Kendelse af 15-03-2022 - indlagt i TaxCons database den 08-04-2022

Journalnr. 21-0049389

Klagepunkt

Skattestyrelsens afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Indkomståret 2019

Fradrag for udgifter bogført som ”privat forbrug”

0 kr.

252.969 kr.

0 kr.

Fradrag for husleje

1.000 kr.

36.250 kr.

0 kr.

Fradrag for el, vand og varme

1.000 kr.

2.291 kr.

0 kr.

Faktiske oplysninger

Klageren driver virksomheden [virksomhed1] med CVR-nr. [...1]. Virksomheden blev startet den 15. juli 2017 og har branchekode: 812100 - Almindelig rengøring i bygninger. Bibranchekode: 532000 – Andre post- og kurertjenester.

Der er tale om en enkeltmandsvirksomhed som drives fra klagerens private bopæl [adresse1], 3,314, [by1]. Denne adresse er en lejlighed på 49 m².

Klagerens repræsentant har oplyst, at lejligheden benyttes som lager til klagerens arbejdsting samt til arkiv. Ligeledes udføres alt kontorarbejde omkring virksomheden i lejligheden.

Klageren har oplyst, at der ikke er nogen ansatte i virksomheden.

Privatforbrug

Klageren har på konto 1305 fratrukket udgifter bogført som privatforbrug u/moms med i alt 252.969 kr.

Skattestyrelsen har anmodet klageren om at oplyse, hvilke udgifter kontoen består af. I telefonsamtale den 2. december 2020 har klageren oplyst, at der er tale om private udgifter. Klageren har ikke indsendt dokumentation for udgifterne.

Husleje

Klageren har på konto 3410 fratrukket husleje m/moms med i alt 36.250 kr.

Skattestyrelsen har anmodet klageren om at oplyse, hvilken adresse disse udgifter vedrører. I telefonsamtale den 2. december 2020 har klageren oplyst, at husleje vedrører hans egen private bolig. Klageren har ikke indsendt dokumentation for udgifterne.

El, vand og varme

Klageren har på konto 3420 fratrukket el, vand og gas m/moms med i alt 2.291 kr.

Skattestyrelsen har anmodet klageren om at oplyse, hvilken adresse disse udgifter vedrører. I telefonsamtale 2. december 2020 har klageren oplyst, at el, vand og gas vedrører hans egen private bolig. Klageren har ikke indsendt dokumentation for udgifterne.

I forbindelse med klagebehandlingen er der fremsendt lejekontrakt samt kontokort fra udlejer. Af lejekontrakten fremgår det, at der sammen med huslejen opkræves a/conto varme. Ligeledes fremgår det, at udgiften til vand er indeholdt i huslejen. Ingen af beløbene er pålagt moms.

Skattestyrelsens afgørelse

Skattestyrelsen har ikke godkendt fradrag for udgifter bogført som ”privat forbrug” med 259.343 kr. Skattestyrelsen har desuden kun godkendt et skønsmæssigt fradrag for husleje med 1.000 kr. og et skønsmæssigt fradrag for el, vand og varme med 1.000 kr.

Skattestyrelsen har som begrundelse for afgørelsen anført følgende:

”...

Vi har gennemgået den indsendte saldobalance og resultatet er følgende ændringer:

Ifølge indsendt balance

Forslag

Forhøjelse

Privatforbrug fratrukket uden moms

252.969 kr.

0 kr.

252.969 kr.

Husleje (fratrukket moms)

36.250 kr.

1.000 kr.

32.250 kr.

El, vand og varme (fratrukket moms)

2.291 kr.

1.000 kr.

1.291 kr.

Samlet forhøjelse

290.510 kr.

Beløbet er skattepligtigt efter statsskattelovens § 4 stk. 1.

En gennemgang af den indsendte balance med tilhørende kontospecifikation har vist, at du har fratrukket udgifter bogført på konto 1305 – benævnt ”Privatforbrug” Vi er den opfattelse, at der udelukkende er tale om private udgifter som ikke vedrører virksomhedens drift. Posterne på kontoen er benævnt ”Privat forbrug”. Der er ikke beregnet moms på kontoen. En stikprøvevis afstemning af beløb bogført på konto 1305 og hævninger på din konto i [finans1], konto nr. [...53], anses ligeledes at indikere, at det udelukkende er private udgifter der er bogført på konto 1305, og således ikke en driftsomkostning vedrørende virksomheden, jf. statsskatteloven § 6 in fine.

Driftsomkostningsbegrebet indebærer, at der skal være en direkte og umiddelbar forbindelse mellem afholdelsen af udgiften og erhvervelse af indkomsten. Der skal altså være en aktuel driftsmæssig begrundelse for at afholde udgiften, jf. statsskatteloven § 6, stk. 1, litra a.

...

Huslejeudgiften og udgift til el, vand og varme afholdt på din bopæl, anses som hovedregel at være en privat udgift. Da du driver virksomheden fra din private bopæl og således ikke har lokaler til rådighed i øvrigt til drift af din virksomhed, godkendes et skønsmæssigt fradrag som omkostninger for virksomheden. Skønnet er foretaget efter en vurdering af din virksomheds branche. Vi er af den opfattelse at virksomhedens aktiviteter foregår på andre adresser. Den skønsmæssige ansatte udgift skal herefter dække de ekstraudgifter du måtte have til kontor, lager, el, vand og varme.

...

Indsigelser over forslaget af 3. februar 2021

Vi har modtaget indsigelse fra din advokat ved skrivelse af 24. marts 2021. Ved indsigelsen var der ikke vedlagt nogen former for opgørelser eller dokumentationer vedrørende udgifter fratrukket i din virksomhed. Vi har ved telefonisk kontakt til advokat [person1] den 30. marts 2021 fået oplyst, at han på nuværende tidspunkt ikke havde modtaget materiale til brug for gennemgang af skatteansættelsen. Vi anser således ikke, at der er nye oplysninger til brug for en eventuel ændring af vores opgørelse af virksomhedens resultat, som således fastholdes.

...”

Klagerens opfattelse

Klagerens repræsentant har fremsendt påstand om, at der ikke skal ske beskatning af 290.510 kr.

Klagerens repræsentant har som begrundelse for påstanden anført følgende:

”...

Til støtte for de nedlagte påstande gøres det helt overordnet gældende, at der ikke er grundlag for de af Skattestyrelsen foretagne forhøjelser af [person2]s skatteansættelse... for indkomståret 2019.

Det gøres til støtte herfor gældende, at [person2] i medfør af statsskattelovens §6, litra a, er berettiget til at fradrage de opgjorte udgifter, som Skattestyrelsen nægter driftsomkostningsfradrag for, idet der er tale om udgifter, som er at ansefor erhvervsmæssige.

...”

I mail af den 23. august 2021 har klagerens repræsentant oplyst, at sagen kan fremmes på det foreliggende grundlag.

Landsskatterettens afgørelse

Udgifter afholdt i årets løb for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten er fradragsberettigede i henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Der skal foreligge en direkte og umiddelbar forbindelse mellem afholdelsen af udgiften og erhvervelsen af indkomsten. Det kræver dels, at udgiftsafholdelsen ligger inden for de naturlige rammer af virksomheden, dels at udgiften ikke kan karakteriseres som en privatudgift, som er indkomstopgørelsen uvedkommende.

Bevisbyrden for afholdelsen og størrelsen af en udgift, og for at udgiften er fradragsberettiget, påhviler som udgangspunkt den skattepligtige. Det følger af Højesterets dom af 19. marts 2004, offentliggjort i SKM2004.162.HR.

Af statsskattelovens § 6, stk. 2, fremgår det, at indkomsten er skattepligtig uden hensyn til, hvorledes den anvendes, altså hvad enten den benyttes til egen eller families underhold, betjening, nytte eller behagelighed. Der kan således ikke foretages fradrag for privatudgifter. Udgifter, der sædvanligt forekommer for de fleste skatteydere uafhængigt af, om der udfoldes bestræbelser på at erhverve indkomst, har som hovedregel karakter af privatforbrug. Der kan dog gives fradrag for udgifter, som efter deres art henhører under privatforbruget, såfremt erhvervsudøvelsen påfører skatteyderen påviselige merudgifter af den pågældende karakter, eller såfremt der er påvist en konkret erhvervsmæssig begrundelse for at afholde udgiften.

Udgifter bogført som privat forbrug

Det fremgår af sagens oplysninger, at klageren har fratrukket udgifter bogført som privat forbrug med i alt 252.969 kr.

Landsskatteretten finder, at klageren ikke har fremlagt tilstrækkelig dokumentation eller sandsynliggørelse for de afholdte udgifter, hverken overfor Skattestyrelsen eller i forbindelse med klagebehandlingen. Således kan de af klageren fremlagte kontospecifikationer ikke anses for fyldestgørende dokumentation for, at der er tale om erhvervsmæssige udgifter.

Retten lægger ligeledes vægt på, at klager i telefonsamtale den 2. december 2020 med Skattestyrelsen har oplyst, at der er tale om private udgifter.

På den baggrund finder Landsskatteretten, at der ikke kan godkendes fradrag, idet klageren ikke har løftet bevisbyrden for, at der er tale om fradragsberettigede driftsomkostninger i henhold til Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Landsskatteretten stadfæster Skattestyrelsens afgørelse på dette klagepunkt.

Husleje, el, vand og varme

I henhold til retspraksis kan der kun i særlige tilfælde godkendes fradrag for udgifter til arbejdsværelse i hjemmet, herunder forbrugsudgifter, som en driftsudgift efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Der skal foretages en samlet konkret vurdering, hvor der bl.a. lægges vægt på arbejdsværelsets indretning samt omfanget af den erhvervsmæssige benyttelse.

Et værelse, der gennem møblering, udstyr og adgangsforhold m.v. er indrettet til f.eks. værksted, laboratorium eller tegnestue, vil normalt blive anset for at have skiftet karakter og derfor ikke høre til boligens almindelige opholdsrum. Et værelse har ikke skiftet karakter og er blevet uegnet til private formål, alene fordi det er indrettet til kontor. Der henvises til Højesterets dom af 4. november 2003, offentliggjort i SKM2003.488.HR.

Et kontor i en privat bolig kan normalt også benyttes til private formål, og fradragsret for udgifter til et sådant kontor må derfor i almindelighed forudsætte, at kontoret i væsentligt omfang anvendes som skatteyderens hovedarbejdssted inden for normal arbejdstid. Det fremgår af SKM2003.488.HR.

Ud fra det oplyste finder retten, at kontoret i klagerens private hjem ikke blev anvendt som klagerens hovedarbejdssted inden for normal arbejdstid. Der lægges vægt på det oplyste om, at hovedaktiviteten i klagerens virksomhed foregår udenfor bopælen. Der er videre lagt vægt på det oplyste om, at det alene er kontorarbejdet omkring virksomheden, der udføres i bopælen, samt at lejligheden anvendes som lager og arkiv.

Landsskatteretten ændrer Skattestyrelsens afgørelse på disse klagepunkter, idet retten nedsætter de af Skattestyrelsen godkendte fradrag til 0 kr.