Kendelse af 20-03-2019 - indlagt i TaxCons database den 14-04-2019

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatteretten afgørelse

Indkomståret 2014

Overskud ved salg af metalskrot

18.061 kr.

0 kr.

18.061

Faktiske oplysninger

SKAT har med Skatterådets tilladelse indhentet oplysninger fra tre store genindvendingsselskaber om deres køb af metalskrot i indkomstårene 2013 og 2014.

Det fremgår af oplysningerne, at klageren har solgt skrot til genindvendingsselskabet [virksomhed1].

Klageren har ifølge oplysningerne solgt skrot for 18.060,50 kr. i indkomståret 2014.

Klagerens repræsentant har på mødet med Skatteankestyrelsen oplyst, at en del af det solgte skrot, stammer fra klagerens ejendom. Det lå på grundens areal da han købte huset. En anden del af metalskrottet stammer fra klagerens fars ejendom.

SKATs afgørelse

SKAT har beskattet klageren af i alt 18.061 kr. for overskud af virksomhed i indkomståret 2014.

SKAT har begrundet afgørelsen med følgende:

”Vi har indhentet oplysninger omkring private og virksomheders salg af skrot til genindvindingsselskabet [virksomhed1]. Af oplysningerne fremgår det, at du har solgt skrot for 18.061 kr. i 2014.

Du har ikke oplyst beløbet på årsopgørelsen.

Udgangspunktet er, at al indkomst er skattepligtig. Det gælder både engangsindtægter og tilbagevendende indtægter, og det er uden betydning, om indkomsten er resultat af en aktiv indsats for at få indtægter eller som en uventet erhvervelse, f.eks. en gevinst eller gave. Se statsskattelovens§ 4.

Ved salg af skrot skelnes der imellem salg af private ejendele (som er skattefri) og indsamling og indkøb af skrot til videresalg (som er skattepligtig). Hvis du indsamler eller indkøber skrot til videresalg, driver du selvstændig virksomhed og skal derfor betale skat af dit overskud.

Det skattepligtige overskud er forskellen imellem dine samlede indtægter fra salget og dine samlede udgifter i forbindelse med dette salg. I den forbindelse skal du kunne dokumentere, hvor store indtægterne og udgifterne har været.

Når vi ser på mængden af de enkelte metaltyper man skal sælge for at omsætte for 10.000 kr., er det vores opfattelse, at mængden væsentligt overstiger, hvad der kan komme fra private ejendele, herunder skrot fra renovering af bolig, private effekter og indbo m.v. Indtægten er derfor ikke omfattet af skattefriheden i statsskattelovens § 5.

Vi har ikke kendskab til, at du har haft udgifter i forbindelse med dit salg af skrot. For at opnå fradrag for udgifterne, skal disse dokumenteres. Se den juridiske vejledning 2017-2, afsnit A.B.5.2, og SKM 2013.493 VLR.

Det er en forudsætning for fradrag, at udgiften er direkte knyttet til indkomsten, og den skal ligge inden for virksomhedens naturlige rammer. Se statsskattelovens§ 6. Det er dig selv, der skal dokumentere, at disse betingelser er opfyldt.

Vi har herefter opgjort dit overskud af virksomhed ved salg af skrot på følgende måde:

2014

Salg af skrot

18.061

Udgifter

0

Overskud

18.061

Vi ændrer derfor dit overskud af virksomhed med 18.061 kr. for 2014. Beløbet er skattepligtigt efter statsskattelovens § 4.”

Klagerens opfattelse

Klagerens repræsentant har nedlagt påstand om, at klageren ikke skal beskattes af salg af metalskrot i indkomståret 2014.

Til støtte herfor har klagerens repræsentant anført følgende:

”Skat har konstateret, at der af [person1] er foretaget salg af brugte metaller til forhandler, og har derudfra skønnet, at det samlede beløb stort kr. 18.061,00 skal medføre en forhøjelse af skatteansættelsen for 2014 på samme beløb.

Skatteansættelsen er foretaget med den forudsætning, at alt salg er omfattet af Statsskattelovens § 4, og det forudsættes at dette salg udgør overskud af virksomhed, idet [person1] har et CVR-nr.

[person1] har ikke drevet selvstændig virksomhed i aktuelle indkomstår eller i øvrigt på noget tidspunkt senere.

Skulle skatteansættelsen således blive stadfæstet af Skatteankestyrelsen, skal der gives [person1] mulighed for, at fratrække de omkostninger der evt. måtte have været i forbindelse med den drift, der, if. Skat, har medført et overskud på kr. 18.061,00 af selvstændig virksomhed jf. Statsskattelovens § 6, litra a.

[person1] har foretaget salg af ejendele, der ikke hidrører fra drift af virksomhed.

Uden præjudice kan det lægges til grund for en forhøjelse af [person1]s skattepligtige indtægt for indkomståret 2014, at [person1] kan anerkende en forhøjelse på ikke over kr. 8.061,00, idet det dog er hans opfattelse, at det samlede salg kan indeholdes i Statsskattelovens § 5, litra a.”

Landsskatteretten afgørelse

Al indkomst er som udgangspunkt skattepligtig, jf. statsskattelovens § 4.

Enhver skatteyder skal selvangive dennes indkomst, uanset om denne er positiv eller negativ. SKAT kan bestemme, at en skatteyder skal oplyse om formuen ved indkomstårets begyndelse og ved indkomstårets udløb samt om størrelsen og arten af ændringer i formuen i indkomståret, herunder om hovedposter i årets privatforbrug. Det følger af skattekontrollovens §§ 1, stk. 1 og 6B, stk. 1.

Hvis den selvangivelsespligtige ikke har selvangivet fyldestgørende på ansættelsestidspunktet, kan skatteansættelsen foretages skønsmæssigt, jf. skattekontrollovens § 5, stk. 3.

Hvis der konstateres en yderligere indtægtskilde, eller det konstateres, at en skatteyder har modtaget indtægter af en vis størrelse, som ikke kan ses at være selvangivet, kan indkomsten forhøjes. Det påhviler skatteyderen at godtgøre, at disse indtægter stammer fra midler, der allerede er beskattet, eller som er undtaget fra beskatning.

Indtægt ved salg af private aktiver er som udgangspunkt skattefri, jf. statsskattelovens § 5, stk. 1, litra a.

Det følger af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, at der ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst kan fratrækkes driftsomkostninger, dvs. de udgifter, som i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten, herunder ordinære afskrivninger.

Klageren anses for at have drevet erhvervsmæssig virksomhed med salg af metalskrot. Der er ved afgørelsen lagt vægt på mængden af det solgte skrot, der overstiger, hvad der kan anses for private genstande.

Landsskatteretten kan derfor tiltræde, at SKAT har beskattet klageren af de modtagne beløb.

Klageren har ikke fremlagt dokumentation for afholdte driftsudgifter i forbindelse med handel med metalskrot, og kan derfor ikke få fradrag.

Landsskatteretten stadfæster derfor SKATs afgørelse.