Kendelse af 08-09-2023 - indlagt i TaxCons database den 12-10-2023

Journalnr. 22-0112499

Skattestyrelsen har givet afslag på gæstestuderendefradrag efter Den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst, da de ikke har anset klageren for udelukkende at have opholdt sig i Danmark i studie- eller uddannelsesøjemed.

Landsskatteretten stadfæster Skattestyrelsens afgørelse.

Faktiske oplysninger

Klageren er indrejst til Danmark fra Færøerne den 13. november 2019. Efter indrejsen har hun arbejdet hos [virksomhed1] og siden hen startet HD-studie på [universitet1]. Hun er påbegyndt HD-studiet 11 måneder efter sin første indrejse.

Det fremgår af Det Centrale Personregister, at hun i perioden fra den 13. november 2019 til den 29. april 2020. og siden den 1. september 2020 er tilmeldt folkeregistret på adressen [adresse1][by1]. I perioden fra den 29. april 2020 til den 1. september 2020 er klageren tilmeldt folkeregistret på Færøerne.

Ifølge lønoplysninger fra [virksomhed1] i eIndkomst, har klageren været ansat siden november 2019.

Ifølge ansættelseskontrakten, underskrevet den 9. oktober 2019 af arbejdsgiveren, er klageren pr. 1 september 2020 ansat som revisor (associate) hos [virksomhed1], Statsautoriseret revisionspartnerselskab. Arbejdstiden er aftalt til 37 timer pr. uge, og bruttolønnen (grundløn med tillæg af selskabet pensionsbidrag) er aftalt til 18.500 kr. pr. måned.

Den 1. september 2020 har klageren påbegyndt et HD-studiet på [universitet1].

Ifølge Uddannelses- og Forskningsstyrelsens hjemmeside fremgår bl.a. følgende:

”En uddannelse godkendes til SU, hvis den:

har mindst tre måneders sammenhængende varighed

foregår på et offentligt anerkendt uddannelsessted

er tilrettelagt som heltidsundervisning

er ulønnet.

Er en del af uddannelsen lønnet, kan du få SU i de ulønnede måneder med undervisning”

Derudover fremgår en liste over videregående uddannelser, der er SU-berettiget. Heraf fremgår HD-studiet ikke.

Af [universitet1]’ og SDU’s hjemmeside fremgår følgende omkring HD-uddannelsen:

”HD uddannelsen er ikke SU-berettiget, men under en række forudsætninger er det muligt at søge Statens Voksenuddannelsesstøtte (SVU).”

Skattestyrelsens afgørelse

Skattestyrelsen har ikke anset klageren for berettiget til gæstestuderendefradrag efter Den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst.

Følgende fremgår bl.a. af Skattestyrelsens afgørelse:

”Skattestyrelsen har ændret grundlaget for din skat for 2021 sådan: Du har bedt om at få ændret grundlaget for din skat for 2021.

Vi har modtaget dine bemærkninger til sagen den 26. september 2022. Dine bemærkninger ændrer ikke vores forslag. Du opfylder betingelserne for genoptagelse efter skatteforvaltningslovens § 26, stk. 2, og vi har derfor set på din sag igen.

Vi vurderer imidlertid, at der ikke skal ske ændringer, fordi:

Vi anser ikke, at du er kommet til Danmark udelukkende med henblik på uddannelse. Du kan derfor ikke få gæstestuderendefradrag og rigsfællesskabsfradrag.

Ved henvendelse, modtaget den 30. april 2022, ansøger du om gæstestuderendefradrag for 2021. Du oplyser, at du i 2021 fik godkendt fradrag som udenlandsk studerende for 2020, og at du telefonisk fik besked om, at du vil have adgang til rubrik 437 (Fradrag for visse udl. gæstestud. begyndt efter 31.12.2010) og rubrik 54 (Fradrag for fiskere, DIS- indkomst begrænset fart m.v.) for 2021, men at du kun kunne få adgang til rubrik 54. I øvrigt oplyser du, at du allerede har indtastet rigsfællesskabsfradrag svarende til 36.000 kr. for 2021, og at du mangler adgang til rubrik 437 for at kunne indtaste 46.700 kr. ind. Du har vedhæftet din henvendelse de dokumenter, du den 30. marts 2021 har sendt til os for 2020.
Ved blanket 04.062, underskrevet den 11. december 2020, oplyser du, at du er tilflyttet Danmark fra Færøerne den 1. september 2020.

Det fremgår af Det Centrale Personregister, at du i perioden fra den 13. november 2019 til den 29. april 2020, og siden den. 1. september 2020 er tilmeldt folkeregistret på adressen [adresse1][by1]. I perioden fra den 29. april 2020 til den 1. september 2020 var du tilmeldt folkeregistret på Færøerne.

Du er registreret som fuldt skattepligtig til Danmark siden den 13. november 2019 uafhængigt af, at du i en periode opholdt dig på Færøerne. Vi anser, at du i løbet af dit ophold på Færøerne har bevaret rådighed til din bolig i Danmark.

Ifølge lønoplysninger fra [virksomhed1] i eIndkomst, har du været ansat siden november 2019. Ovenikøbet, har du haft fri telefon fra [virksomhed1] i perioden fra maj 2020 til og med august 2020, hvor du har været på Fæøerne.

Ifølge ansættelseskontrakt, underskrevet den 9. oktober 2019 af din arbejdsgiver, er du pr. 1. september 2020 ansat som revisor (Associate) hos [virksomhed1], Statsautoriseret Revisionspartnerselskab. Arbejdstiden er aftalt til 37 timer pr. uge, og bruttolønnen (grundløn med tillæg af selskabet pensionsbidrag) er aftalt til 18.500 kr. pr. måned.

Det fremgår af din ansættelseskontrakt, at inden din start i [virksomhed1] skal du tilmelde dig enten cand.merc.aud. eller HD-studiet. Skal du læse HD, betaler [virksomhed1] for tilmeldingen til studiet. [virksomhed1] dækker udgifter til studiebøger.

Det fremgår af skrivelse af den 25. juni 2020 fra [universitet1] til dig, at du er inviteret til introdag (online) den 25. august 2020. Det fremgår af blanket 04.062, underskrevet den 11. december 2020, at din uddannelse er påbegyndt den 1. september 2020.

Uanset at ansættelsesforholdet er betinget af tilmelding til enten cand.merc.aud. eller HD-studiet, er ansættelseskontrakten ikke en lærlingekontrakt eller lignende omfattet af artikel 20 i den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst af 23. september 1996, jf. protokollens afsnit IX stk. 3.

Ifølge artikel 20 i den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst af den 23. september 1996, jf. pro- tokollens afsnit IX stk. 3 er man berettiget til gæstestuderendefradrag, hvis man som studerende opholder sig midlertidigt i Danmark udelukkende i studie- eller uddannelsesøjemed.

Vi anser ikke, at du er kommet til Danmark udelukkende med henblik på uddannelse. Dit hovedfor- mål er ikke at studere. Du har løn fra [virksomhed1] siden november 2019, samt fri telefon i perioden i perioden fra maj 2020 til og med august 2020, hvor du har været på Færøerne og fra den 1. september 2020 er du ansat som revisor. Du har ikke reageret på, at din årsopgørelse for indkomståret 2020 dækker hele året. Du har dermed fået personfradrag for hele indkomståret.

Du kan derfor ikke få gæstestuderendefradrag for indkomståret 2021 i henhold til artikel 20 i den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst af den 23. september 1996, jf. protokollens afsnit IX stk. 3, samt rigsfælleskabsfradrag efter ligningslovens § 8 U.

Rigsfælleskabsfradrag slettes på årsopgørelsen.”

Klagerens opfattelse

Klageren har gjort gældende, at hun er berettiget til gæstestuderendefradrag, da hun udelukkende har opholdt sig her i landet med henblik på uddannelse.

Af klagen fremgår bl.a. følgende:

”Som I kan se blandt alle de dokumenter jeg har vedhæftet, har jeg den. 30. april 2022 henvendt mig til SKAT, da jeg i lighed med tidligere år er færøsk studerende/erhvervspraktikant i Danmark, hvorfor jeg for indkomståret 2021 søgte om fradrag til min lønindkomst. Derfor søgte jeg, i lighed med året før, om adgang til rubik 437 (fradrag for visse udl. gæstestud. begyndt efter 31.12.2010) og rubik 54 (fradrag for fiskere, DIS-indkomst begrænset fart m.v.), hvorfor jeg efter vejledning fra SKAT henviste til blanketterne jf. vedhæftede dokument 'Ansøgning om fradrag som udenlandsk studerende-erhvervspraktikant i Danmark.pdf' da jeg fortsat er på samme uddannelsesforløb her i Danmark.

Den 9 september 2022 fik jeg et forslag fra SKAT om, at jeg ikke kunne få ændret min skat, da sagsbehandleren ikke anser, at jeg er kommet til Danmark udelukkende med henblik på uddannelse, hvorfor jeg dermed ikke må få gæstestuderendefradrag eller rigsfællesskabsfradrag (se forslaget, der er vedhæftet jf. 'Brev fra skattestyrelsen - forslag'). Jeg bliver endvidere i brevet bedt om at gennemgå forslaget, hvor jeg kan komme med bemærkninger inden der bliver truffet en afgørelse.

Da jeg ikke var enig med forslaget og jeg fortsat er på samme uddannelsesforløb og dermed er færøsk studerende/erhvervspraktikant her i Danmark, kan jeg ikke se, hvordan jeg ikke er kommet til Danmark udelukkende med henblik på studie- eller uddannelsesøjemed, hvorfor jeg i mit brev til SKAT jf. vedhæftede dokument 'Brev til SKAT' kommer med bemærkninger til forslaget, som jeg håber SKAT vil tage i betragtning inden de træffer en afgørelse.

Men den 30. september 2022, får jeg endnu et brev fra SKAT, hvor der er truffet en afgørelse. I afgørelsen står nøjagtigt det samme som i forslaget, ligesom de ikke engang har læst mit brev/bemærkninger. Hvorfor jeg indsender denne klage, da jeg håber I vil læse mit brev 'Brev til SKAT' samt alle dokumenter som jeg har vedhæftet, da jeg er færøsk studerende/erhvervspraktikant her i Danmark og derfor har ret til fradrag som udenlandsk studerende/erhvervspraktikant i Danmark, hvorfor jeg håber I vil retfærdiggøre denne sag.”

Landsskatterettens afgørelse

Sagen angår hvorvidt klageren udelukkende har opholdt sig i Danmark i studie- eller uddannelsesøjemed, hvorved betingelserne for gæstestuderendefradrag efter artikel 20 og protokol IX i Den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst er opfyldt.

Af artikel 20 i Den nordiske dobbeltbeskatningsoverenskomst af 23. september 1996 fremgår følgende:

”Studerende og praktikanter

En person, som opholder sig i en kontraherende stat udelukkende med henblik på

a) studier ved en læreanstalt i denne kontraherende stat, hvis studierne er af en sådan karakter, at offentlig studiestøtte kan opnås i denne stat (...) og som er eller umiddelbart før opholdet var hjemmehørende i en anden kontraherende stat, beskattes ikke i den førstnævnte stat af beløb, som han oppebærer fra kilder uden for denne stat til sit underhold, sit studium eller sin praktik.”

Følgende fremgår endvidere af protokol IX til artikel 20:

”1. En person, som opholder sig i en anden kontraherende stat end på Færøerne, (...), udelukkende med henblik på

a) studier ved en læreanstalt i denne anden stat, hvis studierne er af en sådan art, at der kan opnås studiestøtte af offentlige midler i denne stat

(...)

og som er eller umiddelbart før opholdet var hjemmehørende på Færøerne eller i Island, beskattes for så vidt angår indkomst ved beskæftigelse i den førstnævnte kontraherende stat kun af den del af indkomsten, som overstiger 20.000 svenske kroner pr. kalenderår eller tilsvarende værdi i dansk, finsk, islandsk eller norsk møntfod.”

Ligeledes fremgår det, at:

”3. (...) Et ophold anses ikke for at være ”udelukkende i studie- eller uddannelsesøjemed”, såfremt opholdet før studiets påbegyndelse overstiger 6 måneder.”

Det er herefter en betingelse for gæstestuderendefradrag, at klageren udelukkende har opholdt sig i Danmark i studieøjemed. Betingelsen er todelt, og indebærer for det første, at klageren umiddelbart før opholdet har været hjemmehørende i Færøerne, hvorefter opholdet her i landet før studiestart ikke må overstige 6 måneder. Dernæst skal klageren have opholdt sig i Danmark med henblik på studier af en sådan karakter, at offentlig studiestøtte kan opnås.

Ophold her i landet før studiestart

Klageren har ifølge folkeregisteret haft bopæl i Danmark 11 måneder forinden studiestart, hvoraf hun har opholdt sig på Færøerne i en kortere periode på omkring 4 måneder.

Klageren anses ikke ved sit kortere ophold på Færøerne at have opgivet sin tilknytning til Danmark på en sådan måde, at skattepligten i henhold til kildeskatteloven er ophørt. Klageren har bevaret boligen her i landet i hele perioden og opholdet i Færøerne må anses for at have været af midlertidig karakter. Af den grund anses klageren for at have bevaret bopælen og har været fuldt skattepligtig her til landet i perioden fra tilflytningen til påbegyndelse af studiet. Idet klagerens ophold her i landet har oversteget 6 måneder før påbegyndelse af studiet, kan klageren ikke anses for at have været udelukkende i Danmark i studieøjemed.

Dette er i overensstemmelse med Landsskatterettens afgørelse offentliggjort i SKM2005.420.LSR, hvor en norsk studerende ikke havde opgivet sin danske adresse i forbindelse med udenlandsophold op til studiestart. Retten fandt, at klageren ikke ved sit ophold i Norge havde opgivet tilknytningen til Danmark på en sådan måde, at skattepligten i henhold til kildeskatteloven var ophørt.

Derfor finder landsskatteretten i nærværende sag, at klageren ikke kan anses for at være hjemmehørende på Færøerne umiddelbart før hun har påbegyndt studiet i Danmark.

Det er tillige tillagt betydning, at klageren har påbegyndt studiet efter ansættelsen. Klageren blev i 2019 ansat hos [virksomhed1], og ifølge ansættelseskontrakten, underskrevet 9. oktober 2019 af arbejdsgiveren, er hun pr. 1 september 2020 ansat som revisor. Det fremgår af ansættelseskontrakten, at inden opstarten hos [virksomhed1] skulle klageren tilmelde sig enten cand.merc.aud. eller HD-studiet. Skal hun læse HD, betaler [virksomhed1] for tilmeldingen til studiet, samt dækker alle udgifter til studiebøger.

Det er tillagt afgørende betydning, at hun har haft folkeregisteradresse i Danmark i perioden forinden studiet, uanset at hun har dokumenteret, at hun har været ude at rejse op til studiestart den 1. september 2020.

Typen af uddannelse

Det er derudover en betingelse, at uddannelsen er af en sådan art, at der kan opnås studiestøtte af offentlige midler i denne stat. Som sagen er oplyst, er en HD-uddannelse ikke SU-berigtiget, hvorfor klageren af denne grund ikke opfylder betingelserne for gæstestuderendefradrag.

Det bemærkes, at der ved et HD-studie ikke kan opnås studiestøtte af offentlige midler.

Landsskatterettens afgørelse

Klageren anses ikke for udelukkende at have opholdt sig i Danmark i studie- eller uddannelsesøjemed, da klageren har opholdt sig i landet 11 måneder inden opstarten af uddannelse. Det er endvidere tillagt betydning, at uddannelsen ikke er af en sådan art, at der kan opnås studiestøtte.

Klageren er således ikke omfattet af dobbeltbeskatningsoverenskomstens artikel 20 i indkomståret 2021.

Landsskatteretten stadfæster Skattestyrelsens afgørelse.