT præciserer,

Interessefællesskab

De forenklede ordninger kan finde anvendelse til opgørelse af momsgrundlaget, når der foreligger interessefællesskab mellem sælger og køber.

SKAT præciserer,

Virkningstidspunkt og ophævelse

Styresignalet har virkning fra 1. september 2016.

Styresignalet vil blive indarbejdet i Den juridiske vejledning 2016-2, hvorefter styresignalet bortfalder.