Kendelse af 01-11-2017 - indlagt i TaxCons database den 25-11-2017

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Overførsel af ægtefælles personfradrag

Nej

Ja

Nej

Faktiske oplysninger

Klageren har ifølge folkeregisteret været bosiddende i Danmark siden sin fødsel.

Klageren er fuld skattepligtig til Danmark.

Vielseskontoret i [by1] har den 2. juni 2016 oplyst, at klageren og hans hustru blev gift i Thailand den 11. april 2013.

Klagerens hustru er thailandsk statsborger og er ikke registreret med hverken cpr. nummer eller bopæl i Danmark.

Klagerens hustru er ikke registreret som fuld skattepligtig til Danmark.

Det er oplyst, at klagerens hustru har bopæl i Thailand og at ægtefællerne har tre børn sammen. Børnene er ligeledes bosiddende i Thailand.

SKATs afgørelse

SKAT har truffet afgørelse om, at der ikke er grundlag for at overføre klagerens ægtefælles personfradrag.

SKAT har til støtte herfor anført:

"Du har bedt om genoptagelse af skatten for 2013-2015, da du ønsker ægtefællens personfradrag overført. I anmodningen oplyser du, at ægtefælle ikke har haft indkomster i den tid, hvor i har været gift.

Sammen med anmodningen har du vedlagt vielsesattest, kopi af gyldigt pas, thailandsk personnummer bevis samt dokumenter, som redegør for hendes indtægtssituation.

SKAT's forslag til afgørelse

På grundlag af disse oplysninger foreslog SKAT følgende afgørelse:

Du er ikke berettiget til at få overført ægtefællens personfradrag.

For at en person er berettiget til personfradrag efter personskattelovens § 10, stk. 1 kræver det, at personen er fuld skattepligtig til Danmark. Det er ikke tilfældet for din ægtefælle, og dermed kan der heller ikke overføres uudnyttet personfradrag til dig efter personskattelovens § 10, stk. 3.

Dine bemærkninger til forslaget

Du ringede den 12. december 2016, hvor du meddelte, at du ikke var enig i forslaget. Du forstår ikke afgørelsen, da du tidligere har fået at vide fra en medarbejder hos SKAT, at det var muligt at få overført ægtefællens personfradrag. Og i øvrigt så havde du også kendskab til andre personer, som fik overført fradraget.

Vi er enige om, at din ægtefælle aldrig har været tilmeldt i Danmark, og har dermed heller ikke dansk CPR-nr.. Hun har kun været på feriebesøg og lignende i Danmark. Der er også enighed om, at du er fuld skattepligtig og hjemmehørende i Danmark.

SKAT's afgørelse

Vi fastholder afgørelsen."

Klagerens opfattelse

Klageren har nedlagt påstand om, at der er grundlag for overførsel af ægtefællens personfradrag.

Klageren har til støtte herfor anført:

"Jeg ønsker hermed at anke den afgørelse, som er truffet i min sag om ægtefællens personfradrag

Jeg kontaktede SKAT og fik fra en kvindelig ansat hos jer, af vide hvilke papirer hun skulle bruge, for at jeg kunne få min ægtefælles personfradrag, disse blev med meget besvær fremskaffet fra Thailand. Så bliver min sag overgivet til en mandlig ansat hvor jeg så får at vide, der fortæller at det ikke kan lade sig gøre. Hvordan kan der komme 2 så forskellige beslutninger fra samme kontor, forstår jeg ikke. Jeg havde jo sendt de papirer som der blev bedt om i første omgang

Jeg har kendskab til flere andre personer, som får dette fradrag uden konens personnummer.

Jeg har desuden kendskab til andre personer som har fået deres pension sat ned med op til 2000 kr.om måneden, på grund af deres ægteskab med en Thailandsk kvinde, stadig uden der forelå nogen personnummer.

Jeg forstå ikke at min kone ægtefællesfradrag ikke kan komme på tale, da hun jo ingen indtægt har og jeg er eneforsørger til vores 3 børn, som godt nok ikke er registreret i Danmark, da vi senere ønsker at blive i Thailand.

Hvis jeg derimod bliver skilt fra hende, så kan jeg trække alt fra ifølge jeres egen årsopgørelse, hvor jeg ikke skal vise personnummer på hende, men kun navn og adresse og land, der er der ingen loft på hvor meget jeg vil trække fra (betaler lige nu ca. 8500 kr.om måneden)

Hvis I derimod holder fast i jeres, i mine øjne, forkerte afgørelse, ser jeg ingen anden udvej, end at lade mig skille, for på den måde at få det fradrag, som jeg mener jeg er berettiget til.

vi ligger i forvejen ikke til last for det Danske system da vi ingen planer har om at søge familiesammenføring i DK

Håber ikke det bliver aktuelt med en skilsmisse, da jeg jo bare gjorde som I bad om første gang.

Kan bare ikke forstå, at der skal gøres forskel på mig og mine bekendte, som også har søgt på samme måde.

Håber dette er nok til at ændre jeres afgørelse på forhånd tak."

Klageren har den 31. august 2017 pr. telefon oplyst, at han er gift i [by1] Kommune, hvilket også fremgår af brevet fra [by1] Kommunes vielseskontor. Dette medfører således, at der er grundlag for at udnytte ægtefællens personfradrag.

På telefonmøde den 8. september 2017 har klageren anført følgende:

Klageren har oplyst, at han stadig var utilfreds med det udsendte forslag til afgørelse, og at han pt. er på sygedagpenge, da han er sygemeldt på grund af en arbejdsskade. Han har ikke råd til at stille sikkerhed for hustruens ophold i Danmark. Det var urimeligt, at han ikke kan få overført sin hustrus uudnyttede personfradrag.

Landsskatterettens afgørelse

Det fremgår af kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, at pligt til at svare indkomstskat til staten i overensstemmelse med reglerne i denne lov påhviler personer, der har bopæl her i landet.

Det fremgår af kildeskattelovens § 1, stk. 1, nr. 2, at pligt til at svare indkomstskat til staten i overensstemmelse med reglerne i denne lov påhvilerpersoner, der uden at have bopæl her i landet opholder sig her i et tidsrum af mindst 6 måneder, heri medregnet kortvarige ophold i udlandet på grund af ferie eller lignende.

Af personskattelovens § 10, stk. 1 fremgår det, at for her i landet fuldt skattepligtige personer udgør personskattefradragets grundbeløb 42.000 kr. (2010-niveau).

Af personskattelovens § 10, stk. 3 fremgår det, at i det omfang en gift person, der er samlevende med ægtefællen ved indkomstårets udløb, ikke kan udnytte skatteværdien af personfradragene, benyttes den ikke udnyttede del af skatteværdien til nedsættelse efter § 9 af den anden ægtefælles skatter.

Klagerens ægtefælle er ikke registreret som fuld skattepligtig til Danmark, ligesom der i øvrigt ikke ses at være holdepunkter for at anse klagerens ægtefælle for fuld skattepligtig til Danmark.

Som følge af, at klagerens ægtefælle ikke kan anses for fuld skattepligtig til Danmark eksisterer personfradraget for klagerens ægtefælle ikke. Som konsekvens heraf er der således ikke mulighed for overførsel af personfradrag jf. personskattelovens § 10, stk. 1 jf. personskattelovens § 10, stk. 3.

Landsskatteretten stadfæster derfor SKATs afgørelse.