Kendelse af 13-04-2018 - indlagt i TaxCons database den 04-05-2018

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

2017

Tilbageføring af fejlpostering

Nej

Ja

Ja

Faktiske oplysninger

Klageren har den 19. januar 2017 overført 15.000 kr. til en aldersopsparing som er omfattet af pensionsbeskatningslovens § 12A. Aldersopsparingen er en konvertering af tidligere kapitalpension.

Det fremgår af aftalen mellem klageren og hans pengeinstitut, at aldersopsparingen er omfattet af pensionsbeskatningsloven. Endvidere fremgår der følgende af aftalen:

”Indbetaling

Kontohaver kan årligt indbetale op til det i henhold til loven fastsatte maksimumbeløb, der højst må udgøre DKK 28.100,00 i år 2014. Der er ikke fradragsret/ bortseelsesret for indbetalinger. Indbetalingerne sker derfor af indkomst efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag og A skat. ”

Klageren har som dokumentation for posteringen fremsendt en posteringsoversigt over aldersopsparingen for perioden den 18. januar 2016 til den 19. januar 2017. Der fremgår ikke af posteringsoversigten, at der er sket indbetalinger.

Endvidere har klageren fremlagt en kvittering for indbetalingen som klagen foretog den 19. januar 2017. Af kvitteringen fremgår ”indbetaling. ” uden yderligere specifikation.

Klagerens bank anmoder den 23. januar 2017, SKAT om at tilbageføre beløbet uden afgiftsmæssige konsekvenser. Af anmodningen fremgår følgende:

”Anmodning om at måtte hæve 15.000 kr. fra aldersopsparing [...91].

Kunden - [person1] skulle indbetale 15.000 kr. den 19.1.2017 til konto [...93].

Han kommer desværre ved en fejl til at indbetale på aldersopsparing [...91]”

SKATs afgørelse

SKAT har ikke imødekommet klagerens anmodning om at tilbagebetale indbetalingen på 15.000 kr. uden afgiftsmæssige konsekvenser.

Som begrundelse herfor er anført:

Lovgrundlag og praksis

Af pensionsbeskatningslovens § 16, stk. 1 fremgår det, at der maksimalt kan indbetales 27.600 kr. (2010-niveau) til aldersopsparinger m.v. Beløbet reguleres årligt efter personskattelovens§ 20.

Af pensionsbeskatningslovens§ 28, stk. 2 fremgår det, at der af udbetalinger fra aldersopsparinger m.v., der ikke er omfattet af§ 25 A, svares en afgift på 20 % af det udbetalte beløb.

Af SKA Ts juridiske vejledning 2017-1, afsnit C.A.10.2.7.2 fremgår bl.a. følgende: Som udgangspunkt skal der være konkret hjemmel for en korrektion af pensionsindbetalinger. Udgangspunktet er derfor, at foretagne indbetalinger skal anses for indbetalt på den konkrete pensionsordning og derfor kun kan udbetales til ejeren af ordningen mod betaling af afgift.

SKAT tillader efter praksis korrektion af pensionsindbetalinger i tilfælde, hvor det er dokumenteret, at der er sket en åbenbar fejldisposition.

Tilladelse til korrektion gives derimod som udgangspunkt ikke i tilfælde, hvor den påberåbte fejl beror på ejerens misforståelse af reglerne.

Der skal være tale om en åbenbar fejl, der kan annulleres civilretligt- indbetalingen til ordningen skal være atypisk i forhold til sædvanligt indbetalingsmønster, herunder eksempelvis, at det indbetalte beløb er i overensstemmelse med en regning/faktura, som skulle betales på samme tidspunkt, og at ejeren straks retter henvendelse til SKAT og pensionsinstituttet for at få rettet fejlen.

Pensionsbeskatningsloven giver heller ikke mulighed for korrektion på grund af fortrydelse af en indbetaling til pensionsordningen.

En pensionsordning er kreditorbeskyttet, jf. retsplejelovens § 512, stk. 3. Dette betyder bl.a., at der skal foreligge stærke beviser for, at en indbetaling er en åbenbar fejl, som bevirker, at indbetalingen kan hæves fra ordningen uden afgift”.

(...)

”SKATs bemærkninger

SKAT finder stadig ikke, at det er dokumenteret, at det ikke var din hensigt at indbetale til din aldersopsparing i 2017.

Der lægges herved på, at der ifølge den indgåede aftale er muligt for dig at indbetale op til lovens fastsatte maksimumsgrænse.

Begrundelse

SKAT finder ikke, at der er fremlagt den fornødne dokumentation for, at indbetalingen af 15.000 kr. til din aldersopsparing er sket som følge af en åbenbar fejldisposition. SKAT kan derfor ikke give tilladelse til, at der tilbageføres 15.000 kr. fra aldersopsparingen uden afgiftsmæssige konsekvenser. ”

SKAT har den 21. december 2017 fremsendt udtalelse i sagen.

Heraf fremgår følgende:

”I klagesagen vedrørende ovennævnte har Skatteankestyrelsen, den 8. december 2017, bedt om en udtalelse til sagen, der skal afgøres af Landsskatteretten.

SKAT kan tiltræde Skatteankestyrelsens indstilling til afgørelse med følgende bemærkninger.

SKAT tiltræder, at der ikke kan ske tilbageførsel af klagers fejlpostering uden afgiftsmæssige konsekvenser.

Efter praksis tillades kun korrektion, hvis det er dokumenteret, at der foreligger en åbenbar fejldisposition.

Dette finder SKAT ikke at være tilfældet i nærværende sag.

I sagen er der intet yderligere at bemærke.”

Klagerens opfattelse

Det er klagerens overbevisning, at der ikke skal svares afgift for den indbetaling der er foretaget den 19. januar grundet en fejlpostering.

Klageren har til støtte for påstanden, anført følgende:

”Til jul modtager jeg 15.000 kr. af min forældre i julegave, den 19. januar indsætter jeg dette kontantbeløb på min konto via [...] afdelingen i [by1], fredag aften den 20. januar undre jeg over at beløbet ikke er gået ind på min opsparing konto [...93], da jeg skal foretage et netkøb. Jeg konstatere på kvitteringen at jeg indsat dem på en helt anden konto nemlig min kapitalpensions konto. Jeg skriver straks til min rådgiver i [...], [person2] ([by2] afdelingen) samt til [by1] afdelings [person3] som har taget imod indbetalingen.

Mandag den 23. januar sender [...] en mail til Skat om fejlindbetalingen og om ønsket om at tilbageføre pengene til den korrekte konto. I Deres brev skriver i bl.a. at: Der skal være tale om en åbenbar fejl og atypisk i forhold til sædvanligtindbetalingsmønster.

Forklaring om kapitalpensions kontoen og at det er en fejl/atypisk indbetaling på den konto:

Kontoen bliver oprettet mellem 1990 og 1995 til indbetaling af pension fra arbejdsgiver da det på dette tidspunkt ikke var typisk at mindre firmaer benyttede PFA og lign. alle indbetalinger på kontoen er blevet foretaget i dette tidsrum og af arbejdsgiver, efterfølgende er der ikke blevet indbetalt penge på kontoen og der er aldrig nogensinde indbetalt kontantbeløb på denne konto. ”

Klageren har fremsendt bemærkninger til SKATs udtalelse den 21. december 2017.

Heraf fremgår følgende:

”Samt tilhørende dokumentation, indsender jeg hermed yderlig dokumentation der bekræfter at det var en fejldisposition.

Efter modtagelse af gave den 24. december, retter jeg henvendelse til min bank for at få oprettet en konto til indsættelse af beløbet,

Nederst på medsendte dokument fremgår det i en mail fra banken den 30 december 2016 at jeg har en konto [...93] der kan anvendes til dette formål.

Øverst i dokumentet fremgår det at jeg den 19/1-2017 kl. 19:54 retter henvendelse til min bank da jeg der har konstateret at jeg har lavet en fejldisposition.”

Landsskatterettens afgørelse

En aldersopsparing omfattet af pensionsbeskatningslovens § 12A, giver pensionsejeren ret til afgifts fri, at få udbetalt et engangsbeløb i tidsrummet fra 5 år før pensionsopspareren når pensionsudbetalingsalderen, og indtil 15 år efter at pensionsopspareren har nået pensionsalderen.

Det fremgår af pensionsbeskatningslovens § 28 stk. 2, at der ved udbetalinger fra en aldersopsparing i utide og som ikke kan henføres til de i § 25, stk. nr. 1-8 oplistet tilfælde, skal svares en afgift på 20 pct. af det udbetalte beløb.

Den omhandlende udbetaling kan ikke henføres til de § 25 stk. 1 nr. 1-8 oplistede tilfælde.

Efter praksis kan tillades afgiftsfri udbetaling hvis det er dokumenteret, at der er tale om en åbenbar fejldisposition. Fejlen skal være så åbenbar at den ikke giver anledning til tvivl jf. TfS 1999.738. i SKATs Juridiske Vejledning, afsnit C.A.10.2.7.2.

Landsskatteretten finder i det konkrete tilfælde, at der kan ske afgiftsfri udbetaling. Der er ved afgørelsen lagt vægt på klagerens hurtige reaktion samt det forhold, at der ikke har været bevægelse på den pågældende konto siden 1995, hvor det endvidere alene er arbejdsgiver, der har indbetalt til kontoen.

SKATs afgørelse ændres i overensstemmelse hermed således, at beløbet kan tilbageføres uden afgiftsmæssige konsekvenser.