A.B.1.2.1.1 Pligt eller fritaget for pligt til at indberette oplysninger efter skattekontrolloven

Dette afsnit handler om pligt - eller fritagelse for pligt - til at indberette oplysninger om indkomster, fradrag, formue og ansættelsesforhold mv. efter SKL afsnit II og kapitel 1 (§§ 1-7) i BEK nr. 890 af 10. juli 2015 om indberetningspligter m.v. efter skattekontrolloven (indberetningsbekendtgørelsen).

Afsnittet indeholder:

Indberetningspligt

Pligt til at indberette oplysninger om indkomster, fradrag, formue og ansættelsesforhold mv.

Der er pligt til at indberette oplysninger om indkomster, fradrag, formue og ansættelsesforhold mv. efter følgende bestemmelser i skattekontrolloven:

Indberetningspligtige er således navnlig arbejdsgivere, finansielle institutioner mv., der skal indberette om deres kunders finansielle formue, herunder pensionsordninger, og afkastet heraf, foreninger mv., der modtager gaver, og offentlige myndigheder, der udbetaler overførselsindkomster eller tilskud.

Bemærk

Den subjektive pligt til digitalt at indberette oplysninger om A-indkomst, B-indkomst, legater mv., personalegoder, tilbagebetaling af kontanthjælp og introduktionsydelse samt ansættelsesforhold efter SKL §§ 7-7 D og § 7 J til indkomstregisteret (eIndkomst) er yderligere præciseret i LBK nr. 49, af 12. januar 2015 om et indkomstregister (IKR) § 2, med henvisning til § 3, stk. 1, nr. 1-11. Se afsnit A.B.1.2.1.3 om eIndkomst som modtager af indberetninger.

Private virksomheders mv. indberetningspligt under hensyn til hjemsted eller fast driftssted i Danmark

For private virksomheder og organisationer mv. påhviler indberetningspligten nærmere

Se BEK nr. 890 af 10. juli 2015 om indberetningspligter m.v. efter skattekontrolloven (indberetningsbekendtgørelsen) § 1, stk. 1, 1. pkt.

Dette indebærer, at hvis en lønmodtager udstationeres til en dansk arbejdsgivers faste driftssted eller kontor i udlandet, har arbejdsgiveren uændret pligt til at indberette løn mv., der udbetales til lønmodtageren, fordi det faste driftssted må antages at være en integreret del af den danske virksomhed.

Ved en lønmodtagers udstationering til et dansk selskabs udenlandske datterselskab er det afgørende for indberetningspligten, om datterselskabet er skattepligtigt til Danmark:

Fritagelse for indberetningspligt

Kongehuset og Det Diplomatiske Korps

Personer og institutioner mv., hvorom der ikke skal foretages indberetning på grundlag af indberetningsbekendtgørelsens § 5, er selv fritaget for at foretage indberetning. Det drejer sig om:

Se indberetningsbekendtgørelsens § 1, stk. 1, 2. pkt., med henvisning til bekendtgørelsens § 5.

Endvidere er det særskilt fastsat, at konti i pengeinstitutter mv., der tilhører personer, som nævnt i KSL § 3, stk. 1, er undtaget fra indberetningspligterne efter SKL §§ 8 H-8 K og §§ 8 P-8 R.

Personkredsen efter KSL § 3, stk. 1, er stort set samme personkreds, som er nævnt i indberetningsbekendtgørelsens § 5.

Se SKL § 8 N.

Hvis kun pligt til at indberette beløb til dækning af en persons udgifter til sagkyndig bistand mv. i skattesager

Hvis en fysisk person alene ville have pligt til efter SKL § 7 H at indberette beløb til dækning af en persons udgifter til sagkyndig bistand mv. i skattesager efter LL § 7 Q, stk. 1, nr. 2,

Se indberetningsbekendtgørelsens § 1, stk. 2.

Visse aktiver og afkast i pensionsordninger

En række pensionsopsparingsordninger efter pensionsbeskatningsloven er undtaget fra indberetningspligt efter SKL §§ 8 H, 8 Q, 9 B, 10, 10 A, 10 B eller 10 E. Det drejer sig om:

  1. Rateopsparing i pensionsøjemed efter PBL § 11 A.
  2. Opsparing i pensionsøjemed efter PBL PBL §§ 12- 14 A.
  3. Indeksordning efter PBL § 15.
  4. Selvpensioneringskonti efter PBL § 51, hvis kontoen er oprettet før den 2. juni 1998.
  5. Opsparings- og forsikringsordninger, der udelukkende har familieforsørgelse til formål (børneopsparingskonti) efter PBL § 51.

Fritagelserne efter nr. 1-4, gælder også ved danske bankers mv. indberetning efter SKL § 8 X om indkomst til gode for begrænset skattepligtige personer.

Fritagelserne skal ses i sammenhæng med, at der er skat efter pensionsafkastbeskatningsloven og derfor ikke behov for indberetning af hensyn til beskatning af renter og aktieudbytte mv. som kapitalindkomst og aktieindkomst hos de individuelle skattepligtige i egenskab af pensionsopsparere.

Som undtagelser til disse fritagelser er der pligt til at indberette

Se indberetningsbekendtgørelsens § 7.