Kendelse af 15-01-2020 - indlagt i TaxCons database den 29-02-2020

Klagepunkt

Skattestyrelsens

afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens

afgørelse

Indkomståret 2017

Skattepligtig indkomst

Kursusudgifter afholdt af klagerens selskab anset som maskeret udbytte

10.350 kr.

0 kr.

0 kr.

Faktiske oplysninger

Klageren er eneanpartshaver, direktør og eneste ansatte i [virksomhed1] IVS (herefter selskabet) med CVR-nr. [...1], der blev startet den 29. januar 2016. Selskabet er registreret med branchekode 702200 "Virksomhedsrådgivning og anden rådgivning om driftsledelse" og drives fra klagerens private bopæl. Selskabet har ifølge Erhvervsstyrelsens oplysninger fra og med 2. kvartal 2017 og i hele 2018 haft 1 ansat med 1 årsværk.

Klageren har oplyst, at selskabet driver konsulentvirksomhed og løser konsulentopgaver over for en bred kundekreds, herunder f.eks. [finans1], og at konsulentopgaverne navnlig vedrører kommunikation og marketing.

Selskabet har ifølge regnskabet for 2016/2017, der dækker perioden fra stiftelsen den 29. januar 2016 til den 30. juni 2017, haft en bruttofortjeneste på 137.409 kr. og et driftsresultat på 39.436 kr. I regnskabet er fratrukket personaleomkostninger på i alt 65.102 kr. Heraf udgør lønninger og pensioner 54.752 kr. og andre personaleomkostninger i form af kurser i samfunds- og erhvervsøkonomi 10.350 kr. Begge kurser er obligatoriske fag på 1. del af HD, hvor fagene vægter henholdsvis 10 ECTS og 15 ETCS.

Kursusudgifterne er dokumenteret som følger ved fakturaer udstedt til selskabet:

Dato

Faktura nr.

Beløb *

Specifikation jf. faktura

16-03-17

1089718

5.400 kr.

HD1, samfundsøkonomi, tilmelding for klageren, [virksomhed2]

16-03-17

710820

4.950 kr.

HD 1. del, erhvervsøkonomi, selvstudium, sommer 2017, tilmelding for klageren, [Universitet1]

* Beløbene er momsfritaget.

Der er fremlagt HD-brochure fra [virksomhed2], hvoraf fremgår:

"(...)

En HD-uddannelse er for dig, der vil kombinere dit arbejdsliv med høj faglig læring sammen med ligesindede fra alle dele af den private og offentlige sektor. Du får styrket dine erhvervsøkonomiske metoder, og du får værktøjer, der kan hjælpe dig i langt de fleste problemstillinger på din arbejdsplads.

HD er en fleksibel efter- og videreuddannelse, der sammen med 2 års relevant erhvervserfaring svarer til en uddannelse på bachelorniveau. En komplet HD-uddannelse består af to selvstændige uddannelsesforløb (HD 1. del og HD 2. del) og tager i udgangspunktet 4 år, men du har mulighed for at tilrettelægge forløbet, helt som det passer dig.

HD 1. del giver et solidt erhvervsøkonomisk fundament og indsigt i den omverden, din virksomhed agerer i. HD 1. del danner også teoretisk og metodisk grundlag for specialiseringen på HD 2. del, hvor du fordyber dig i et særligt fagområde. Du kan vælge efter interesse og behov:

HD 1. del på dansk:

HD 1. del (udbydes også online)

HD 2. dels uddannelser på dansk:

HD 2. del i Finansiering

HD 2. del i Finansiel Rådgivning

HD 2. del i International Business (udbydes også online)

HD 2. del i Marketing Management

HD 2. del i Organisation og Ledelse

HD 2. del i Regnskab og Økonomistyring

HD 2. del i Økonomistyring og Procesledelse

HD 2. dels uddannelser på engelsk:

HD 2.del i Supply Chain Management

(...)

HD 1. DEL

Vil du gerne kombinere din erhvervserfaring med et anerkendt erhvervsøkonomisk fundament på et højt fagligt niveau? Så er denne uddannelse relevant for dig. HD 1. del er en praksisnær uddannelse, som giver dig adgang til vores 8 HD 2. dels uddannelser. HD 1. del og HD 2. del giver tilsammen adgang til yderligere uddannelse på kandidatniveau.

Hvilke kompetencer får du på uddannelsen?

HD 1. del giver dig en dybere forståelse af erhvervsøkonomiske problemstillinger direkte koblet til din arbejdsplads. Du får kendskab til samfundsøkonomi, de juridiske rammer i din virksomhed, indsigt i dataanalyse og metoder til at udarbejde professionelle løsningsforslag til aktuelle problemstillinger i din virksomhed. Derudover kan du få specialiseret viden inden for bl.a. markedsledelse, innovation, offentlig økonomi, erhvervsret og digitalisering.

I løbet af uddannelsen bliver du i stand til at:

• Identificere virksomhedens adfærd, strategi og konkurrenceforhold på forskellige markeder

• Arbejde med mikro- og makroøkonomiske forbrugsteorier og modeller

• Udarbejde sandsynlighedsberegninger og analysere statiske markedsforhold

• Redegøre for virksomheders og personers retsstilling og identificere erhvervsretlige problemstillinger

• Vurdere rentabilitet samt risiko i investeringer

Hvordan gavner uddannelsen din virksomhed?

• Din virksomhed oplever ikke kun værdien af dine nye kompetencer efter endt uddannelse, men løbende gennem hele uddannelsen

• Uddannelsen er praksisnær, og du kan inddrage din egen virksomhed som case i undervisningen. Det sikrer, at uddannelsen hele tiden er relevant i forhold til netop din virksomhed

• Du får tid til at fordybe dig i problemstillinger, der ikke altid er tid til at gå i dybden med på arbejdspladsen

• Din virksomhed kan løbende overlade mere ansvar til dig, fordi du tilegner dig nye kompetencer

Læs videre på HD 2. del

Med en HD 1. del vil du få et fundamentalt erhvervsøkonomisk grundlag, der kvalificerer dig til at læse en af vores 8 HD 2. dels uddannelser, hvor du kan specialisere dig inden for lige præcis dit interesseområde. HD 1. del og HD 2. del svarer tilsammen til en uddannelse på bachelorniveau og giver adgang til at læse en uddannelse på kandidatniveau, f.eks. en master- eller kandidatuddannelse.

(...)"

Der er endvidere fremlagt dokumentation for, at klageren pr. 11. juli 2019 er indskrevet som studerende på [virksomhed2], og at han bl.a. har bestået 1. del af HD (50 ECTS) og 2. del af HD i International Business (47,5 ECTS).

Klagerens uddannelsesmæssige baggrund før påbegyndelsen af HD-uddannelsen er en gymnasial uddannelse.

Skattestyrelsens afgørelse

Skattestyrelsen har anset kursusudgifter på 10.350 kr. afholdt af selskabet for maskeret udlodning til klageren i indkomståret 2017.

Skattestyrelsen har som begrundelse for afgørelsen anført følgende:

"(...)

3.4 Skattestyrelsens bemærkninger og begrundelse

Vi har ud fra de af selskabet fremlagte bilag og bogføringstekst på kontospecifikationer vurderet, at de afholdte udgifter er selskabet uvedkommende. Vi finder, at udgifterne er afholdt i din interesse og således dine private udgifter. Udgifterne beskattes derfor som udlodning fra selskabet til dig. Beløbet beskattes som aktieindkomst, jf. personskattelovens § 4a stk. 1 nr.1

Kursusudgifter:

Vi finder ikke, at selskabet har dokumenteret eller i tilstrækkelig grad har sandsynliggjort, at der har været en direkte og konkret sammenhæng mellem indkomsterhvervelsen og deltagelsen i kurserne, at udgiften er fradragsberettiget efter statsskattelovens § 6 stk. 1 litra a. Vi finder, at udgiften er afholdt i din private interesse.

Din partsrepræsentant henviser til ligningslovens § 31, som omhandler skattefrihed for personer, som får dækket udgifter til uddannelse af arbejdsgiver. Af ligningslovens § 31 stk. 2 fremgår det, at de udgifterne er skattepligtige, når kurset udelukkende har privat karakter for modtageren.

Vi fastholder derfor, at kursusudgiften på 10.350 kr. er skattepligtig.

(...)"

Klagerens opfattelse

Klageren har fremsat påstand om, at den ansatte aktieindkomst skal nedsættes med 10.350 kr. i indkomståret 2017.

Klageren har som begrundelse for påstanden anført følgende:

"(...)

Retlige anbringender

Jeg skal støtte påstanden på følgende anbringender:

Kursusudgiften er erhvervsmæssig og har naturlig sammenhæng med [virksomhed1] IVS CVR [...2] indkomsterhvervelse som konsulentvirksomhed.

Retlige vurdering

Af præsentationsmaterialet side 6, som er vedlagt som bilag 2, fremgår det, at HD uddannelsen er en erhvervsøkonomisk efteruddannelse som er målrettet erhvervsvirksomheder og ansatte heri:

"HD 1. del giver et solidt erhvervsøkonomisk fundament og indsigt i den omverden, din virksomhed agerer i. HD 1. del danner også teoretisk og metodisk grundlag for specialiseringen på HD2. del, hvor du fordyber dig i et særligt fagområde."

Hvilke kompetencer får du på uddannelsen?

HD 1. del giver dig en dybere forståelse af erhvervsøkonomiske problemstillinger direkte koblet til din arbejdsplads. Du får kendskab til samfundsøkonomi, de juridiske rammer i din virksomhed, indsigt i dataanalyse og metoder til at udarbejde professionelle løsningsforslag til aktuelle problemstillinger i din virksomhed. Derudover kan du specialiseret viden inden for bl.a. markedsledelse, innovation, offentlig økonomi, erhvervsret og digitalisering. I løbet af uddannelsen bliver du i stand til at:

Identificere virksomhedens adfærd, strategi og konkurrenceforhold på forskellige markeder
Arbejde med mikro- og makroøkonomiske forbrugsteorier og modeller
Udarbejde sandsynlighedsberegninger og analysere statiske markedsforhold
Vurdere rentabilitet samt risiko i investeringer

Hvordan gavner uddannelsen din virksomhed?

Din virksomhed oplever ikke kun værdien af dine nye kompetencer efter endt ud dannelse, men løbende gennem hele uddannelsen
Uddannelsen er praksisnær, og du kan inddrage din egen virksomhed som case i undervisningen. Det sikrer, at uddannelsen hele tiden er relevant i forhold til netop din virksomhed
Din virksomhed kan løbende overlade mere ansvar til dig, fordi du tilegner dig nye kompetencer

Af udskrift fra [virksomhed2], vedlagt som bilag 3, fremgår det at min klient er i gang med at tage en erhvervsmæssig HD-uddannelse og hvori de pågældende fag, som der er betalt en kursus udgift på 10.350 kr. indgår i.

Praksis

Ligningslovens § 31 er indsat ved L 1999 955 med virkning for udgifter afholdt i indkomståret 2000 og senere og med baggrund i et ønske om at styrke virksomhedernes sociale ansvar over for deres medarbejdere. Formålet var at skabe klare regler på et område, hvor praksis ikke var helt entydig.

Der skal efter bestemmelsen ikke sondres mellem, om den pågældende uddannelse er efter uddannelse, grunduddannelse eller videreuddannelse, idet alle typer af uddannelser og kurser - bortset fra uddannelser/kurser af privat karakter, jf. stk. 2 - er omfattet.

Ligningslovens § 31, stk. 1 er formuleret således:

Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst medregnes ikke ydelser til dækning af udgifter i forbindelse med uddannelser og kurser, når ydelserne modtages fra en arbejdsgiver som led i et ansættelsesforhold eller som led i en aftale om ydelse af personligt arbejde i øvrigt og ydelserne er omfattet af stk. 3.

Skattefriheden efter Ligningslovens § 31 omfatter alle typer af efter-/videreuddannelser, som erhverves i tilknytning hertil, f.eks. diplom- og masteruddannelser og ph.d.-uddannelser. Der er således skattefrihed for alle typer af arbejdsgiverbetalte uddannelser og kurser, der er erhvervsrelaterede.

(...)"

Landsskatterettens afgørelse

Efter ligningslovens § 16, stk. 1, skal der ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst medregnes vederlag i form af formuegoder af pengeværdi, sparet privatforbrug og værdien af helt eller delvis vederlagsfri benyttelse af andres formuegoder ifølge statsskattelovens §§ 4-6, når tilskuddet eller godet modtages som led i et ansættelsesforhold eller som led i en aftale om ydelse af personligt arbejde i øvrigt.

Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst medregnes ikke ydelser til dækning af udgifter i forbindelse med uddannelser og kurser, når ydelserne modtages fra en arbejdsgiver som led i ansættelsesforhold eller som led i en aftale om ydelser af personligt arbejde i øvrigt, og ydelserne er omfattet af stk. 3. Det fremgår af ligningslovens § 31, stk. 1. Der skal efter bestemmelsen ikke sondres mellem, om den pågældende uddannelse er efteruddannelse, grunduddannelse eller videreuddannelse, idet alle typer af uddannelser og kurser - bortset fra uddannelser og kurser af udelukkende privat karakter, jf. bestemmelsens stk. 2 - er omfattet.

De arbejdsgiverbetalte ydelser, som er omfattet af skattefriheden, er opregnet i ligningslovens § 31, stk. 3, og omfatter bl.a. skole- og deltagerbetaling.

Selskabets udgifter til kurser i samfunds- og erhvervsøkonomi på 1. del af HD-studiet er ydelser, der er modtaget af klageren som led i hans ansættelsesforhold i selskabet. Ydelserne er omfattet af ligningslovens § 31, stk. 3, 1). Da Landsskatteretten finder, at kurserne ikke udelukkende har privat karakter for klageren, skal han efter bestemmelsens stk. 1 ikke medregne udgifterne ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

Landsskatteretten ændrer derfor Skattestyrelsens afgørelse.