Kendelse af 18-01-2023 - indlagt i TaxCons database den 09-02-2023

Journalnr. 17-0989811

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Indkomståret 2013

Yderligere løn

103.330 kr.

0 kr.

9.833 kr.

Indkomståret 2014

Yderligere løn

103.331 kr.

0 kr.

9.833 kr.

Faktiske oplysninger

SKAT har gennemgået regnskabsmaterialet for [virksomhed1] ApS (herefter benævnt selskabet) for perioden 1. juli 2013 til 30. juni 2014.

Klageren er direktør i selskabet og er ifølge de foreliggende oplysninger også den eneste, der udfører arbejde for selskabet.

Yderligere omsætning – ikke indtægtsførte fakturaer, 18.960 kr.

På selskabets indtægtskonto, konto 1000 ”Omsætning Danmark”, er der for indkomståret alene fire posteringer. Der er foretaget kontering i forbindelse med angivelse af moms.

I selskabets regnskabsmateriale, som er forelagt SKAT, foreligger der tre skemaer for henholdsvis 3. kvartal 2013, 1. og 2. kvartal 2014, hvori fremgår de bogførte fakturaer for de tre perioder. Opgørelsen for 4. kvartal 2013 er ikke indsendt til SKAT. De udskrevne fakturaer foreligger efter SKATs oplysninger i et ringbind. Det har ikke været muligt for SKAT at fremlægge fakturaerne i forbindelse med klagesagens behandling, idet bilagene efter det oplyste er bortkommet.

SKAT har konstateret, at det ikke er alle fakturaer, der er indtægtsført. Der er efter det oplyste tale om fakturaer, der ikke eventuelt kunne være indtægtsført i perioden, hvor der ikke foreligger specifikation. Flere af de manglende indtægtsregistreringer relaterer sig således til fakturaer i 1. og 2. kvartal 2014. Flere af fakturabeløbene er konstateret indbetalt på en bankkonto i [finans1] tilhørende klageren.

SKAT har sammentalt omsætningen i henhold til de udstedte fakturaer og sammenholdt beløbet med den indtægtsførte omsætning. Omsætningen inklusiv moms udgør ifølge fakturaerne efter det oplyste i alt 517.832 kr. Efter fradrag af moms udgør omsætningen dermed 414.266 kr. Den indtægtsførte omsætning udgør 395.303 kr. ifølge regnskabet. Differencen mellem den indtægtsførte omsætning og omsætningen sammentalt ved fakturaer udgør 18.963 kr. Moms udgør 4.740 kr., og den samlede ændring er fastsat til 23.704 kr. i den gennemgåede periode.

Indtægter fra Norge

SKAT har konstateret, at der er indsat norsk valuta for i alt 16.458 kr. på en konto i [finans2] tilhørende virksomheden [virksomhed2] v/klageren. Klageren har ikke efterkommet SKATs anmodninger om at redegøre for baggrunden for disse indsætninger.

SKAT har anset, at der er tale om uregistreret omsætning, som efterfølgende er udbetalt som løn til klageren. Det fremgår af de foretagne indbetalinger på bankkontoudskrifterne, at ordregivende kunde er [virksomhed1]/[virksomhed3] ApS.

Yderligere skattepligtig indkomst i selskabet – skønsmæssigt ansat

SKAT har tilsidesat selskabets regnskabsgrundlag og opgjort resultatet skønsmæssigt. Dette er sket på baggrund af, at selskabets bogføring ikke opfylder lovgivningens krav til opgørelsen af et korrekt regnskab, hvor samtlige indtægter og udgifter er dokumenteret og korrekt bogført.

Der er foretaget indsætninger på klagerens bankkonto, som ifølge SKAT vedrører selskabet. SKAT har anset indsætningerne for at udgøre yderligere løn til klageren, som indgår i den skønsmæssige ansættelse.

SKAT har på den baggrund forhøjet selskabets indkomst med 100.000 kr.

Selskabets afholdelse af private udgifter:

Selskabet har afholdt en række omkostninger på konto 3600 – ”Kontorartikler/tryksager” og på konto 1332 – ”Hardware, import EU”. Ved en gennemgang af selskabets bilagsmateriale har Skattestyrelsen konstateret, at en stor del af de foretagne indkøb på de to konti tilsyneladende ikke har relation til selskabets indtægtserhvervelse.

Der er bl.a. tale om køb af haveartikler, værktøj, DVD-film, tekstilprodukter, hygiejneprodukter, VVS-produkter, digitalkamera m.v. for i alt 24.073 kr. SKAT har ikke godkendt fradrag med 10.000 kr. ekskl. moms. Af de 10.000 kr. har SKAT anset 6.000 kr. for indkøbt i Danmark og 4.000 kr. for indkøbt i Tyskland.

Selskabets afholdelse af private rejseudgifter:

Selskabet har afholdt rejseudgifter med 33.636 kr. Udgifterne er konteret på følgende konti:

Konto

Tekst

Beløb

2763

Forplejning

827 kr.

2770

Rejseudgifter Danmark

8.598 kr.

2771

Rejseudgifter udland

21.605 kr.

2772

Hotelophold

2.606 kr.

Udgifter til hotelovernatning indgår også på konto 2770 og 2771.

Rejserne er primært gået til Tyskland. Selskabet har efter det oplyste ikke registreret omsætning med kunder i udlandet.

Mange af udgifterne vedrører bespisning og køb af madvarer i nær tilknytning til klagerens bopæl i [by1]. Ved restaurationsbesøg er der i adskillige tilfælde tale om bespisning af to personer.

Klageren har ifølge SKAT forklaret, at han tager til Tyskland for at indkøbe tidsskrifter om data/elektronik.

Klageren har efter det oplyste ikke overfor SKAT fremlagt dokumentation for fradragsretten for rejse- og fortæringsudgifterne.

SKAT har på den baggrund ikke godkendt fradrag for rejser med et skøn på 30.000 kr.

Den samlede indkomstændring er sammensat således:

Dokumenteret salg i Danmark

Moms af salget 25 %

Salg fra Norge (momsfrit)

18.963 kr.
4.740 kr.
16.458 kr.

Yderligere omsætning – skønnet

Moms af yderligere omsætning

100.000 kr.
25.000 kr.

Selskabets afholdelse af
private omkostninger (skønnet)

10.000 kr.

Heraf skønnet afholdt i udlandet

Samt skønnet afholdt i Danmark

Moms af udgifter i Danmark 25 %

4.000 kr.

6.000 kr.

4.000 kr.
6.000 kr.
1.500 kr.

Selskabets afholdelse af private
rejseudgifter (skønnet)

30.000 kr.

I alt

206.661 kr.

Beløbet er beskattet som løn fordelt med 50 pct. på årene 2013 og 2014, da selskabet har forskudt indkomstår.

Klagerens repræsentant har under klagesagen oplyst, at alt regnskabsmateriale er indsendt til SKAT, som efter det oplyste stadig skulle være i besiddelse af dette. Skattestyrelsen (tidligere SKAT) har på forespørgsel ikke kunnet bekræfte, at styrelsen fortsat har materialet, og har desuden ikke kunnet fremlægge dokumentation for, at materialet er returneret til klageren eller dennes repræsentant.

SKATs afgørelse

SKAT har forhøjet klagerens skattepligtige indkomst for indkomståret 2013 med 103.330 kr. og for indkomståret 2014 med 103.331 kr.

Som begrundelse for ændringerne har SKAT anført følgende:

”(...)

Selskabets regnskabsgrundlag opfylder ikke lovgivningens krav omkring et ført og afstemt kasseregnskab. Der er ingen afstemning af bankkonti. Der sker ikke løbende bogføring. Transaktioner registreres ikke konsekvent i den rækkefølge hvori transaktionerne er gennemført. Der er bogføres bilag hos selskabet, som er udstedt til andre. Det drejer sig eksempel om dig, din ægtefælle samt selskabets tidligere ejer [virksomhed3] ApS. Der er ikke overensstemmelse mellem bogførte omkostningsbilag og realisation/betaling. Eksempelvis vedrører bilag 1663 en faktura fra det tyske hotel [virksomhed4], der er udskrevet og betalt i maj 2009. Alligevel er omkostningen bogført som betalt den 15. december 2013. Fakturaen er udstedt til ”Familie [person1]”

I forbindelse med SKATs gennemgang af dine private bankkonti er det observeret, at der sker en række overførsler/hævninger i forbindelse med talrige udlandsrejser. Der er typisk tale om, at der overføres et beløb til den konto, hvor du har et visa-dankort ligesom der samtidig foretages en hævning/overførsel af et andet beløb. Umiddelbart synes der at være tale om en overførsel af beløb til en fremmed konto, som hverken tilhører dig eller selskabet. Beløbet udgør i en række tilfælde et beløb på 6.200 kr. ligesom andre beløbsstørrelser figurerer.

På kontoudtog fra [finans1] er teksten typisk angivet til ”Rejse [person1]” eller ”Udbetaling [person1] rejse”.

Det er samtidig konstateret, at der efterfølgende er foretaget indsættelser på samme konto med tekstangivelse ”Fremmed valuta [person1] rejse retur”. På din konto i [finans2] figurerer tilsvarende lejlighedsvise indsættelser benævnt ”Rejse retur”.

Af bilagsmaterialet fremgår, at rejseudgifter dels er afholdt med visa-dankort og dels ved kontantbetaling. Rejserne har i helt overvejende grad gået til Tyskland, idet der dog også er foretaget enkelte betalinger i [...] i Sverige.

SKAT har gennemgået de udbetalinger, der er foretaget fra konto i [finans1], som ikke er overført til konto med visa-dankort og har sammenholdt dem med indbetalinger af fremmed valuta til samme konto og indbetalinger vedrørende ”Rejse retur” til konto i [finans2]. Gennemgangen er foretaget for de seneste to måneder forud for indkomstårets begyndelse og til og med de to første måneder efter indkomstårets udløb.

Det er i den forbindelse konstateret, at der i perioden er overført/hævet ca. 135.000 kr. anført som rejser eller km. Der er i samme periode indsat ca. 115.000 kr. på samme konto, hvor det er angivet, at indsættelserne vedrører fremmed valuta fra rejser retur.

Selskabets bogførte rejseudgifter udgør for indkomståret 2013/14 i alt ca. 35.000 kr.

For indkomståret 2014 har du og din ægtefælle tilsammen indtægter, der ikke giver plads til noget privatforbrug. Det beregnede privatforbrug har derimod været negativt.

SKAT har på den baggrund vurderet, at selskabet har haft indtægter, der hidrører fra udlandet, men som ikke er indtægtsført. Der foreligger således ingen naturlig forklaring på de foretagne indsættelser af fremmed valuta på den konto, som selskabet anvender, selv om den er registreret i direktørens navn.

Selskabets bogføring er så mangelfuldt, at det ikke alene kan lægges til grund for opgørelsen af selskabets regnskabsmæssige eller skattemæssige resultat.

SKAT kan derfor tilsidesætte regnskabet og foretage skatteansættelsen skønsmæssigt.

Der foreligger ikke nogen forklaring på de talrige indsættelser af udenlandsk valuta på private konti. Det er SKATs opfattelse, at indsættelserne relaterer sig til indtægter, hvor selskabet er rette indkomstmodtager. Der anses derfor at være tale om yderligere omsætning til selskabet.

Den yderligere omsætning er med udgangspunkt i et forsigtig skøn ansat til 100.000 kr. Ved skønnet er der taget hensyn til, at et beløb af denne størrelsesorden har været nødvendig for, at du og din hustand har kunnet oprethold en beskedent men antageligt privatforbrug i perioden.

Selskabets afholdelse af dine private udgifter:

Selskabet har afholdt en række omkostninger på konto 3600 – ”Kontorartikler/tryksager” og på konto 1332 – ”Hardware, import EU”. Ved en gennemgang af selskabets bilagsmateriale er det konstateret, at en stor del af de foretagne indkøb på de to konti tilsyneladende ikke har relation til selskabets indtægtserhvervelse.

Der er bl.a. tale om køb af haveartikler, værktøj, DVD-film, tekstilprodukter, hygiejneprodukter, VVS-produkter, digitalkamera.

Udvalgte posteringer:

Bilag 1641 Køb af 15 x 80 liter spagnum

Bilag 1646 Køb af 5 DVD film herunder bl.a. Julekalender Ludvig og Julemanden, Julekalender Pagten og Jul i Gammelby

Bilag 1647 Køb elektronisk P-skive

Bilag 1656 Køb i Tyskland af bl.a. planter og knive – i alt 3.782 kr.

Bilag 1680 Køb af asiatisk kokkekniv, bruser med LED lysskift, DVD (Iron Man 3) og herrehjemmesko

Bilag 1692 Køb af digitalkamera på [www...]. Kameraet er leveret på revisor [person2]s adresse i Tyskland.

SKAT har gennemgået underbilagene til kontiene konto 3600 – ”Kontorartikler/tryksager” og konto 1332 – ”Hardware, import EU”. Der er i den forbindelse konstateret en række køb, som på ingen måde kan antages at have relation til selskabets drift.

Ud over de ovenfor anførte posteringer har der været køb af sæber og andre hygiejneprodukter, the, badeværelsesprodukter, haveplanter, bygningsmaterialer m.v.

Ved afholdt møde med dig og selskabets revisor på selskabets adresse er det konstateret, at de indkøbte have- og boligprodukter ikke anvendes på selskabets adresse, hvor såvel bygning som udearealer fremstår forsømte.

Det er SKATs opfattelse, at en meget betydelig del af de foretagne køb, der er bogført på de to konti, alene har karakter af selskabets betaling af dine private udgifter.

På den baggrund vil SKAT under iagttagelse af et forsigtigt skøn reducere fradraget for udgifterne, der er opgjort og fratrukket med i alt 24.073 kr., med skønsmæssigt 10.000 kr. eksklusiv moms.

Af de 10.000 kr. anses omkostninger til skønsmæssig 6.000 kr. indkøbt i Danmark og 4.000 kr. indkøbt i Tyskland.

Selskabets afholdelse af dine private rejseudgifter:

Selskabet har afholdt rejseudgifter for 33.636 kr. Udgifterne er konteret på følgende konti:

Konto 2763 – Forplejning

827 kr.

Konto 2770 – Rejseudgifter, Danmark

8.598 kr.

Konto 2771 – Rejseudgifter, udland

21.605 kr.

Konto 2772 – Hotelophold

2.606 kr.

Det bemærkes, at udgifter til hotelovernatning også indgår i konto 2770 og 2771.

Rejserne er primært gået til Tyskland. Selskabet har ikke registreret omsætning med kunder i udlandet.

Mange af udgifterne vedrører bespisning og køb af madvarer i nær tilknytning til din bopæl i [by1].

Ved restaurationsbesøg er der i adskillige tilfælde tale om bespisning af to personer.

SKAT har forespurgt om baggrunden for de mange ture til Tyskland. Du har forklaret, at du tager til Tyskland for at indkøbe tidsskrifter om data/elektronik

På konto 3661 ”Faglitteratur/tidsskrifter” fremgår samlede udgifter på 433 kr. Det skal dog tilføjes, at der er enkelte køb af tidskrifter, som er bogført på konto 3600 – ”Kontorartikler/tryksager” og på konto 1332 – ”Hardware, import EU”.

SKAT mener ikke, at udgifterne har relation til den indtægtsførte omsætning. Selskabet har ikke noget salg til udlandet og der er ikke tale om rejser til messer eller lignende med tilknytning til selskabets indtægtserhvervelse.

Det er ikke fremlagt behørig dokumentation eller redegørelse, der kan begrunde fradragsret for rejse- og fortæringsudgifterne.

Det er SKATs opfattelse, at der er tale om dine private udgifter, som er afholdt af selskabet.

(...)

1.4SKATs bemærkninger og begrundelse

SKAT mener, at du skal beskattes af løn modtaget fra [virksomhed1] ApS med i alt 206.661 kr. for perioden 1. juli 2013 til 30. juni 2014.

Beløbet deles ligeligt over de to indkomstår 2013 og 2014.

Der er primært tale om selskabets indtægter som er indsat på dine private konti og derved tilgået dig som løn. Endvidere er der tale om, at selskabet har afholdt en række udgifter, hvor SKAT mener, at de alene vedrører dit private forbrug. Der er dels tale om indkøb til din private husholdning og dels om rejse- og bespisningsudgifter vedrørende dig.

For beskrivelsen af de enkelte poster henvises til ovenstående.

Det samlede beløb består i følgende underposter:

(...)

Beløbet beskattes som løn. Der skal betales AM-bidrag af beløbet, jf. arbejdsmarkedsbidragsloven § 2. Nettobeløbet efter fradrag af AM-bidrag beskattes som personlig indkomst, jf. personskatteloven § 3.

1.5SKATs endelige afgørelse

Ændringen af den skattepligtige indkomst er gennemført som foreslået i brev af 8. marts 2017.

(...)”

Skattestyrelsen har den 24. februar 2022 fremsendt supplerende oplysninger omkring klagerens privatforbrug for indkomståret 2013 således:

”(...)

Vores system beregner på R75 et skønnet privatforbrug, hvilket jeg formoder er det [sagsbehandleren] henviser til. Vi kan ikke trække R75 tilbage til 2013, men jeg har fra ud fra skattemappen og de indberettede data vi har modtaget fra 3. part lavet følgende beregning:

Indkomstår 2013

Ægtefælle

Indtjening

52.000 kr.

130.527 kr.

Am-bidrag

-4.160 kr.

Rente

-1.892 kr.

-40.872 kr.

A-kasse

-5.532 kr.

-910 kr.

B-skat

-10.950 kr.

-17.974 kr.

29.466 kr.

70.771 kr.

Likvider

8.030 kr.

-18.903 kr.

Afdrag gæld

-76.894 kr.

-47.791 kr.

Salg af aktier

41.941 kr.

Ejendomsskat

-11.117 kr.

2.543 kr.

-7.040 kr.

Samlet

-4.497 kr.

(...)”

Skattestyrelsen har i udtalelse af 11. november 2022 anført følgende:

”(...)

Skattestyrelsen tiltræder Skatteankestyrelsens forslag til afgørelse sådan som det fremgår af Skatteankestyrelsens sagsfremstilling dateret den 21. september 2022.

Skattestyrelsen tiltræder således Skatteankestyrelsens forslag til afgørelse om, at der skal ske nedsættelse af ansat yderligere løn i indkomstårene 2013 og 2014 fra i alt 206.661 kr. til i alt 19.666 kr., svarende til en nedsættelse med i alt 186.995 kr.

For punktet ”Salg fra Norge (momsfrit), 16.458 kr.” indebærer det således en forhøjelse med i alt 3.209 kr. i forhold til SKATs afgørelse. For alle øvrige punkter indebærer det nedsættelser.

Som anført af Skatteankestyrelsen er der forskelligt materiale m.v., som Skattestyrelsen ikke længere kan fremlægge eller nærmere redegøre for.

Selskabets regnskabsmateriale er efter det oplyste fremsendt til SKAT, som ifølge repræsentanten fortsat er i besiddelse af materialet.

Som også anført af Skatteankestyrelsen har Skattestyrelsen meddelt Skatteankestyrelsen, at den ikke længere er i besiddelse af bilagsmaterialet.

Skattestyrelsen bemærker hertil, at følgende fremgår af punkt 1.2. i den påklagede afgørelse:

”1.2. Dine bemærkninger

Der er anmodet om udlevering af materiale til brug for din partshøring i forlængelse af SKATs forslag til ændring af skatteansættelsen i brev af 8. marts 2017.

Materialet er sendt til dig den 14. april 2017.

Der er ikke herefter fremkommet bemærkninger fra dig.”

Uanset at der herefter umiddelbart er en formodning for at SKAT har tilbageleveret materiale til klageren, anerkender Skattestyrelsen at den ikke kan fremlægge nærmere kvittering, følgebrev eller lignende til dokumentation for, at materialet faktisk er tilbageleveret til selskabet eller repræsentanten, og at den heller ikke kan fremlægge nærmere redegørelse for hvilke materialer, der evt. skulle være tilbageleveret.

Skattestyrelsen er herefter enig med Skatteankestyrelsen i, at det på den baggrund må tillægges Skattestyrelsen bevismæssig skadevirkning, at materialet m.v. ikke længere kan fremlægges.

Dokumenteret salg i Danmark, 18.963 kr. + moms 4.740 kr.

SKAT har ved gennemgang af selskabets bilagsmateriale konstateret, at det ikke er alle fakturaer, der er indtægtsført.

Som anført af Skatteankestyrelsen har det ikke været muligt for Skattestyrelsen (tidligere SKAT), at fremlægge dokumentation for sammensætningen af den udeholdte omsætning for dette punkt, hverken i form af fakturaer eller en talmæssig opstilling.

Skattestyrelsen er herefter enig med Skatteankestyrelsen i, at der herefter ikke er tilstrækkeligt grundlag for ændring af omsætningen med 18.963 kr. og moms med 4.740 kr., hvorefter beløbene ligeledes skal udgå af beregningen af yderligere løn til klageren.

Skattestyrelsen tiltræder derfor Skatteankestyrelsens indstilling om at nedsætte for- forhøjelsen med i alt 23.703 kr. fordelt med 50 pct. på hvert indkomstår, svarende til 11.851 kr.

Salg fra Norge (momsfrit), 16.458 kr.

SKAT har konstateret, at der er indsat norsk valuta for i alt 16.458 kr. på en konto i [finans2] tilhørende [virksomhed2] v/klageren.

Som anført af Skatteankestyrelsen har klageren oplyst, at bankindsætningen vedrører en samarbejdspartner, som han havde foretaget private udlæg for, og det var disse penge, som var blevet tilbagebetalt.

Klageren har ikke fremlagt dokumentation for, at der skulle være tale om allerede beskattede eller skattefri midler.

Derfor er der tale om yderligere løn til klageren.

Skattestyrelsen er enig i Skatteankestyrelsens opgørelse af og gennemgang af indsætningerne, der viser, at der er indbetalt norsk valuta for i alt 19.667 kr.

Skattestyrelsen er således også med Skatteankestyrelsen i, at der skal ske forhøjelse med yderligere i alt 3.209 kr. (19.667 kr. – 16.458 kr.) vedrørende dette punkt.

Yderligere omsætning – skønnet 100.000 kr. + moms 25.000 kr.

Der er indsat en række beløb på klagerens bankkonto i [finans1], konto nr. [...22], som omhandler ”rejser” eller ”km” eller lignende.

SKAT har anset, at disse indsætninger vedrører beløb, der oprindeligt hidrører fra omsætning i udlandet.

Som anført af Skatteankestyrelsen har det under klagesagens behandling ikke været muligt for Skattestyrelsen (tidligere SKAT), at fremlægge dokumentation eller nærmere redegørelse for den foretagne skønsmæssige forhøjelse.

Skattestyrelsen er herefter enig med Skatteankestyrelsen i, at forhøjelsen vedrørende dette punkt skal nedsættes til 0 kr., da der ikke fremlagt tilstrækkelig dokumentation til fastholdelse af den skønsmæssige ændring af indkomsten med 100.000 kr. og momstilsvaret på 25.000 kr.

Selskabets afholdelse af private omkostninger (skønnet), 10.000 kr. samt moms af de danske udgifter med 1.500 kr.

Ved en gennemgang af selskabets bilagsmateriale har SKAT truffet afgørelse om, at en stor del af de foretagne indkøb for i alt 24.073 kr. ikke har relation til selskabets indtægtserhvervelse.

SKAT har anset, at 10.000 kr. skønsmæssigt udgør private udgifter, hvoraf 4.000 kr. er afholdt i udlandet, mens 6.000 kr. er afholdt i Danmark. Moms af de danske udgifter udgør 1.500 kr.

Som anført af Skatteankestyrelsen har det under klagesagens behandling ikke været muligt for Skattestyrelsen (tidligere SKAT), at fremlægge det relevante materiale herom.

Skattestyrelsen er herefter enig med Skatteankestyrelsen i, at forhøjelsen vedrørende dette punkt skal nedsættes med 10.000 kr. til 0 kr.

Selskabets afholdelse af private rejseudgifter (skønnet), 30.000 kr.

Selskabet har afholdt rejseudgifter for i alt 33.636 kr. SKAT har ikke godkendt fradrag for 30.000 kr. heraf.

Som anført af Skatteankestyrelsen har det under klagesagens behandling ikke været muligt for Skattestyrelsen (tidligere SKAT), at fremlægge det relevante materiale herom, og dermed har det heller ikke været muligt nærmere at specificere, hvilket af det tidligere fremlagte materiale, der ikke kan godkendes.

Skattestyrelsen er herefter enig med Skatteankestyrelsen i, at forhøjelsen vedrørende dette punkt skal nedsættes med 30.000 kr.

(...)”

Klagerens opfattelse

Klagerens repræsentant har nedlagt påstand om, at forhøjelsen af klagerens indkomst for indkomstårene 2013 og 2014 nedsættes til 0 kr.

Repræsentanten har til støtte for sin påstand anført følgende:

”(...)

SKAT skønner en forhøjelse på 103.330 kr. for begge på baggrund af lavt privatforbrug. SKAT overser imidlertid, at [person1] tidligere år har fået udbetalt følgende beløb:

[virksomhed5]

250.000 kr.

Efterlønsgodtgørelse

120.000 kr.

Dyrtidsopsparing

110.000 kr.

Disse penge er hævet kontant og anvendt til almindelige leveomkostninger for 2013 og 2014. Vi vil senere indsende kontoudtog m.v. til at understøtte dette.

(...)”

På kontormødet i Skatteankestyrelsen den 25. februar 2022 mødte klageren og hans repræsentant for at oplyse sagen yderligere.

Repræsentanten oplyste angående privatforbruget, at klageren havde fået udbetalt pension fra [virksomhed5], efterlønsgodtgørelse og dyrtidsopsparing, som han har haft til rådighed kontant. Derfor var privatforbruget ikke nødlidende i indkomstårene 2013 og 2014. Klageren og repræsentanten var usikre på, i hvilket år beløbene var udbetalt.

Klageren havde rent faktisk fundet dokumentation for udbetalingerne, men han har været udsat for en brand, hvori en del materiale var bortkommet. Klageren oplyste desuden, at hans husstand har en meget beskeden levestandard, og at han var selvforsynende med grøntsager, da han dyrkede alle sine grøntsager selv, hvilket han kunne fremsende fotos af.

Klageren vil forsøge at finde så meget materiale frem i sagerne, som han overhovedet kan, og indsende dette til Skatteankestyrelsen.

Repræsentantens overordnede gennemgang af Skattestyrelsens privatforbrugsopgørelse medførte en konstatering af, at klageren tilsyneladende havde tjent penge på salg af aktier, ligesom han havde afdraget gæld med 76.894 kr., hvilket repræsentanten ikke umiddelbart kunne få til at stemme. Repræsentanten vil udarbejde sin egen privatforbrugsopgørelse ud fra R75.

Vedrørende forhøjelsen på 16.458 kr. oplyste klageren, at bankindsætningen vedrører en samarbejdspartner, som han havde foretaget private udlæg for, og det var disse penge, som var blevet tilbagebetalt. De var dermed ikke skattepligtige ifølge klageren.

Dokumenteret salg i Danmark, som ifølge Skattestyrelsen ikke er indtægtsført, vedrører ifølge repræsentanten højst sandsynligt periodeforskydninger. Repræsentanten vil undersøge dette nærmere, herunder eventuelle debitorer.

Skattestyrelsens opgørelse af private udgifter vedrører ifølge klageren en kunde, hvor der skulle laves en videoproduktion. Der skulle til dette indkøbes en del varer, herunder blomster, spagnum, videokamera m.v. Videokameraet blev sendt til klagerens revisor i Tyskland pga. sælgers forhold. En p-skive vedrører klagerens gulpladebil, som var en Toyota Sportswagon. Klageren havde to biler, heraf en på gule og en på hvide plader.

Den foretagne forhøjelse på 30.000 kr. vedrørende rejseudgifter er fastsat skønsmæssigt. Klageren oplyste, at han ønskede at opbygge et marked i Tyskland, så han var nødt til at foretage nogle rejser til Tyskland. Han var således flere gange i Tyskland for at undersøge markedet. Han havde nogle kontakter i [Tyskland], som skulle hjælpe ham med dette. Der var som regel tale om ture i weekenden, fredag – søndag, da han også skulle passe en hotline i løbet af ugen. Han havde ind imellem sin ægtefælle med på rejserne.

Klagerens repræsentant har den 21. marts 2022 fremsendt supplerende indlæg således:

”(...)

SKAT siger man har opgjort privatforbruget til et negativt beløb, hvorfor en forhøjelse på 100.000 kr. er berettiget. Men vi har aldrig fået tilsendt privatforbrugsberegningen.

I det indsendte materiale har Skattestyrelsen efterfølgende opgjort en privatforbrugsberegning, der viser minus 4.497 kr.

Men beregningen er flydt med fejl.

For klager har man opgjort afdrag på gæld til 76.894 kr. Men denne gæld relaterer sig til ejendommen [adresse1], der ligger i selskabet [virksomhed3] ApS – og gælden ligger også i selskabet. Banken har blot ønsket, at [person1] fortsætter med at være meddebitor på gælden selvom ejendommen og gælden (inter partes) er overdraget til [virksomhed3] ApS, men det er [virksomhed3] ApS, der ejer ejendommen, og afdrager ejendomsgælden.

Beløbet på de 76.894 kr. skal således ikke belaste privatforbrugsberegningen.

Der er også fejl hustruens EURO-ejendomsgæld. Her har Skattestyrelsen taget udgangspunkt i kursværdien i obligationsretsgælden, hvilket er forkert. Man skal tage udgangspunkt kontantrestgælden. Derudover skal valutakurssvinger holdes udenfor.

Jeg kender ikke kontantrestgælden for 2012. Men sandsynligvis skal der reguleres med ca. 12.000 kr. i [person1]s favør når valutakursreguleringen iagttages.

Da SKAT aldrig har fortalt, hvordan man har opgjort privatforbruget, er begrundelseskravet ikke opfyldt på dette forhøjelsespunkt.

[person1] venter på banken med hensyn til indbetalinger fra:

? [virksomhed5] 250.000 kr.
? Efterlønsgodtgørelse 120.000 kr.
? Dyrtidsopsparing 110.000 kr.

(...)”

Klagerens repræsentant har den 13. april 2022 fremsendt supplerende bemærkninger således:

”(...)

Ad Privatforbruget (125.000 kr.)

Da [person1] blev 60 år i 2010, fik han udbetalt en kapitalpension fra [virksomhed5] på 261.965,62 kr., jf. vedlagte kontoudtog. Det fremgår også af R75-kontrolbiaget for 2013.

Det var planlagt, at dette beløb skulle strække sig til 2015, hvor [person1] kunne få folkepension, udbetalt efterlønsbidrag og udbetalt Dyrtidspension.

Beløbet på de 261.965,62 kr. blev hævet kontant og gemt i en aflåst skuffe – og herfra anvendt løbende frem til 2015. Der henvises til redegørelsen fra [person1].

Grunden til de blev hævet kontant skyldes kreditorbeskyttelse, undgå modregning i sociale ydelser og undgå at samleveren skulle bruge for mange af pengene.

Derudover har [person1] altid været en person, der er glad for kontanter.

Som det fremgår af [person1]s skrivelse (kopi vedlagt) har han levet meget beskedent – og har haft egen grøntsagsproduktion m.v. se billede af haven.

Der er således ikke basis på en skønsmæssig forhøjelse på 125.000 kr., jf. også det tidligere indsendte omkring privatforbrugsberegningen.

Ad Udeholdt omsætning (18.963 kr. + moms 4.740 kr.)

[person1] har indsendt mappen med salgsfaktura til SKAT. SKAT påstår, at hvis man sammentæller alle disse salgsfakturaer, får man et beløb på 414.266 kr. Da [person1]s selskab kun har selvangivet en omsætning på 395.303 kr., forhøjer SKAT med differencen – og antager tillige, at differencen er tilgået [person1] privat.

SKAT har ikke tilbageleveret mappen med salgsfaktura – og vi kan således ikke efterkontrollere SKAT påstand. SKAT har heller ikke via regneark eller på anden vis tilkendegivet, hvilke fakturaer det drejer sig om.

Umiddelbart mener vi, at der kan være tale om en sammentællingsfejls fra SKAT side. Eller SKAT har overset en kreditnota eller en forudbetaling m.v.

Hvis SKAT fastholder forhøjelsen, skal vi opfordre til, at SKAT tilbageleverer mappen med salgsfaktura – og fortæller, hvilke salgsfakturaer man mener mangler at blive indtægtsført.

Ad Yderligere omsætning Norge 16.458 kr.:

Der er tale om tilbagebetaling af lån fra en samarbejdspartner i [virksomhed6] AS, [Norge], [person3].

Ad Afholdte private udgifter (10.000 kr. + moms 1.500 kr.)

Der er tale om samlede udgifter på 24.073 kr. – hvor SKAT skønsmæssig antager, at ca. 10.000 kr. er private – og tillægger moms med 1.500 kr.

Man vurderer, det er private alene ud fra arten af udgifterne.

For det første er det ikke udgiftsarten, der afgør fradragsretten. Det er formålet med at afholde udgiften, der afgør fradragsretten.

Har der været en aktuel driftsmæssig begrundelse for at afholde udgiften, er der fradragsret. For det andet har SKAT ikke fortalt, hvordan man har skønnet.

For det tredje kan SKAT ikke fjerne udgifter skønsmæssigt. SKAT er tvunget til at vurdere udgiftsposterne konkret.

For det fjerde kan SKAT ikke fordele forhøjelsen 50/50 på indkomståret 2013 og 2014, når det gælder [person1]s personlige selvangivelse.

SKAT har udvalgt 6 specifikke udgiftsposter til illustration af, at det er private udgifter.

Med hensyn til DVD m.v. relaterer det sig til en kunde – nemlig [virksomhed7] A/S ([...] i [by2]).

Der skulle udarbejdes en produktpræsentation for kunden. DVD’er er indkøbt til videobiblioteket – så man kan se, hvordan andre gennemfører sceneskift i disse videoer – altså hvordan andre har gennemført diverse overgange, diverse computer grafik integrationer, indledninger, snit, timing – mm.

Nikon1 kameraet er indkøbt til dette formål.

Med hensyn til planter og bruser m.v. relaterer det sig til kontorejendommen [adresse1]. Der var ofte overnattende freelance konsulenter på denne adresse, hvorfor sæbe, brusere m.v. måtte være i orden.

Der er således tale om normalt indbo til en kontorejendom. Det er ikke indkøbt til privatejendommen. Der henvises til klagers redegørelse.

Ad Afholdte private rejseudgifter (30.000 kr.):

Der er fratrukket rejseudgifter på 33.636 kr. – primært rejser til Tyskland – og SKAT har skønnet, at ca. 30.000 kr. er private.

For det første er det ikke udgiftsarten, der afgør fradragsretten. Det er formålet med at afholde udgiften, der afgør fradragsretten.

Har der været en aktuel driftsmæssig begrundelse for at afholde rejseudgiften er der fradragsret. For det andet har SKAT ikke fortalt, hvordan man har skønnet.

For det tredje kan SKAT ikke fjerne udgifter skønsmæssigt. SKAT er tvunget til at vurdere udgiftsposterne konkret.

Der er primært tale om indkøbsrejser til Tyskland, hvor der købes hardware/software m.v. til brug for it-virksomheden. Det fremgår også af udgiftsbilagene og bogføringen (se konto 1332 Hardware, Import EU og konto 1328 Software, import EU)), at der er tale om hardware/software indkøbt i Tyskland. Der er tillige tale om udgifter SKAT har givet fradrag for.

Rejseudgifter, der relaterer sig til fradragsberettigede udgifter, er også fradragsberettiget.

Derudover har [person1] besøgt selskabets revisor – [person2] – der bor i Tyskland – i forbindelse med gennemgangen af bilag/bogføringen/regnskabet.

For rejser i Danmark har det typisk været tale om møder med sælgere, der brugte selskabets produkter – og skulle have yderligere vedledning m.v.

Der henvises til klagers redegørelse.

Ad tilsidesættelse af regnskabet:

SKAT fortæller, at der er basis for at tilsidesætte regnskabet i [virksomhed1] ApS – og angiver to grunde.

? Mangelfuldt kasseregnskab
? Lavt privatforbrug hos [person1]

For det første må fremføres, at der ikke føres noget kasseregnskab fordi selskabet ikke har en kontantkasse. Alt går over banken.

Det kan ske, at [person1] benytter sine private kontanter til at afholde selskabets udgifter – og herefter får udgiften refunderet via en bankoverførsel. Men ellers indgår kontanter ikke.

Alle indtægter og udgifter er bogført.

For det andet har [person1] ikke noget urealistisk lavt privatforbrug, jf. det tidligere fremsendte.

Der er således ikke basis for at foretage skønsmæssige reguleringer.

(...)”

Klageren har desuden fremsendt supplerende forklaring således:

”(...)

Angående mine indkomstforhold m.m
Jeg er årgang 1950 – og fyldte 60 år i 2010
I medfør af min personlige situation og overgang til pension i 2015 foretog jeg i 2010 en planlægning for overgangstiden.
Min hustru og jeg boede i hele denne periode i ejendommen [adresse2], [by1], som med sine særdeles gode jordforhold (tidligere gartnerier i området) har givet os grundlag og mulighed for en ret stor grad af selvforsyning med egne råvarer (vedlagt billede) – grundarealet er ca. 1.850 kvm som vi har udnyttet til formålet.
Vi har eget drivhus på 40 kvm på grunden.
Vi har ingen børn, vi er ikke rygere og anvender ældre brugte biler som er betalt
Vi har ikke holdt ferie de sidste 25 – 30 år – det har der ikke været tid eller råd til
Vi har altid sat stor pris på at være så selvforsynende som muligt.
Vi har altid været meget påpasseligt med vores private forbrug og dette har været til stor gavn i de perioder hvor min selvstændig virksomhed har oplevet både opgangs- og nedgangstider.
I software branchen er man afhængigt af konjunkturer (udefra kommende indflydelser) som ens kunder er påvirket af og som har direkte indflydelse på ens egen virksomhed mht. udviklingsomkostninger og muligheden for at kunne sælge services og softwareprodukter til kunder.

På grund af min overgangs planlægning for perioden 2010 til 2015 – fik jeg udbetalt min [virksomhed5] pensions opsparing per 19.08.2010 på Kr. 261.965,62 (bilag vedlagt)
Dette beløb blev lagt til side og skulle bruges som en løbende sikkerhed for min indkomst, og der kunne anvendes:
2011: 65.000 til privatforbrug
2012: 65.000 til privatforbrug
2013: 65.000 til privatforbrug
2014: 65.000 til privatforbrug
Allerede i 2010 kunne man få at vide, og derfor kalkulere med, hvilke beløb man vil få udbetalt samt tidspunkterne for udbetalingen for henholdsvis min ASE efterlønsgodtgørelse og min dyrtidsopsparing.
I 2015 fik jeg da udbetalt ASE efterlønsgodtgørelse pr. 20.8.2015 – Kr. 154.812 (ASE – [...1]) samt min Dyrtidsopsparing pr. 25.11.2015 – Kr. 87.749,33 (LD- [...2])

(...)

Fra gammel tid har jeg et privat firma [virksomhed1] /[virksomhed2] v. [person1] CVR [...3]
som anvender konto [finans2][...73]
Dette firma er mit gamle rådgivnings firma, som ikke har været aktiv overfor kunder i mange år – da alt min tid er gået med selskabet [virksomhed1] ApS
Hvis jeg har anvendt [finans2] konto fra mit gamle rådgivningsfirma i perioden 2013 – 2014 så har dette sikkert været til privat omkostningsbetaling – eksempel vis har jeg indsat et beløb fra min private rejsebeholdning / sikkerheds beholdning for at betale en faktura eller omkostning.

[virksomhed1] ApS CVR [...4] – [finans1] kto: [...22]

Denne konto hos [finans1] har altid været anvendt som firma konto - der forefindes ikke noget kreditkort hertil


Til mine rejseomkostninger og private omkostninger har jeg altid anvendt [finans1] kto. [...83] hvor der findes et Visa kreditkort som anvendes til private omkostning eller til rejse omkostninger - eller til omkostninger som jeg har lagt ud for selskabet og som bagefter kommer retur fra selskabet.
Jeg har altid haft en ret stor rejseaktivitet for at oparbejde kunder, finde nye kunder, vedligeholde kunder, holde efter service på kunderne og være til rådighed som sparringspartner vedrørende udviklinger og løsninger.

Min arbejdstid er kundekontakt, salgsarbejde, service og hotline arbejde om dagen, mens aften og en stor del af natten er gået med udvikling og kontrol af udviklingsarbejde fra eksterne freelance medarbejdere.

Jeg har derfor haft meget begrænset tid til indkøb til selskabet og har anvendt weekenden (lørdagen) til indkøb, mm. Indkøb til firmaet er mest købt i tyskland, der er større udvalg og dette passer bedst til min tidsanvendelse.

Fra gammel tid er jag vant til at arbejde med en rejsebeholdning i forskellige valuta / sikkerhedsbeholdning som jeg dels får fra selskabet og som jeg returnerer typisk med teksten – ”rejse retur”

Vedr. de anførte punkter for ændring af selskabet [virksomhed1] APS og de afledte påvirkninger til mig personligt:

Ad 1) manglende bogførte faktura 18.960
Der skal først bemærkes, at vi i sin tid har udleveret alle originale bilag til skattevæsenet – og vi har efterfølgende ikke fået noget af disse bilag retur – vi har derfor lidt problemer med at gå i dybden af omtalte bilag – medmindre vi umiddelbart kan huske dem i hvilken forbindelse de ar opstået:
Mht. manglende fakturaer kan vi ikke helt forstå dette, revisor mener det må være noget periodemæssige forskydning der er tale om.

Ad 2) yderligere omsætning – overførsler fra udlandet
I et enkelt tilfælde er oplyst ”Consulting”. Denne indsættelse udgør med 14.000 norske kroner svarende til 12.375 DK

Som nævnt ved mødet så har vores mangeårige samarbejdspartner – [virksomhed6] AS, [Norge], [person3], [Norge] haft et problem med hans bil hvor han ikke havde penge til reperationen. Jeg havde da lånt ham privat NOK 16.000 fra min rejsebeholdning og jeg mener det er derfra beløbet kommer retur


Ad 3) Skat tilsidesætter regnskabet – Jeg mener ikke dette er berettiget

Ad 4) Afholdte private omkostninger
Udvalgte posteringer: Bilag 1641 Køb af 15 x 80 liter spagnum Bilag 1646 Køb af 5 DVD film herunder bl.a. Julekalender Ludvig og Julemanden, Julekalender Pagten og Jul i Gammelby Bilag 1647 Køb elektronisk P-skive Bilag 1656 Køb i Tyskland af bl.a. planter og knive – i alt 3.782 kr. Bilag 1680 Køb af asiatisk kokkekniv, bruser med LED lysskift, DVD (Iron Man 3) og herrehjemmesko Bilag 1692 Køb af digitalkamera på [www...]. Kameraet er leveret på revisor [person2]s adresse i Tyskland.

Som allerede nævnt ved mødet, er indkøb af bl.a. DVD’er og kamera til videoptagelser samt andre materialer forbundet med en opgave som vi var i gang med for vores kunde [virksomhed7] A/S (plantefirma i [by2]) med videooptagelser og testproduktion af video clip materiale til anvendelse i den af os leverede hjemmeside og lagerstyrings system.
DVD’er er indkøbt til vores video inspirationsbibliotek i forbindelse hermed. Biblioteket bliver brugt til at studere hvordan andre gennemfører video – og filmproduktioner, mm.
Hvad angår kamera Nikon1, så er dette indkøbt brugt på [www...] (det var den billigste måde at komme i gang med videoen) – men sælgeren vil ikke sende til DK – vi var nødt til at anvende alternativ adresse i tyskland.

Mht. andre indkøb så er disse til kontoret på [adresse1] som har mulighed for at huse besøgende eksterne freelance medarbejdere som pga. nattearbejde har mulighed for overnatning.
Vi kan ikke nedlægge og ændre kundernes produktions systemer om dagen og anvender derfor nattetimerne.
Der forefindes bad faciliteter og køkken til forplejning. Vi er nødt til at indkøbe bl. andet hygiene artikler, badeværelse artikler, artikler til køkkenet, mm. til kontoret.

Ad 5) Selskabets afholdelse af direktørens private rejseudgifter – Skønsmæssig ansat
Som supplement til ovenstående kan jeg oplyse følgende:
For rejser i Danmark har der været tale om møder med sælgere og workshop som typisk er foregået på enkeltvis
Da jeg er ikke i besiddelse af de originale bilag kan jeg ikke kommenter præcist på de enkelte posteringer – dog nævnes et bilag fra 2009 som jeg kan huske – det var blevet glemt at bogføre tidligere – det stammer fra en kunde udvidelse undersøgelse jeg var i gang med.

(...)”

Klagerens repræsentant har den 23. maj 2022 fremsendt supplerende oplysninger således:

”(...)

Indledningsvist skal vi rette en misforståelse. Selskabernes regnskabsmateriale er ikke gået tabt i en brand. Det fulde regnskabsmateriale er indsendt til SKAT, der stadigvæk har det.

Det er kun de private bilag, der er gået tabt i en brand – altså pensionsbilagene fra [virksomhed5] m.v.

Skønsmæssig forhøjelse (125.000 kr.):

SKAT har foretaget en skønsmæssig forhøjelse på 125.000 kr. som følge af påstået negativt privatforbrug. SKAT har ikke fremsendt en privatforbrugsopgørelse i forbindelsen med fremsendelsen af afgørelsen, hvorfor det er uklart, hvordan man når frem til konklusionen.

Men har til brug for klagesagen udarbejdet en privatforbrugsberegning som er fyldt med fejl, jf. vores skrivelse af 21. marts 2022.

Som det fremgår af vores privatforbrugsopgørelse m.v. er privatforbruget ikke negativt.

Kontorindstilling fra Skattestyrelsen må forstås således, at man anerkender, at der ikke er et negativt privatforbrug, hvorfor berettigelsen til SKATs skønsmæssige forhøjelse bortfalder. Men til gengæld foretager man en konkret forhøjelse på 104.998 kr. Forhøjelsen er ifølge Skatteankestyrelsen baseret på konkrete indsætninger på bankkontoen.

Man skriver således:

”Gennemgangen af bankkontoudskrifterne i forbindelse med klagebehandlingen har vist, at indsætningerne vedrørende fremmed valuta kan opgøres til 104.998 kr., hvoraf moms udgør 20.999 kr.”

Skatteankestyrelsen har ikke fremsendt noget regneark eller tilsvarende så påstanden kan efterprøves. Skatteankestyrelsen har heller ikke fortalt, hvilken bankkonto det drejer sig.

Vi antager, at det drejer sig om [finans1]-kontoen kt.nr. [...22], der bruges af selskabet [virksomhed1] ApS. Skatteankestyrelsen har henført 50 % af forhøjelsen til 2013 og resten til 2014.

Vi antager herefter, at det omfatter transaktioner for perioden 30. juni 2013 til 1. juli 2014, der dækker selskabets regnskabsperiode.

Vi antager, at det drejer sig om de poster, der hedder ”fremmed Valuta [person1] rejser retur”.

Vi har selv set kontoudtogene igennem igen – og kan ikke finde støtte for denne påstand. SKAT har også haft kontoudtogene til gennemgang – og har heller ikke fundet støtte for denne påstand. Hvis SKAT var enige i denne påstand, ville SKATs skønsmæssige forhøjelse også være overflødig.

Vi har lagt tallene sammen, og får kun de akkumulerede returnerede rejseafregninger til 29.400 kr., jf. vedlagte regneark.

Posten ” ”fremmed Valuta [person1] rejser retur” skal ses i sammenhæng med de hævninger på kontoudtoget, der typisk hedder ”[person1] rejser” – og som typisk vedrører penge til firmarejser i Tyskland.

Når rejsen er overstået, bliver der udarbejdet en rejseafregning – og det overskydende tilbagebetales til firmaet med teksten ”fremmed valuta [person1] rejser retur”. Det skal påpeges, at der kun er kreditkort tilknyttet klagers privatkonto (kt [...83]) – hvorfor det foregik på denne måde. SKAT har godkendt disse rejseafregninger, og vi forstår ikke, at Skatteankestyrelsen tager det op og pludselig gør gældende, at det er kundeindbetalinger.

Skatteankestyrelsen skriver:

”Selskabet har ikke fremlagt rejseafregninger eller anden dokumentation for, at disse beløb skulle udgøre returnering af udlæg, være skattefri eller udgøre allerede beskattede midler”

Dette er ikke korrekt. Der er indsendt rejseafregninger – og SKAT har stadigvæk disse rejseafregninger.

Det følger endvidere af skatteforvaltningsloven § 45, at Landsskatteretten ikke kan tage nye forhold op. Det gøres gældende, at det er et nyt forhold, når Skatteankestyrelsen tilsidesætter den skønsmæssig forhøjelse og fremkommer med en ny forhøjelse baseret på konkrete indsætninger på bankkontoen.

Vi har også i skrivelse af 21. marts 2022 gjort gældende, at SKAT forhøjelse er ugyldig på dette punkt da SKAT ikke redegør for privatforbruget.

Det har Skatteankestyrelsen ikke forholdt sig til.

Ad Udeholdt omsætning (18.963 kr. + moms 4.740 kr.)

Ingen bemærkninger.

Ad Yderligere omsætning Norge 16.458 kr.:

Der er tale om tilbagebetaling af lån fra en samarbejdspartner i [virksomhed6] AS, [Norge],

[person3].

Troværdigheden af denne forklaring understøttes også af det forhold, at beløbene er runde beløb, og der ikke tidligere har været indtægter fra denne person.

Ad Afholdte private udgifter (10.000 kr. + moms 1.500 kr.)

Det er vigtigt at understrege, at mange af indkøbene relaterer sig til kontorbygningen ejet af selskabet [virksomhed3] ApS – og som udlejes til selskabet [virksomhed1] ApS.

Det er altså ikke indkøb til privatboligen. Erhvervsboligen benyttes af selskabets sælgere m.v. – og enkelte gange sker der også overnatninger i boligen.

Igen vil vi understrege, at bilagene ikke er bortkommet i en band, men er indsendt til SKAT – og ikke kommet retur. Der er således bilag på det hele.

Der er tale om samlede udgifter på 24.073 kr. – hvor SKAT skønsmæssig antager, at ca. 10.000 kr. er private – og tillægger moms med 1.500 kr.

Man vurderer, det er private alene ud fra arten af udgifterne.

For det første er det ikke udgiftsarten, der afgør fradragsretten. Det er formålet med at afholde udgiften, der afgør fradragsretten.

Har der været en aktuel driftsmæssig begrundelse for at afholde udgiften, er der fradragsret. For det andet har SKAT ikke fortalt, hvordan man har skønnet.

For det tredje kan SKAT ikke fjerne udgifter skønsmæssigt. SKAT er tvunget til at vurdere udgiftsposterne konkret.

For det fjerde kan SKAT ikke fordele forhøjelsen 50/50 på indkomståret 2013 og 2014, når det gælder [person1]s personlige selvangivelse.

SKAT har udvalgt 6 specifikke udgiftsposter til illustration af, at det er private udgifter.

Med hensyn til DVD m.v. relaterer det sig til en kunde – nemlig [virksomhed7] A/S ([...] i [by2]).

Der skulle udarbejdes en produktpræsentation for kunden. DVD’er er indkøbt til videobiblioteket – så man kan se, hvordan andre gennemfører sceneskift i disse videoer – altså hvordan andre har gennemført diverse overgange, diverse computer grafik integrationer, indledninger, snit, timing – mm.

Nikon1 kameraet er indkøbt til dette formål.

Med hensyn til planter og bruser m.v. relaterer det sig til kontorejendommen [adresse1]. Der var ofte overnattende freelance konsulenter på denne adresse, hvorfor sæbe, brusere m.v. måtte være i orden.

Der er således tale om normalt indbo til en kontorejendom. Det er ikke indkøbt til privatejendommen. Der henvises til klagers redegørelse.

AD Selskabets afholdelse af private rejseudgifter (skønnet), 30.000 kr.

Igen vil vi understrege, at bilagene ikke er bortkommet i en band, men er indsendt til SKAT – og ikke kommet retur. Der er således bilag på det hele.

Der er fratrukket rejseudgifter på 33.636 kr. – primært rejser til Tyskland – og SKAT har skønnet, at ca. 30.000 kr. er private.

For det første er det ikke udgiftsarten, der afgør fradragsretten. Det er formålet med at afholde udgiften, der afgør fradragsretten.

Har der været en aktuel driftsmæssig begrundelse for at afholde rejseudgiften er der fradragsret. For det andet har SKAT ikke fortalt, hvordan man har skønnet.

For det tredje kan SKAT ikke fjerne udgifter skønsmæssigt. SKAT er tvunget til at vurdere udgiftsposterne konkret.

Der er primært tale om indkøbsrejser til Tyskland, hvor der købes hardware/software m.v. til brug for it- virksomheden. Det fremgår også af udgiftsbilagene og bogføringen (se konto 1332 Hardware, Import EU og konto 1328 Software, import EU)), at der er tale om hardware/software indkøbt i Tyskland. Der er tillige tale om udgifter SKAT har givet fradrag for.

Rejseudgifter, der relaterer sig til fradragsberettigede udgifter, er også fradragsberettiget. Derudover har [person1] besøgt selskabets revisor – [person2] – der bor i Tyskland – i forbindelse med gennemgangen af bilag/bogføringen/regnskabet.

For rejser i Danmark har det typisk været tale om møder med sælgere, der brugte selskabets produkter – og skulle have yderligere vedledning m.v.

Der henvises til klagers redegørelse.

(...)”

Landsskatterettens afgørelse

Al indkomst er som udgangspunkt skattepligtig i henhold til statsskattelovens § 4.

Udgifter, som er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten, kan fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Enhver skatteyder skal selvangive sin indkomst, uanset om denne er positiv eller negativ. SKAT kan bestemme, at en skatteyder skal oplyse om formuen ved indkomstårets begyndelse og ved indkomståret udløb samt om størrelsen og arten af ændringer i formuen i indkomståret, herunder om hovedposter i årets privatforbrug. Det følger af skattekontrollovens §§ 1, stk. 1, og 6 B, stk. 1 (lovbekendtgørelse nr. 1264 af 31. oktober 2013).

Erhvervsdrivende skal ifølge skattekontrollovens § 3 indgive et skattemæssigt årsregnskab i overensstemmelse med de regler, skatteministeren har fastsat.

Regnskabet skal være udarbejdet på grundlag af en løbende bogføring, herunder et ført og afstemt kasseregnskab.

Kravene til regnskabet fremgår af mindstekravsbekendtgørelsen for mindre virksomheder (bekendtgørelse nr. 594 af 12. juni 2006), bogføringsloven (lovbekendtgørelse nr. 648 af 15. juni 2006) og årsregnskabsloven (lovbekendtgørelse nr. 1253 af 1. november 2013).

Hvis regnskabet ikke opfylder kravene, kan indkomsten fastsættes skønsmæssigt. Det fremgår af skattekontrollovens § 5, stk. 3, jf. § 3, stk. 4.

En skønsmæssig forhøjelse af indkomsten forudsætter normalt, at regnskabet kan tilsidesættes. Indkomsten kan dog forhøjes uden tilsidesættelse af regnskabet, hvis det selvangivne privatforbrug er usandsynligt lavt. Det følger af en fast praksis, der er tiltrådt af Højesteret i domme af 21. juni 1967 (Ugeskrift for Retsvæsen 1967.635) og 5. februar 2002 (SKM2002.70.HR). Indkomsten kan forhøjes til et beløb, der giver mulighed for et rimeligt forbrug.

Det fremgår af ligningslovens § 16, stk. 1:

”Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst medregnes tilskud til telefon uden for arbejdsstedet, jf. stk. 2, samt efter reglerne i stk. 3-14 vederlag i form af formuegoder af pengeværdi, sparet privatforbrug og værdien af helt eller delvis vederlagsfri benyttelse af andres formuegoder, jf. statsskattelovens §§ 4-6, når tilskuddet eller godet modtages som led i et ansættelsesforhold eller som led i en aftale om ydelse af personligt arbejde i øvrigt. Tilsvarende gælder personer, der er valgt til medlem af eller medhjælp for bestyrelser, udvalg, kommissioner, råd, nævn eller andre kollektive organer, herunder Folketinget, regionsråd og kommunalbestyrelser.”

Hvis der konstateres en yderligere indtægtskilde, eller det konstateres, at en skatteyder har modtaget indtægter af en vis størrelse, som ikke kan ses at være selvangivet, påhviler det efter omstændighederne skatteyderen at godtgøre, at disse indtægter stammer fra midler, der allerede er beskattet, eller som er undtaget fra beskatning. Der henvises til SKM2008.905.HR.

Dokumenteret salg i Danmark, 18.963 kr. + moms 4.740 kr.

SKAT har ved gennemgang af selskabets bilagsmateriale konstateret, at det ikke er alle selskabets fakturaer, der er indtægtsført.

Omsætningen er af SKAT sammentalt i henhold til udstedte fakturaer og sammenholdt med den indtægtsførte omsætning. Omsætningen inkl. moms ifølge fakturaerne udgør ifølge SKAT i alt 517.832 kr. Beløbet ekskl. moms udgør 414.266 kr. Den indtægtsførte omsætning udgør 395.303 kr. ifølge regnskabet. Differencen mellem den indtægtsførte omsætning og omsætningen sammentalt ved fakturaer udgør 18.963 kr., og moms heraf udgør 4.740 kr.

SKAT har i forbindelse med klagesagens behandling anført, at fakturaerne var modtaget i et ringbind. Under klagesagens behandling har det ikke været muligt for Skattestyrelsen (tidligere SKAT) at fremlægge dokumentation for sammensætningen af den udeholdte omsætning for dette punkt, hverken i form af fakturaer eller en talmæssig opstilling. Der er således ikke fremlagt dokumentation for, at den samlede omsætning ifølge fakturaerne udgør 517.832 kr. inkl. moms, hvilket kommer SKAT bevismæssigt til skade, jf. SKM2014.232.ØLR.

På den baggrund anses det ikke for tilstrækkeligt godtgjort af Skattestyrelsen, at der er grundlag for ændring af omsætningen med 18.963 kr. og moms med 4.740 kr., hvorefter beløbene ligeledes skal udgå af beregningen af yderligere løn til klageren.

Landsskatteretten nedsætter derfor forhøjelsen med i alt 23.703 kr. fordelt med 50 pct. på hvert indkomstår, svarende til 11.851 kr.

Salg fra Norge (momsfrit), 16.458 kr.

SKAT har konstateret, at der er indsat norsk valuta for i alt 16.458 kr. på en konto i [finans2] tilhørende [virksomhed2] v/klageren.

Ifølge bankkontoudskrifterne fra [finans2] er ordregivende kunde til udbetalingerne [virksomhed1]/[virksomhed3] ApS.

Klageren har oplyst, at bankindsætningen vedrører en samarbejdspartner, som han havde foretaget private udlæg for, og at det var disse penge, som var blevet tilbagebetalt. Klageren har ikke fremlagt dokumentation for, at der skulle være tale om allerede beskattede eller skattefri midler.

På den baggrund anser Landsskatteretten det for godtgjort af SKAT, at der er tale om yderligere løn til klageren.

Landsskatterettens gennemgang af indsætningerne har vist, at der er indbetalt norsk valuta for i alt 19.667 kr., som er sammensat således:

Dato

Beløb NOK

Beløb DKK

04-04-2013

2.000,00

1.945,40

15-04-2014

2.000,00

1.758,80

17-11-2014

1.500,00

1.264,52

19-11-2013

1.000,00

853,40

11-10-2013

750,00

636,03

17-01-2014

14.000,00

12.375,00

15-01-2014

1.000,00

834,60

22.250,00

19.667,75

Landsskatteretten forhøjer derfor afgørelsen med yderligere (19.667 kr. – 16.458 kr.) i alt 3.209 kr. vedrørende dette punkt.

Yderligere omsætning – skønnet, 100.000 kr. + moms 25.000 kr.

Der er indsat en række beløb på klagerens bankkonto i [finans1], konto nr. [...22], som omhandler ”rejser” eller ”km” eller lignende. SKAT har anset, at disse indsætninger vedrører beløb, der oprindeligt hidrører fra omsætning i udlandet. Klagerens repræsentant har anført, at SKATs skønsmæssige forhøjelse af klagerens indkomst er foretaget på baggrund af et beregnet privatforbrug.

Klageren har oplyst til Skattestyrelsen, at selskabet har anvendt klagerens personlige bankkonto. SKAT har tilsidesat selskabets regnskabsgrundlag.

Selskabets regnskabsmateriale er efter det oplyste fremsendt til SKAT, som ifølge repræsentanten fortsat er i besiddelse af materialet. Skattestyrelsen har meddelt Skatteankestyrelsen, at de ikke længere er i besiddelse af bilagsmaterialet. Der er ikke fremlagt kvittering, følgebrev eller lignende til dokumentation for, at materialet er tilbageleveret til selskabet eller repræsentanten. På den baggrund tillægges det Skattestyrelsen skadevirkning, at materialet ikke længere kan fremlægges, jf. SKM2014.232.ØLR.

Under klagesagens behandling har det således ikke været muligt for Skattestyrelsen (tidligere SKAT) at fremlægge dokumentation eller nærmere redegørelse for den foretagne skønsmæssige forhøjelse. Der er dermed ikke fremlagt tilstrækkelig dokumentation til fastholdelse af den skønsmæssige ændring af indkomsten med 100.000 kr. og momstilsvaret på 25.000 kr.

Landsskatteretten nedsætter derfor afgørelsen vedrørende dette punkt til 0 kr.

Selskabets afholdelse af private omkostninger (skønnet), 10.000 kr. samt moms af de danske udgifter med 1.500 kr.

Ved en gennemgang af selskabets bilagsmateriale har SKAT konkluderet, at en stor del af de foretagne indkøb for i alt 24.073 kr. ikke har relation til selskabets indtægtserhvervelse

SKAT har anset, at 10.000 kr. skønsmæssigt udgør private udgifter, hvoraf 4.000 kr. er afholdt i udlandet, mens 6.000 kr. er afholdt i Danmark. Moms af de danske udgifter udgør 1.500 kr.

Klageren har til Skatteankestyrelsen forklaret, at der er tale om køb af bl.a. haveartikler, værktøj, DVD-film, tekstilprodukter, hygiejneprodukter, VVS-produkter, digitalkamera m.v. Udgifterne vedrører ifølge klageren en kunde, hvor der skulle laves en videoproduktion. Der skulle til dette indkøbes en del varer, herunder blomster, spagnum, videokamera m.v. Videokameraet blev sendt til klagerens revisor i Tyskland pga. sælgers forhold. En p-skive vedrører klagerens gulpladebil, som var en Toyota Sportswagon.

Klagerens regnskabsmateriale er efter det oplyste fremsendt til SKAT, som ifølge klagerens repræsentant fortsat er i besiddelse af materialet. Skattestyrelsen har meddelt Skatteankestyrelsen, at de ikke længere er i besiddelse af bilagsmaterialet. Der er ikke fremlagt kvittering, følgebrev eller lignende til dokumentation for, at materialet er tilbageleveret til klageren eller dennes repræsentant. På den baggrund tillægges det Skattestyrelsen skadevirkning, at materialet ikke længere kan fremlægges, jf. SKM2014.232.ØLR.

Landsskatteretten nedsætter derfor forhøjelsen med 10.000 kr. til 0 kr. vedrørende dette punkt.

Selskabets afholdelse af private rejseudgifter (skønnet), 30.000 kr.

Selskabet har afholdt rejseudgifter m.v. for i alt 33.636 kr. fordelt således:

Konto 2763 – Forplejning

827 kr.

Konto 2770 – Rejseudgifter, Danmark

8.598 kr.

Konto 2771 – Rejseudgifter, udland

21.605 kr.

Konto 2772 – Hotelophold

2.606 kr.

SKAT har ikke godkendt fradrag for 30.000 kr. heraf.

Klageren har efter det oplyste fra Skattestyrelsen ikke fremlagt behørig dokumentation for udgifterne til erhvervsmæssige rejser, forplejning og hotelophold. Det er ikke nærmere specificeret eller dokumenteret af Skattestyrelsen, hvilket materiale der er fremlagt, som ikke kan godkendes.

Klagerens regnskabsmateriale er efter det oplyste fremsendt til SKAT, som ifølge klagerens repræsentant fortsat er i besiddelse af materialet. Skattestyrelsen har meddelt Skatteankestyrelsen, at de ikke længere er i besiddelse af bilagsmaterialet. Der er ikke fremlagt en kvittering for, at materialet er tilbageleveret til klageren eller dennes repræsentant. På den baggrund tillægges det Skattestyrelsen skadevirkning, at materialet ikke længere kan fremlægges, jf. SKM2014.232.ØLR.

Landsskatteretten nedsætter derfor afgørelsen med 30.000 kr. vedrørende dette punkt.

Sammenfattende ændrer Landsskatteretten ansættelsen således:

Tekst

Beløb

Ændringer ifølge SKAT

206.661 kr.

Dokumenteret salg i Danmark

-18.963 kr.

Moms heraf

-4.740 kr.

Skøn, bankindsætninger

-100.000 kr.

Moms heraf

-25.000 kr.

Salg i Norge, yderligere

3.209 kr.

Private omkostninger skønnet

-10.000 kr.

Moms af skønnede omkostninger i DK

-1.500 kr.

Rejseudgifter m.v. skønnet

-30.000 kr.

Ændringer korrigeret til

19.667 kr.

Fordelt pr. indkomstår med

9.833 kr.