Kendelse af 07-02-2019 - indlagt i TaxCons database den 03-03-2019

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens

afgørelse

Indkomståret 2016

Tilbageføring af fejlpostering

Nej

Ja

Ja

Faktiske oplysninger

Klageren har den 1. juli 2016 overført 31.000 kr. til sin aldersopsparing i [finans1].

Klageren har samme dag rettet henvendelse til både [finans1] og SKAT og bedt om korrektion af overførslen. Dette fremgår af mailkorrespondance med SKAT.

Klageren har endvidere fremlagt en mail fra [finans1] af 4. oktober 2016, hvor følgende fremgår:

”Hej [person1]

Som aftalt får du her en e-mail hvor jeg bekræfter, at du tog kontakt til banken kort efter at du fejlagtigt havde overført penge til din aldersopsparing den 01.07.2016.”

Det kan udledes af aftalen mellem klageren og [finans1], at aldersopsparingen med kontonr. [...69] er omfattet af pensionsbeskatningsloven. Endvidere fremgår følgende blandt andet af aftalen:

””Du kan årligt indbetale op til et grundbeløb på 28.600,00 kr. (2015).

Grundbeløbet reguleres årligt.

Du har ikke fradrag for indbetalingerne. Aftalen om indbetaling er gældende indtil dagen før du fylder 77 år.

Se generelle regler punkt 6.

Placeringen af din opsparing skal aftales særskilt.

Se generelle regler punkt 2.

Udbetalingen kan tidligst ske ved opnået pensionsudbetalingsalder.

Dit indestående på kontoen kan udbetales til dig den 22.06.2056 og senest ved det fyldte 77 år. Denne udbetalingsalder er gældende på nuværende tidspunkt, men kan ændres senere, jf. pensionsbeskatningsloven.

Udbetaling kan desuden ske ved varigt nedsat arbejdsevne.

Se generelle regler punkt 3.”

Klageren har fremlagt et billede af henholdsvis overførslen den 1. juli 2016 på 31.000 kr. fra klagerens erhvervskonto, afsender ”[virksomhed1], til en konto benævnt ”Til Aldersopsparing privat” og en returbetaling den 12. juli 2016 tilbage til klagerens erhvervskonto på 2.100 kr.

I forbindelse med klagesagen har Skatteankestyrelsen anmodet klageren om yderligere oplysninger, herunder hvortil de 31.000 kr. oprindeligt skulle have været overført, om et beløb svarende til de 31.000 kr. efterfølgende blev overført til en anden konto, og en oversigt over alle indbetalinger på aldersopsparingen.

Klageren har herefter fremlagt 2 billeder. Billede 1 viser en oversigt over aldersopsparingen, hvoraf fremgår, at overførslen den 1. juli 2016 er det eneste beløb indsat på aldersopsparingen. Billede 2 viser en saldo på klageren konto benævnt ”privatkonto”.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke imødekommet klagerens anmodning om at tilbagebetale indbetalingen på 28.900 kr. uden afgiftsmæssige konsekvenser.

Der er som begrundelse herfor anført:

”SKAT kan ikke imødekomme anmodningen.

En aldersopsparing oprettet i et pengeinstitut er omfattet af pensionsbeskatningslovens § 12 og 12A.

Af pensionsbeskatningslovens § 16, stk. 1 fremgår det, at der maksimalt kan indbetales 27.600 kr.

(2010 niveau) til aldersopsparinger m.v. Der er ikke fradrags- eller bortseelsesret for indbetalingerne.

Fradrags- og bortseelsesretten for indbetalinger til kapitalpensioner er bortfaldet fra og med indkomståret 2013.

Af pensionsbeskatningslovens § 21 A, stk. 1 fremgår det, at indbetalingerne til kapitalpensioner, som der ikke har været fradrags- eller bortseelsesret for, kan tilbagebetales til ejeren af ordningen uden afgift eller overføres til en anden pensionsordning omfattet af lovens kapitel 1 (f.eks. en rate- pension).

Indbetalinger til aldersopsparinger m.v. kan ikke overføres til en anden pensionsordning efter reglerne i § 21 A. Dette gælder kun for kapitalpensioner og ratepensioner. Dette fremgår af SKATs juridiske vejledning 2016-2, afsnit C.A.10.2.6.8 vedrørende overførsel af aldersopsparinger m.v.

Udbetalinger fra en aldersopsparing kan hæves uden afgift efter at pensionsudbetalingsalderen er nået. Dette fremgår af pensionsbeskatningslovens § 25 A, stk. 1.

Af SKAT juridiske vejledning 2016-2, afsnit C.A.10.2.7.2 fremgår bl.a. følgende:

Som udgangspunkt skal der være konkret hjemmel for en korrektion af pensionsindbetalinger. Udgangspunktet er derfor, at foretagne indbetalinger skal anses for indbetalt på den konkrete pensionsordning.

Der er i henhold til din pensionsaftale sket indbetaling til din aldersopsparing. Da der i pensionsaftalen er aftalt at der kan ske indbetaling op til maks (28.900 – 2016), er det ikke muligt for SKAT at give dig lov til at tilbageføre beløbet.

Der er dermed ikke dokumentation for, at der er tale om en åbenbar fejl.

SKAT kan derfor ikke tillade, at [finans1] uden afgiftsmæssige konsekvenser tilbagefører indbetalingen d. 1.7.2016 på 28.900 kr. fra din aldersopsparing, kontonr. [...69].”

Klagerens opfattelse

Klageren har fremsat påstand om, at hun kan tilbageføre et indbetalt beløb fra sin aldersopsparingskonto.

Der er til støtte for påstanden anført følgende:

”Jeg vil gerne klage over skats afgørelse af min sag med slagsid.[...]

Det drejer sig om et tilfælde hvor jeg kom til ved en fejl at overføre et beløb på 31000kr. den 1/7-16 til aldersopsparings kontoen via netbank, men hvor det var mening at beløbet skulle overføres til anden konto. Under valg af kontoer var jeg kommet til at vælge forkert konto (aldersopsparingskonto) i listen og dette opdager jeg først efter at overførslen er gennemført.

Jeg ringer straks til [finans1] for at gøre opmærksom på dette og spørger om de kan rette op på fejlen men får at vide at jeg skal kontakte skat.

Jeg har email fra medarbejder fra [finans1] som bekræfter at jeg har kontaktet banken og snakket med vedkommende med det samme.

Aldersopsparingskontoen er automatisk oprettet sammen med øvrige konti dengang jeg skiftede banken. Jeg har på ingen måde selv bedt om at få det oprettet.

Hvis ikke det har været en åbenbar fejl, så ville jeg jo ikke går så langt med at klage over afgørelsen.

Jeg vil vedhæfte alle dokumenter her der beviser at overførselen er fejl.

Nu håber jeg at i vil træffe en retfærdig afgørelse i min sag, og at jeg får medhold i sagen og kan få mine pe ge tilbage. ?”

Landsskatterettens afgørelse

Det fremgår af § 16 i pensionsbeskatningsloven, at der til en aldersopsparing årligt kun kan anvendes et beløb af grundbeløb (28.900 kr. – 2016-niveau), og at det påhviler pengeinstituttet m.v. at påse, at beløbet ikke overskrides.

Det følger af § 25 A, stk. 1 og 3, jf. § 25, i pensionsbeskatningsloven, at en aldersopsparing giver pensionsejeren ret til afgiftsfrit at få udbetalt et engangsbeløb i tidsrummet fra 5 år før pensionsopspareren når pensionsudbetalingsalderen og indtil 15 år efter, at pensionsopspareren har nået pensionsalderen.

Det fremgår af § 28, stk. 2, i pensionsbeskatningsloven, at der ved udbetalinger fra en aldersopsparing i utide, og som ikke kan henføres til de i § 25 A, jf. § 25, stk. 1, nr. 1-8, oplistede tilfælde, skal svares en afgift på 20 pct. af det udbetalte beløb.

Den ønskede udbetaling kan ikke henføres til de i § 25 A, stk. 1, jf. § 25, stk. 1, nr. 1-8, oplistede tilfælde.

Som udgangspunkt skal der være konkret hjemmel til korrektion af en pensionsordning.

Efter praksis kan der tillades afgiftsfri udbetaling, hvis det er dokumenteret, at der er tale om en helt åbenbar fejldisposition. Fejlen skal have været så åbenbar, at den ikke giver anledning til tvivl, jf. TfS 1999, 738 og SKM2017.735.LSR.

Klageren har oplyst, at hun indbetalte 31.000 kr. til sin aldersopsparing ved en fejl. Hun har henvist til, at beløbet skulle have været overført til en anden konto. Klageren har samme dag som overførslen fandt sted rettet henvendelse til [finans1] og SKAT for at få tilladelse til korrektion.

Som dokumentation for, at indbetalingen var fejlagtig, har klageren blandt andet fremsendt et billede af overførslen den 1. juli 2016 på 31.000 kr. fra klagerens erhvervskonto, afsender ”[virksomhed1], til en konto benævnt ”Til Aldersopsparing privat” og et billede af, at der hverken før eller efter overførslen den 1. juli 2016 er blevet indsat beløb på aldersopsparingen. Det fremgår både af mailkorrespondance med SKAT og mail fra [finans1], at klageren tog kontakt til disse samme dag som overførslen til aldersopsparingen.

Ud fra en konkret vurdering finder Landsskatteretten, at klageren har dokumenteret, at der var tale om en åbenbar fejldisposition.

Der er lagt vægt på, at klageren reagerede samme dag, som overførslen skete, og at klageren hverken før eller efterfølgende har overført beløb til aldersopsparingen.

Landsskatteretten ændrer derfor SKATs afgørelse således, at beløbet på 31.000 kr. kan tilbageføres uden afgiftsmæssige konsekvenser.