C.A.10.4.2.4.3 Ordninger omfattet af reglen i PBL § 53 B

Dette afsnit handler om hvilke ordninger, der er omfattet af beskatningsreglen i PBL § 53 B.

Afsnittet indeholder:

Regel

Følgende ordninger er omfattet af bestemmelsen, jf. PBL § 53 B, stk. 1:

Se afsnit C.A.10.4.2.3 for de enkelte ordninger, idet der er sammenfald mellem de ordninger, der er omfattet af PBL § 53 A og PBL § 53 B.

Skatterådet kunne ikke bekræfte, at Person B Family Trust var en livsforsikring, pensionskasseordning, syge- eller ulykkesforsikring, eller udenlandsk penge- eller kreditinstitut ordning, og trusten var derfor ikke omfattet af PBL § 53 B.
Skatterådet fandt derimod, at formuen og indkomsten i "Person B Family Trust", måtte anses for tilhørende spørgeren, og at den pågældende pensionsordning må anses for sidestillet med en form for opsparing/privat hensættelse hørende under spørgers formuesfære. Trusten skulle i skattemæssig henseende anses som en transparent enhed for spørgeren, og trustens løbende indkomst samt kapitalgevinster og -tab af trustens aktiver og passiver skulle beskattes hos spørgeren. Se SKM2013.83.SR.

Krav til oprettelsen og præmien/bidraget

For at være omfattet af PBL § 53 B skal

Skatteyderen skal dokumentere, at betingelserne er opfyldt.

Se også

Se også afsnit C.A.10.4.2.4.1 om historik.

Hvis fradragsretten eller bortseelsesretten er begrænset efter de udenlandske beskatningsregler, er betingelserne i PBL § 53 B ikke opfyldt, fordi det er et krav, at samtlige indbetalinger er fragået den skattepligtige indkomst. Bestemmelsen gælder derfor ikke, og ordningen er i så fald omfattet af PBL § 53 A.

Det er uden betydning om fradraget/bortseelsen har været foretaget ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst idet land, hvor ordningen er oprettet, eller ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst i et andet land, fx. det land, hvor den forsikrede har haft bopæl.

Efter tilflytning til Danmark

Det er kun alle indbetalinger frem til flytningen til Danmark, der skal være fratrukket eller bortset fra i udlandet. Efter tilflytningen til Danmark, er der ikke fradrag for præmier og bidrag ved opgørelsen af den danske skattepligtige indkomst.

Er der efter tilflytningen til Danmark fortsat fradrags- eller bortseelsesret i udlandet for indbetalinger, der er foretaget efter tilflytningen til Danmark, har dette ingen betydning for anvendelsen af PBL § 53 B. Den del af udbetalinger, der sker den 1. januar 2014 eller senere, og som svarer til disse indbetalinger, vil blive beskattet ved udbetaling fra ordningen jf. PBL § 53 B, stk. 6. 3 pkt., som ændret ved lov nr. 1500 af 18.december 2013, § 2, nr. 11.

Oversigt over afgørelser, domme, kendelser, SKAT-meddelelser med videre

Skemaet viser relevante afgørelser på området:

Afgørelse samt evt. tilhørende SKAT-meddelelse

Afgørelsen i stikord

Yderligere kommentarer

SKAT

SKM2013.83.SR

Spørgeren påtænkte at flytte til Danmark, og ønskede inden da svar på, hvordan de indbetalinger spørgers arbedsgiver Q UK Limiteds havde foretaget til Person B Family Trust ville blive behandlet skattemæssigt.
Skatterådet kunne ikke bekræfte, at Person B Family Trust var en livsforsikring, pensionskasseordning, syge- eller ulykkesforsikring, eller udenlandsk penge- eller kreditinstitut ordning, og trusten var derfor ikke omfattet af PBL § 53 B.
Skatterådet fandt derimod, at formuen og indkomsten i "Person B Family Trust", måtte anses for tilhørende spørgeren, og at den pågældende pensionsordning må anses for sidestillet med en form for opsparing/privat hensættelse hørende under spørgers formuesfære. Trusten skulle i skattemæssig henseende anses som en transparent enhed for spørgeren, og trustens løbende indkomst samt kapitalgevinster og -tab af trustens aktiver og passiver skulle beskattes hos spørgeren.
Det kunne bekræftes, at udbetalingene fra ordningen var skattefrie for Person B, hvis han var bosat i Danmark på udbetalingstidspunktet, samt at han ved tilflytningen til Danmark ville blive omfattet af kildeskattelovens § 9, og skulle opgøre indgangsværdier af trustens aktiver og passiver.

Afgørelsen er påklaget til LSR