Kendelse af 09-07-2018 - indlagt i TaxCons database den 06-08-2018

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Fradrag for tilgodehavende feriepenge

Nej

Ja

Nej

Faktiske oplysninger

Klageren har ifølge fremlagte lønsedler været ansat hos [virksomhed1], [by1], CVR-nr. [...1], der er stiftet af klageren den 1. oktober 2014. Den 1. maj 2016 har selskabet skiftet navn til [virksomhed2]. Selskabet er tvangsopløst den 9. august 2016.

Det fremgår af lønseddel for december 2015, at klageren har ferie med løn, og at han pr. 31. december 2015 har tilgodehavende ferietillæg på 3.872,40 kr.

Klageren har anmodet SKAT om fradrag for tilgodehavende feriepenge.

Der er fremlagt brev af 20. december 2016 fra Lønmodtagernes Garantifond til klageren, hvori Lønmodtagernes Garantifond har truffet afgørelse i anledning af klagerens anmeldelse til Lønmodtagernes Garantifond om manglende løn for udført arbejde og feriepenge/ferietillæg.

Lønmodtagernes Garantifond (LG) har skrevet således til klageren:

”Afslag fra LG

Vi kan ikke udbetale det, du har anmeldt til LG.

Direktør eller daglig leder

Vi har fået oplyst, at du var direktør eller daglig leder i virksomheden.

En virksomheds øverste ledelse står ikke i et tjenesteforhold til arbejdsgiveren, og derfor er de ikke lønmodtagere.

Du har været ansat som direktør eller daglig leder og har haft de beføjelser, som den daglige ledelse af en virksomhed normal har.

Ud fra oplysningerne i din sag mener vi ikke, at du er omfattet af LG-garantien, da LG kun dækker lønmodtagere.

Du var ejer af en væsentlig del af virksomheden

Vi har fået oplyst, at du var ejer af en væsentlig del af virksomheden.

Som ejer af en væsentlig del af virksomheden – direkte eller via et selskab – er man nærtstående med en økonomisk interesse i virksomhedens drift.

Du er derfor ikke omfattet af LG-garantien.

...”.

Klageren har fremlagt udskrift fra Retten i [by1] af 9. august 2016 i en sag vedrørende Erhvervsstyrelsen mod Selskabet af 01.10.2014 IVS under tvangsopløsning, hvoraf bl.a. fremgår:

”...

Mødt var selskabets senest registrerede direktør [person1] og [person2], der ejer [virksomhed2] ApS (cvr-nr. [...2]), der ejer Selskabet af 01.10.2014 IVS under tvangsopløsning 100 %.

...

Selskabet skylder penge til blandt andet SKAT, Danløn og feriekonto. Der er nogle medarbejdere, der har et krav mod selskabet for manglende feriepenge.

...

Direkte adspurgt af skifteretten bekræftede [person2], at der ingen aktiver er i selskabet.

...”.

SKATs afgørelse

SKAT har nægtet klageren fradrag for tilgodehavende feriepenge, idet det ikke er dokumenteret, at han er blevet beskattet af feriepenge, som ikke er blevet udbetalt til ham.

For at få fradrag for tilgodehavende feriepenge skal disse feriepenge være beskattet. Det fremgår af bindende svar fra Skatterådet offentliggjort som SKM2014.242.SR. Det bekræftes heri, at tab på løn m.v. som følge af arbejdsgiverens konkurs kan fradrages i henhold til kursgevinstlovens § 14. Lønindtægten skal indtægtsføres som personlig indkomst. Det bekræftes desuden, at skatteyderen i stedet kan vælge at følge den praksis, som var gældende før vedtagelsen af den nye kursgevinstlovs § 14, hvorefter der blev givet fradrag i den personlige indkomst for den del af lønnen, som lønmodtageren ikke fik dækning for i arbejdsgiverens konkursbo.

Klagerens opfattelse

Klageren har påklaget SKATs afgørelse, idet han har gjort gældende, at sagen vedrører:

”1. Manglende udbetaling af løn for januar og februar 2016 = total 70.000 kr.

2. Manglende udbetaling af feriepenge = total 60.990,30 kr.

3. SKATs erkendelse af manglende udbetalt feriepenge.”

Klageren har i en årrække været ansat ved CVR-nr. [...1] og valgte pr. 31. januar 2016 at opsige sin stilling på grund af dårligt samarbejde med virksomhedens ejer ([person2]) samt manglende udbetaling af løn i perioden 1. januar 2016 – 31. januar 2016.

Klageren har anført, at hans fagforening tvang ham til at tage på arbejde hele februar 2016 på trods af, at han ikke havde fået løn for januar måned. Klageren har aldrig modtaget denne løn fra sin tidligere arbejdsgiver.

Virksomheden fortsatte i ca. 1/2 år efter, at klageren var stoppet, indtil hans fagforening krævede den manglende løn og feriepenge samt bod. Det endte med, at ejeren af virksomheden lukkede selskabet.

Desværre brugte klagerens fagforening så lang tid på denne sag, at Lønmodtagernes Garantifond ikke længere kunne udbetale den manglende løn/feriepenge til klageren.

Punkt 1:

Klageren har i perioden 1. januar 2016 - 28. februar 2016 arbejdet for virksomheden med CVR-nr. [...1], men denne virksomhed har aldrig indrapporteret dette til hverken SKAT eller Feriekonto.

Klageren har aldrig fået udbetalt løn for denne periode og er derfor heller ikke blevet beskattet af lønnen.

Klageren har henvist til SKM2014.242.SR, hvoraf det fremgår:

”Hvis hele eller dele af et udækket løntilgodehavende er uerholdeligt, kan tabet af den tilgodehavende løn fratrækkes i indkomsten i det år, hvor tabet konstateres, f.eks. i forbindelse med et konkursbos afslutning.”

Klageren ønsker derfor at fratrække det udækkede løntilgodehavende på 2 x 35.000 kr. i sin nuværende indkomst.

Som klageren har forstået det, så skal dette tab indgives som negativ kapitalindkomst.

Punkt 2:

Virksomheden med CVR-nr. [...1] har aldrig indbetalt klagerens feriepenge til Feriekonto, og nu er virksomheden lukket, og Feriekonto kan intet gøre.

Beløbet er opgjort af [fagforening1] ved [person3].

Det fremgår af SKATs afgørelse, at ”Alternativt kan du få fradrag efter kursgevinstlovens § 14. Dette fradrag gives i kapitalindkomsten, og kan derfor nærmest aldrig betale sig.”

Klageren er meget uforstående overfor denne kommentar om, at det ikke skulle kunne betale sig at gøre brug af fradragsmulighederne i denne forbindelse.

Klageren har overfor SKAT anført:

”Ang. feriepenge, så har jeg her vedhæftet de seneste 4 lønsedler og som det fremgår, så havde jeg pr. 31/12-2015 31,5 feriedage (Feriedage tilgode efter 1/5 2015 6,50 dage og Feriedage tilgode efter 1/5 2016 = 25,00 dage) til gode (med fuld løn) og at den ferieberettigede løn er 387.240 kr. disse feriedage er automatisk indberettet til jer/feriekonto fra Danløn.

Jeg har dog aldrig fået disse penge udbetalt og søger derfor jf. tidligere nævnte paragraffer fradrag for det fulde beløb, da det må anses som et tab i min indkomst, som tidligere er indberettet til jer. Dvs. at beløbet ikke er 3.872,40 kr. men derimod 60.990,30 kr. for hele perioden Se evt. også det tidligere fremsendte dokumentation fra min fagforening hvor de opgør beløbet.”

Klageren har anført, at der er tvivl om feriepengebeløbets størrelse, da han pr. 31. december 2015 havde 31,5 feriedag med løn til gode, men derudover også havde arbejdet i januar og februar 2016, hvor han også optjente feriedage med løn, hvorfor beløbet burde være højere end de 60.990,30 kr.

Klageren har endvidere anført, at pengene aldrig er blevet indbetalt til feriekonto, men det fremgår af hans

lønseddel, at feriedagene/feriepengene er optjent og må derfor kunne fratrækkes i hans nuværende indkomst, enten som et udækket løntilgodehavende eller efter kursgevinstlovens § 14.

Punkt 3:

Klageren har oplyst, at SKAT har erkendt, at han kan få fradrag for de manglende udbetalte feriepenge, men der er ikke enighed om beløbet.

Klageren ønsker fradrag for 60.990,30 kr.

Klageren har overfor Skatteankestyrelsen bl.a. anført, at han aldrig har været ejer eller aktionær i Selskabet af 01-01-2014 IVS, hvorfor kursgevinstlovens § 14, stk. 2, ikke kan finde anvendelse.

Klageren har henvist til oplysningerne om selskabet i Erhvervsstyrelsen samt til dom af 9. august 2016 fra Retten i [by1].

SKATs udtalelse

SKAT har til klagen udtalt:

”Det påklages også, at der ikke er godkendt fradrag for løn for januar og februar 2016 samt feriepenge 2016. Der er taget telefonisk kontakt til klageren den 19. september 2017, hvor han blev gjort opmærksom på, at der ikke foreligger en afgørelse for 2016. Han ønskede genoptagelse for 2016 vedrørende disse forhold, og der er dermed en igangværende sag herpå for 2016.”

Landsskatterettens afgørelse

Det fremgår bl.a. af kursgevinstlovens § 14, stk. 1, at gevinst og tab på fordringer medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

Landsskatteretten kan alene tage stilling til det punkt, som er omhandlet i SKATs afgørelse, idet klagen skal angive, på hvilke punkter afgørelsen anses for urigtig, og begrundelsen herfor, jf. skatteforvaltningslovens § 42, stk. 2, 3. punktum.

SKAT har i afgørelsen taget stilling til klagerens anmodning om fradrag i personlig indkomst for tilgodehavende feriepenge fra klagerens tidligere arbejdsgiver.

Landsskatteretten kan derfor ikke tage stilling til det af klageren nævnte om manglende udbetaling af løn for januar og februar 2016, idet bemærkes, at SKAT har kontaktet klageren med henblik på eventuel genoptagelse af dette punkt.

Klageren er i indkomståret 2015 berettiget til fradrag for tilgodehavende feriepenge, idet klageren har lidt et tab, der er fradragsberettiget i medfør af kursgevinstlovens § 14, stk. 1. Fradraget er imidlertid betinget af, at klageren selvangiver feriepengene for samme periode, som den periode for hvilken han ønsker tabsfradrag. Såfremt klageren ønsker tabsfradrag for feriepenge efter kursgevinstlovens § 14, skal klageren selvangive feriepengene som personlig indkomst og fradrage tabet som kapitalindkomst med den virkning, at klageren vil lide et provenumæssigt tab.

Den påklagede afgørelse stadfæstes derfor.