Dokumentets metadata

Dokumentets dato:18-07-2006
Offentliggjort:31-07-2006
SKM-nr:SKM2006.490.SR
Journalnr.:06-073554
Referencer.:Statsskatteloven
Dokumenttype:Bindende svar


Rette indkomstmodtager

Skatterådet bekræftede, at konsulenthonorarer erhvervet fra en tidligere arbejdsgiver ikke ville blive anset for erhvervet af skatteyder som led i et fast tjenesteforhold til denne, samt at et af skatteyder nystiftet selskab kunne godkendes som rette indkomstmodtager af konsulenthonorarerne fra skatteyders tidligere arbejdsgiver.


Spørgsmål

  1. Vil konsulenthonorarer fra A A/S erhvervet efter den 1. maj 2006 af skattemyndighederne blive anset for erhvervet af B som led i et fast tjenesteforhold til selskabet?
  2. Kan et af C Holding ApS nystiftet datterselskab af skattemyndighederne godkendes som rette indkomstmodtager af konsulenthonorarer fra A A/S erhvervet efter den 1. maj 2006?

Svar

1. Spørgsmål 1 besvares benægtende.

2. Spørgsmål 2 besvares bekræftende.

Beskrivelse af de faktiske forhold

Forespørger er i dag ansat som administrerende direktør i A A/S, som fremstiller X- produkter m.v. Han ejer ingen aktier i firmaet og er ikke i familie med ejeren.

Han har valgt at opsige sin stilling pr. 30. april 2006 for at starte egen virksomhed.

Han stiftede B Holding ApS i foråret 2005. Selskabet har indtil videre været uden nævneværdige aktiviteter.

Han påtænker at lade sit selskab B Holding ApS stifte et datterselskab, hvori den nye virksomhedsaktivitet skal etableres. Virksomhedens primære aktivitet bliver handel med Y- varer til detailkæder. Denne virksomheds strategi betyder, at han ikke kan forvente indtægter af betydning fra hovedaktiviteten inden efteråret 2007.

Virksomhedsetableringen bliver derfor en kapitalkrævende proces, som vil kræve både selvfinansiering og lånefinansiering. I opstartsfasen vil forespørger være eneste ansatte i datterselskabet. Som ejer forventer forespørger i virksomhedens opstartsfase at være løntilbageholdende for at konsolidere virksomheden. Han forventer således ikke at hæve løn i det første driftsår.

Ejeren af A A/S har ytret ønske om, at han lejlighedsvis gerne vil bruge forespørger som strategisk konsulent.

Forespørger er positivt stemt overfor et samarbejde, idet der er sund fornuft i at lade den nyetablerede virksomhed i datterselskabet have sekundære aktiviteter i opstartsfasen for dels at give grundlag for forespørgers egen fuldtidsbeskæftigelse i selskabet og dels for at medvirke til finansiering af den primære aktivitet i etableringsfasen.

I kraft af et i forvejen stort netværk og som afledet effekt af konsulentarbejdet for A A/S vil der i datterselskabet kunne forekomme konsulentarbejde for andre hvervgivere, men det forventes ikke at blive tilfældet, idet selskabets og forespørgers egen indsats vil blive koncentreret omkring opstarten af den primære aktivitet.

Der vil ikke blive indgået nogen skriftlig konsulentaftale med A A/S, idet forespørger ønsker at være frit stillet med hensyn til at antage og afvise opgaver, idet der er tale om en sekundær aktivitet, som må vige for datterselskabets primære aktivitet.

Der vil blive tale om aperiodisk konsulentarbejde alt efter behovet hos A A/S.

Konsulentarbejdet for A A/S forventes ifølge mundtlig aftale at blive afregnet på timebasis incl. moms. Datterselskabet momsregistreres og der fremsendes først faktura, når det enkelte bestilte arbejde er udført. Der er enighed om, at aftaleforholdet er mellem A A/S og datterselskabet, hvori forespørger er ansat.

Samarbejdet kan fra begge sider opsiges med dags varsel.

A A/S har ikke andre forpligtelser overfor forespørger eller datterselskabet. Forespørger er således ikke omfattet af funktionærloven og ferieloven. Der beregnes ikke feriepenge af honoraret. Der udbetales naturligvis ikke honorar under sygdom men kun for udført arbejde. Forespørger er ikke omfattet af A A/S's erhvervsansvarsforsikring, arbejdsskadeforsikring el.lign.

Såfremt A A/S påføres tab som følge af rådgivning, som forespørger har udført og som datterselskabet har opkrævet konsulenthonorar for, vil forespørger/datterselskabet kunne ifalde et økonomisk erstatningsansvar herfor efter almindelige ansvarsretlige regler.

Som det fremgår, vil der ikke være tale om nogen fast arbejdstid for A A/S. Datterselskabet vil i opstartsfasen have adresse på forespørgers bopæl. Konsulentarbejdet forventes udført dels fra bopælen, dels på A A/S's forretningsadresse og dels andre steder. Konsulentarbejdet vil være forbundet med egne udgifter til kontorhold, kontorinventar, IT, telefon, rejse- og transportudgifter m.v.

SKATs indstilling og begrundelse

Ad spørgsmål 1.

Spørgsmålet skal besvares ud fra en afgrænsning mellem begreberne lønmodtagere og selvstændigt erhvervsdrivende. Da skattelovene ikke indeholder en definition af, hvornår der er tale om henholdsvis lønmodtagerforhold og selvstændig erhvervsvirksomhed, skal svaret findes i vejledninger og afgørelser på området.

Det er som regel ikke forbundet med større vanskeligheder at afgøre, om en indkomstmodtager er lønmodtager eller selvstændigt erhvervsdrivende. I praksis kan der dog forekomme tilfælde, hvor det kan være svært at afgøre.

I Ligningsvejledningen afsnit E.A.4.1 . er afgrænsningen mellem lønmodtagere og selvstændigt erhvervsdrivende beskrevet.

Det fremgår heraf, at som lønmodtager anses den, der modtager vederlag for personligt arbejde i et tjenesteforhold udført efter arbejdsgiverens anvisninger og for dennes regning.

Selvstændig erhvervsvirksomhed er derimod normalt kendetegnet ved, at der for egen regning og risiko udøves en virksomhed af økonomisk karakter og med det formål at opnå et overskud.

Ligningsvejledningen opremser en række kriterier, som kan benyttes i bedømmelsen af om en indkomstmodtager er lønmodtager eller erhvervsdrivende.

Følgende kriterier vægter for et lønmodtagerforhold:

Følgende kriterier vægter for selvstændig erhvervsvirksomhed:

I de tilfælde hvor det kan være forbundet med vanskeligheder, at fastslå om der er tale om et lønmodtagerforhold eller selvstændig erhvervsvirksomhed, må det afgøres ud fra en samlet afvejning af ovennævnte kriterier.

Forespørger skriver i sin redegørelse, at han er administrerende direktør i A A/S, men har valgt at opsige sin stilling pr. 30. april 2006 for at starte egen virksomhed primært med handel med designervarer til detailkæder.

Forespørger skriver videre, at han ikke ejer aktier i A A/S og at han i øvrigt ingen familiemæssige relationer har til selskabets ejere.

Herudover nævner forespørger følgende betingelser/vilkår for konsulentarbejdet for A A/S:

Med udgangspunkt i Ligningsvejledningens kriterier vurderer SKAT, at forespørgers beskrivelse af vilkårene for det påtænkte konsulentarbejde for A A/S overvejende taler for, at han er erhvervsdrivende og ikke lønmodtager. Det må efterfølgende være op til ligningsmyndigheden konkret at afgøre, om ovenstående vilkår er opfyldt.

På baggrund af ovennævnte indstilles det, at spørgsmål 1 besvares med nej.

Ad spørgsmål 2.

Da det påtænkte konsulentarbejde for A A/S i relation til spørgsmål 1 anerkendes som selvstændig erhvervsvirksomhed, er SKAT af den opfattelse, at aktiviteten også kan udføres fra et af C Holding ApS nystiftet selskab.

SKAT indstiller derfor, at spørgsmål 2 besvares bekræftende.

Skatterådets afgørelse og begrundelse

Skatterådet tiltræder indstillingen og begrundelsen.