Kendelse af 28-03-2022 - indlagt i TaxCons database den 22-04-2022

Journalnr. 17-0992257

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens

afgørelse

2015:

Selskabs indkomst forhøjet med lejeindtægt fra udleje af bil

77.250 kr.

0 kr.

0 kr.

2016:

Selskabs indkomst forhøjet med lejeindtægt fra udleje af bil

25.750 kr.

0 kr.

0 kr.

Faktiske oplysninger

Den 1. juli 2010 blev [virksomhed1] ApS stiftet af [person1]. [person1] var direktør fra stiftelsen og frem til den en 15. november 2012, hvor hun udtrådte af direktionen. Hun har ikke været ansat i selskabet siden. Selskabet skiftede navn til [virksomhed2] ApS den 1. januar 2014.

Selskabet har i perioden i perioden fra den 13. april 2015 til den 1. april 2016 leaset en Jaguar XF af [finans1] A/S. Selskabet er registreret, som bruger af bilen.

Selskabet har i perioden stillet bilen til rådighed for selskabets hovedaktionær, [person1]. Hovedaktionæren har afholdt leasingudgiften samt udgift til forsikring.

Hovedanpartshaveren er blevet beskattet af fri bil i perioden efter reglerne i ligningslovens § 16, stk. 4.

SKATs afgørelse

SKAT har forhøjet klagerens skattepligtige indkomst med 77.250 kr. for indkomståret 2015, og med 25.750 kr. for indkomståret 2016.

Som begrundelse herfor er anført:

”Det fremgår af den juridiske vejledning C.B. 3.7, at interesseforbundne parter skal ved opgørelsen af deres skattepligtige indkomst anvende priser og vilkår for økonomiske transaktioner i overensstemmelse med, hvad der kunne være opnået, hvis transaktionerne havde fundet sted mellem uafhængige parter. Det fremgår af ligningslovens § 2.

Selskabets hovedanpartshaver var ikke ansat i selskabet i perioden april 2015- marts 2016, hvorfor selskabet ikke har fradrag for løn til [person1].

Selskabets indkomst skal således forhøjes med fikseret leje af en Jaguar XF til [person1]. Forhøjelsen skal tage udgangspunkt j hvad tilsvarende biler vil koste at leje på daværende tidspunkt.

Selskabets indkomst skal forhøjes med hjemmel i statsskattelovens§ 4 stk. 1 litra b.

Ved opslag på nettet har SKAT fundet tilsvarende biler med en månedlig leasingafgift på 6.500 kr. og en engangsydelse på 25.000 kr. ved kontraktens indgåelse. Det giver en årlig ydelse på 103.000 kr.

Bilen er leaset i 9 måneder i 2015 og i 3 måneder i 2016. Lejen skal således fordeles med 77.250 kr. i 2015 og 25.750 kr. i 2016. Beløbet er skattepligtig med hjemmel i statsskattelovens§ 4 stk. 1 litra a.

Da selskabet ikke har afholdt løn til [person1] har selskabet ikke et tilsvarende fradrag med hjemmel i statsskattelovens § 6.

Selskabets skattepligtige indkomst skal med hjemmel i ligningslovens § 2 stk. 1 og 2 samt statsskattelovens § 4 stk. I litra a forhøjes for lejeindtægt af bil til selskabets hovedanpartshaver med 77.250 kr. for indkomståret 2015 og med 25.750 kr. for indkomståret 2016.”

Klagerens opfattelse

Klagerens repræsentant har nedlagt påstand om, at klagerens skattepligtige indkomst for indkomstårene 2015 og 2016 nedsættes med henholdsvis 92.427 kr. og 25.750 kr.

Til støtte herfor er gjort gældende:

”Når en bil stilles til rådighed for en hovedaktionærs private anvendelse, finder bestemmelserne i ligningslovens § 16 stk. 4 anvendelse. Af denne bestemmelse fremgår nærmere metode for beregning af den skattepligtige værdi for hovedaktionæren.

Beskatningen i henhold til ligningslovens § 16 stk. 4 udgør i dette tilfælde kr. 123.236, så [person1] skal dermed ikke beskattes af markedslejen af bilen. Dette medfører også harmoni, i forhold til gældende regler for beskatning, med den afgørelse der er truffet af SKAT, vedrørende den personlige beskatning for [person1].

Af selskabets aflagte årsrapport for 2015 samt 2016 fremgår det at selskabet ikke har afholdt omkostninger vedrørende bilen og ej heller har indtægtsført beskatningen. Årsrapporterne er vedlagt, se bilag 1.

Da selskabet ikke har afholdt nogle omkostninger i relation til bilen, er forholdet skatteneutralt for selskabet, hvorfor selskabet ikke skal indtægtsføre hvad der svarer til beskatningen. Såfremt selskabet skal indtægtsføre beskatningen, skal der ligeledes tilkendes et tilsvarene fradrag for selskabet.”

SKATs høringssvar:

SKAT har udtalt følgende til klagen:

”Den 5. december 2017 har selskabet påklaget SKATs afgørelse af 8. september 2017. SKAT fastholder forhøjelsen af selskabets skattepligtige indkomst med lejeværdi af udleje af bil til selskabets hovedanpartshaver.

Klager har leaset en Jaguar hos [finans1] som de har stillet til rådighed for selskabets hovedanpartshaver. Selskabets hovedanpartshaver [person1] har ikke indbetalt en sum til selskabet for værdi af fri bil til rådighed.

Det er SKATs opfattelse, at rette omkostningsbærer for omkostninger i forbindelse med drift af bilen er selskabet og ikke selskabets hovedanpartshaver. Klager har således fået en skattepligtig gave af selskabets hovedanpartshaver. Selskabet har ikke bogført og medtaget værdien af denne indkomst i den skattepligtige indkomst.

Ved at stille en bil til rådighed for selskabets hovedanpartshaver har selskabet en skattepligtig indkomst, som der skal ske beskatning af. Selskabet har ikke fradrag for lønomkostning da [person1] ikke har været ansat.

SKAT fastholder derfor, at selskabets skattepligtige indkomst skal forhøjes med værdien af udleje af den leasede Jaguar. Selskabet har stillet en bil til rådighed for selskabets hovedanpartshaver. Det er et skattepligtig gode, hvor selskabet skal indtægtsføre værdien af lejen. Selskabet har ikke fradrag for en tilsvarende lønomkostning da [person1]n ikke var ansat i selskabet.

Sekundært er det SKATs opfattelse, at selskabet har modtaget en gave i form af afholdte omkostninger til bilens drift, hvor selskabet er rette omkostningsbærer. Selskabets hovedanpartshaver har betalt de omkostninger for selskabet.”

Skattestyrelsens udtalelse til Skatteankestyrelsens indstilling

Skattestyrelsen har fremsendt følgende bemærkninger til Skatteankestyrelsens indstilling:

”Det tidligere SKAT har i afgørelse af 8. september 2017 forhøjet selskabets skattepligtige indkomst med lejeværdi af udleje af bil til selskabets hovedanpartshaver, [person1].

Selskabet har leaset en Jaguar hos [finans1], som er stillet til rådighed for selskabets hovedanpartshaver.

[Skatteankenævnet] har i afgørelse af 18. december 2018 i sagsnr. [...] truffet afgørelse om, at hovedanpartshaveren skal beskattes af fri bil i henhold til ligningslovens § 16, stk. 4.

Skattestyrelsen har vurderet sagen, herunder gennemgået klagers bemærkninger, og er enig i Skatteankestyrelsens forslag til afgørelse.

Da selskabets hovedanpartshaver er blevet beskattet af fri bil til rådighed, er forhøjelsen vedrørende fri bil for hovedanpartshaveren selskabets indkomst uvedkommende og der kan selskabets indkomst kan derfor ikke forhøjes med fikseret leje-indtægt.”

Landsskatterettens afgørelse

Selskabets hovedanpartshaver er blevet beskattet af fri bil til rådighed, jf. ligningslovens § 16, stk. 4. Forhøjelsen vedrørende fri bil for hovedanpartshaveren er selskabets indkomst uvedkommende, hvorfor der ikke er grundlag for at forhøje selskabets indkomst med fikseret lejeindtægt.

For så vidt angår spørgsmålet om rette omkostningsbærer bemærkes, at de af hovedanpartshaveren afholdte udgifter anses at have passeret selskabets formuesfære, og modsvares af selskabets fradragsret.

Forhøjelserne af selskabets skattepligtige indkomst for indkomstårene 2015 og 2016 nedsættes herefter til 0 kr.