Kendelse af 24-08-2022 - indlagt i TaxCons database den 16-09-2022

Journalnr. 22-0019347

Klagepunkt

Skattestyrelsens
afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens
afgørelse

Indkomståret 2020

Aktieindkomst

Aktieavance

178.725 kr.

0 kr.

178.725 kr.

Faktiske oplysninger

Klageren drev en personligt ejet advokatvirksomhed. I 2011 blev klagerens virksomhed omdannet til selskabet Advokatanpartsselskabet [virksomhed1], CVR-nr. [...1], ved anvendelse af reglerne i lov om skattefri virksomhedsomdannelse. I forbindelse med den skattefrie virksomhedsomdannelse blev der opgjort en negativ anskaffelsessum for anparterne på 178.725 kr.

Klagerens selskab blev opløst efter konkurs i 2020.

Klageren har ikke selvangivet en aktieavance i forbindelse med selskabets konkurs i indkomståret 2020.

Den 15. november 2021 anmodede Skattestyrelsen klageren om at indsende dokumentation for fortjenesten på anparterne i selskabet i indkomståret 2020.

Den 16. november 2021 oplyste klageren til Skattestyrelsen, at han ikke havde foretaget en opgørelse af sit tab på anparterne i selskabet.

Derudover oplyste han, at det fremgår af selskabets årsopgørelse for 2017, at egenkapitalen var negativ med 838.883 kr. Han havde personligt et tilgodehavende i selskabet på 256.373 kr.

Skattestyrelsens afgørelse

Skattestyrelsen har anset klageren for skattepligtig af fortjeneste på anparter med 178.725 kr. for indkomståret 2020.

Skattestyrelsen har som begrundelse anført følgende:

”(...)

Skattestyrelsen gør opmærksom på, at selskabets negative egenkapital ved konkursen ikke har indvirkning på opgørelsen af den skattepligtige indkomst i henhold til aktieavancebeskatningslovens §§ 12 og 13. eftersom selskabet var en selvstændig juridisk enhed. Endvidere fremgår det af kursgevinstlovens § 14, stk. 2, at hovedaktionærens tab på fordringer i selskabet ikke kan fradrages i den skattepligtige indkomst, hvorfor dit tab på tilgodehavender ligeledes ikke har indvirkning på opgørelsen. (...)

Den skattepligtige indkomst opgøres derfor med udgangspunkt i den skattemæssige anskaffelsessum, samt afståelsessummen, som opgøres til 0 kr. Det vil sige, at det samlede grundlag for indkomståret 2020 udgør 178.725 kr., som du beskattes af.

(...)”

Klagerens opfattelse

Klageren har nedlagt påstand om, at han har haft et tab på sine anparter med 178.725 kr.

Klageren har anført følgende:

”(...)

Det synes helt urimeligt, at jeg personligt skal beskattes af det nævnte beløb, da der ikke kan være tale om en fortjeneste på anparterne i det konkursramte selskab.

Tværtimod har jeg haft et tab på mit indskud i selskabet, ligesom jeg har tabt det godehavende på kr. 256,373, som jeg har tabt på tidspunktet for selskabets konkurs.

Det bemærkes, at der ved virksomhedsomdannelsen i 2011 blev fastsat en negativ anskaffelsessum på kr. 178.725.

Udover det indskud, som blev foretaget i selskabet, og som gik tabt ved lukning af har jeg altså haft et tab på kr. 178.725.

Det må derfor bero på en misforståelse, at jeg nu er påført en skattebetaling i forhold til de kr. 178.725.

(...)”

Klageren har endvidere anført følgende:

”(...)

Da jeg i 2011 omdannede mit personligt drevne advokatselskab til et anpartsselskab, skete omdannelsen efter reglerne om skattefri omdannelse.

Den kapital der blev indskudt som stiftelseskapital medførte ikke skattepligtig fortjeneste for mig personlig, og kan efter min mening nu 10 år senere bringes til beskatning.

Som det yderligere er oplyst, har jeg på et tidspunkt udlånt et beløb på i alt kr. 256.373 til selskabet.

Såvel det oprindeligt indskudte beløb som det selskabet udlånte beløb blev tabt ved selskabets konkurs.

Det er derfor urimeligt, at tabte beløb herefter bringes til beskatning.

Min påstand er derfor, at Skattestyrelsens afgørelse omstødes.”

Skattestyrelsens efterfølgende udtalelse

”(...)

Ad 1. Tab på indskud i selskabet på 178.725 kr. Der kan ikke være tale om fortjeneste.

Skatteyder fremsætter, at der ikke kan være tale om en fortjeneste på anparterne i det konkursramte selskab på 178.725 kr. Skatteyder anser derimod den negative anskaffelsessum på 178.725 kr., som værende et tab på anparterne.

Skattestyrelsen har foretaget en konkret vurdering på baggrund af sagens oplysning, hvortil det vurderes, at der forsat er tale om en fortjeneste på anparterne på 178.725 kr.

Se LSR2009.09-01674: En klager havde påklaget SKAT's afgørelse på en forhøjelse af den skattepligtige indkomst, svarende til den negative anskaffelsessum på anparterne i forbindelse med selskabets konkurs, eftersom selskabet blev stiftet som led i en skattefri virksomhedsomdannelse.

Klagerens aktier havde en negativ anskaffelsessum på 972.956 kr. Klager påstod, at forhøjelsen af aktieindkomsten skulle nedsættes til 0 kr. Skatteankenævnet stadfæstede SKAT's afgørelse om beskatningen er et udtryk for, at der i forbindelse med den skattefrie stiftelse er sket en udskydelse af skatten, jf. Lov om skattefri virksomhedsomdannelse § 4, stk. 4. Der findes ikke at være tale om en gråzone - praksis er klar på dette punkt - ved afståelse (herunder konkurs) udløses beskatning af en eventuel negativ anskaffelsessum.

Det er derfor fortsat Skattestyrelsens vurdering den negative anskaffelsessum betragtes som fortjeneste på anparterne i forbindelse med selskabets konkurs. I henhold til LSR2009.09-01674 sker der en udskydelse af skatten, hvor den negative anskaffelsessum kommer til beskatning ved afståelse, da selskabet blev stiftet ved en skattefri virksomhedsomdannelse. Der kan ikke være tale om en gråzone.

Ad 2. Tab på hovedaktionærs tilgodehavende i selskabet på 256.373 kr.

Skatteyder fremsætter, at han har haft et tab på tilgodehavende i selskabet på 256.373 kr. I henhold til Den Juridiske Vejledning C.B.1.4.2.2 Andre fordringer samt kursgevinstlovens § 14, stk. 2

kan hovedaktionærs tab på fordringer i selskabet ikke fradrages. Det er derfor fortsat Skattestyrelsens vurdering, at tabet på 256.373 kr., ikke har indvirkning på opgørelsen.

(...)”

Landsskatterettens afgørelse

Gevinst og tab ved afståelse af aktier skal medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst efter reglerne i aktieavancebeskatningsloven. Dette fremgår af aktieavancebeskatningslovens § 1, stk. 1. Af § 1, stk. 2, fremgår, at lovens regler om aktier finder tilsvarende anvendelse på bl.a. anparter i anpartsselskaber.

Gevinst ved afståelse af aktier skal medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Dette fremgår af aktieavancebeskatningslovens § 12.

Tab ved afståelse af aktier, der ikke er optaget til handel på et reguleret marked, kan fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Dette fremgår af aktieavancebeskatningslovens § 13.

Gevinst og tab opgøres som forskellen mellem afståelsessummen og anskaffelsessummen for de pågældende aktier, jf. aktieavancebeskatningslovens § 26, stk. 2.

Klagerens anskaffelsessum ved den skattefrie virksomhedsomdannelse blev opgjort til -178.725 kr.

Klagerens selskab blev opløst ved konkurs i 2020. Klagerens afståelsessum udgør derfor 0 kr.

Klagerens gevinst kan herefter opgøres til 178.725 kr., jf. aktieavancebeskatningslovens § 26, som klageren er skattepligtig af, jf. aktieavancebeskatningslovens § 12.

Tab på fordringer på selskaber, hvorover den skattepligtige har eller har haft en indflydelse som omhandlet i aktieavancebeskatningslovens § 4, kan ikke fradrages. Dette fremgår af kursgevinstlovens § 14, stk. 2

Klageren har gjort gældende, at han havde et tilgodehavende hos selskabet på 256.373 kr. Klagerens eventuelle tab på fordringen kan ikke fradrages, jf. kursgevinstlovens § 14, stk. 2.

Vedrørende klagerens påstand om, at Skattestyrelsens afgørelse skal omstødes, bemærkes, at der ikke er grundlag for en ændring af afgørelsen.

Landsskatteretten stadfæster Skattestyrelsens afgørelse.