Kendelse af 22-10-2019 - indlagt i TaxCons database den 17-11-2019

SKAT har givet afslag på anmodning om beskatning efter forskerskatteordningen pr. 12. februar 2016, jf. kildeskattelovens §§ 48 E-F.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Klageren udrejste fra Danmark den 31. december 2002.

Fra den 1. oktober 2002 og frem til den 15. december 2015 arbejdede klageren som Construction Supervisor for [virksomhed1] (herefter det udenlandske selskab).

Klageren indrejste i Danmark den 16. december 2015 og blev samme dato tilmeldt Folkeregistret med adressen [adresse1], [by1]. Boligen var på daværende tidspunkt ejet af én af klagerens bekendte.

Klagerens forhandlinger om ansættelse hos [virksomhed2] A/S (herefter det danske selskab) påbegyndte i januar 2016.

Den 8. februar 2016 underskrev klageren en tidsbegrænset ansættelseskontrakt med det danske selskab med ansættelse som konsulent fra den 12. februar 2016.

Ved ansøgning til SKAT af 11. februar 2016 anmodede klageren om beskatning efter kildeskattelovens §§ 48 E-F.

Det fremgår af vejledende besvarelse af 4. april 2016 fra SKAT, at klageren efter SKATs opfattelse kan blive omfattet af beskatning efter kildeskattelovens §§ 48 E-F.

I perioden fra den 16. december 2015 til påbegyndelsen af arbejdet for det danske selskab den 12. februar 2016 havde klageren intet indtægtsgrundlag.

Klageren arbejdede for [virksomhed2] A/S frem til august 2017. Klageren arbejder for nuværende for [virksomhed3], der har udlejet ham til [virksomhed4] på [projekt1], og i den forbindelse er klageren bosiddende i [by2].

Det følger af Folkeregistret, at klageren indtil den 11. juni 2018 var tilmeldt adressen [adresse1], [by1], hvorefter han er registeret med adressen [adresse2], [by2].

SKATs afgørelse

SKAT har givet afslag på ansøgning om beskatning efter kildeskattelovens §§ 48 E-F. Til støtte herfor har SKAT bl.a. anført følgende:

”(...)

Når man ønsker beskatning efter kildeskattelovens §§ 48 E-F, må man kun tage ophold i Danmark i op til en måned før ansættelsesforholdet påbegyndes. Det skyldes, at der ifølge kildeskattelovens § 48 E, stk. 1 skal være samtidighed mellem indtræden af skattepligten til Danmark og ansættelsens start.

I bemærkninger til Lovforslag nr. 162 2007/2 uddybes det, hvornår man godkender, at den fulde skattepligt til Danmark begynder. Her fremgår det, at man tidligst må tage ophold i Danmark en måned før ansættelsesforholdet påbegyndes:

Vælger man ved sin tiltrædelse af stillingen at blive fuldt skattepligtig til Danmark - dvs. at flytte hertil - vil der som hidtil ikke være noget absolut krav om, at den fulde skattepligt til Danmark skal indtræde præcis på tidspunktet for ansættelsesforholdets påbegyndelse. Den pågældende kan godt tage ophold i Danmark i en kortere periode forud for ansættelsesforholdets påbegyndelse i forbindelse med flytning, indretning af bolig osv. Efter gældende praksis accepteres ophold af en varighed på indtil en måned forud for ansættelsesforholdets påbegyndelse, og denne praksis vil blive fortsat.

Ifølge CPR-registret er du flyttet til Danmark den 16. december 2015, altså næsten 2 måneder før din ansættelse starter. I folkeregisteret er du således blevet registreret med indrejse til Danmark den 16. december 2015.

Vores afgørelse

Du kan ikke blive beskattet efter reglerne i Kildeskattelovens § 48 e-f under din ansættelse hos [det danske selskab], idet du er ankommet til Danmark næsten 2 måneder før ansættelsens start. Vi mener således ikke, at det er afgørende, hvilken dato du har foretaget registreringen i folkeregistret. Vi mener derimod, at det er afgørende, at din folkeregister tilmelding har virkning fra den 16. december 2015. Vi anses dig således for at være flyttet til Danmark den 16. december 2015. Her skal det bemærkes, at vi ikke har modtaget oplysninger, som kan begrunde en anden opfattelse. ”

Klagerens opfattelse

Klagerens repræsentant har nedlagt påstand om, at klageren er berettiget til beskatning efter kildeskattelovens §§ 48 E-F.

Repræsentanten har til støtte herfor bl.a. anført følgende:

”(...)

Det gøres gældende, at [klagerens] fulde skattepligt til Danmark genindtrådte i forbindelse med påbegyndelse af ansættelsesforholdet hos [det danske selskab] i februar 2016.

Forud for ansættelsesforholdets påbegyndelse havde [klageren] ikke været hverken fuldt skattepligtig eller begrænset skattepligtig til Danmark siden udrejsen fra Danmark i 2002. [Klageren] opfylder således utvivlsomt kravet om, at han ikke inden for de seneste ti år forud for ansættelsen har været skattepligtig efter kildeskattelovens § 1 eller § 2, stk. 1, nr. 1-4, 7 eller 9-29, eller stk. 2.

Indrejsen til Danmark den 16. december 2015 skete udelukkende med henblik på afholdelse af juleferie i Danmark, og planen var herefter at returnere til Qatar, hvor [klageren] har boet de seneste 14 år.

Det gøres gældende, at arbejdet for [det danske selskab] blev påbegyndt i tilstrækkelig tidsmæssig sammenhæng med skattepligtens indtræden, hvorfor [klageren] er berettiget til at anvende den særlige skatteordning i kildeskattelovens § 48 E-F.”

SKATs høringssvar til klagen

SKAT har indstillet, at SKATs afgørelse fastholdes.

Klagerens bemærkninger til SKATs høringssvar

Klagerens repræsentant er fremkommet med bemærkninger til SKATs høringssvar.

Repræsentanten har bl.a. anført følgende:

”På side 3, 3. afsnit, i SKATs udtalelse anføres det blandt andet, at:

”Det virker ikke sandsynligt, at erhverve sig en bolig i Danmark for at holde juleferie. Hans job i Qatar for [det udenlandske selskab] ophørte den 15. december 2015, hvorefter han rejser til Danmark, anskaffer sig en bolig og får senere job i [det danske selskab] den 12. februar 2016.”

Hertil bemærkes, at [klageren] ikke erhvervede sig en bolig i Danmark, da han i december 2015 rejste til Danmark for at holde juleferie. Planen var, at [klageren] skulle returnere til Qatar for at bestride det job, som [et konsulent firma] var i færd med at arrangere for ham, jf. det allerede fremlagte bilag 5. [Klageren] holdt juleferie hos en god bekendt, (...), der er ejer af ejendommen beliggende [adresse1] i [by1]. Kopi af tingbogsattest for den nævnte ejendom fremlægges som bilag 8. Som det fremgår, er [klagerens bekendte] 100 % ejer af denne ejendom. [Klageren] anskaffede sig således ikke en bolig i Danmark i forbindelse med sin afholdelse af juleferie i december 2015, og han har heller ikke efterfølgende anskaffet sig en bolig i Danmark.

I forhold til formalitetskravene, som skal være overholdt for, at forskerordningen kan anvendes, er det fortsat vores opfattelse, at [klageren] opfylder disse, jf. i det hele vores klage af den 27. juni 2016. Det er således fortsat vores opfattelse, at arbejdet for [det danske selskab] blev påbegyndt i tilstrækkelig tidsmæssig sammenhæng med skattepligtens indtræden, hvorfor [klageren] er berettiget til at anvende den særlige skatteordning i kildeskattelovens § 48 E-F.”

Klagerens bemærkninger til Skatteankestyrelsens sagsfremstilling

Repræsentanten har bl.a. anført følgende:

”Det er således fortsat vores opfattelse, at [klageren] opfylder betingelserne for at blive beskattet efter kildeskattelovens § 48 E. Det skal i den forbindelse præciseres, at [klagerens] indrejse til Danmark den 16. december 2015 udelukkende skete med henblik på afholdelse af juleferie i Danmark, og planen var herefter at returnere til Qatar, hvor [klageren] har boet de seneste 14 år. Efter vores opfattelse blev arbejdet for [det danske selskab]påbegyndt i tilstrækkelig tidsmæssig sammenhæng med skattepligtens indtræden, hvorfor [klageren] er berettiget til at anvende den særlige skatteordning i kildeskattelovens § 48 E-F.

Det gøres videre gældende, at [klageren] har haft en berettiget forventning om, at han kunne blive beskattet efter reglerne i kildeskattelovens§ 48 E-F, idet SKAT bekræftede dette skriftligt overfor ham. Der skal i den forbindelse henvises til skrivelse fra SKAT, Kundeservice Udland, af den 4. april 2016, hvori det bl.a. anføres: "Du kan efter vores opfattelse beskattes efter reglerne i kildeskattelovens§§ 48 EF." Skrivelsen fremlægges som bilag 8.”

Landsskatterettens afgørelse

Personer, som bliver skattepligtige efter kildeskattelovens § 1 eller § 2, stk. 1, nr. 1, i forbindelse med påbegyndelse af ansættelsesforhold hos en arbejdsgiver, som er omfattet af kildeskattelovens § 1 eller § 2, stk. 1, nr. 4, selskabsskattelovens § 1, § 2, stk. 1, litra a, eller § 3, fondsbeskatningslovens § 1 eller dødsboskattelovens § 1, kan vælge at blive beskattet af vederlag i penge, jf. kildeskattelovens § 43, stk. 1, efter § 48 F, jf. den dagældende kildeskattelovs § 48 E, stk. 1.

Af forarbejderne til ændringerne foretaget i 2008 (lov nr. 522 af 17. juni 2008) fremgår bl.a. følgende:

”De betingelser, der stilles, har til formål at sikre, at de forskere og andre personer, der kommer ind under den særlige skatteordning, reelt er rekrutteret i udlandet. (...) Den pågældende kan godt tage ophold i Danmark i en kortere periode forud for ansættelsesforholdets påbegyndelse i forbindelse med flytning, indretning af bolig osv. Efter gældende praksis accepteres ophold af en varighed på indtil en måned forud for ansættelsesforholdets påbegyndelse, og denne praksis vil blive fortsat. ”

Klageren indrejste i Danmark den 16. december 2015. Den 8. februar 2016 underskrev klageren en ansættelseskontrakt med det danske selskab med ansættelse som konsulent med påbegyndelse den 12. februar 2016.

2 retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at klageren blev fuldt skattepligtig til Danmark ved indrejsen den 16. december 2015. Der er lagt vægt på, at klagerens ansættelse hos det udenlandske selskabophørte den 15. december 2015, at klageren ved indrejsen den 16. december 2015 tilmeldte sig Folkeregistret med dansk adresse, og at klageren siden den 16. december 2015 har haft en helårsbolig til rådighed i Danmark.

De 2 retsmedlemmer lægger endvidere vægt på, at klageren i februar 2016 fik ansættelse i Danmark, og at klageren efter den 16. december 2015 har opholdt sig i Danmark i et tidsrum af mere end 180 dage inden for et tidsrum på 12 måneder. Et ophold som i henhold til praksis ikke kan anses for et kortvarigt ophold på grund af ferie eller lignende. Retten bemærker hertil, at klagerens skattepligt til Danmark indtræder fra opholdets begyndelse, jf. kildeskattelovens § 7, stk. 1.

Klageren har herved opholdt sig i Danmark i mere end én måned forud for ansættelsesforholdets påbegyndelse, og klageren opfylder herefter ikke betingelserne i kildeskattelovens § 48 E.

De 2 retsmedlemmer bemærker, at klageren indrejste i Danmark den 16. december 2015 og påbegyndte arbejdet for det danske selskab den 12. februar 2016. Retten finder herefter, at SKATs vejledende besvarelse af 4. april 2016 ikke har haft betydning for klagerens dispositioner, og at besvarelsen derfor ikke har givet klageren en berettiget forventning om beskatning efter kildeskattelovens § 48 E-F.

1 retsmedlem finder, at klageren alene har opholdt sig i Danmark i ca. en måned forud for ansættelsesforholdets påbegyndelse, og at klageren derfor opfylder betingelserne i kildeskattelovens § 48 E. Retsmedlemmet har herved henset til, at klageren holdt ferie i den første måned efter indrejsen til Danmark den 16. december 2015.

Der træffes afgørelse efter stemmeflertallet, således at Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.