Kendelse af 24-09-2021 - indlagt i TaxCons database den 26-10-2021

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Forhøjelse af virksomhedens indkomst vedrørende ej godkendt fradrag for mødeudgifter

6.538 kr.

3.269 kr.

6.129 kr.

Forhøjelse af virksomhedens indkomst vedrørende ej godkendte telefonudgifter.

23.903 kr.

12.862 kr.

9.797 kr.

Forhøjelse af virksomhedens indkomst vedrørende ej godkendt fradrag for forsikring

6.115 kr.

100 kr.

100 kr.

Forhøjelse af virksomhedens indkomst vedrørende ej godkendte udgifter, der vurderes at være private.

78.178 kr.

74.211 kr.

78.178 kr.

Betingelserne for anvendelse af virksomhedsordningen er opfyldt?

Nej, idet der mangler specifikationer til virksomhedsordningen

Ja

Ja

Faktiske oplysninger

Klageren driver i personligt regi virksomheden [virksomhed1] med cvr-nr. [...1]. Virksomheden blev registreret 1. juli 2000 under branchen ”kommunikationsdesign og grafisk design”. Der afregnes moms halvårligt. Klageren har for indkomståret 2015 valgt beskatning efter virksomhedsordningen.

Klageren driver virksomheden fra den private adresse. [virksomhed1] leverer ydelser inden for grafisk design for en række kunder. Opgaverne er f.eks. grafiske opgaver omkring bøger, magasiner, brochurer, annoncer, hjemmesider, tekster og tilrettelæggelser etc.

Mødeudgifter – kaffe

Der er i henhold til regnskab og kontospecifikationen, under regnskabsposten ”mødeudgifter”, fratrukket udgifter til køb af Nespresso kapsler for i alt 6.538 kr. inkl. moms for indkomståret 2015. Der er ikke fratrukket moms af købet.

Klagerens repræsentant har anført følgende angående køb af kaffe:

”Udgifterne til kaffe er afholdt dels som led i at kunne tilbyde kaffe i forbindelse med afholdelse af møder med kunder, samarbejdspartnere m.v. samt til brug for virksomhedsdeltager i forbindelse med dennes arbejde.

Virksomheden drives fra virksomhedsdeltagers private adresse. Der er ikke ført et regnskab over hvor stor en andel af kaffen der er drukket inden for sædvanlig arbejdstid, herunder ved afholdelse af møder med kunder m.v. og hvor stor en andel der kan være drukket uden for sædvanlig arbejdstid.”

Der er fremlagt kvitteringer for de afholdte udgifter. Klageren har vedlagt en liste over 22 forskellige kunder virksomheden har udført arbejde for. Der er også fremlagt kontospecifikation over salg i indkomståret 2015, hvoraf forskellige kundenavne fremgår.

Telefonudgifter

Der er i henhold til regnskab og kontospecifikationen, under regnskabsposten ”telefon”, fratrukket udgifter til mobiltelefoni for 26.903 kr. ekskl. moms og momsfradrag på 6.726 kr.Klageren har indtægtsført 3.000 kr. for privat andel af telefon. Dette fremgår af forskellen mellem kontospecifikationen og nettoudgiften i regnskabet for 2015.

Klageren har i forbindelse med klagen på ny gennemgået fakturaerne fra 3 mobil og har opgjort den erhvervsmæssige andel af udgifterne til 13.641 kr. og tilhørende momsfradrag på 3.410 kr. Udgifter til telefoner til klagerens 2 børn m.v. udgør 17.177 kr. Klageren har anført at beskatning af fri telefon udgør 2.600 kr., hvorefter de erhvervsmæssige udgifter netto udgør 11.041 kr.

Af oversigten er der under erhvervsmæssige udgifter medregnet 4 x 100 kr. i påmindelsesgebyr og 4 x 310 kr. i kompensationsbeløb for maj, juli, november og december måned. Kompensationsbeløb er ifølge fakturaerne renteopkrævning ved for sen betaling.

Forsikringer

Klageren har i regnskabet fratrukket udgifter til forsikringer på 6.115 kr.

Der er fremlagt faktura fra [virksomhed2] med følgende oplysninger: Police nr., opkrævning af 6.015 kr., rykkergebyr på 100 kr., en samlet opkrævning på 6.115 kr. Fakturaen er dateret den 15. juli 2015, betalt den 24. august 2015og udstedt til [virksomhed1]. På fakturaen fremgår ”care forsikring se policen”.

En ansat hos [virksomhed2] har bekræftet, at forsikringen har været gældende i perioden 1. juli 2015 – 3. april 2017.

Klagerens repræsentant har under klagesagen indsendt oplysninger om forsikringen. Ifølge det indsendte er der tale om en sygedriftstabsforsikring, der dækker driftstab som følge af sygdom eller ulykkestilfælde.

Private udgifter:

SKAT har gennemgået kontospecifikationen og har vurderet, at en række udgifter ikke anses for afholdt for at erhverve sikre og vedligeholde indkomsten i virksomheden. I alt har SKAT forhøjet virksomhedens resultat med 78.178 kr. og ikke godkendt fratrukket momsfradrag på 17.853 kr.

Ud af de 78.178 kr. er de 3.167 kr. og tilhørende købsmoms på 792 kr. udgifter til køb af faglitteratur. Klagerens repræsentant har forklaret følgende om disse køb:

”Der er herudover ikke givet fradrag for 3.167,58 kr. til indkøb af faglitteratur i form af tidsskrifter, mode- og ugeblade m.v. Udgifterne hertil er afholdt i direkte forlængelse af virksomhedens egen aktivitet, der for en ikke uvæsentlig del består i at udforme layout til mindre og større publikationer. Gennemgang af andre udgivelser uanset om der er tale om mode, tidsskrifter, tabloid m.v. anses som en vigtig måde at holde sig faglig ajour.”

Ifølge kontospecifikationen er der tale om abonnement på: [magasin1], [magasin2], [virksomhed3] og tidsskrifter. Tidsskrifter udgør blandt andet ”[tidsskrift1]”, ”[tidsskrift2]”, ”[tidsskrift3]” mm.

Ud af de 78.178 kr. vedrører de 799 kr. og tilhørende købsmoms på 200 kr. køb af radio. Klagerens repræsentant har oplyst, at radioen er placeret på virksomhedens kontor og anvendes i forbindelse med arbejdet.

Klagerens repræsentant har vedrørende den øvrige forhøjelse oplyst, at der i høj grad er tale om udgifter afholdt i forbindelse med indkøb af rekvisitter m.v. til brug for konkrete arbejdsopgaver. De er dog enige i, at der henset til praksis vedrørende f.eks. arbejdstøj er tale om udgifter, der vil være skattepligtige for klageren.

Virksomhedsordningen

Der er for indkomståret 2015 udarbejdet regnskab og kontospecifikationer for [virksomhed1]. Det er muligt at afstemme bilag med kontospecifikationen. I balancen er medtaget virksomhedens aktiver og passiver, herunder oplysninger om årets private hævninger under specifikation af egenkapitalen.

Klageren har i forbindelse med klagesagen indsendt nye specifikationer til virksomhedsordningen for 2015. Specifikationerne består af resultat, hævninger, overskudsdisponering, opgørelse af indskudskonto, kapitalafkastgrundlag, konto for opsparet overskud. Specifikationerne kan afstemmes med taloplysninger fra virksomheden [virksomhed1] og fra K/S [virksomhed4]. Der er indsendt skattebilag for K/S [virksomhed4].

SKATs afgørelse

SKAT har for indkomståret 2015 ikke godkendt fradrag for udgifter til kaffe på 6.538 kr., telefonudgifter på 23.903 kr., forsikring på 6.115 kr. og øvrige udgifter på 78.178 kr.

SKAT har ikke godkendt anvendelse af virksomhedsordningen for indkomståret 2015, idet der ikke er indsendt specifikationer til virksomhedsordningen.

SKAT har i afgørelsen anført følgende:

”(...)

3.Mødeudgifter

(...)

SKATs bemærkninger og begrundelse

Ifølge statsskattelovens § 6, stk. 1a, kan der alene fratrækkes udgifter der er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten.

Udgift til køb af kaffekapsler 6.538 kr. anses i overvejende grad at være anvendt til eget forbrug, når der henses til udgiftens omfang. Der foreligger desuden ikke dokumentation for, at der er afholdt møder med kunder i den private bolig. Der kan ikke godkendes fradrag for egen fortæring.

(...)

5.Telefon

(...)

SKATs bemærkninger og begrundelse

Du kan få fradrag for de udgifter du har til at sikre din virksomheds indkomst.

Telefonudgifter kan fratrækkes, når telefonen anvendes erhvervsmæssigt.

Der er ikke fradrag for ægtefælle og børns telefoner, der ikke anvendes i virksomheden, da udgiften ikke anses for en erhvervsmæssig driftsomkostning.

Da telefonregningerne ikke er specificeret foreligger der ikke dokumentation for hvilke telefoner de afholdte telefonudgifter vedrører. SKAT kan på det foreliggende grundlag ikke godkende fradrag for telefonudgifterne.

SKAT har forhøjet din indkomst med 23.903 kr. og nedsat din købsmoms for 1. halvår 2015 med 4.254 kr. og 2. halvår 2015 med 2.471 kr.

(...)

7.Forsikringer

(...)

SKATs bemærkninger og begrundelse

Da det ikke fremgår af den foreliggende dokumentation, hvad forsikringen dækker kan der ikke godkendes fradrag herfor. Det er ikke dokumenteret, at her er tale om en fradragsberettiget udgift. SKAT kan derfor ikke godkendes fradrag herfor.

Udgift til rykkergebyr (100 kr.) på grund af manglende betaling/for sen betaling, anses ikke for værende udgifter der er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten. Udgifterne anses ikke for værende naturlige og sædvanlige driftsomkostninger og kan ikke karakteriseres som en følge af en normal driftsrisiko. Der kan derfor ikke godkendes fradrag herfor.

SKAT har forhøjet din indkomst med 6.115 kr.

(...)

10.Private udgifter

(...)

SKATs bemærkninger og begrundelse

Efter Statsskattelovens § 6 stk. 1a, kan udgifter, som i årets løb er anvendt til at erhverve sikre og vedligeholde indkomsten fratrækkes ved indkomstopgørelsen.

De fradragsberettigede driftsomkostninger skal afgrænses over for private udgifter. Statsskattelovens § 6 sidste del fastslår, at indkomsten er skattepligtig, selvom den anvendes til privatforbrug: "udgifter anvendt til egen eller families underhold, betjening, nytte eller behagelighed, ... til gaver eller på anden måde".

Efter momsloven § 37 kan ved opgørelsen af afgiftstilsvaret som indgående afgift, fradrages afgiften for virksomhedens indkøb m.v. af varer og ydelser, der udelukkende anvendes til brug for virksomhedens leverancer.

Udgifter, der sædvanligt forekommer for de fleste uafhængig af, om der udfoldes bestræbelser på at erhverve indkomst, har som hovedregel karakter af privatforbrug. Det gælder f.eks. beklædning, fortæring og privat bolig.

Selvom sådanne udgifter indirekte kan siges at være af betydning for muligheden for at erhverve indkomst, er fradrag udelukket, fordi de ikke er afholdt på grund af ønsket om at erhverve indkomst, men derimod er et udslag af rent private interesser om tilfredsstillelse.

Der skal således foreligge en direkte og umiddelbar forbindelse mellem afholdelsen af udgiften og erhvervelsen af indkomsten. Dette kræver, dels at udgiften ligger inden for de naturlige rammer af virksomheden, dels at udgiften ikke kan karakteriseres som en privatudgift, som er indkomstopgørelsen uvedkommende.

De fratrukne udgifter karakteriseres som private udgifter som er virksomheden uvedkommende.

F.eks. er:

Udgifter til tøj, smykker og behandlinger som udgangspunkt en privat udgift, som du ikke kan få fradrag for. Det gælder også, selvom du bruger det i forbindelse med, at du driver din virksomhed.

Du kan heller ikke få fradrag, selvom der er tale om specielt tøj. Det skyldes, at du samtidig har en besparelse i forbindelse med din almindelige påklædning. Det fremgår af den juridiske vejledning afsnit C.C.2.2.1.3.

Der er dog mulighed for fradrag, hvis der er tale om specielt arbejdstøj, som ikke egner sig til at blive brugt privat.

Der ses ikke at være tale om specielt arbejdstøj og tøjet egner sig til privat brug, hvorfor der ikke kan indrømmes fradrag.

Udgift til Fitness og [virksomhed5] en privat udgift, som du ikke kan få fradrag for. Udgiften er af ren privat karakter og virksomheden uvedkommende.
Udgift til alarm og tv i den private bolig/sommerhus private udgifter, som du ikke kan få fradrag for.
Udgift til køb af blomster som udgangspunkt en privat udgift, som du ikke kan få fradrag for. Udgifterne er ikke indkøbt til brug for virksomheden, men er indkøb af ren privat karakter.
Udgift til køb af ugeblade som hovedregel en privat udgift. Bladene leveres på privatadressen. SKAT finder, at udgifterne i overvejende grad er afholdt af hensyn til din private interesse. Udgifterne anses at tilhøre din private husholdning.
Udgift til køb af gaver (gavekort) en privat udgift. Ved køb af gaver til forretningsforbindelse skal der foreligger dokumentation for hvem modtager er og årsagen. Det fremgår ikke af den foreliggende dokumentation, hvem der har modtaget gavekortene.
Udgift til [streamingtjeneste2] og [streamingtjeneste1], leje af film mm. udgifter af privat karakter, som er afholdt af privat interesse for dig og din familie.
Udgifter til køb af Royal Copenhagen, køkkenudstyr, vippeaskebæger m.m. private udgifter som ikke er indkøbt til brug for virksomheden.
Udgift til køb af solbriller, læsebriller og briller med styrke som udgangspunkt en privat udgift på linje med almindelig beklædning m.v. og kan derfor normalt ikke trækkes fra i forbindelse med indkomstopgørelsen.
Udgift til fodboldkamp i Parken at anse for en privat udgift, som er afholdt af ren privat interesse.

Udgifterne har, som det hedder i loven, ikke været nødvendige for at erhverve, sikre og vedligeholde din indkomst.

(...)

SKAT har forhøjet din indkomst med 78.178 kr. og nedsat din købsmoms for 1. halvår 2015 med 6.590 kr. og for 2. halvår 2015 med 11.263 kr.

(...).”

SKAT har i udtalelsen til klagen anført følgende:

(...)

Pkt. 3 - mødeudgifter

Der er ikke godkendt fradrag for udgift til køb af kaffekapsler med 6.538 kr.

Revisor oplyser i klagen, at udgifterne til kaffe er afholdt dels som led i at kunne tilbyde kaffe i forbindelse med afholdelse af møder med kunder og samarbejdspartnere m.v. samt til brug for virksomhedsdeltager i forbindelse med dennes arbejde. Det er klagers vurdering, at en andel af udgifterne skal anerkendes som værende en erhvervsmæssig udgift, der er med til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten.

Klager har vurderet den erhvervsmæssige andel til 3.269 kr. svarende til 50 % af udgifterne.

Det er fortsat SKATs opfattelse, at kaffekapsler i overvejende grad er anvendt til eget forbrug, når der henses til at virksomheden drives fra bopælen og udgifternes omfang.

Desuden er det stadig ikke godtgjort i hvilket omfang, der er afholdt møder med kunder m.m. i den private bolig.

SKAT finder derfor ikke en fordeling på 50 % for passende.

Pkt. 5 - telefonudgifter

Der er ikke godkendt fradrag for udgifter til telefon m.m. i alt 23.903 kr. skattemæssigt og 6.725 kr. momsmæssigt på grund af manglende dokumentation.

Der er nu indsendt fakturaer samt oversigt over telefoner. Her fremgår det hvilke telefoner der er erhvervsmæssigt anvendt samt børns telefoner.

Der kan herefter godkendes et skattemæssigt fradrag for udgifter til telefon m.m. der anvendes i virksomheden. Er opgjort af revisor til 13.641 kr.

Der kan dog ikke godkendes fradrag for kompensationsbeløb 310 kr. og påmindelsesgebyr 100 kr. (i alt 410 kr.). Gebyrerne fremgår af skemaet som erhvervsmæssige i maj, juli, november og de­ cember måned. I alt 4 måneder x 410 kr. = 1.640 kr.

Udgifter til rykkergebyr på grund af manglende betaling anses ikke for værende udgifter der er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten jf. statsskattelovens § 6, stk. 1 a.

Moms af de erhvervsmæssigt anvendte telefoner mm. er opgjort af revisor til 3.410 kr. Dette beløb skal reduceres med den private andel jf. momslovens § 38, stk. 2. Den private andel der ikke kan fratrækkes som købsmoms, kan fratrækkes i den skattepligtige indkomst.

Der skal ske beskatning af fri telefon med 2.600 kr. jf. ligningslovens§ 16, stk. 14 jf. stk. 12.

Pkt. 7 - forsikringer

Der er ikke godkendt fradrag for forsikring med 6.015 kr., da det ikke er dokumenteret i form af en police, at forsikringen er erhvervsmæssig.

Der er ikke indsendt dokumentation i form af police, da den ikke kan genskaffes, men [virksomhed2] kan ifølge klager bekræfte, at her er tale om en erhvervsforsikring.

Hvis forsikringen er erhvervsmæssig, kan der godkendes fradrag herfor. Forholdet bør dog dokumenteres, før fradrag kan godkendes, da det ikke er godtgjort, at udgiften dækker betaling for en erhvervsmæssig forsikring.

Pkt. 10 - private udgifter

Der er ikke godkendt fradrag for udgifter der anses for private i alt 78.178 kr. skattemæssigt og 17.853 kr. momsmæssigt.

Det er klagers vurdering, at den klart største del af disse udgifter er afholdt i forbindelse med indkøb af rekvisitter til brug for konkrete arbejdsopgaver f.eks. fotooptagelser til blade. Det er klagers vurdering, at disse udgifter ligger inden for de naturlige rammer af virksomhedens aktiviteter.

På baggrund af den gældende praksis på området for udgifter til ikke specialiseret arbejdstøj er klager enig i, at de afholdte udgifter hertil medfører en skattepligt hos klager (udgift til tøj er skattemæssigt fratrukket med 43.867 kr. og momsmæssigt med 10.966 kr.).

Klager oplyser, at udgifter til tidsskrifter, mode- og ugeblade (skattemæssigt 3.167 kr. og momsmæssigt 791 kr.) er afholdt i direkte forlængelse af virksomhedens egen aktivitet, der for en ikke uvæsentlig del består i at udforme layout til mindre og større publikationer. Gennemgang af andre udgivelser uanset om der er tale om mode, tidsskrifter, tabloid m.v. anses som en vigtig måde at hol­ de sig faglig ajour.

Radioen (skattemæssigt 799 kr. og momsmæssigt 199 kr.), er placeret på virksomhedens kontor/arbejdsplads i klagers private hjem, men denne anvendes alene i forbindelse med udførelse af arbejde.

Det er SKATs vurdering, at udgifter til blandt andet Fitness, [streamingtjeneste2], [streamingtjeneste1], kabeltv, køkkenmaskine m.m. har karakter af private udgifter, og der kan derfor ikke godkendes fradrag i medfør af statsskattelovens § 6, stk. 1a, idet udgifterne ikke er medgået til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomstgrundlaget.

Udgifter, der sædvanligt forekommer for de fleste skatteydere uafhængigt af, om der udfoldes bestræbelser på at erhverve indkomst, har som hovedregel karakter af privatforbrug. De fradragsberettigede driftsudgifter skal afgrænses over for private udgifter jf. statsskattelovens § 6, sidste del (stk. 2).

Selvom sådanne udgifter indirekte kan siges at være af betydning for muligheden for at erhverve indkomst, er fradrag udelukket, fordi de ikke er afholdt på grund af ønsket om at erhverve indkomst, men derimod er et udslag af rent private interesser om behovstilfredsstillelse.

Det er SKATs opfattelse, at selvom modeblade mm. er en måde at holde sig faglig ajour, anses ud­ gifter til blade og magasiner i overvejende grad for at være afholdt af hensyn til private interesser, såsom f.eks. boligindretning, også henset til, at leveringsadressen for magasiner mm. er den samme som klagers privatadresse.

Avishold m.m. er som hovedregel en privat udgift. Udgifterne (skattemæssigt 3.167 kr. og moms­ mæssigt 791 kr.) anses for at tilhøre den private husholdning.

SKAT mener fortsat ikke det er godtgjort, at udgift til køb af radio (skattemæssigt 799 kr. og momsmæssigt 199 kr.), er en erhvervsmæssig udgift, der er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten. Der findes ikke at være påvist en erhvervsmæssig relation til udgiftens afholdelse.

Der foreligger ikke nye oplysninger i sagen der kan begrunde en ændret skatteansættelse. Klager har ikke løftet bevisbyrden for, at her ikke er tale om private udgifter.

Det er fortsat SKATs opfattelse, at de afholdte udgifter er af privat karakter. Det er ikke godtgjort, at de afholdte udgifter ligger inden for de naturlige rammer af virksomheden, dels at udgifterne ikke kan karakteriseres som private udgifter, der er indkomstopgørelsen uvedkommende.

Pkt. 12 - Virksomhedsordningen

Klager har valgt at lade sig beskatte efter reglerne i virksomhedsordningen.

Der er ikke anerkendt anvendelse af virksomhedsordningen. Betingelserne for at anvende ordningen var ikke opfyldt, da specifikationer til ordningen ikke var indsendt.

Der er nu delvist indsendt specifikationer til ordningen.

Der er indsendt opgørelse over indskudskonto, kapitalafkast primo og ultimo samt konto for opsparet overskud.

Der er ikke indsendt en overskudsdisponering som viser fordelingen af virksomhedens resultat (hævninger i virksomheden samt evt. hensættelser til senere hævning primo og ultimo).

Når SKAT ændrer virksomhedens overskud vil det medføre en ændret overskudsdisponering. Det er derfor nødvendigt, at kende virksomhedens overskudsdisponering.

(...).

Skattestyrelsen har i supplerende udtalelse anført følgende:

[virksomhed2] erhvervsforsikring – afgørelsens punkt 7

Ved afgørelsen af 8. maj 2017 er fradrag for forsikring på 6.015 kr. ikke godkendt, da det ikke var dokumenteret i form af en police, at forsikringen var erhvervsmæssig.

Forsikringspolice er nu modtaget. Heraf fremgår det, at her er tale om en sygedriftstabsforsikring. Forsikringen dækker driftstab som følge af sygdom eller ulykkestilfælde.

Efter statsskattelovens § 6, stk. 1a kan udgifter, som i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten fratrækkes ved indkomstopgørelsen.

Følgende fremgår af den juridiske vejledning afsnit C.C.2.2.2.11 – Udgifter til forsikringer m.v. i selvstændig erhvervsvirksomhed m.v.

”En driftstabsforsikring sikrer den erhvervsdrivende imod at tabe penge i form af mistede driftsindtægter, f.eks. hvis den erhvervsdrivende selv eller dennes personale bliver midlertidigt arbejdsudygtige, hvis virksomhedens fabriksbygninger brænder, og/eller driftsmateriel og - inventar bliver ødelagt, og forsikringen tillige omfatter det omsætningstab, som følger af skaden. Udgifter til sådanne forsikringspræmier anses for fradragsberettigede driftsudgifter, fordi udgiften til forsikringer af netop denne type er kernen i driftsudgiftsbegrebet; for forsikringsudgifterne afholdes nemlig for at sikre og bevare driftsindtægten, hvad også forsikringens navn siger. Se ordlyden af SL § 6, stk. 1, litra a.”

Det er Skattestyrelsens opfattelse, at der kan godkendes fradrag for udgift til driftstabsforsikring på 6.015 kr. jf. punkt 7 i afgørelse af 8. maj 2017, da det er blevet dokumenteret i form af forsikringspolice, at udgiften er erhvervsmæssig.

Specifikationer til virksomhedsordningen – afgørelsens punkt 12

Ved afgørelse af 8. maj 2017 var der ikke anerkendt anvendelse af virksomhedsordningen, da specifikationer til ordningen kun var delvist indsendt.

Virksomhedens overskudsdisponering er modtaget. Herved er alle specifikationer til virksomhedsordningen nu indsendt.

Det er Skattestyrelsens opfattelse, at betingelserne for at anvende virksomhedsordningen herved er opfyldt jf. virksomhedsskattelovens § 2, stk. 2.

Fradrag for renteudgifter på 248.800 kr. kan efter Skattestyrelsen opfattelse, herefter godkendes overført til fradrag i den personlige indkomst jf. punkt 12 i afgørelse af 8. maj 2017.

(...).”

Klagerens opfattelse

Klagerens repræsentant har nedlagt påstand om, at der skal godkendes fradrag for udgifter til kaffe med 3.269 kr., telefonudgifter med 11.041 kr., forsikringer med 6.016 kr. samt fradrag for 3.967 kr., som SKAT har anset for private udgifter.

Der er nedlagt påstand om, at virksomhedsordningen kan anvendes for indkomståret 2015.

Klagerens repræsentant har anført følgende i klagen:

”(...)

Pkt. 3 – mødeudgifter

SKAT har i deres afgørelse samlet nægtet fradrag for i alt 29.434 kr. Heraf udgør udgifter til køb af kaffekapsler(Nespresso) 6.538,60 kr.

Udgifterne til kaffe er afholdt dels som led i at kunne tilbyde kaffe i forbindelse med afholdelse af møder med kunder, samarbejdspartnere m.v. samt til brug for virksomhedsdeltager i forbindelse med dennes arbejde.

Virksomheden drives fra virksomhedsdeltagers private adresse. Der er ikke ført et regnskab over hvor stor en andel af kaffen der er drukket inden for sædvanlig arbejdstid, herunder ved afholdelse af møder med kunder m.v. og hvor stor en andel der kan være drukket uden for sædvanlig arbejdstid.

Det er vores vurdering, at en andel af denne udgift til kaffe skal anerkendes som værende en erhvervsmæssig udgift, der er med til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten. Vi har som følge af det manglende ”kafferegnskab” foretaget et kvalificeret skøn på 50 % erhverv og 50 % privat.

På baggrund heraf kan beregnes et fradrag på 3.269 kr.

Pkt. 5 – telefonudgifter

SKAT har i deres afgørelse i alt nægtet fradrag for udgifter på 23.903,77 kr. vedrørende udgifter til telefonselskabet 3 mobil efter fradrag af fri telefon. Der er nægtet fradrag da de underliggende specifikationer ikke indgår som del af bilagsmaterialet men alene forsideafregningen.

Vi har indhentet og gennemgået samtlige fakturaer fra 3 Mobil afregnet i 2015, se bilag 1. Det fremgår af specifikationerne, at samleafregningerne til dels har bestået af abonnementer til [person1]s to børn ligesom der via [person1]s abonnement er identificeret køb via telefonen. Disse udgifter kan ikke anses som værende erhvervsmæssige, hvorfor disse er fratrukket ved opgørelsen af udgiftsgrundlaget.

På baggrund heraf har vi opgjort, at der er afholdt erhvervsmæssige udgifter for 13.641,07 kr. i perioden samt moms heraf opgjort til 3.410,27 kr.

Afholdte udgifter

13.641

Beskatning fri telefon

-2.600

Samlet fradrag i året

11.041

Indgående moms 1. halvår

1.606

Indgående moms 2. halvår

1.804

Samlet fradrag for moms

3.410

Pkt. 7 – forsikringer

Virksomheden har fra forsikringsselskabet [virksomhed2] den 15. juli 2015 modtaget faktura (bilag 2), der til dels dækker over den tegnede erhvervsforsikring angivet med police.nr. [...] på 6.015,82 kr. samt er rykkergebyr på 100 kr.

Forsikringen er tegnet igennem [virksomhed2] og vedrører alene virksomheden. Vi har været i korrespondance med [virksomhed2] (bilag 3) om de kunne genfremsende den omtalte police, men desværre har [virksomhed2] ikke været i stand til at genfinde denne i deres arkiv! [virksomhed2] henviser os derfor til at bruge opkrævning(faktura) som bevis samt bekræftet pr. mail, at police nr. [...] har været i kraft fra 1. juli 2015. De har endvidere oplyst, at det ikke er kutyme at sende police sammen med deres fakturaer.

[virksomhed2] har givet tilladelse til, at de kan kontaktes for at bekræfte eksistensen af ovenstående police samt at der er tale om en erhvervsforsikring. [virksomhed2] kan kontaktes på [...].

På baggrund heraf kan beregnes et fradrag på 6.016 kr.

Pkt. 10 – private udgifter

SKAT har i deres afgørelse i alt nægtet fradrag for udgifter på 78.178,51 kr. vedrørende udgifter, der er vurderet som ikke nødvendige for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten.

Den klart største del af disse udgifter er afholdt i forbindelse med indkøb af rekvisitter til brug for konkrete arbejdsopgaver, f.eks. til fotooptagelser til blade, udgivelser m.v. som er en væsentlig del af virksomhedens aktivitet. Det er således vores vurdering, at disse udgifter ligger inden for de naturlige rammer af virksomhedens aktivitet. Vi er således ikke enige i, at der er tale om udgifter, der ikke er med til at sikre og vedligeholde indkomsten. På baggrund af den gældende praksis på området for udgifter til ikke specialiseret arbejdstøj er vi dog enige i, at de afholdte udgifter hertil medføre en skattepligt hos klager.

Der er herudover ikke givet fradrag for 3.167,58 kr. til indkøb af faglitteratur i form af tidsskrifter, mode- og ugeblade m.v. Udgifterne hertil er afholdt i direkte forlængelse af virksomhedens egen aktivitet, der for en ikke uvæsentlig del består i at udforme layout til mindre og større publikationer. Gennemgang af andre udgivelser uanset om der er tale om mode, tidsskrifter, tabloid m.v. anses som en vigtig måde at holde sig faglig ajour.

SKAT anfører i deres argumentation, at disse udgifter i overvejende grad anses for afholdt af hensyn til private interesser, bl.a. som følge af, at disse leveres til klagers privatadresse. Da virksomheden drives fra privatadressen anses det som naturligt at leveringen sker til denne adresse.

Endeligt er der på kontoen for småanskaffelser nægtet fradrag for køb af radio til 799 kr. Radioen er placeret på virksomhedens kontor/arbejdsplads i klagers private hjem, men denne anvendes alene i forbindelse med udførsel af arbejde. Anskaffelse af mindre aktiver til brug i virksomhedens daglige drift må anses som led i almindelig virksomhedsdrift.

af har vi opgjort, at der er afholdt erhvervsmæssige udg 67 kr. i perioden samt moms heraf opgjort til 992 kr., der kan opgøres således

Tekst

Udgift

Moms

Moms

1. halvår

2. halvår

Faglitteratur

3.168

211

581

Køb af radio

799

200

0

I alt

3.967

411

581

Pkt. 12 - Virksomhedsskatteordningen

SKAT har ikke anerkendt anvendelsen af virksomhedsordningen for indkomståret som følge af manglende specifikationer til den anvendte virksomhedsordning ikke er indsendt.

Klager har udover virksomheden [virksomhed1], CVR-nr. [...1] en andel af K/S [virksomhed4], CVR-nr. [...2]. Der er samlet i de to virksomheder betydelige renteudgifter, hvorfor anvendelsen af virksomhedsordningen er af stor betydning for klager.

Vi skal påklage den manglende anerkendelse af anvendelse af virksomhedsordningen.

Specifikationer vedrørende virksomhedsordningen er vedlagt som bilag 4.

(...).”

Landsskatterettens afgørelse

Udgifter afholdt i årets løb for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten er fradragsberettigede i henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Der skal foreligge en direkte og umiddelbar forbindelse mellem afholdelsen af udgiften og erhvervelsen af indkomsten. Det kræver dels, at udgiftsafholdelsen ligger inden for de naturlige rammer af virksomheden, dels at udgiften ikke kan karakteriseres som en privatudgift.

Bevisbyrden for afholdelsen og størrelsen af en udgift og for, at udgiften er fradragsberettiget, påhviler som udgangspunkt den skattepligtige. Det følger af Højesterets dom af 19. marts 2004, offentliggjort i SKM2004.162.HR.

Klageren driver virksomheden [virksomhed1]. Indtægter i virksomheden består af salg af ydelser til forskellige kunder indenfor grafisk design og kommunikation. Klageren driver virksomheden fra klagerens private adresse.

Udgifter til kaffe

Der er i indkomståret 2015 fratrukket udgifter til køb af Nespresso kapsler for i alt 6.538 kr. inkl. moms.

Repræsentationsudgifter efter ligningslovens § 8, stk. 4, omfatter kommerciel gæstfrihed og gavmildhed, der er rettet mod forretningsforbindelser (kunder, leverandører, rådgivere m.fl). Udgifter til kaffe, der serveres i forbindelse med kundemøder og samarbejdspartnere i virksomheden, anses for en repræsentationsudgift, jf. ligningslovens § 8, stk. 4. Udgifter til kaffe, der drikkes af klageren selv uden for møder i virksomheden og kaffe, der drikkes af familien, anses for private udgifter, der ikke er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten.

Der foreligger ikke en opgørelse over fordelingen mellem repræsentationsudgifter og privat.

Landsskatteretten finder, at der skønsmæssigt godkendes 25 % af de afholdte udgifter som repræsentationsudgifter, som udgør 1.635 kr. Der er lagt vægt på de fremlagte kundelister og fremlagte kontospecifikationer over salg og kundenavne sammenholdt med virksomhedens aktivitet med grafisk design. På baggrund af dette er det tilstrækkeligt sandsynliggjort, at der er afholdt udgifter til kaffe til virksomhedens kundemøder of forretningsforbindelser. Henset til, at virksomheden drives fra det private hjem og henset til udgiftens størrelse og art anses den resterende del af udgiften for privat. Der er ikke fremlagt yderligere, der kan dokumentere et højere skønsmæssigt fradrag for repræsentationsudgifter. Der godkendes herefter et skattemæssigt fradrag på 409 kr. svarende til 25 % af repræsentationsudgifterne. Idet der momsmæssigt ikke er fradrag for repræsentationsudgifter til drikkelse, kan den del af momsen, der kan henføres til repræsentationsudgifter, tilsvarende fratrækkes med 25 %, jf. Den juridiske vejledning 2021-2, afsnit C.C.2.2.2.14.

SKATs forhøjelse nedsættes herefter med det godkendte fradrag på 409 kr.

Udgifter til telefon

Der er i indkomståret 2015 fratrukket udgifter til mobiltelefon og abonnementer m.v. for 26.903 kr. ekskl. moms.Klageren har indtægtsført 3.000 kr. for privat andel af telefon, hvorefter nettoudgiften fratrukket i virksomhedens resultat udgør 23.903 kr.

Selvstændige erhvervsdrivende kan fratrække udgifter til en blandet benyttet telefon i virksomhedens regnskab mod at lade sig beskatte af 2.600 kr. for indkomståret 2015, jf. dagældende ligningslovens § 16, stk. 14.

Klageren har sendt alle bilag over udgifterne til telefon og udarbejdet en oversigt over, hvilke udgifter der kan henføres til klagerens børn, og hvilke udgifter der kan henføres til klagerens telefon, som anvendes erhvervsmæssigt og privat.

På baggrund af det fremlagte udgør udgifter, der kan henføres til klagerens telefon 13.641 kr. ekskl. moms. Af de afholdte udgifter på 13.641 kr. er de 1.640 kr. påmindelsesgebyr og renter/kompensationsbeløb, som ikke er fradragsberettiget efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Den fradragsberettigede udgift udgør herefter 12.001 kr. I sammenhængende momssag har Landsskatteretten skønsmæssigt anset 50 % af momsen for privat, svarende til 1.705 kr. Udgift til den private andel af momsen kan fratrækkes skattemæssigt som en driftsudgift, idet den private rådighed beskattes med 2.600 kr. Klageren har tidligere indtægtsført 3.000 kr. i det skattemæssige resultat. Idet der i henhold til dagældende ligningslovens § 16, stk. 14, alene skal indtægtsføres 2.600 kr. udgør den fradragsberettigede nettoudgift 14.106 kr. for indkomståret 2015.

SKATs forhøjelse nedsættes herefter med det godkendte fradrag på 14.106 kr.

Udgifter til forsikring

Der er for indkomståret 2015 fratrukket udgifter på 6.115 kr. vedrørende forsikringer.

I henhold til de indsendte oplysninger er der tale om en sygedriftstabsforsikring, der dækker driftstab som følge af sygdom eller ulykkestilfælde. Forsikringen er stilet til virksomheden [virksomhed1] ved [person1].

Idet der er tale om en forsikring, der dækker driftstab, herunder tabt omsætning, kan der godkendes fradrag for forsikringen med henvisning til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a., med i alt 6.015 kr. Der er ikke fradrag for rykkergebyr på 100 kr.

SKATs forhøjelse nedsættes herefter med det godkendte fradrag på 6.015 kr.

Private udgifter

Der er i indkomståret 2015 fratrukket udgifter på 3.168 kr. vedrørende køb af faglitteratur i form af tidsskrifter, mode- og ugeblade m.v. Der er også fratrukket 799 kr. til køb af radio.

Landsskatteretten finder, at de afholdte udgifter til køb af tidsskrifter, mode- og ugeblade ikke kan anses for afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indtægten. Der er lagt vægt på, at klageren ikke har dokumenteret en direkte og umiddelbar forbindelse mellem udgiften og indtægten i virksomheden. Der er også lagt vægt på, at når der er tale om udgifter, der efter arten kan anvendes privat, må der stilles skærpet krav til dokumentationen for, at udgiften er fradragsberettiget.

På baggrund heraf stadfæster Landsskatteretten SKATs forhøjelse vedrørende dette punkt.

Landsskatteretten finder, at køb af radio for 799 kr. ikke er fradragsberettiget. Der er lagt vægt på, at radioen er købt til arbejdsværelse i det private hjem. Når der er tale om udgifter til arbejdsværelse i eget hjem, er udgangspunktet i praksis, at værelset også kan anvendes privat, hvorfor udgifterne hertil også anses for private. Dette udgangspunkt gælder dog ikke, hvis det konkret kan dokumenteres, at udgiften rent faktisk anvendes erhvervsmæssigt. Der henvises til offentliggjort afgørelse omtalt i U2004.292.H. Klageren har ikke dokumenteret, at radioen ikke anvendes privat, hvorfor der ikke kan godkendes fradrag herfor.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse vedrørende dette punkt.

Anvendelse af virksomhedsordningen

Klageren har valgt beskatning efter virksomhedsordningen.

Det følger af virksomhedsskattelovens § 2, stk. 1, at en betingelse for anvendelse af virksomhedsordningen er, at der udarbejdes et selvstændigt regnskab for virksomheden, der opfylder betingelserne i bogføringsloven. Bogføringen skal tilrettelægges således, at der er en adskilt økonomi mellem virksomhedsøkonomien og privatøkonomien.

Herudover skal der foreligge de nødvendige specifikationer til virksomhedsordningen, herunder opgørelse af indskudskonto, kapitalafkastgrundlag og kapitalafkast, samt overskudsdisponering, jf. virksomhedsskattelovens § 10.

Det følger af virksomhedsskattelovens § 10, stk. 1, at hvis betingelserne for at ændre skatteansættelsen, jf. skatteforvaltningslovens § 26 og 27, er opfyldt, kan den skattepligtige ændre overskudsdisponeringen. Ændringen kan dog maksimalt udgøre beløbet der svarer til ansættelsesændringen.

Regnskabet for [virksomhed1] er ud fra det fremsendte regnskab og regnskabsmateriale tilrettelagt efter bogføringslovens regler, og der er en opdeling mellem virksomhedsøkonomien og privatøkonomien.

Ud over [virksomhed1] har klageren en andel i et K/S projekt, som også beskattes efter reglerne i virksomhedsordningen.

Klageren har i forbindelse med klagesagen indsendt tilrettede samlespecifikationer til virksomhedsordningen, som omfatter opgørelse af indskudskonto, kapitalafkastgrundlag og overskudsdisponering. Opgørelserne kan afstemmes til de indsendte regnskaber. Skattestyrelsen har i supplerende udtalelse indstillet, at betingelserne i virksomhedsordningen, på baggrund af de indsendte specifikationer, opfylder betingelserne for at anvende virksomhedsordningen.

Landsskatteretten finder herefter, at betingelserne for at anvende virksomhedsordningen anses for opfyldt. Renteudgifter i virksomheden kan herefter fratrækkes i den personlige indkomst som selvangivet.

Den talmæssige opgørelse og regulering i virksomhedsordningen som følge af denne afgørelse overlades til Skattestyrelsen.