Kendelse af 14-11-2019 - indlagt i TaxCons database den 25-01-2020

Sagens emne

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

2012

Aktieindkomst

Udbytte fra [virksomhed1] ApS i form af rejseudgifter af privat karakter

104.037 kr.

0

104.037 kr.

Aktieindkomst

Udbytte fra [virksomhed1] ApS i form af personaleudgifter af privat karakter

85.110 kr.

0

85.110 kr.

2013

Aktieindkomst

Udbytte fra [virksomhed1] ApS i form af rejseudgifter af privat karakter

217.507 kr.

0

217.507 kr.

Aktieindkomst

Udbytte fra [virksomhed1] ApS i form af personaleudgifter af privat karakter

44.591 kr.

0

44.591 kr.

Faktiske oplysninger

[virksomhed1] ApS er stiftet d. 30. oktober 2008 og er ejet 100 % af klageren. Selskabet driver management virksomhed inden for musik, forlag og mode. Selskabet repræsenterer artister, producere og sangskrivere inden for primært musikbranchen.

Klageren er ansat i selskabet. Udover klageren er der to ansatte i selskabet. De ansatte er begge i familie med klageren. Klagerens ægtefælle er den ene. Identiteten på den anden ansatte kendes ikke.

Rejseomkostninger

Selskabet har i indkomstårene 2012 og 2013 afholdt udgifter til rejser til bl.a. Spanien og USA. Selskabet har i indkomstårene 2012 og 2013 bogført rejseudgifter for henholdsvis 267.668,01 kr. og 275.647,01 kr.

Deltagerne ved rejsen til Spanien var klageren og hendes ægtefælle, som begge er ansat i selskabet. Derudover har klagerens barn deltaget i rejsen. Klagerens barn havde på tidspunktet for rejsen ikke en erhvervsmæssig tilknytning til selskabet.

Ved rejsen til USA har klageren, hendes ægtefælle, deres fælles barn, ægtefælles særbarn samt hovedanpartshaverens mor deltaget. Da rejsen blev foretaget, var det alene klageren og hendes ægtefælle, der havde en erhvervsmæssig tilknytning til [virksomhed1] ApS.

Klagerens repræsentant har fremlagt kontospecifikationer, der viser rejseudgifter til transport, mad, beklædning og hotelophold. Derudover har selskabet fremlagt diverse kvitteringer på flybilletter, transport med taxa, restaurationsbesøg og indkøb af beklædning.

Denne dokumentation er i flere tilfælde så utydelig, at der af selskabet med håndskrift er påført beløb og hvorfra kvitteringerne stammer.

Selskabet har for indkomstårene 2012 og 2013 bogført rejseudgifterne på konto 4110 ”Rejseomkostninger”.

Personaleudgifter

Ifølge SKATs opgørelse har selskabet i indkomstårene 2012 og 2013 afholdt personaleudgifter med henholdsvis 87.690 kr. og 53.411 kr. Udgifterne er sammensat på nedenstående måde:

2012

2013

Fortæring under arbejde

56.999 kr.

37.992 kr.

Arbejdstøj

24.246 kr.

4.724 kr.

Øvrige personaleudgifter

6.445 kr.

10.695 kr.

I alt

87.690 kr.

53.411 kr.

Arbejdstøjet er indkøbt i bl.a. [virksomhed2], [virksomhed3], [virksomhed4], [virksomhed5] og [virksomhed6]. Butikkerne er ikke specialiseret i arbejdstøj, der skal kunne klare f.eks. meget slitage.

Selskabet har for indkomstårene 2012 og 2013 bogført personaleudgifterne på en række forskellige konti, konto 3140 ”Arbejdstøj”, konto 3120 ”Fortæring under arbejde” og konto 3160 ”Øvrige personaleomkostninger”.

Selskabets daværende revisor har oplyst til SKAT, at personaleudgifterne har været nødvendige, da selskabet har et højt niveau af mødeaktivitet, samt at udgifterne til tøj er anvendt til markedsføring overfor potentielle nye klienter og til at promovere selskabets klienter.

Klagerens repræsentant har fremlagt kontospecifikationer, der viser personaleudgifter til dagligvare indkøb, beklædning, restaurantionsbesøg, massage og slankeprodukter. Derudover har selskabet fremlagt diverse kvitteringer på restaurationsbesøg, indkøb af kaffe, beklædning og dagligvarer.

SKATs afgørelse

SKAT har forhøjet klagerens aktieindkomst for indkomståret 2012 med i alt 189.147 kr. og for indkomståret 2013 med i alt 262.098 kr., vedrørende modtaget udbytte i form af rejseudgifter samt personaleudgifter af privat karakter.

Af SKATs afgørelse fremgår det bl.a.:

”Rejseomkostninger

(...)

[virksomhed1] ApS har i december 2012 og januar 2013 afholdt udgifter til en rejse til [USA]. Det fremgår af bilagene, at rejsedeltagerne er dig og din ægtefælle [person1], [person2] og [person3], og [person4]. [person3] er datter af dig og din ægtefælle, og [person2] er datter af din ægtefælle. [person4] er din mor.

[virksomhed1] ApS har i juli 2012 afholdt udgifter til en rejse til [...]. Det fremgår af bilagene, at rejsedeltagerne er dig og din ægtefælle [person1], og [person3], der er jeres fælles barn.

Som nævnt ovenfor er en del af dokumentationen for rejseudgifterne utilstrækkelig, da dokumentationen til dels kun består af kontoudtog.

Da der blandt rejsedeltagerne er familiemedlemmer, der ikke er ansat i [virksomhed1] ApS, er der skærpede krav til at selskabet skal dokumentere rejsernes erhvervsmæssige karakter. Skat har bedt selskabet om at fremlægge dokumentation for alle rejseudgifters erhvervsmæssige karakter. Vi har kun modtaget en generel redegørelse for rejsernes erhvervsmæssige formål.

Ud fra de foreliggende oplysninger, anser Skat en væsentlig del af rejseudgifterne for at være af privat karakter.

Skat har følgende kommentarer til jeres bemærkninger dateret 6. oktober 2016:

Som reaktion på jeres bemærkninger har Skat igen gennemset bilagsmaterialet vedrørende rejserne. Det bilagsmateriale, der er fremsendt til Skat, er utilstrækkeligt, da mange og væsentlige poster kun er dokumenteret ved kontoudtog.

Af de poster, hvor man kan se, hvad der er købt, er der også indkøb, der umiddelbart er af privat karakter. Det drejer sig specielt om indkøb af tøj.

Dertil kommer, at flere af rejserne fremtræder som familierejser, med deltagelse af en stor del af din nærmeste familie.

I har anført, at alle rejseudgifter er afholdt i forbindelse med virksomhedens aktiviteter. Under rejsen til USA har der bl.a. været studiesessions og mødeaktiviteter med distributører og pladeselskaber med henblik på at fremme selskabets klienter (både nuværende og fremtidige). Det er endvidere anført, at det var nødvendigt at have børnene og en barnepige med, da begge forældre deltog i den langvarige rejse.

Der findes ikke, med ovennævnte redegørelse, at være fremlagt dokumentation for, at rejseudgifterne generelt er medgået til at erhverve, sikre eller vedligeholde selskabets indkomst. Henset hertil, til den mangelfulde dokumentation for rejseudgifterne, til de private indkøb under rejserne og til at flere rejser har karakter af familierejser, anses rejseudgifterne fortsat for at være udbytte til dig fra [virksomhed1] ApS.

Skat har følgende bemærkninger til jeres skrivelse dateret 13. januar 2017:

Henset til forklaringen omkring den erhvervsmæssige baggrund for rejseudgifterne, anser Skat en del af rejseudgifterne afholdt af [virksomhed1] ApS for at være medgået til at erhverve, sikre og vedligeholde selskabets indkomst.

En del af dokumentationen for rejseudgifterne udgøres af kontoudtog fra banken og fra [finans1], hvor der ikke foreligger yderligere dokumentation for udgifterne. Disse udgifter anses ikke for at være fradragsberettigede, da det ikke er dokumenteret, at de vedrører [virksomhed1] ApS.

Efter bogføringslovens § 9, stk. 1, skal udgifter kunne dokumenteres ved bilag. Er der udstedt eksternt bilag, skal dette så vidt muligt benyttes. Skats juridiske Vejledning, afsnit C.C.2.2.1.1., forklarer, at det ikke er tilstrækkeligt, at selskabet kan fremlægge dokumentation for, at udgiften er afholdt. Bevisbyrden for, at der foreligger en fradragsberettiget driftsomkostning, og ikke f.eks. en privatudgift, påhviler som udgangspunkt skatteyderen. Selskabet skal derfor kunne dokumentere eller sandsynliggøre, at udgiftsbilag dækker over realiteter, og at samtlige betingelser for fradrag er opfyldt, herunder at udgiften henhører til det pågældende indkomstår.

Det udelukker ikke i sig selv fradragsret efter f.eks. statsskatteloven, at den skattepligtige ikke opfylder kravene i bogføringsloven. I praksis stilles der dog et bevismæssigt krav om dokumentation i form af eksterne købsbilag, afregningsbilag godkendt af leverandøren, kontoudtog fra leverandøren og lignende som betingelse.

Kontoudtog fra bank eller fra udstedere af kreditkort anses ikke for at være tilstrækkelig dokumentation for, at der er tale om fradragsberettigede udgifter.

De udgifter, der herefter ikke anses for at være fradragsberettigede i [virksomhed1] ApS, er specificerede på vedlagte bilag 1, Det drejer sig om 8.022 kr. for 2012 og 208.264 kr. for 2013.

Der er i [virksomhed1] ApS en del udgifter til indkøb af tøj, fodtøj og smykker, der er bogført som rejseudgifter i selskabet. De udgifter, der er tale om, er specificeret på bilag 2. Det drejer sig om 48.535 kr. for 2012 og 65.939 kr. for 2013. Udgifterne til indkøb af beklædning m.v. anses ikke for at være fradragsberettigede ved opgørelse af selskabets skattepligtige indkomst, da der er tale om beklædning, der er egnet til privat anvendelse. For en nærmere gennemgang af reglerne for fra­ drag for beklædning m.v. henvises til afsnit 5 nedenfor.

Der er endvidere som rejseudgifter bogført udgifter til rejser med deltagelse af anpartshavers familiemedlemmer. De rejser, der er tale om, er rejsen til [...] i perioden 23. juli - 27. juli 2012 og til USA i perioden 1. januar - 16. januar 2013. Udgifterne til disse rejser er specificeret på vedlagte bilag 3. Det drejer sig om 87.484 kr. for 2012 og 183.982 kr. for 2013.

En del af ovennævnte udgifter kan findes på flere af bilagene. Det er derfor nødvendigt at regulere beløbene. De beløb, der ikke er fradragsberettigede på grund af manglende dokumentation, fastholdes i deres helhed. De beløb, der ikke er fradragsberettigede af andre grunde, nedsættes herefter med den del af beløbet, der er udokumenterede udgifter.

Det fremgår af bilag 2, at der ikke er udokumenterede udgifter til indkøb af tøj, sko og smykker i 2012. For 20J3 udgør den udokumenterede andel af disse udgifter 62.203 kr. De udgifter, der er medgået til ikke fradragsberettigede indkøb af tøj, sko og smykker, bliver herefter 48.535 kr. for 2012 og 3.737 kr. for 2013. Der er her kun medregnet beløb, der er bogført som rejseudgifter i [virksomhed1] ApS.

De rejseudgifter, der er afholdt til rejser med deltagelse af familiemedlemmer, kan herefter opgøres således:

Rejsen til [...] 2012:

Rejseudgifter ifølge bilag 3 18.063 kr.

Heraf ikke dokumenterede udgifter 0 kr.

Heraf udgifter til tøj, sko og smykker 0 kr.

Rejseudgifter netto 18.063 kr.

Rejsen til USA 2013, udgifter afholdt i 2012:

Rejseudgifter ifølge bilag 3 69.421 kr.

Heraf ikke dokumenterede udgifter 322 kr.

Heraf udgifter til tøj, sko og smykker 0 kr.

Rejseudgifter netto 69.099 kr.

Rejsen til USA 2013, udgifter afholdt i 2013:

Rejseudgifter ifølge bilag 3183.982 kr.

Heraf ikke dokumenterede udgifter 172.288 kr.

Heraf udgifter til tøj, sko og smykker 2.518 kr.

Rejseudgifter netto 9.176 kr.

Rejsen til [...] havde deltagelse af dig og [person1], og jeres datter [person3]. [person3]s andel af rejseudgifterne anses ikke for at være fradragsberettiget, da hun ikke er ansat eller har anden tilknytning til [virksomhed1] ApS. Der godkendes for 2012 ikke fradrag for 1/3 af udgifterne til [...]-rejsen, svarende til 6.021 kr.

Rejsen til USA havde deltagelse af dig og [person1], børnene [person3] og [person2], og af din mor. Udgifterne til børnene og til din mor anses ikke for at være fradragsberettigede, da de ikke er ansat eller har anden tilknytning til [virksomhed1] ApS. Der godkendes for 2012 ikke fradrag for 3/5 af udgifterne til USA-rejsen, svarende til 41.459 kr. Der godkendes tilsvarende for 2013 ikke fradrag for 3/5 af udgifterne til USA-rejsen svarende til 5.506 kr.

De rejseudgifter, der ikke er fradragsberettigede for [virksomhed1] ApS, kan herefter opgøres således:

2012:

Ikke dokumenterede rejseudgifter 8.022 kr.

Ikke godkendt fradrag for udgifter til tøj, sko og smykker 48.535 kr.

Ikke godkendt andel af fradrag for [...]-rejse 6.021 kr.

Ikke godkendt andel af fradrag for USA-rejse41.459 kr.

I alt 104.037 kr.

2013:

Ikke dokumenterede rejseudgifter 208.264 kr.

Ikke godkendt fradrag for udgifter til tøj, sko og smykker 3.737 kr.

Ikke godkendt andel af fradrag for USA-rejse5.506 kr.

I alt 217.507 kr.

De rejseudgifter, der ikke anses for at være fradragsberettiget for [virksomhed1] ApS, anses i stedet for at være udgifter af privat karakter. De rejseudgifter, der ikke er dokumenterede, er i ikke ubetydeligt omfang betalt til tøjforretninger og til rejser med deltagelse af dig og din familie.

Det er ikke dokumenteret, at udgifterne vedrører [virksomhed1]. Da det udelukkende er dig (som anpartshaver) og din familie, der bestemmer hvad selskabets midler skal anvendes til, må det antages, at udgifterne er afholdt i din interesse, og derfor er af privat karakter.

Da rejseudgifterne herefter ikke anses for at vedrøre [virksomhed1] ApS, men i stedet anses for at være private udgifter for dig, findes du at være skattepligtig af udgifterne.

Der er mulighed for at anse udgifter af privat karakter for enten løn eller udbytte til dig. Udgifterne anses normalt for løn i det tilfælde, at der ikke i forvejen er udbetalt en fyldestgørende løn. Da du anses for at have modtaget en fyldestgørende løn i både 2012 og 2013, og henset til de ændringer, der er beskrevet ovenfor i afsnit 2, findes rejseudgifterne ikke at kunne anses for at være yderligere løn til dig.

Efter ligningslovens § 16, stk. 1, henregnes alt, hvad et selskab udlodder til anpartshaver, til udbytte. Rejseudgifterne anses derfor for at være udbytte til dig fra [virksomhed1] ApS. Udbytte er aktieindkomst.

Udbytte beskattes i det indkomstår, hvor det er anset for at være til rådighed for anpartshaveren, etter hvor anpartshaveren har erhvervet ret til udbyttet. Da rejseudgifterne har været til rådighed for dig i de år, hvori de er afholdt, beskattes rejseudgifterne med 104.037 kr. i 2012, og med 217.507 kr. i 2013.

Der er ikke fradrag for udbytte ved opgørelsen af selskabets skattepligtige indkomst.

Din aktieindkomst for 2012 forhøjes med 104.037 kr., der er ikke selvangivet udbytte fra [virksomhed1] ApS i form af rejseudgifter af privat karakter. Forhøjelsen sker efter ligningslovens § 16 A. stk. 1.

Din aktieindkomst for 2013 forhøjes med 217.507 kr., der er ikke selvangivet udbytte fra [virksomhed1] ApS i form af rejseudgifter af privat karakter. Forhøjelsen sker efter ligningslovens§ 16 A, stk. 1.

(...)

Personaleudgifter

Henset til at de ansatte i [virksomhed1] ApS udelukkende er dig og din familie, er der mulighed for, at personaleudgifterne ikke er driftsudgifter, men udgifter til dækning af private udgifter til fortæring og tøj. Der er derfor skærpede krav til, at [virksomhed1] ApS kan dokumentere personaleudgifternes erhvervsmæssige karakter.

Afgrænsningen mellem erhvervsmæssige og private udgifter er behandlet i Skats juridiske vejledning, afsnit C.C.2.2.1.3.Det fremgår heraf, at der kan gives fradrag for personaleudgifter, hvis der kan påvises en konkret erhvervsmæssig begrundelse for at afholde udgifterne. Skat har ikke modtaget dokumentation for, at personaleudgifterne er af erhvervsmæssig karakter.

Specielt omkring arbejdstøj er udgangspunktet, at udgifter til tøj, herunder arbejdstøj, er en ikke fradragsberettiget, privat udgift. Der kan dog være fradrag for arbejdstøj hvis der er tale om specialbeklædning, der ikke egner sig til at blive brugt privat. Efter retspraksis stilles der store krav til at arbejdstøjet ikke må være anvendeligt til privat brug. Dette gælder også for tøj til scenebrug, jf. SKM2010.549HR.

Da de bogførte udgifter til arbejdstøj er gået til køb af tøj i modeforretninger, og tøjet dermed er egnet til privat brug, og da de ansatte i [virksomhed1] ApS ikke skønnes at have arbejdsopgaver, der medfører unormalt slid på tøjet, anses indkøbene af tøj for at være en privat udgift.

Udgifter til fortæring er som udgangspunkt ikke fradragsberettigede, private udgifter. Generelt kan der dog godkendes fradrag for almindeligt forekommende personaleudgifter, som for eksempel kaffe og morgenbrød. I det foreliggende tilfælde findes selskabets udgifter til fortæring at gå ud over normale fortæringsudgifter. Der er herved henset til udgifternes størrelse, til at der er betalt for aftensmad, slankeprodukter m.v., og til at der ikke er fremsendt dokumentation for, at der er tale om erhvervsmæssige udgifter.

I jeres skrivelse dateret 13. januar 2017 er det anført, at indkøb af mad er til brug for møder på selskabets kontor med klienter/artister, samarbejdspartnere og kunder. Udgifterne må derfor anses for at være repræsentationsudgifter. Fradrag for repræsentationsudgifter er begrænset til 25 % efter ligningslovens § 8, stk. 4.

Det kræves normalt at bilag for repræsentationsudgifter er dateret, angiver udstederen og modtageren, specificerer ydelserne og er forsynet med kvitteringspåtegning (stemplet i kasseapparat). Når restaurationsbilag bruges som dokumentation for repræsentationsudgifter, kræves det yderligere, at det er noteret på bilaget, hvem der har deltaget i sammenkomsten og årsagen til denne.

Skat kan nægte fradrag, hvis udgiften ikke kan anses for en fradragsberettiget driftsudgift på grund af manglende erhvervsmæssig tilknytning, eller hvis udgiften ikke er tilstrækkeligt dokumenteret.

Af de bilag, der er fremsendt til Skat, fremgår det ikke, hvem der har deltaget i selskabets repræsentationsaktiviteter. Udgifterne hertil anses derfor fortsat for at være af privat karakter.

Som nævnt ovenfor godkendes der normalt fradrag for selskabet for almindeligt forekommende personaleudgifter som for eksempel kaffe og morgenbrød. Bespisningen af selskabets personale må ikke have et omfang, der erstatter egentlige måltider. Henset til jeres forklaring omkring personale­ omkostningerne, og til Skats gennemgang af selskabets bilag herfor, godkendes et skønsmæssig fradrag for selskabet for udgifter til kaffe m.v. til personalet på 10.000 kr. pr. år. De øvrige personaleudgifter anses for at være af privat karakter.

Der er mulighed for at anse udgifter af privat karakter for enten løn eller udbytte til dig. Udgifterne anses normalt for løn i det tilfælde, at der ikke i forvejen er udbetalt en fyldestgørende løn. Da du anses for at have modtaget en fyldestgørende løn i både 2012 og 2013, og henset til de ændringer, der er beskrevet ovenfor i afsnit 2, findes personaleudgifterne ikke at kunne anses for at være yderligere løn til dig.

Efter ligningslovens § 16, stk. 1, henregnes alt, hvad et selskab udlodder til anpartshaver, til udbytte. Personaleudgifterne anses derfor for at være udbytte til dig fra [virksomhed1] ApS. Udbytte er aktieindkomst.

Udbytte beskattes i det indkomstår, hvor det er anset for at være til rådighed for anpartshaveren, eller hvor anpartshaveren har erhvervet ret til udbyttet. Da personaleudgifterne har været til rådighed for dig i de år, hvori de er afholdt, beskattes personaleudgifterne med 87.690 kr. i 2012, og med 53.411 kr. i 2013.

Der er ikke fradrag for udbytte ved opgørelsen af selskabets skattepligtige indkomst.

Ved opgørelse af det beløb, der anses for at være udbytte, tillægges den købsmoms, der er beregnet i selskabet. Dette skyldes, at du anses for at have modtaget en værdi, der svarer til varernes pris inklusive moms. Som anført i tabellen i afsnit 5.1., udgør momsen 7.420 kr. for 2012 og 1.180 kr. for 2013.

Din aktieindkomst for 2012 forhøjes med 85.110 kr., der er ikke selvangivet udbytte fra [virksomhed1] ApS i form af personaleudgifter af privat karakter. Forhøjelsen sker efter ligningslovens§ 16 A, stk. 1.

Din aktieindkomst for 2013 forhøjes med 44.591 kr., der er ikke selvangivet udbytte fra [virksomhed1] ApS i form af personaleudgifter af privat karakter. Forhøjelsen sker efter ligningslovens § 16 A, stk. 1.”

Klagerens opfattelse

Klagerens repræsentant har nedlagt påstand om, at klagerens aktieindkomstindkomst for indkomståret 2012 nedsættes med 189.147 kr. og for indkomståret 2013 med 262.098 kr.

Til støtte herfor er det gjort gældende:

”(..)

Der har været afholdt en del rejseaktivitet og rejserne har udelukkende været erhvervsmæssige.

[...] turen 23 – 27 juli 2012 var en tur hvor vi og [artist1] havde en chance for at tage et par dage koncetreret og vende musik retning, show retning, styling til kommende fotoshoot, kommende tyskland og US shows samt planlægge året ud.

Vi medbragte vores datter da det var midt i ferie perioden hvor vi skulle have været rejst på ferie.

Vi tog efterfølgende på sommerferie.

2013

US tour 1 – 16 Jan.

Turen var for at pleje netværk i [USA] som i dag er [...].

Der var møder og det man kalder co writing sessions for [artist1] i studiet med US producere samt for vores anden klient [artist3]

Vi vil meget gerne forklare denne tur i dybden.

Forud for [artist1] sessions sad jeg i møder med vores faste samarbejdspartner [virksomhed7] samt div møder på [virksomhed8] / [virksomhed9] som er vores distributør [...] på vores artister [artist1] & [artist2].

Møder med [person5], [person6] samt [person7].

Derudover de daglige møder i den første uge så var jeg i studiet hver dag med [artist1] fra tirsdag den 8 og frem til afrejse.

Vi var i studiet med [person8], [person9], [virksomhed10] en tysk [virksomhed7] producer med kunstner navnet [person10] samt et par andre sessions.

I studie off time gik tiden med div møder med kontakter, agenter, pladeselskaber, styling møder og inspirationsmøder samt research.

Når man har artister afsted er man til rådighed 24/7 hvis noget går galt eller der måtte være ændring af studietider. Møde tider etc – det kan ikke gøres mens man er hjemme i DK pga tidsforskellen.

Vi valgte at have vores børn med da det var en længere rejseaktivitet og vi havde off time med dem, derfor var [person4] med som babysitter og som lærer mht skolearbejdet.

Ovenstående kan bekræftes vedhjælp af emails samt kalendere udskrifter der kan medbringes på et uddybende møde.

Dubai 14-19 feb.

Møder med [artist2] pladeselskab, [virksomhed11], samt aflevering af Master til brug ved udsendelse af deres album “[x1]” i Mellemøsten.

Vi havde lige lukket aftale med dem om en licensaftale på det netop udkommende album.

Samt møder med potentielle agenter i regionen, [...], [person11] m.fl.

Bilag 1 skat:

Rejseudgifter uden ekstern documentation

2012:

2013:

4 Feb bilag 228 Beløb 23.881,79

[virksomhed12] indkøb til Styling for [person12] hvis arbejde er at være stylist for [artist1] samt andre artister vi arbejder med – dette var køb til fremtidige shoots og kampagner.

4 Feb bilag 228 beløb 14.628,83 Div. Styling indkøb af effekter samt tøj til kampagner og til arbejdsbrug.

4 feb bilag 228 beløb 5052 Div. Styling indkøb af effekter samt tøj til kampagner og til arbejdsbrug.

4 Feb 228 beløb 299,53 [virksomhed13] café møde med [person13] Manger for [person14].

4 feb bilag 228 beløb 343,58 Benzin til vores lejebil I [USA] – man er nødt til at have bil hvis du skal arbejde I [USA]

4 feb bilag 228 [virksomhed14] 4827,18 indkøb til arbejde – Iphone 5 med div tilbehør. Nødvendigt da [person1] tabte sin mobil under rejsen.

4 feb bilag 228 beløb 1741,58 [virksomhed14] tilkøb se ovenfor

4 feb bilag 228 [virksomhed15] beløb 538,55 benzin ved aflevering af lejet bil 4 feb bilag 228 [virksomhed15] beløb 20.069,76 – leje af bil for hele perioden.

4 feb bilag 228 [virksomhed16] beløb 67.985,11 leje af Hotel I hele perioden under vores arbejdsophold I [USA].

4 feb bilag 228 beløb 621,63 [virksomhed17] – fortæring I [...] under hjemrejse.

4 feb bilag 228 beløb 1160,27 køb af US phone med sim for at have et US nummer til arbejdsforbindelser.

7 Marts bilag 230 beløb 21.948 forretningsrejse til Dubai – [artist2] og [artist1] aftaler og møder.

Mødtes med Direktøren fra [virksomhed11] som udgav [artist2] samt [person15] ny chef for [virksomhed18]

3 april bilag 229 beløb 549,32 [...] mad under rejse 3 april bilag 229 beløb 2029,44 mad etc under rejse

3 april bilag 229 beløb 147,96 rejseudgift mad etc 3 april bilag 229 beløb 352,99 mad etc under rejse 3 april bilag 229 beløb 918,77, rejseudgift I Dubai

3 april bilag 229 beløb 28,03 – 43,59 – 569,30 – 252,16 rejseudgift I Dubai

7 juni bilag 1118 beløb 79.00 kr.taxa til [artist1] produktionsøver med band

4 sept bilag 1127 beløb 120 – taxa til møde med artist [artist3] og daværende co manager [person16].

29 oktober bilag 1225 beløb 54,90 – [...] er en service til at overfører filer som music og billeder som vi brugte tilbage I 2013 – den er bogført forkert men er et arbejdsredskab.

11 November bilag 1153 beløb 111 – taxa til møde til møde med klient [person17]

27 November bilag 1225 beløb 56 kr.- [...] er en service til at overfører filer som music og billeder som vi brugte tilbage I 2013 – den er bogført forkert men er et arbejdsredskab.

28 November bilag 1159 beløb 170 kr.Taxa til møde I organisationen og brancheforening [forening1]

17 Dec bilag 1165 og 1166 beløb 170,00 og 106,00 – møde med [virksomhed19] og deres reklame bureau vedr. [artist3] kampagne

Bilag 2

Udgifter til tøj, sko og smykker bogført som rejseudgifter:

2012

13 April bilag 1040 beløb 19618,37 køb af arbejdstaske til rep som stylist samt brug til kampagner

13 April bilag 586 beløb 3.422,26 indkøb til Stylist virke

14 April bilag 574 beløb 967,16 indkøb til Stylist virke

14 April bilag 582 beløb 892,16 indkøb til Stylist virke

14 April bilag 584 beløb 1264,75 indkøb til Stylist virke

14 April bilag 585 beløb 6435,34 indkøb til Stylist virke

14 April bilag 1034 beløb 619,90 indkøb til Stylist virke

14 April bilag 1036 beløb 81,16 indkøb til Stylist virke

14 April bilag 1037 beløb 181,43 indkøb til Stylist virke

14 April bilag 1041 beløb 12.058,30 indkøb til Stylist virke

14 April bilag 1043 beløb 2192,40 indkøb til Stylist virke

bilag 2

2013

Udgifter til tøj, sko og smykker bogført som rejseudgifter:

4 Feb bilag 228 Beløb 23.881,79

[virksomhed12] indkøb til Styling for [person12] hvis arbejde er at være stylist for [artist1] samt andre artister vi arbejder med – dette var køb til fremtidige shoots og kampagner.

4 Feb bilag 228 beløb [virksomhed20] 14.628,83 Div. Styling indkøb af effekter samt tøj til kampagner og til arbejdsbrug.

4 feb bilag 228 beløb 5052 [...] Div. Styling indkøb af effekter samt tøj til kampagner og til arbejdsbrug.

4 feb bilag 228 beløb 8.582,79 [virksomhed20] Div. Styling indkøb af effekter samt tøj til kampagner og til arbejdsbrug

4 feb bilag 228 beløb 4806,32 [...] Div. Styling indkøb af effekter samt tøj til kampagner og til arbejdsbrug

4 feb bilag 228 beløb 2158,19 [...] Div. Styling indkøb af effekter samt tøj til kampagner og til arbejdsbrug

Bilag 3

Rejseudgifter for rejser med deltagelse af familiemedlemmer

22 juli - bilag 1104 – 23-27 Juli; [...] Tur, Inspirations tur til kommende [artist1] Videoshoot og Klubtur i USA sammen med [artist1] – bilag 1104, 1103

6 Dec - bilag 1544 og 1545 Flybilletter til USA købt, 35.709 kr.– co writes, møder etc beløb på 33.390,00 kr.– dette er en fejl og skulle ikke bogføres da de ikke er hævet – det er kun en reservation - bilagnr. 1544 skal udgå.

Bilag 1545 er billeter for hele famillien – [person12] & [person1] var på arbejde.

28 Dec Bilag 1743 – 1744 er Visa for [person12] & [person1] nødvendigt for at kunne gennefører turen og arbejde I US.

11 Jan bilag 197 Middag med [artist1] og skuespiller [person18] om video plot til [artist1]s video.

13 januar bilag 208 beløb 164,30 – Bogkøb iforhold til arbejde.

15 Jan bilag 210 beløb 252 kr.– Taxa til lufthavnen før afrejse – det er jo en nødvendighed.

Bilag 3

UDGIFTER IFØLGE KONTOUDTOG 2013:

4 Feb bilag 228 Beløb 23.881,79

[virksomhed12] indkøb til Styling for [person12] hvis arbejde er at være stylist for [artist1] samt andre artister vi arbejder med – dette var køb til fremtidige shoots og kampagner.

4 Feb bilag 228 beløb [virksomhed20] 14.628,83 Div. Styling indkøb af effekter samt tøj til kampagner og til arbejdsbrug.

4 feb bilag 228 beløb 5042, 06 Div. Styling indkøb af effekter samt tøj til kampagner og til arbejdsbrug.

4 feb bilag 228 beløb 5766,30 – forretningsmiddag efter sessions med den [...] [...] & [artist1] på [...].

4 Feb 228 beløb 299,53 [virksomhed13] café møde med [person13] Manger for [person14].

4 feb bilag 228 beløb 343,58 Benzin til vores lejebil I [USA] – man er nødt til at have bil hvis du skal arbejde I [USA]

4 feb bilag 228 [virksomhed14] 4827,18 indkøb til arbejde – Iphone 5 med div tilbehør. Nødvendigt da [person1] tabte sin mobil under rejsen.

4 feb bilag 228 beløb 1741,58 [virksomhed14] tilkøb se ovenfor

4 feb bilag 228 [virksomhed15] beløb 538,55 benzin ved aflevering af lejet bil 4 feb bilag 228 [virksomhed15] beløb 20.069,76 – leje af bil for hele perioden.

4 feb bilag 228 [virksomhed16] beløb 67.985,11 - leje af Hotel I hele perioden under vores arbejdsophold I [USA].

4 feb bilag 228 beløb 621,63 [virksomhed17] – fortæring I [...] under hjemrejse.

4 feb bilag 228 beløb 1160,27 - køb af US phone med sim for at have et US nummer til arbejdsforbindelser.

(..)”

SKATs høringssvar i klagesagen

SKAT har udtalt følgende:

”(...)

Der findes fortsat ikke at være fremlagt fyldestgørende dokumentation for de udokumenterede udgifter.

Der er ikke fremlagt dokumentation for, at det indkøbte tøj m.v. ikke er egnet til privat anvendelse.

Der er ikke fremlagt dokumentation for, at indkøbene er foretaget til brug for de kunstnere, som [person12] er stylist for.

Det bemærkes at Skat ikke anfægter, at de foretagne rejser har haft et delvist erhvervsmæssigt formål. Skat har derfor godkendt fradrag for de rejseudgifter, der er dokumenterede, og som vedrører [person12] og [person1]. Det er kun de udokumenterede udgifter, og rejseudgifterne vedrørende de medrejsende familiemedlemmer, der er nægtet fradrag for. De omhandlede udgifter er endvidere beskattet hos [person12].

På side 5 i klageskriftet, hvor bilag 3 er omtalt, er det under den 6. december nævnt, at bilagsnummer 1544, udgift til flyrejse til USA på 33.390 kr., ikke skulle have været bogført i [virksomhed1] ApS. Beløbet er kun en reservation, og er ikke hævet.

Det fremgår tydeligt af selskabets kontospecifikationer for rejseudgifter, at udgiften på 33.390 kr. er fradraget ved opgørelsen af selskabets indkomst. Der kan derfor ikke være tvivl om, at udgiften skal indgå i ved opgørelsen af de beløb, der kan godkendes fradrag for i selskabet.

Det fremgår af kontospecifikationerne for mellemregningskontoen for den 6. december 2012, at beløbet er krediteret mellemregningskontoen. Det ulovlige anpartshaverlån, der består pr. 31. december 2012, er således formindsket med de 33.390 kr. Beløbet til beskatning som ulovligt anpartshaverlån er derved mindre, end det rettelig skulle have været.

Konklusionen er således, at det ikke spiller nogen væsentlig rolle om bilag 1544 udelades af rejseudgifterne, da beløbet til beskatning som et ulovligt HOA-lån ville have været tilsvarende større.

(..)”

Landsskatterettens afgørelse

Alt, hvad der af selskabet udloddes til aktionærer medregnes som udgangspunkt til den skattepligtige indkomst som udbytte af aktier, jf. ligningslovens § 16 A, stk. 1 og stk. 2, nr. 1.

Rejseomkostninger

Rejseomkostningerne for klagerens mor og barn, samt hendes ægtefælles særbarn, har ikke en så direkte og umiddelbar tilknytning til indkomsterhvervelsen, at selskabet skal dække omkostningerne ved at inkludere disse personer i de forretningsrejser, der foretaget. Der er henset til, at hverken børnene eller klagerens mor havde en erhvervsmæssig tilknytning til selskabet på tidspunkterne for rejsernes foretagelse.

En række af de bogførte rejseudgifter omhandler indkøb af beklædning m.v. Udgifter til beklædning m.v. anses i almindelighed som privatudgifter, som selskabet ikke skal dække for klageren. Det er en forudsætning for at sådanne udgifter skal dækkes af selskabet, at det dokumenteres, at udgifterne er merudgifter, der er nødvendige for indkomsterhvervelsen.

De pågældende udgifter vedrører indkøb i almindelige tøjforretninger. Beklædningen anses dermed anvendelig til privat brug, og ikke for arbejdstøj. Der henvises til Højesterets afgørelse af 19. august 2010, offentliggjort i SKM2010.549.HR.

At der på nogle kvitteringer er skrevet, at tøjet er anvendt til promovering af selskabets klienter anses ikke at være tilstrækkelig bevis for, at beklædningen kan anses for en driftsomkostning for selskabet og ikke en privat udgift for klageren, som selskabet har dækket.

En række af bilagene vedrørende rejseomkostningerne er utydelige. Det er dermed ikke dokumenteret eller tilstrækkeligt sandsynliggjort, at de pågældende udgifter har haft et erhvervsmæssigt formål.

Rejseudgifterne anses for udbytte til klageren, jf. ligningslovens § 16 A, stk. 1 og stk. 2, nr. 1.

Personaleudgifter

En række af bilagene vedrørende personaleudgifterne er utydelige. Det er dermed ikke dokumenteret eller tilstrækkeligt sandsynliggjort, at de pågældende udgifter har haft et erhvervsmæssigt formål og ikke er af privat karakter.

Udgifter til fortæring er som hovedregel ikke fradragsberettigede. Der godkendes dog fradrag for almindeligt forekommende personaleudgifter. Bilagene for personaleudgifterne vedrører restaurantbesøg, kaffe, dagligvareindkøb, arbejdstøj, gavekort, slankeprodukter og massagebehandlinger til selskabets ansatte.

De af selskabet afholdte udgifter til fortæring på 56.999,35 kr. i indkomståret 2012 og 37.991,71 kr. i indkomståret 2013 anses at overstige, hvad der anses for at være normale personaleudgifter. Der er herved også henset til, at selskabet i de pågældende indkomstår alene havde klageren ansat som direktør og derudover to andre ansatte. Der er herefter ikke grundlag for at godkende yderligere fradrag til personaleudgifter.

Det anses heller ikke for dokumenteret, at der er tale om repræsentationsudgifter, jf. ligningslovens § 8, stk. 1.

Det kræves som hovedregel, at et bilag, der skal dokumentere en repræsentationsudgift, er dateret, angiver udstederen, angiver modtageren, specificerer ydelserne og er forsynet med en kvitteringspåtegnelse. Såfremt bilaget er fra en restauration kræves det ydermere, at der er noteret på bilaget, hvem der har deltaget i mødeaktiviteten, samt årsagen til mødet. Der henvises til Østre Landsrets afgørelse af 27. november 2003, offentliggjort i SKM2003.559.ØLR.

Udgifterne til arbejdstøj angår tøj og tilbehør, der er indkøbt i almindelige tøjforretninger. Beklædningen anses dermed anvendelig til privat brug og ikke for arbejdstøj. Der henvises til afgørelsen SKM2010.549.HR.

At der på tre af posterne på kontospecifikationen for arbejdstøj i 2012, er angivet, at tøjet er anvendt til promovering af selskabets klienter anses ikke for at være tilstrækkelig bevis for, at det kan anses for en driftsomkostning for selskabet og dermed ikke en privat udgift for klageren, som selskabet har dækket.

Personaleudgifterne anses for udbytte til klageren, jf. ligningslovens § 16 A, stk. 1 og stk. 2, nr. 1.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.