Kendelse af 13-04-2018 - indlagt i TaxCons database den 04-05-2018

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Indkomståret 2013

Bonus fra [virksomhed1]

96.000 kr.

0 kr.

96.000 kr.

Indkomståret 2014

Bonus fra [virksomhed1]

96.000 kr.

0 kr.

96.000 kr.

Indkomståret 2015

Bonus fra [virksomhed1]

96.000 kr.

0 kr.

96.000 kr.

Faktiske oplysninger

Selskabet [virksomhed2] ApS ([virksomhed3]), cvr. [...1], hvor klageren var hovedanpartshaver, har udbetalt en bonus i forbindelse med klagerens arrangement med selskabet.

SKAT har oplyst, at pengene blev overført fra [virksomhed4] til [virksomhed3] ApS, at pengene var indtægtsført i selskabet og at bonusudbetalinger var fratrukket i selskabet.

Udbetalingen til klageren fra [virksomhed3] ApS udgjorde 8.000 kr. pr. måned, svarende til 96.000 kr. pr. år.

Klageren har ikke selvangivet beløbene i indkomstårene 2013, 2014 og 2015.

Der forelå en afgørelse fra Landsskatteretten af 16. februar 2010, offentliggjort i SKM2010.416, hvoraf fremgik, at en ”rabat”, modtaget fra [virksomhed3] i forbindelse med tegning af en kapitalforsikring, var skattepligtig for modtageren.

Klageren har i mail af 6. april 2012 til SKAT skrevet:

”Til Deres orientering har jeg i 2010 modtaget 64.800 kr. og i 2011 92.800 kr. i omkostningsrabat ved tegning af en kapitalforsikring i [virksomhed5]. Jeg har ikke medtaget disse beløb på årsopgørelsen, da jeg mener, at der er tale om en skattefri omkostningsrabat.”

SKAT har den 16. april 2012 svaret:

”Jeg har ikke kunnet finde noget om forsikringen i din skattemappe, og har derfor kontaktet dig telefonisk for afklaring.

Du har oplyst, at der er tale om en privat ordning, uden fradragsret og at rabatten er givet forbindelse med indbetaling.

Med baggrund heri er jeg enig i med dig.”

SKATs afgørelse

SKAT har forhøjet klagerens indkomst for indkomstårene 2013, 2014 og 2015 med modtaget bonus fra [virksomhed6] ApS.

Til støtte herfor har SKAT anført:

”SKAT anser den udbetalte bonus for skattepligtig, da den aftale der er foretaget mellem mæglerselskabet [virksomhed2] ApS og dig, anses at være en aftale, der går ud på, at såfremt ordningen tegnes igennem dit selskab [virksomhed2] ApS, vil det modtagne salær/provision udbetalt fra forsikringsselskabet [virksomhed5], deles mellem selskabet og dig. Der er således tale om en almindelig løbende indkomst der skal beskattes.

Du har i 2012 haft kontakt til SKAT kundeservice og stillet spørgsmål omkring beskatning af en omkostningsrabat i forbindelse med tegning af en kapitalforsikring i [virksomhed5]. Du kan imidlertid ikke støtte ret på det svar du har modtaget fra SKAT, idet SKAT ikke er bundet af en udtalelse, hvor der er ikke er foregået en undersøgelse eller gennemgang af eventuelle dokumenter og redegørelser, for den foretagne disposition. I sådan en situation skal man bede om en bindende forhåndsbesked, hvor SKAT undersøger sagen og giver et svar, som er bindende for SKAT.

Den udbetalte bonus er skattepligtig efter statsskattelovens § 4 og beskattes som personlig indkomst efter personskattelovens § 3.

Der henvises til et bindende svar fra skatterådet SKM2009.406.SR, påklaget til Landsskatteretten SKM2010.416.LSR, som omhandler denne sag.

Skat har modtaget din indsigelse på mail fra din advokat den 17. marts 2017 og har følgende kommentar.

SKAT må fastholde, at den udbetalte bonus er skattepligtig efter statsskattelovens § 4. Der henvises i øvrigt til bindende svar fra Skatterådet og efterfølgende stadfæstelse fra Landsskatteretten jævnfør ovenfor.

SK.AT mener ikke, at du på baggrund af SKAT's udtalelse af 16. april 2012, kan anse de modtagne bonusser /rabatter for skattefrie. Som tidligere anført, er denne udtalelse ikke bindende, idet der ikke er sket en undersøgelse samt en egentlig sagsbehandling med tilhørende dokumentationer vedrørende det omtalte spørgsmål om skattepligt af den modtagne bonus/rabat.

Det omtalte notat af 2. marts 2010 om uenighed i SKAT's forhåndsbesked og efterfølgende kendelse fra Landsskatteretten, anses ikke som begrundelse for at den udbetalte bonus er skattefri. I samme notat beskrives samtidig, hvorledes de enkelte modtagere af bonus skal forholde sig på sin selvangivelse, hvis ikke man er enig med SKAT og Landsskatteretten.

Den omstændighed at dine skatteansættelser tidligere er gennemgået af SKAT, forhindre ikke at dine skatteansættelser kan genoptages på ny vedrørende andre forhold.”

Klagerens opfattelse

Klageren har nedlagt påstand om, at der ikke er grundlag for beskatning af modtaget bonus fra [virksomhed6] ApS.

Til støtte herfor har klageren anført:

”Som jeg tidligere gennem min advokat [person1] har oplyst [person2] SKAT i [by1] skal jeg oplyse, at jeg ikke er enig i de nye skatteopgørelser, som jeg har modtaget fra SKAT.

Jeg har i mail af 16. april 2012 fra SKAT modtaget oplysning om, at bonusbeløb modtaget fra [virksomhed5] er skattefri og jeg fastholder i henhold hertil, at de i SKAT´s brev af 30. januar 2017 anførte beløb for bonusudbetaling i indkomstårene 2013, 2014 og 2015 er skattefri.

Jeg anmoder derfor om nye skatteansættelser for indkomstårene 2013, 2014 og 2015.

Hvis sagen skal behandles ved anden klageinstans, ønsker jeg det bliver i Landsskatteretten.

Sammen med denne mail sender jeg kopi af afgørelsen fra SKAT i [by1], kopi af SKAT`s mail fra 16/4-2012 samt af mail af 16/3-2017 fra advokat [person1], [person3].”

Af bemærkninger til Skatteankestyrelsens forslag fremgår:

”...

Endvidere fastholder jeg på min klients vegne, at de pågældende bonusbeløb for indkomstårene 2013, 2014 og 2015 er skattefri og således ikke skal beskattes som at Skatteankestyrelsens foreslået.”

Landsskatterettens afgørelse

Materielt

Som skattepligtig indkomst betragtes som udgangspunkt den skattepligtiges samlede årsindtægter, hvad enten de hidrører her fra landet eller ikke, bestående i penge eller formuegoder af pengeværdi, jf. statsskattelovens § 4.

Det følger af skattekontrollovens § l, at den skattepligtige har pligt til, at selvangive sine indtægter.

Enhver skatteyder skal selvangive dennes indkomst, uanset om denne er positiv eller negativ.

SKAT kan bestemme, at en skatteyder skal oplyse om formuen ved indkomstårets begyndelse og ved indkomståret udløb samt om størrelsen og arten af ændringer i formuen i indkomståret, herunder om hovedposter i årets privatforbrug. Det følger af skattekontrollovens §§ 1, stk. 1, og 6 B, stk. 1.

Hvis den selvangivelsespligtige ikke har selvangivet fyldestgørende på ansættelsestidspunktet, kan skatteansættelsen foretages skønsmæssigt, jf. skattekontrollovens § 5, stk. 3.

Klageren har i indkomstårene modtaget indkomst i form af bonusudbetaling fra [virksomhed3] ApS. Bonus er blevet udbetalt som led i tegning af forsikringer hos [virksomhed5]. Det lægges til grund, at den pågældende bonus udbetales som følge af at [virksomhed4] har godkendt en forsikringsbegæring og efterfølgende udbetalt provision til [virksomhed2] ApS. Herefter har [virksomhed2] ApS, ifølge aftale med klageren, udbetalt bonus til klageren.

Den udbetalte bonus anses at være skattepligtig indkomst jf. statsskattelovens § 4, ligesom der henvises til Landsskatterettens afgørelse offentliggjort i SKM2010.416, hvoraf fremgår, at omtalte bonus er skattepligtig for modtageren.

Retsbeskyttet forventning

SKATs mulighed for at ændre en selvangivelse kan begrænses, hvis SKAT har givet en skatteyder en retsbeskyttet forventning. Ifølge retspraksis er der en række betingelser, der skal være opfyldte, for at en skatteyder kan få medhold efter forventningsprincippet.

Det er blandt andet et krav, at tilkendegivelsen har haft indflydelse på skatteyderens efterfølgende dispositioner, sådan at skatteyderen vil lide et tab, hvis ikke tilkendegivelsen kan lægges til grund.

Der skal endvidere være tale om en direkte og positiv tilkendegivelse, der er klar og uden forbehold. SKAT skal desuden inden deres tilkendegivelse have været bekendt med alle forhold i sagen.

Når der er tale om en tilkendegivelse fra SKAT er udgangspunktet, at disse normalt ikke er retsbeskyttede, således at skatteyderen kan støtte ret på tilkendegivelsen. Dette skyldes, at de administrative klageinstanser kan ændre SKATs afgørelser.

Der er ikke grundlag for at fastslå, at klageren har opnået en retsbeskyttet forventning om, at den udbetalte bonus var skattefri. Det er henset til, at klageren som hovedanpartshaver i selskabet [virksomhed6] ApS, var vidende om afgørelsen fra Landsskatteretten, hvoraf fremgik, at udbetalt bonus fra [virksomhed3] ApS var skattepligtig. Der er ligeledes henset til, at klageren i spørgsmålet til SKAT ikke har fremlagt alle oplysninger i sagen og blandt andet har oplyst, at der var tale om en omkostningsrabat fra [virksomhed4], hvilket ikke er korrekt, idet der var tale om bonus udbetalt fra [virksomhed3] ApS.

Landsskatterettens stadfæster SKATs afgørelse.