Kendelse af 10-08-2018 - indlagt i TaxCons database den 08-09-2018

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Indkomståret 2014:

Skattepligtig indkomst:

Fradrag for sundhedsudgifter

0 kr.

3.973 kr.

0 kr.

Fradrag for udgifter til parkering, færgebillet og billeje

0 kr.

7.557 kr.

0 kr.

Faktiske oplysninger

[person1] og [person2] ejede selskabet. Selskabets aktivitet var revisionsvirksomhed.

Selskabet har fratrukket følgende sundhedsudgifter i 2014 i forbindelse med, at selskabets hovedanpartshaver, [person2], havde en dårlig ryg:

Dato

Tekst

Beløb

10.03.2014

Mensendieck

1.560 kr.

03.06.2014

Mensendieck

545 kr.

07.08.2014

Mensendieck

1.868 kr.

Derudover har selskabet bl.a. fratrukket følgende udgifter i 2014:

Tekst

Beløb

Færgebillet

1.589 kr.

Parkering

1.628 kr.

Leje af bil

4.340 kr.

Selskabets hovedanpartshaver, [person1], har oplyst til SKAT, at udgifterne blev afholdt i forbindelse med hovedanpartshavernes private rejser. Parkeringsudgiften blev afholdt i forbindelse med parkering i lufthavnen, og udgift til billeje blev afholdt i forbindelse med leje af bil i udlandet.

Den 9. september 2017 blev selskabet opløst efter erklæring.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke godkendt fradrag for udgifter på i alt 11.530 kr.

SKAT har anført følgende:

”...

Sundhedsudgifter

Selv om den ansattes helbred og sundhed utvivlsomt er relevant for hans eller hendes arbejdsevne, er den ansattes generelle sundhedsstilstand skatteretligt set et privat anliggende. Der henvises til Den juridiske vejledning C.A.5.15.1.

Det er en betingelse for en eventuel skattefrihed, at der er en konkret arbejdsmæssig begrundelse for, at arbejdsgiveren betaler sundhedsudgiften for medarbejderen. Det er fordi, det kun er arbejdsrelaterede sundhedsudgifter, der er omfattet af undtagelsen. For at der er en konkret arbejdsmæssig begrundelse, skal der være en årsagssammenhæng mellem arbejdet og den skade, medarbejderen får behandlet. Der henvises til Den juridiske vejledning C.A.5.15.2.

SKAT er af den opfattelse, at de af selskabet afholdte sundhedsudgifter vedrørende Mensendieck udelukkende må anses for afholdt for at tilgodese hovedanpartshaverens interesse. SKAT anser udgifterne for at være private. SKAT finder, at udgifterne alene er afholdt af selskabet i kraft af hovedanpartshaverindflydelsen.

Der godkendes således ikke fradrag i selskabet for ovennævnte sundhedsudgifter med henvisning til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. De af selskabet afholdte sundhedsudgifter anses i stedet for maskeret udbytte til selskabets hovedanpartshaver [person2], jævnfør ligningslovens § 16 A.

Selskabets skattepligtige indkomst forhøjes med 3.973 kr.

...

Parkering, færgebillet og billeje

SKAT er af den opfattelse, at udgifter vedrørende parkering, færgebillet og billeje afholdt i forbindelse med ferierejser i udlandet ikke er af en sådan driftsmæssig karakter, at disse kan indeholdes i den skattemæssige værdi af fri bil. Der henvises til Den juridiske vejledning C.A.5.14.1.9.

SKAT er af den opfattelse, at de af selskabet afholdte udgifter i forbindelse med ferierejser i udlandet udelukkende må anses for afholdt for at tilgodese hovedanpartshaverens interesse. SKAT anser udgifterne for at være private. SKAT finder, at udgifterne alene er afholdt af selskabet i kraft af hovedanpartshaverindflydelsen.

Der godkendes således ikke fradrag i selskabet for ovennævnte udgifter med henvisning til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a samt ligningslovens § 16, stk. 1 og 4. De af selskabet afholdte udgifter til parkering, færgebillet og billeje i forbindelse med ferierejser i udlandet anses i stedet for maskeret udbytte til selskabets hovedanpartshaver [person1], jævnfør ligningslovens § 16 A.

...

SKAT er fortsat af den opfattelse, at udgifter vedrørende parkering, færgebillet og billeje afholdt i forbindelse med ferierejser i udlandet ikke er af en sådan driftsmæssig karakter, at disse kan indeholdes i den skattemæssige værdi af fri bil. Der henvises til Den juridiske vejledning C.A.5.14.1.9, hvor der er eksempler på udgifter, der ikke er af driftsmæssig karakter.

Med hensyn til det anførte under punkt 4.5. vedrørende nedsættelse af den beskattede værdi af fri bil med værdien for 1 uge, skal det bemærkes, at for biler, der er til rådighed en del af året, medregnes et forholdsmæssigt beløb. Den skattepligtige værdi beregnes ud fra årsværdien reduceret med det antal hele måneder, hvor bilen ikke har været til rådighed. Kun hvis bilen ikke har været til rådighed i en sammenhængende periode på mindst 30 dage sker der reduktion. Der henvises til ligningslovens § 16, stk. 4.

...”

Klagerens opfattelse

Selskabet har nedlagt påstand om, at der skal godkendes fradrag for sundhedsudgifter på 3.973 kr. og for udgifter til parkering, færgebillet og billeje på i alt 7.557 kr.

Selskabets hovedanpartshaver har gjort gældende, at afholdelse af sundhedsudgifter var relateret til arbejdet, hvorfor der skulle godkendes fradrag for udgifterne til forbedring af skaden. Udgifter til færgebilletter, parkering og leje af bil skulle afholdes af selskabet, da hovedanpartshaveren var blevet beskattet af værdi af fri bil.

Landskatterettens afgørelse og begrundelse

Ifølge statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, kan udgifter, som i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre eller vedligeholde indkomsten, fratrækkes i selskabets indkomst. Der skal foreligge en direkte og umiddelbar forbindelse mellem afholdelsen af udgiften og erhvervelsen af indkomsten. Udgifter, der vedrører formuesfæren/indkomstgrundlaget, kan ikke fradrages efter bestemmelsen. Det er en betingelse for fradragsretten, at der foreligger en aktuel driftsmæssig begrundelse for at afholde udgiften.

Der er som udgangspunkt tale om private udgifter. Der er ikke påvist en sammenhæng mellem selskabets afholdelse af udgifterne og selskabets indkomsterhvervelse. Det bemærkes, at selskabets aktivitet var revisionsvirksomhed. Det er desuden oplyst, at udgifter til parkering, færgebilletter og leje af bil blev afholdt i forbindelse med hovedanpartshavernes private rejser. Der kan derfor ikke godkendes fradrag for sundhedsudgifter samt udgifter til færgebilletter, parkering og leje af bil, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.