Kendelse af 13-06-2017 - indlagt i TaxCons database den 28-07-2017

Der er bedt om et bindende svar. Der er stillet følgende spørgsmål:

1. Skal [person1] betale gaveafgift, hvis [virksomhed1] ApS helt eller delvis eftergiver sit tilgodehavende på [virksomhed2] ApS?
2. Skal [virksomhed2] ApS beskattes, hvis selskabet helt eller delvis får eftergivet dets gæld til [virksomhed1] ApS?”

SKAT har svaret:

1. Ja.
2. Ja.”

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Det fremgår, at følgende er anført i forbindelse med anmodning om bindende svar:

"[virksomhed1] ApS ejes af [person2]. [person2] har to sønner, [person1] og [person3]. [person1] er hovedanpartshaver i [virksomhed2] ApS.

Det fremgår af årsrapporten 2015 for [virksomhed1] ApS, at selskabet har en egenkapital på 7.506.983 kr.

Selskabet har tilgodehavender på 3.883.637 kr. De består af

Udlån til [virksomhed2] ApS på 2.750.645 kr.
Udlån til [virksomhed3] ApS på 1.276.049 kr.
Gældsbrev til [virksomhed3] ApS på 247.692 kr.
Fratrukket hensættelse til forventet tab på 425.000 kr. på [virksomhed3] ApS.

[virksomhed2] ApS ejes af [person2]s søn [person1]. Selskabets kapital var ved udgangen af regnskabsåret 2014/2015 3.448.000 kr.

Tilgodehavenderne i [virksomhed2] ApS forrentes på markedsvilkår og [virksomhed1] ApS beskattes heraf. [virksomhed2] ApS fratrækker ikke renteudgifterne, da man ikke har betalt dem, jf. ligningslovens § 5, stk. 8.

[virksomhed1] ApS har ansat tilgodehavenderne i [virksomhed2] ApS til kurs 100.”

SKATs afgørelse

Spørgsmål 1

Det er SKATs opfattelse, at hvis [virksomhed1] ApS helt eller delvist eftergiver sit tilgodehavende ved [virksomhed2] ApS, vil [person1] blive gavebeskattet, jf. boafgiftslovens § 23, da der er tale om indirekte formueoverførsel fra [person2] til [person1].

Der henvises i den forbindelse til svar på spørgsmål 24 til L 110 A for Folketingets Skatteudvalg, Folketingsåret 2006/07.

Spørgsmålet besvares bekræftende.

Spørgsmål 2

Det er SKATs opfattelse, at hvis [virksomhed1] ApS helt eller delvist eftergiver sit tilgodehavende ved [virksomhed2] ApS, vil [virksomhed2] ApS være skattepligtig af en eventuel gevinst, hvis eftergivelsen af gælden bringer fordringens værdi ned på en lavere værdi end fordringens værdi for [virksomhed1] ApS på tidspunktet for gældseftergivelsen, jf. kursgevinstlovens § 8.

Det er endvidere SKATs opfattelse, at nedskrivningen af ansvarlig lånekapital udelukkende sker, da der er tale om familieforhold, og at der ikke er tale om markedsvilkår, jf. ligningslovens § 2.

Spørgsmålene besvares bekræftende.

Selskabets opfattelse

Selskabets repræsentant har anført, at det er SKATs opfattelse, at [person1] skal betale gaveafgift af en hel eller delvis eftergivelse af [virksomhed1] ApS’ tilgodehavende hos [virksomhed2] ApS.

[virksomhed1] ApS overvejer at eftergive tilgodehavendet hos [virksomhed2] ApS. Man ønsker i den forbindelse SKATs tilkendegivelse af de skatte- og afgiftsmæssige konsekvenser herved.

Der vil ikke indgå andre kreditorer i gældseftergivelsen. Der er derfor som udgangspunkt tale om en singulær ordning.

Ifølge kursgevinstlovens § 4 sammenholdt med aktieavancebeskatningslovens § 4, stk. 2, skal man lægge ejerandelene sammen for [person2] og [person1] ved opgørelsen i relation til hovedaktionærbegrebet i de nævnte bestemmelser ved opgørelsen af, om kreditor og debitor er

koncernforbundne i forhold til eftergivelsen af tilgodehavendet i [virksomhed2] ApS.

Spørgsmål 1 bør besvares med "nej", da tilgodehavendet eftergives på selskabsniveau og ikke på personniveau. En eventuel beskatning styres af reglerne i kursgevinstloven og eventuelt statsskatteloven. Boafgiftsloven finder derfor ikke anvendelse, da der ikke gives nogen gave fra en person til en anden person.

Spørgsmål 2 bør besvares med ”nej”, da gevinst på gæld ikke er skattepligtig for modtageren, jf. kursgevinstlovens § 8 sammenholdt med § 4. [virksomhed1] ApS har ikke fradrag for tabet, hvorfor gevinsten ikke er skattepligtig for [virksomhed2] ApS, jf. kursgevinstlovens § 4.

Repræsentantens opfattelse

Der er ikke grundlag for at pålægge [person1] at betale gaveafgift, da der ikke tilgår [person1] nogen fordel personligt. Det er [virksomhed2] ApS, der vil få eftergivet gæld til [virksomhed1] ApS. Eftergivelsen foregår kun på selskabsniveau, og [person1] får derfor ikke nogen fordel heraf.

Det fremgår ikke af ordlyden i boafgiftslovens § 23 eller anden bestemmelse i boafgiftsloven, at der udløses gaveafgift af eftergivelse af et tilgodehavende, som foregår på selskabsniveau. Der er derfor ikke lovhjemmel til at pålægge gaveafgift i det bindende svar.

Der henvises til SKATs Juridiske Vejledning, afsnit C.A.6.6.

Skatteankestyrelsen anmodes om at omgøre SKATs afgørelse.

Landsskatterettens afgørelse

Det fremgår af boafgiftslovens § 23, stk. 1, at der skal betales 15 % i afgift af gaver til personer som nævnt i § 22, stk. 1, litra a-e, i det omfang, gaverne i et kalenderår overstiger de i § 22, stk. 1, nævnte beløb.

Det fremgår bl.a. af kursgevinstlovens § 8, stk. 1, at gevinst på gæld til koncernforbundne selskaber ikke skal medregnes, såfremt kreditor efter § 4, stk. 1, ikke kan fradrage det tilsvarende tab på fordringen. Den skattefri gevinst opgøres som forskellen mellem gældens værdi ved påtagelsen og fordringens værdi for kreditor på tidspunktet for gældseftergivelsen.

Landsskatteretten er for så vidt angår spørgsmål 1 enig med SKAT i, at hel eller delvis eftergivelse af tilgodehavende fra [virksomhed1] ApS til [virksomhed2] ApS vil være gaveafgiftspligtig i medfør af boafgiftslovens § 23, idet der – uanset at eftergivelsen sker på selskabsniveau – er tale om en indirekte formueoverførsel fra [person2] til [person1].

Landsskatteretten er tillige for så vidt angår spørgsmål 2 enig med SKAT i, at ved hel eller delvis eftergivelse af tilgodehavende hos [virksomhed1] ApS vil [virksomhed2] ApS være skattepligtig af en gevinst, hvis gælden nedbringes til en lavere værdi end fordringens værdi for [virksomhed1] ApS på tidspunktet for gældseftergivelsen, jf. kursgevinstlovens § 8. Det bemærkes, at [virksomhed1] ApS og [virksomhed2] ApS anses for koncernforbundne, jf. kursgevinstlovens § 4.

Den påklagede afgørelse stadfæstes derfor.