Kendelse af 06-03-2020 - indlagt i TaxCons database den 03-04-2020

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Indkomståret 2013

Fradrag for udgifter til diverse arrangementer med forretningsforbindelser

41.830 kr.

161.629 kr.

41.830 kr.

Faktiske oplysninger

[virksomhed1] ApS, CVR-nr. [...1] (herefter ”selskabet”), er et dansk pharma- og medicinalselskab i [virksomhed1]-koncernen, med det ultimative moderselskab hjemmehørende i USA. Koncernen har til formål at udvikle produkter til behandling af kræft og forbedring af livskvaliteten for patienter med kræft eller patienter, der er i behandling for kræft.

Koncernen beskæftiger ca. 6.500 personer, og koncernen har selskabet i mere end 50 lande. Det danske selskab beskæftiger ca. 15 medarbejdere og har i det påklagede indkomstår realiseret et regnskabsmæssigt resultat før skat på knap 7 mio. kr.

Selskabet har haft udgifter for samlet 161.268 kr. til afholdelsen af tre arrangementer og har i den forbindelse skattemæssigt fratrukket 100 % af disse udgifter.

Om formålet med afholdelsen af arrangementerne og de hermed forbundne udgifter har selskabet oplyst, at formålet generelt var at opnå og dele erfaringer om kræft og behandlingen heraf:

”(...)

Arrangementerne blev først og fremmest afholdt for at opnå og dele erfaringer:

fra patienter både før, under og efter en behandling med [virksomhed1]s behandling/produkter i relation til selve behandlingen/helbredelsen/bivirkninger/psykologiske forhold/fysiologiske forhold, eksempelvis genoptræning.
fra de berørte familiemedlemmer m.v. til personer, der har været i en kræftbehandling fra [virksomhed1]
som læger og andet medicinalfagligt personale har fået i forbindelse med den konkrete behandling de har givet til patienterne.
fra fysiologer og andre der er involveret i efterbehandling/genoptræning af patienter der har været igennem kræftbehandling
fra psykologiske eksperter typisk om angst, depression m.v. til patienter der har været igennem en kræftbehandling og herunder også til familiemedlemmer med samme symptomer og desværre også i visse tilfælde til efterladte.

(...)”

Selskabet har oplyst, at denne udveksling af erfaringer generelt har til formål at skabe bedre kendskab til sygdommen, som [virksomhed1]s produkter bruges til at behandle, således at selskabet på denne baggrund kan forbedre dets produkter.

Udgifter til [virksomhed2] AB

Selskabet har på konto 6251 (meetings) fratrukket 82.798 kr. (96.600 SEK) vedrørende faktura af 6. november 2013 fra [virksomhed2] AB. Udgiften vedrører en kongres om blodcancer i perioden 12. til 13. oktober 2013. Selskabet har overfor SKAT oplyst, at deltagerne til arrangementet var patienter og pårørende, der alle var medlemmer af den svenske blodcancerforening.

Selskabet har desuden oplyst, at formålet med arrangementet ikke var at sælge dets produkter, men at udveksle erfaringer om behandlingen af kræftpatienter.

Udgifter til [virksomhed3]

Selskabet har på konto 6251 (meetings) fratrukket 50.286 kr. plus moms 12.571 kr. vedrørende faktura af 26. oktober 2013 fra [virksomhed3]. Selskabet har overfor SKAT oplyst, at deltagerne til arrangementet var patienter og pårørende ved patientgruppemøde med [forening1], der er en patientforening for patienter med lymfekræft og leukæmi, som selskabet sponsorerede.

Udgifter til [virksomhed4]

Selskabet har på konto 6251 (meetings) fratrukket 28.365 kr. plus moms 5.184 kr. Selskabet har overfor SKAT fremlagt faktura af 21. maj 2013 fra [virksomhed4], hvoraf udgiften er angivet til 20.736 kr. plus moms 5.184 kr. Selskabet har overfor SKAT oplyst, at deltagerne ved arrangementet var hospitalsansatte og medarbejdere fra [virksomhed1].

Selskabet har desuden oplyst, at formålet med arrangementet ikke var at sælge dets produkter, men at udveksle erfaringer om behandlingen af kræftpatienter.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke godkendt fuldt fradrag for udgifter afholdt i forbindelse med diverse arrangementer i indkomståret 2013, men har anset dem som værende repræsentationsudgifter med begrænset fradragsret, samlet 41.830 kr.

SKAT har i afgørelsen anført følgende:

”(...)

5. [virksomhed2] AB, kongres

(...)

5. 4. SKATs bemærkninger og begrundelse

Det er vores opfattelse, at udgiften skal anses for repræsentation, da denne er afholdt overfor forretningsforbindelser. Udgiften er ligeledes afholdt overfor en bestemt kreds af kunder eller potentielle kunder. Det er videre vores opfattelse, at invitationen specifikt er sendt ud til de deltagende, der er medlemmer af foreningen. Derfor er det vores opfattelse, at invitationen ikke er sendt ud til en ubestemt kreds af kunder eller potentielle kunder. På baggrund heraf anser vi udgiften for at være repræsentation med deraf begrænset fradragsret.

Der vil således kunne godkendes fradrag med 25 % af 82.978 kr., eller 20.745 kr. Indkomsten vil være at forhøje med 62.233 kr.

6. [virksomhed3], patient gruppe møde

(...)

6.4. SKATs bemærkninger og begrundelse

Det er vores opfattelse, at udgiften skal anses for repræsentation, da denne er afholdt overfor forretningsforbindelser. Udgiften er ligeledes afholdt overfor en bestemt kreds af kunder eller potentielle kunder. Det er videre vores opfattelse, at invitationen specifikt er sendt ud til deltagerne i patient gruppe mødet som har deltaget i arrangementet og at arrangementet er afholdt udenfor virksomhedens forretningsadresse. Derfor er det vores opfattelse, at invitationen ikke er sendt ud til en ubestemt kreds af kunder eller potentielle kunder. På baggrund heraf anser vi udgiften for at være repræsentation med deraf begrænset fradragsret.

Efter momslovens § 42, stk. 2, er der fradrag for 25 % af momsen vedrørende restaurantydelser.

Der vil således kunne godkendes momsfradrag med 25 % af 12.571 kr., eller 3.143 kr. Restbeløbet

59.715 kr. (62.858 kr. -3.143 kr.) vil være at godkende som værende repræsentation med 25 %,

eller 14.929 kr.

Indkomst MomsSamlet

Fratrukket50.286 12.57262.858

Godkendt 14.929 3.143

Korrektion 35.357 9.429

Indkomsten vil således være at forhøje med 35.357 kr., mens den indgående moms vil være at nedsætte med 9.429 kr.

(...)

8. [virksomhed4], hospitalsdeltagere

(...)

8.4. SKATs bemærkninger og begrundelse

Det er vores opfattelse, at udgiften skal anses for repræsentation, da denne er afholdt overfor forretningsforbindelser. Udgiften er ligeledes afholdt overfor en bestemt kreds af kunder eller potentielle kunder. Det er videre vores opfattelse, at invitationen specifikt er sendt ud til hospitalerne og at arrangementet er afholdt udenfor virksomhedens forretningsadresse. Derfor er det vores opfattelse, at invitationen ikke er sendt ud til en ubestemt kreds af kunder eller potentielle kunder. På baggrund heraf anser vi udgiften for at være repræsentation med deraf begrænset fradragsret.

Efter momslovens § 42, stk. 2, er der fradrag for 25 % af momsen vedrørende restaurantydelser. Der vil således kunne godkendes momsfradrag med 25 % af 5.184 kr., eller 1.296 kr. Restbeløbet 24.624 kr. (25.920 kr. - 1.296 kr.) vil være at godkende som værende repræsentation med 25 %, eller 6.156 kr.

IndkomstMomsSamlet

Fratrukket28.3655.18433.549

Godkendt6.1561.296

Korrektion22.2093.888

Indkomsten vil således være at forhøje med 22.209 kr., mens den indgående moms vil være at nedsætte med 3.888 kr.

(...)”

Klagerens opfattelse

Selskabet har fremsat påstand om, at der godkendes fuldt fradrag for udgifter afholdt i forbindelse med diverse arrangementer på samlet 161.629 kr. i indkomståret 2013.

Selskabet har som begrundelse for påstanden anført følgende:

”(...)

Følgende punkter (SKAT's opstilling) påklages med samme begrundelse som anført i klagen for indkomståret 2012:

2. [virksomhed5] i [by1] anset for repræsentation

3. Udgift til [virksomhed6] anset for repræsentation

4. Udgift til [virksomhed6] II anset for repræsentation

5. Udgift til [virksomhed7] anset for repræsentation

6. Udgift til [virksomhed8] anset for repræsentation

Det er vores primære opfattelse, at den kompensation som [virksomhed1] ApS modtager fra koncernforbundne udenlandske selskaber til dækning af disse udgifter, skattemæssigt skal behandles på samme måde som den underliggende udgift.

Dette fører derfor til, at kompensationen kun er 25 % skattepligtig på samme måde som udgiften kun er 25 % fradragsberettiget.

Subsidiært er det vores opfattelse, at ingen del af udgifterne skattemæssigt skal kvalificeres som repræsentationsudgifter.

SKAT' s udtalelse af 12 august 2016 ligner en kopi af den oprindelige udtalelse for indkomståret 2012 hvor SKAT dog efterfølgende på flere punkter har korrigeret sig selv.

For så vidt angår afgørelsen i sagsnr. 12-0220912, hvor SKAT's sagsbehandler at afgørelsen efter sagsbehandlerens opfattelse er forkert - hvilket vi ikke er enige i - skal vi bemærke, at SKAT på trods af sagsbehandlerens opfattelse ikke har indbragt sagen for domstolene.

(...)”

Selskabet har som begrundelse for sin påstand i klagesagen vedrørende indkomståret 2012 blandt andet anført følgende:

”(...)

2.1. Generelt om repræsentationsudgifter

Repræsentationsudgifter er udgifter, der efter højesteretspraksis og forarbejderne afholdes for at afslutte forretninger eller for at knytte forretningsforbindelser og har typisk karakter af kommerciel gæstfrihed. Dette må føre til, at udgifter, der ikke falder ind under denne definition, må skulle karakterises på anden vis.

Dette fører f.eks. til at nedenstående eksempler på møder ikke kan anses for repræsentationsudgifter:

A) Et møde med en advokat og en bankforbindelse om optagelse af nye lån, og hvor der under mødet serveres en frokost.

B) Et møde med arkitekter og bygningsingeniører om opførelsen af et nyt kontordomicil, hvor der under mødet serveres en middag.

C) Et møde med et reklamebureau forud for indrykning af TV-reklamer, hvor der under mødet serveres en middag.

Udgifterne i eksempel B - og muligvis også udgifterne i eksempel A - vil ikke kunne fradrages som repræsentationsudgifter til trods for at der på mødet deltager personer, der utvivlsomt er forretningsforbindelser, og til trods for at der serveres en frokost eller middag.

SKAT har tilsyneladende den opfattelse, at et møde med en forretningsforbindelse pr. automatik udløser begrænset fradrag efter reglerne om repræsentationsudgifter, hvilket de ovenfor skitserede eksempler og en landsskatteretsafgørelse af 12. januar 2016, sagsnummer 12-0220912, klart modbeviser.

Skatteministeren har i TfS 1991.163 om sammenkomster oplyst, at anledningen til et møde er afgørende for, om en udgift kan karakteriseres som en repræsentationsudgift.

Højesteret har ved flere lejligheder om repræsentationsudgifter udtalt, at sådanne er kendetegnet ved, at de afholdes for at lukke forretninger over for kunder/potentielle kunder, eller for at knytte forretningsforbindelser til sig, og at udgifterne ofte har karakter af kommerciel gæstfrihed.

Sammenfattende kan det derfor siges, at følgende kriterier skal opfyldes, for at en udgift kan kvalificeres som en repræsentationsudgift:

1. Anledningen skal være salg til kunder eller potentielle kunder, eller

2. Anledningen skal være at knytte forretningsforbindelser til en virksomhed, og

3. Udgiften skal have karakter af kommerciel gæstfrihed.

2.2 SKATs argumentation

SKAT argumenterer, som vi ser det, for, at en udgift altid skal kvalificeres som repræsentation, hvis:

• Udgiften afholdes over for forretningsforbindelser, eller

• Udgiften afholdes over for en bestemt kreds af kunder eller potentielle kunder

• Invitationen er udsendt til særligt indbudte psykologer, dvs. at der ikke er indbudt en ubestemt kreds af kunder eller potentielle kunder.

Vi er ikke enige i dette.

(...)”

Landsskatterettens afgørelse

Udgifter afholdt i årets løb for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten er fradragsberettigede i henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Der skal foreligge en direkte og umiddelbar forbindelse mellem afholdelsen af udgiften og erhvervelsen af indkomsten. Det kræver dels, at udgiftsafholdelsen ligger inden for de naturlige rammer af virksomheden, dels at udgiften ikke kan karakteriseres som en privatudgift, som er indkomstopgørelsen uvedkommende.

I henhold til ligningslovens § 8, stk. 1, kan der ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst fradrages udgifter, som i forbindelse med den skattepligtiges erhverv er afholdt til rejser, reklame og lignende med det formål at opnå salg af varer og tjenesteydelser i det pågældende og senere indkomstår. Fradragsretten er betinget af, at udgifterne er afholdt over for en ubestemt kreds af kunder eller potentielle kunder, og at formålet med at afholde udgiften, er at opretholde en virksomheds almindelige omdømme eller fremme dens interesser ved at gøre den kendt og fordelagtigt bemærket.

Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst kan der fradrages udgifter til repræsentation med et beløb svarende til 25 % af de afholdte udgifter i henhold til ligningslovens § 8, stk. 4.

Repræsentationsudgifter er typisk udgifter, som afholdes for at få afsluttet forretninger eller for at tilknytte eller bevare forretningsforbindelser, og de afholdes over for personer, som ikke er knyttet til virksomheden som medarbejdere. Repræsentation har karakter af opmærksomhed eller kommerciel gæstfrihed over for forretningsforbindelser.

For så vidt angår interne udgifter afholdt over for personer, der er knyttet til virksomheden som medarbejdere, vil der være tale om personaleudgifter, der er fuldt fradragsberettigede, hvoraf modsætningsvis følger, at udgifter afholdt over for personer, der ikke er knyttet til virksomheden som medarbejdere sædvanligvis vil kunne karakteriseres som repræsentationsudgifter med begrænset fradragsret.

Ved arrangementer med deltagelse af både selskabets forretningsforbindelser og dets medarbejdere skelnes der mellem repræsentationssammenkomster med begrænset fradragsret for alle udgifterne, og interne sammenkomster med begrænset fradrag for den forholdsmæssige del af udgifterne, der vedrører de deltagende forretningsforbindelser.

Bevisbyrden for afholdelsen og størrelsen af en udgift, og for at udgiften er fradragsberettiget, påhviler som udgangspunkt den skattepligtige. Det følger af Højesterets dom af 19. marts 2004, offentliggjort i SKM 2004.162 HR. Landsskatteretten bemærker i den forbindelse, at det ikke er afgørende, hvordan den skattepligtige har benævnt den pågældende udgift, men derimod hvordan udgiften retligt skal kvalificeres.

De af selskabet afholdte udgifter i forbindelse med arrangementerne og seminarerne på både [virksomhed2] i [Sverige], [virksomhed3] og [virksomhed4] er afholdt overfor læger og øvrigt sundhedsfagligt personale, patienter samt pårørende. Selskabet har oplyst, at arrangementerne blev afholdt med formål at skabe bedre kendskab til den kræftsygdom, som [virksomhed1]s produkter bruges til at behandle, således at selskabet på denne baggrund kan forbedre dets produkter.

Landsskatteretten bemærker hertil, at desuagtet at der ikke måtte bestå et direkte kontraktforhold mellem selskabet og deltagerne, må relationen imellem disse anses for en sådan forretningsmæssig forbindelse, at deltagerne i henhold til ligningslovens § 8, stk. 4, må sidestilles med forretningsforbindelser.

På baggrund af det oplyste om deltagerne til arrangementerne er det Landsskatterettens opfattelse, at der er tale om en specifikt inviteret deltagerkreds til de respektive arrangementer. Arrangementerne er afgrænset til en bestemt kreds af personer og adskiller sig på den måde fra det, som efter forarbejderne til ligningslovens § 8, stk. 1, er typisk for reklame.

Henset til det oplyste om arrangementernes indhold og form, herunder eksempelvis at der var tale om et arrangement over flere dage for så vidt angår udgiften til [virksomhed2] AB, anser Landsskatteretten det for sandsynligt, at der har været let bespisning, drikkevarer, snacks m.v. Det har således også indgået i vurderingen, at udgifter til bespisning og drikkevarer har karakter af sædvanlige repræsentationsudgifter, hvilket Landsretten finder udgør en vis grad af kommerciel gæstfrihed.

Det kan ikke føre til et andet resultat, at der til arrangementerne også har deltaget medarbejdere fra selskabet, idet der er tale om et alene ubetydeligt antal medarbejdere set i forholdt til det samlede deltagerantal. I den forbindelse bemærker Landsskatteretten, at der for arrangementer af repræsentationskarakter med deltagelse af både egne ansatte og forretningsforbindelser er begrænset fradragsret for samtlige udgifter.

På baggrund af ovenstående finder Landsskatteretten, at de afholdte udgifter ikke er fuldt fradragsberettigede driftsomkostninger, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, men derimod er repræsentationsudgifter med begrænset fradragsret, jf. ligningslovens § 8, stk. 4.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse, således at der godkendes fradrag med samlet 41.830 kr. og at selskabets indkomst forhøjes med samlet 119.799 kr.

For så vidt angår genoptagelse af de momsmæssige korrektioner af ovenstående udgifter henvises til Landsskatterettens afgørelse af d.d. med sagsnummer 18-0028870.