Kendelse af 08-01-2018 - indlagt i TaxCons database den 22-02-2018

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

2016

Tilbageføring af fejlpostering

Nej

Ja

Nej

Faktiske oplysninger

Klageren har den 28. oktober 2016 overført i alt 6.000 kr. til sin alderspensionsopsparing.

Klageren skrev således den 2. november 2016 til SKAT

”Jeg skriver til jer for jeg har snakket med jer telefonisk at jeg skulle skrive en mail angående en fejl der er sket..fejlen består i at jeg ved en fejl har fået overført 6000 kr.til min alderspension som jeg lige har oprettet i min bank og nu vil jeg meget gerne have sat dem tilbage på min konto så jeg kan betale min husleje o.s.v ...”

Som dokumentation på at klageren har overført pengene ved en fejl, fremsender klageren en bekræftelse fra banken, heraf fremgår følgende:

” Jeg kan hermed bekræfte at du den 28.10.2016 har lavet følgende overførsel på netbank: Fra konto [...73] til konto [...94] (aldersopsparing) på 3.000 kr. Fra konto [...73] til konyo [...94] på 3.000 kr. Overførslerne er lavet ved en fejl og det var ikke meningen de skulle ind på din pensionskonto”

SKATs afgørelse

SKAT har ikke imødekommet klagerens anmodning om tilbagebetaling fra alderspensionsopsparingen uden afgiftsmæssige konsekvenser.

Som begrundelse herfor er anført:

” SKAT kan ikke give tilladelse til, at [finans1] tilbagefører 6.000 kr. fra din aldersopsparing til din almindelige konto uden afgiftsmæssige konsekvenser.

SKAT finder ikke, at det er tilstrækkeligt dokumenteret, at der er tale om en åbenbar fejldisposition

(...)

Lovgrundlag og praksis

Reglerne om indbetalinger til aldersopsparing fremgår af pensionsbeskatningslovens§§ 12 og 12 A. Der er ikke fradrags- eller bortseelsesret for indbetalingerne.

Af pensionsbeskatningslovens § 16, stk. 1 fremgår det, at der maksimalt kan indbetales 27.600 kr. (2010-niveau) til aldersopsparinger m.v. Beløbet reguleres efter personskattelovens§ 20.

Af pensionsbeskatningslovens § 28, stk. 2 fremgår det, at der af udbetalinger fra aldersopsparinger m.v., der ikke er omfattet af§ 25 A, svares en afgift på 20 %.

Af SKATs juridiske vejledning 2016-2, afsnit C.A. l 0.2. 7.2 fremgår bl.a. følgende: Som udgangspunkt skal der være en konkret hjemmel for korrektion af en pensionsindbetaling. Udgangspunktet er derfor, at foretagne indbetalinger skal anses formindbetalt på den konkrete pensionsordning og kan derfor kun udbetalestil ejeren af ordningen mod betaling af afgift.

SKAT kan efter praksis give tilladelse til korrektion af en pensionsindbetaling i tilfælde, hvor det er dokumenteret, at der er sket en åbenbar fejldisposition.

Tilladelse til korrektion gives derimod som udgangspunkt ikke i tilfælde, hvor den påberåbte fejl beror på ejerens misforståelse af reglerne.

Pensionsbeskatningsloven giver ikke mulighed for korrektion på grund af fortrydelse af en pensionsindbetaling.

Begrundelse

SKAT finder ikke, at du har dokumenteret, at indbetalingen til aldersopsparingen er en åbenbar fejldisposition.

SKAT har således alene modtaget en kopi af den indgåede aftale om aldersopsparing. Denne viser ikke, at der ikke skulle foretages indbetalinger til ordningen i 2016.

SKAT kan derfor ikke imødekomme din anmodning om tilbageførsel af 6.000 fra ordningen. ”

Klagerens opfattelse

Klagerens repræsentant har anført, at klageren ikke skal betale afgift for tilbagebetaling af 6.000 kr. som fejlagtig er indbetalt til aldersopsparing.

Som støtte for påstanden har klageren anført:

”Jeg skriver til jer på vegne af [person1], da vi ønsker at klage over SKAT’s afgørelse af den 28. februar 2017.

Vedhæftet er filen ”sagen ved SKAT” som består af alle de papirer som SKAT har truffet deres afgørelse ud fra.

Efter afgørelsen er jeg på vegne af [person1] i kontakt med [person2], som gerne vil genoptage sagen hvis jeg fremskaffer nye oplysninger om overførslerne.

Vedhæftet er ”bilag 1” som viser korrespondancen mellem os samt skrivelse fra [person1]s bank.

[person2] ønsker herefter en redegørelse for at indbetalingerne er fejldispositionoer. Vedhæfter er ”bilag 2” som viser vores korrespondance samt en ny skrivelse fra [person1]’s bankrådgiver.

Dette er heller ikke nok redegørelse i [person2]s øjne, hvorfor han nu efterspørger et mødereferat fra banken.

Vedhæftet er ”bilag 3” som viser korrespondance både mellem [person2] og jeg og [person1]s bankrådgiver.

[person2] har på trods af alt det modtaget ikke ville ændre afgørelsen/genoptage sagen, hvorfor vi nu vælger at klage til Skatteankestyrelsen.

Beløbene 2x3.000 kr. er fejldisponeret fra [person1]s side. For det første skulle han slet ikke indbetale så høje beløb til opsparingen, plus han endvidere efter overførslerne har været nødsaget til at få en kassekredit i banken, fordi han manglede de 2x3.000 kr. til betaling af regninger.”

Landsskatterettens afgørelse

En aldersopsparing omfattet af pensionsbeskatningslovens § 12A, giver pensionsejeren ret til afgifts fri, at få udbetalt et engangsbeløb i tidsrummet fra 5 år før pensionsopspareren når pensionsudbetalingsalderen, og indtil 15 år efter at pensionsopspareren har nået pensionsalderen

Det fremgår af pensionsbeskatningslovens § 28 stk. 2, at der ved udbetalinger fra en aldersopsparing i utide og som ikke kan henføres til de i § 25, stk. nr. 1-8 oplistet tilfælde, skal svares en afgift på 20 pct. af det udbetalte beløb.

Den omhandlende udbetaling kan ikke henføres til de § 25 stk. 1 nr. 1-8 oplistede tilfælde

Efter praksis kan tillades afgiftsfri udbetaling hvis det er dokumenteret, at der er tale om en åbenbar fejldisposition. Fejlen skal være så åbenbar at den ikke giver anledning til tvivl jf. TfS 1999.738. i SKATs Juridiske Vejledning, afsnit C.A.10.2.7.2. En åbenbar fejl kan f.eks. være at klageren ville betale en regning og i stedet overfører pengene til aldersopsparingen.

Klageren har oplyst, at han har indbetalt 2 x 3.000 ved en fejl. Som dokumentation for at indbetalingen var fejlagtig har klageren fremsendt en bekræftelse fra banken om at indbetalingen var en fejl, uden nogen nærmere dokumentation herfor.

Sådan en bekræftelse kan ikke påvise, at der er tale om en åbenbar fejldisposition.

Endvidere er det klageren selv der har overført pengene til alderspensionsopsparingen, at klageren oplyser at han herefter har oprettet en kassekredit for at betale sine efterfølgende regninger ændrer ikke på, at der ikke er tale om en åbenbar fejl.

Landsskatteretten finder herefter ikke, at der foreligger en sådan åbenbar fejldisposition, at der kan ske tilbagebetaling uden afgiftsmæssige konsekvenser.

SKATs afgørelse stadfæstes derfor.