Kendelse af 25-05-2021 - indlagt i TaxCons database den 26-06-2021

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens

afgørelse

Indkomståret 2013

Fradrag for rejseudgifter

0 kr.

25.357 kr.

0 kr.

Fradrag hvor bilag de ikke er fyldestgørende

0 kr.

617 kr.

0 kr.

Fradrag for udgifter til fortæring

0 kr.

344 kr.

0 kr.

Fradrag for selvrisiko – forsikringsskade

0 kr.

3.585 kr.

0 kr.

Fradrag for kursusudgifter – coaching

0 kr.

2.500 kr.

0 kr.

Rykkergebyr

0 kr.

100 kr.

0 kr.

Regulering købsmoms – yderligere fradrag for udgifter

-1.310 kr.

0 kr.

1.310 kr.

Faktiske oplysninger

Det bemærkes indledningsvist, at klagen til Skatteankestyrelsen er indsendt af [virksomhed1] ApS. [virksomhed1] ApS er ifølge Virksomhedsregisteret opløst ved konkurs den 26. februar 2019. Klageren er blevet oplyst herom ved brev af 10. februar 2021, hvor han er blevet anmodet om at tage stilling til, om han fortsat ønsker at være repræsenteret i sagen. Klageren har ikke reageret på dette brev, hvorfor sagsfremstillingen har været udsendt til klageren.

Klageren har ifølge Virksomhedsregisteret drevet virksomheden [virksomhed2] med cvr-nr. [...1]. Virksomheden blev opstartet den 25. juli 2011 og har været registreret med branchekoden 591110 ”Produktion af film og videofilm”.

Virksomheden har været registreret med følgende bibranchekoder:

310900fremstilling af andre møbler

592000Indspilning af lydoptagelser og udgivelse af musik

900300Kunstnerisk skaben

Resultater

Virksomhedens skattepligtige overskud for indkomståret 2013 er selvangivet til 151.203 kr. Omsætningen i virksomheden er opgjort til 203.850 kr. Der er foretaget fradrag for udgifter med 52.647 kr.

Rejseudgifter i forbindelse med udlandsrejser

Klageren har i regnskabet for indkomståret 2013 foretaget fradrag for udgifter i forbindelse med udlandsrejser med 25.357 kr., som fordeler sig således:

1. kvartal 2013 18.207 kr.

2. kvartal 2013 2.192 kr.

4. kvartal 2013 4.958 kr.

I alt 25.357 kr.

Klageren har fremsendt kopi af udgiftsbilag. Kopierne fremtræder utydelige, ligesom der er bilag alene i form af dankortnotaer og blå udgiftsbilag, og klageren har endvidere ikke til SKAT redegjort for den erhvervsmæssige begrundelse af rejserne.

Den tidligere repræsentant, [virksomhed1] ApS, påstår fradrag for udgifterne med begrundelsen, at klageren har forsøgt at etablere sig på det amerikanske filmmarked.

Udgifter til fortæring

Der er endvidere foretaget fradrag for udgifter til fortæring med 344 kr., som fordeler sig således:

Bilag 1 Cafe 56 kr.

Bilag 5 Cafe100 kr.

Bilag 12 [virksomhed3]161 kr.

Bilag 13 [virksomhed4] 27 kr.

I alt 344 kr.

SKAT har ikke anset udgiften for at ligge inden for virksomhedens naturlige rammer og har derfor ikke godkendt fradrag efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Den tidligere repræsentant har oplyst, at fradraget vedrører diverse møder med forretningsforbindelser, hvorfor der er fradrag for udgiften efter reglerne i statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Forsikring af bil

Der er foretaget fradrag for betalt selvrisiko i forbindelse med skade på bil ejet af [person1] med 3.585 kr.

SKAT har anset udgiften for uvedkommende for virksomheden, da klageren ikke er ejer af bilen, og regningen er udskrevet til en [person1].

Den tidligere repræsentant har oplyst, at klageren den 8. juli 2013 var involveret i et biluheld, da han påkørte en anden bil under en parkering. Det er oplyst, at det var i forbindelse med erhvervsmæssig virksomhed, at klageren havde lånt bilen.

Klageren har fremlagt regning fra [virksomhed5] hvoraf [person1]s navn fremgår. Det er ikke fremlagt yderligere dokumentation.

Kursusudgifter/coaching

Der er foretaget fradrag for kursusudgifter med 2.500 kr.

De to fakturaer er udskrevet af ”[virksomhed6] ApS”. Det fremgår af bilagene, at det vedrører coaching, og udgiften udgør 2.500 kr. inklusive moms.

SKAT har anset udgiften for privat med den begrundelse, at kurset anses for at vedrøre klagerens personlige udvikling og interesse, og at kurset ikke har karakter af efteruddannelse.

Den tidligere repræsentant har oplyst, at det er afgørende, at klageren fungerer optimalt i sociale sammenhænge, så han i salgssituationer kan opnå den rette tillid og accept fra de mennesker, som han ønsker at tilbyde sin service.

Rykkergebyr

Der er foretaget fradrag for udgifter til rykkergebyr med 100 kr.

Der er tale om faktura fra [virksomhed7], hvoraf der fremgår en udgift på 100 kr.

SKAT har nægtet fradrag for rykkergebyr efter statsskattelovens § 6.

Købsmoms

Der er foretaget fradrag for følgende udgifter inklusive moms:

[virksomhed8]1.341 kr.

Native instruments Maschine4.329 kr.

Småanskaffelser 593 kr.

[virksomhed7] og [virksomhed9] 288 kr.

I alt 6.551 kr.

SKAT har beregnet momsen heraf til 1.310 kr. og nedsat den skattepligtige indkomst med beløbet.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke godkendt fradrag for følgende udgifter for indkomståret 2013:

Køb/rejser i udlandet

25.357 kr.

Bilag, ikke fyldestgørende

617 kr.

Fortæring, Danmark

344 kr.

Forsikringsskade bil, selvrisiko

3.585 kr.

Udgifter til coaching

2.500 kr.

Rykkergebyr

100 kr.

Regulering af købsmoms

-1.310 kr.

SKAT har som begrundelse for afgørelsen anført følgende:

”(...)

3. 3.Køb/rejser i udlandet.

(...)

3.4 3.4SKATs bemærkninger og begrundelse

Rejseudgifter, der er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten kan fratrækkes ved opgørelse af den skattepligtige indkomst. Det står i statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Rejseudgifterne skal have en konkret og direkte sammenhæng med virksomhedens indkomstskabende aktivitet. Der er derfor ikke fradrag, når formålet med rejsen er af general karakter.

Der er heller ikke fradrag for rejseudgifter, der har til formål at tilvejebringe et nyt indkomstgrundlag, enten i form af start af en helt ny virksomhed eller ved udvidelse af en igangværende virksomhed ud over dens hidtidige rammer, har karakter af etableringsudgifter, som ikke kan trækkes fra efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Se statsskattelovens § 6 stk. 2.

Endvidere for at kunne få fradrag for erhvervsmæssige udgifter, kræves det, at der er et egentlig bilag/faktura for udgiften (grundbilag). Det er ikke dokumentation for udgiften, at der foreligger et bankkontoudtog eller en betalingsdel (blå bilag). Der er flere bilag, der er utydelige. Der er bilag der mangler. Det er ikke muligt, at se hvad udgiften dække, hvilke periode udgiften er afholdt osv., ud fra et kontoudtog, eller et giro kort

De indsendte bilag vedrørende rejseudgifter, er ikke fyldestgørende. Det fremgår ikke af bilagene, hvilken rejse udgifterne knytter sig til, hvilken indtægt, hvorfor har udgifterne været nødvendige for indtægtserhvervelsen.

Der er ikke indsendt nye bilag, jf. møde d. 30. juli 2015.

Du har i mail af 31. august 2015, redegjort for, at du har brugt rejsen til at udvide dit netværk i forhold til at forbedre dine chancer, for at udvide dit kundenetværk til internationalt niveau.

Udgifter der er afholdt i forbindelse med at udvide dit netværk, anses for etableringsudgifter, som ikke kan trækkes fra efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Overskud af virksomhed forhøjes derfor med 25.357 kr.

4.Bilag ikke fyldestgørende.

(...)

4.4SKATs bemærkninger og begrundelse

For at kunne få fradrag for erhvervsmæssige udgifter, kræves det, at der er et egentlig bilag/faktura for udgiften (grundbilag). Det er ikke dokumentation for udgiften, at der foreligger et bankkontoudtog eller en betalingsdel (blå bilag). Der er flere bilag, der er utydelige. Der er bilag der mangler. Det er ikke muligt, at se hvad udgiften dække, hvilke periode udgiften er afholdt osv., ud fra et kontoudtog, eller et giro kort.

Det bemærkes, vedrørende taxa, skal det endvidere fremgår, hvor fra og til der køres.

I mangel af fyldestgørende dokumentation, kan fradrag for udgifter i dette punkt ikke godkendes, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Overskud af virksomhed forhøjes derfor med 617 kr.

5.Fortæring.

(...)

5.4SKATs bemærkninger og begrundelse

Der kan fratrækkes driftsomkostninger, dvs. udgifter, der i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten. Det fremgår af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Udgiften skal være direkte knytte til indkomsten, og den skal ligge inden for virksomhedens naturlige rammer.

Udgifter til egen fortæring, 344 kr., er ikke fradragsberettigede. Udgiften anses ikke som en driftsomkostning der er fradragsberettiget efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Overskud af virksomhed forhøjes derfor med 344 kr.

6.Forsikring på bil.

(...)

6.4SKATs bemærkninger og begrundelse

Der kan fratrækkes driftsomkostninger, dvs. udgifter, der i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten. Det fremgår af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Udgiften skal være direkte knytte til indkomsten, og den skal ligge inden for virksomhedens naturlige rammer.

Forsikring på bil, 3.585 kr.

Forsikringen vedrører selvrisiko på [person1]s bil.

Der kan ikke godkendes fradrag for forsikring på bil. Udgiften vedrører en for virksomheden uvedkommende person. Dermed anses udgiften ikke for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten i virksomheden, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Det bemærkes, at såfremt udgiften til forsikring skal godkendes, vil det blive betragtet som en gave, og er derfor skattepligtig for [person1].

Overskud af virksomhed forhøjes derfor med 3.585 kr.

7.Kursus/coaching

(...)

7.4SKATs bemærkninger og begrundelse

Udgifter til kurser kan fratrækkes som driftsomkostninger efter statsskattelovens § 6, stk.1, litra a, hvis der er en konkret og direkte sammenhæng mellem det kursus, der ønskes fradrag for, og den pågældendes aktuelle indkomsterhvervelse. Formålet med at deltage i kurset skal være at vedligeholde og ajourføre sin faglige viden og uddannelse.

Det betyder, at et kursus ikke må være af for generel og almen karakter. I så fald kan kurset ikke anses for tilstrækkeligt tæt relateret til den pågældende persons indkomsterhvervelse.

Et kursus må heller ikke have karakter af videreuddannelse. I så fald kan udgiften ikke fratrækkes, fordi den vedrører virksomhedens indkomstgrundlag eller etablering af et nyt.

Udgifter ved deltagelse i faglige kurser er derfor fradragsberettigede, når der er tale om kurser, der har til formål at vedligeholde og ajourføre deltagernes faglige viden og uddannelse, mens udgifter til kurser med videreuddannelsesformål ikke kan fratrækkes.

Ifølge møde d. 30. juli 2015, er der tale om et kursus/coaching der er nødvendigt, fordi det vedrører udvikling af dine evner til at interagere med andre mennesker.

Der er ud fra det oplyste, tale om kursus/coaching der vedrører din personlige udvikling og interesse og har ikke karakter af efteruddannelse. Kurser/coaching vedrørende personlig udvikling, og kropslig vedligeholdelse hører ind under den enkeltes privatsfære.

Derfor anses udgift til kursus ikke fradragsberettiget efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a

Din indkomst forhøjes med 2.500 kr.

8.Rykkergebyr

(...)

8.4SKATs bemærkninger og begrundelse

Der kan ikke godkendes fradrag for rykkergebyr. Skat anser ikke, at udgiften er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten i virksomheden, som det er nødvendigt for at få fradrag iht. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Overskud af virksomhed forhøjes med 100 kr.

9.Købsmoms

(...)

9.4SKATs bemærkninger og begrundelse

Skat.

Der kan fratrækkes driftsomkostninger, dvs. udgifter, der i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten. Det fremgår af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Udgiften skal være direkte knytte til indkomsten, og den skal ligge inden for virksomhedens naturlige rammer.

Efter ovenstående ændringer i dette punkt, kan købsmomsen fratrækkes med 1.310 kr.

Overskud af virksomhed nedsættes derfor med 1.310 kr.

(...)”

Klagerens opfattelse

Klagerens tidligere repræsentant har fremsat påstand om, at der godkendes fradrag for følgende udgifter for indkomståret 2013:

Køb/rejser i udlandet

25.357 kr.

Bilag, ikke fyldestgørende

617 kr.

Fortæring, Danmark

344 kr.

Forsikringsskade bil, selvrisiko

3.585 kr.

Udgifter til coaching

2.500 kr.

Rykkergebyr

100 kr.

Regulering af købsmoms

-1.310 kr.

Som begrundelse for påstanden er anført følgende:

”(...)

Køb/Rejser i udlandet

[person2] har fratrukket udgifter i forbindelse med køb og rejser i udlandet. Det kan således

konstateres, at [person2] har fratrukket udgifter med:

1. kvartal 18.207 kr.

2. kvartal 2.192 kr.

3. kvartal 0 kr.

4. kvartal 4.958 kr.

I alt 25.357 kr.

SKAT bemærker i afgørelsens afsnit 3.4, at rejseudgifter kan fratrækkes ved opgørelse af den skat-

tepligtige indkomst jf. statsskattelovens §6 stk. 1, litra a. SKAT bemærker endvidere, at rejseudgifter skal have en konkredt og direkte sammenhæng med virksomhedens indkomstskabende aktivitet. Hertil udtaler SKAT, at der ikke er fradrag for rejseudgifter, der har til formål at tilvejebringe et nyt indkomstgrundlag, enten i form af start af en helt ny virksomhed eller ved udvidelse af en igangværende virksomhed ud over dens hidtidige rammer, da sådanne udgifter har karakter af etablerings- udgifter, som ikke kan trækkes fra efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

[person2] har over for SKAT redegjort for hans forretningsrejse, og han har forklaret at han har brugt rejsen til at udvide hans netværk i forhold til at forbedre hans chancer, for at udvide hans kundenetværk til internationalt niveau. SKAT har på baggrund heraf anset udgifterne i forbindelse hermed, for at være at være etableringsudgifter, som ikke kan trækkes fra efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Vi er ikke enige med SKAT og mener ikke at udgifterne til rejse kan kategoriseres som etableringsudgifter, og som følge heraf ikke kan fratrækkes efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Det fremgår af ligningslovens § 8, stk. 1, at udgifter, som i forbindelse med den skattepligtiges erhverv er afholdt til rejser, reklame og lignende med det formål at opnå salg af varer og tjenesteydelser i det pågældende og senere indkomstår, kan fratrækkes. Som eksempler på udgifter af denne karakter kan nævnes dokumenterede merudgifter til fortæring, transport og overnatning. LL § 8, stk. 1, omfatter også salgsrejser til etablering af nye markeder for en eksisterende virksomhed, men der- imod ikke rejser med henblik på etablering af en ny virksomhed”.

[person2] har på sin rejse til USA forsøgt sig på at etablere sig på det amerikanske filmmarked. Det har været essentielt for [person2] og den service han tilbyder, at gribe muligheden for at etablere sig på netop dette marked, da dette byder på aftagere, som er villige til at betale betydeligt mere for virksomhedens service end de aftagere, som eksempelvis findes i Danmark. Filmbranchen er kendt for dens nepotisme og det er derfor ualmindeligt svært, at gøre sig opmærksom heri med mindre man kender de ”rigtige” mennesker. ”Almindelig” markedsføring gennem kanaler såsom tv, aviser, blade osv. når således ikke ud til virksomhedens målgruppe på et niveau som kan danne et realistisk eksistensgrundlag, for en virksomhed som den der drives af [person2]. Det er således afgørende, at man i film og tv-branchen gør sig bemærket i bl.a. sociale sammenhænge. [person2] er derfor nødt til at optræde personligt for at kunne skabe de relationer, som kræves for således at kunne afsætte sin service til den bedst mulige pris. De mennesker som [person2] har forsøgt at skabe kontakt til, er mennesker, som han har fået adgang til gennem hans arbejde, som assistent for forfatter og filminstruktør [person3] på bl.a. produktionen af spillefilmen ”[...]”, som blev filmet i [...] regionen i Tyskland og [by1] i Belgien. Her så [person2] den mulighed, han nu havde for at fremme hans service til en målgruppe der nærmest er umulig at ramme for de langt de fleste mennesker der beskæftiger sig med lignende virksomhed.

Det er således klart, at [person2]s rejser kan karakteriseres som salgsrejser der har haft til formål at etablere et nyt marked for en eksisterende virksomhed der består af specifikke ydelser til film og tv-branchen.

SKAT udtaler endvidere, at de indsendte bilag vedrørende rejseudgifter, ikke er fyldestgørende. Det bemærkes, at det ikke fremgår af bilagene, hvilken rejse udgifterne knytter sig til, hvilken indtægt, hvorfor udgifterne har været nødvendige for indtægtserhvervelsen.

Hertil skal vi oplyse, at der kan redegøres for samtlige bilag og i hvilken sammenhæng de pågældende udgifter har fundet sted. Redegørelsen heraf fremgår af klageskrivelsens bilag 2. [person2] arbejder på at fremskaffe bilag i bedre kvalitet. Bilagene vil blive fremsendt hurtigt muligt i et supplerende indlæg.

Bilag ikke fyldestgørende

SKAT bemærker i afgørelsens afsnit 4.4, at for at kunne få fradrag for erhvervsmæssige udgifter,

kræves det, at der er et egentlig bilag/faktura for udgiften. SKAT bemærker endvidere, at det ikke er dokumentation for udgiften, at der foreligger et bankkontoudtog eller en betalingsdel. SKAT bemærker desuden, at der er flere bilag, som er utydelige og nogle som mangler i sin helhed. SKAT har ikke modtaget en redegørelse for hvad udgifterne dækker, eller hvilke perioder udgifterne er afholdt.

Vi skal hertil fastholde, at de afholdte udgifter er fradragsberettiget efter statsskattelovens § 6, stk.

1, litra a. Vi forbeholder os muligheden for at fremsende yderligere redegørelse herfor i et supplerende indlæg.

Forsikring på bil

[person2] var den 8. juli 2013 involveret et biluheld, da han påkørte en anden bil under en parkering. [person2] pådrog sig det fulde ansvar jf. bilag 2. [virksomhed5] betalte herefter selvrisiko som følge af skadesagen hvorefter de krævede det betalte beløb tilbagebetalt jf. bilag 2. [person2] havde lånt den involverede bil i forbindelse med hans virksomhed. Da ulykken indtraf i forbindelse med virksomhedens virke er det klart, at dækningen herfor skal anses som værende en udgift for [virksomhed2].

Fortæring

SKAT har nægtet fradrag i forbindelse med udgifter til fortæring. SKATs begrundelse herfor er at udgifter til egen fortæring, 344 kr., ikke er fradragsberettigede. Udgiften anses herefter ikke som en driftsudgiftsomkostning der er fradragsberettiget efter statsskattelovens § 6, stk. 1 litra a.

Der kan fratrækkes driftsomkostninger, dvs. udgifter der i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten. Det fremgår af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Udgiften skal være direkte knyttet til indkomsten, og den skal ligge inden for virksomhedens naturlige rammer.

[person2] har i forbindelse med diverse møder med forretningsforbindelser afholdt udgifter til fortæring. Udgifter i forbindelse hermed er således fradragsberettiget da disse har direkte tilknytning til indkomsten og inden for virksomhedens naturlige rammer.

Vi skal således fastholde, at de pågældende udgifter til fortæring er fradragsberettiget jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Kursus / coaching

[person2] har fratrukket udgifter til coaching på i alt 2.500 kr. Udgifter kan fratrækkes som driftsomkostninger efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, hvis der er en konkredt og direkte sammenhæng mellem det kursus, der ønskes fradrag for, og den pågældende aktuelle indkomsterhvervelse. Vi har i forbindelse med [person2]s udlandsrejser forklaret, hvorfor det er afgørende for [person2] og hans virksomhed, at han kan fungere optimalt i sociale sammenhænge.

Når [person2] deltager i diverse branchesammenkomster skal han være i stand til at sælge sig selv, og den service som han tilbyder. Her er det vigtigt, at [person2] har indsigt i hvorledes han til en hver tid og på bedst mulig vis hurtigt opnår den rette tillid og accept fra de mennesker, som han ønsker at tilbyde sin service. Det coachingforløb, som [person2] har deltaget i, kan sammenlignes med en eksempelvis en telefonsælger, som skal coaches i de nyeste salgsteknikker således, at denne fortsat kan konkurrere på de bedst mulige vilkår.

Købsmoms

På baggrund af ovenstående anbringender er SKATs beregning i afgørelsens punkt 9.4, af [person2]s købsmoms mangelfuld. Der skal således godkendes købsmoms i overensstemmelse hermed. Der vil ligeså blive præsenteret en præciseret redegørelse herfor i et supplerende indlæg hurtigst muligt.

(...)”

Landsskatterettens afgørelse

Udgifter afholdt i årets løb for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten er fradragsberettigede i henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Der skal foreligge en direkte og umiddelbar forbindelse mellem afholdelsen af udgiften og erhvervelsen af indkomsten. Det kræver dels, at udgiftsafholdelsen ligger inden for de naturlige rammer af virksomheden, dels at udgiften ikke kan karakteriseres som en privatudgift, som er indkomstopgørelsen uvedkommende.

Bevisbyrden for afholdelsen og størrelsen af en udgift, og for at udgiften er fradragsberettiget, påhviler som udgangspunkt den skattepligtige. Det følger af Højesterets dom af 19. marts 2004, offentliggjort i SKM2004.162.HR.

Det fremgår af Højesterets dom af 30. juni 2017, offentliggjort i SKM2017.513.HR, at det er en betingelse for at fradrage udgifter efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, at udgifterne angår virksomhedens drift, og at der således er tale om omkostninger, som i årets løb er anvendt med henblik på at erhverve, sikre eller vedligeholde virksomhedens skattepligtige indkomst. Udgifter til udvidelse af en virksomhed ud over dens hidtidige rammer kan ikke fradrages som driftsomkostninger, men må anses for etablerings- eller anlægsudgifter, jf. også statsskattelovens § 6, stk. 2, om bl.a. “udvidelse af næring eller drift”.

Det bemærkes, at samtlige udgifter er fratrukket inklusive moms, hvorfor de foretagne reguleringer til den skattepligtige indkomst ligeledes sker inklusive moms.

Rejseudgifter

Der er foretaget fradrag for rejseudgifter til USA og Tyskland med 25.357 kr.

Landsskatteretten finder det ikke godtgjort, at der er tale om afholdelse af en fradragsberettiget driftsudgift i henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, når der henses til, at klageren har drevet virksomhed med produktion af film og videofilm i Danmark.

Landsskatteretten finder, at rejserne til USA og Tyskland ikke har en konkret og direkte sammenhæng med virksomhedens indkomstskabende aktivitet.

Det er oplyst, at rejser til [USA], [USA] og Tyskland har været med udgangspunkt i at skabe nye relationer, som kunne danne grundlag for nye arbejdsopgaver inden for filmproduktion i internationalt sammenhæng.

Herefter er der tale om udvidelse af en igangværende virksomhed udover dens hidtidige rammer, hvilket har karakter af etableringsudgifter, som ikke kan fratrækkes efter reglerne i statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Disse udgifter anses for etableringsudgifter, der ikke kan fratrækkes jf. statsskattelovens § 6, stk. 2.

Landsskatteretten skal endvidere bemærke, at der som dokumentation for en del af udgifterne alene foreligger bankkontoudtog eller en betalingsdel (blå bilag). Der er flere bilag, som er utydelige.

Landsskatteretten stadfæster derfor SKATs afgørelse på dette punkt, således at der ikke godkendes fradrag for rejseudgifter med 25.357 kr.

Bilag der ikke er fyldestgørende

Klageren har fratrukket følgende udgifter, hvor der enten mangler bilag eller bilaget er utydeligt:

Bilag

Udgiftsart

Beløb

Mangler

2 tredje kvartal

Taxa

178 kr.

Utydeligt bilag

6 tredje kvartal

?

299 kr.

Utydeligt bilag

7 tredje kvartal

?

70 kr.

mangler

8 tredje kvartal

?

70 kr.

dankortkvittering

I alt

617 kr.

Det fremgår af bogføringslovens § 9, stk. 1, at enhver registrering skal dokumenteres ved bilag. Det følger af bogføringslovens § 5, at et bilag skal forstås som enhver nødvendig dokumentation for transaktioner, der registreres i bogføringen.

Landsskatteretten konstaterer, at kopien af bilag 2 er meget utydeligt. Bilaget fremtræder som en taxakvittering, men det kan ikke ses af bilaget, hvilken dato bilaget er udstedt eller, hvor der kørt.

Bilag 6 er ligeledes meget utydeligt, idet det det ikke kan ses, hvad der er købt.

Bilag 7 mangler og bilag 8 er alene en dankortkvittering, hvor der ej heller fremgår, hvad der er købt.

Landsskatteretten stadfæster derfor SKATs afgørelse på dette punkt, således at der ikke godkendes fradrag for udgifterne fratrukket med 617 kr.

Udgifter til fortæring

Klageren har fratrukket følgende udgifter til fortæring:

Bilag

Udgiftsart

Beløb

1 tredje kvartal

Café

56 kr.

5 tredje kvartal

Café

100 kr.

12 fjerde kvartal

[virksomhed3]

161 kr.

13 fjerde kvartal

[virksomhed4]

27 kr.

I alt

344 kr.

Der er tale om udgifter til café besøg, hvor der er betalt for henholdsvis 2 x cortado og to sandwichboller, samt køb kiks, frugt, peanuts, chokolade, danskvand m.v.

Det fremgår ikke af de enkelte bilag vedrørende udgifter til café og købmandsvarer, hvem der har deltaget, hvorfor Landsskatteretten finder, at der ikke kan godkendes fradrag for udgiften som repræsentation, men at udgiften må anses for privat og dermed indkomsterhvervelsen for uvedkommende.

Landsskatteretten stadfæster derfor SKATs afgørelse på dette punkt, således at der ikke godkendes fradrag for fortæringsudgifter med 344 kr.

Selvrisiko - forsikringsskade

Klageren har fratrukket udgift til selvrisiko i forbindelse med en skade på bil. Udgiften udgør 3.585 kr.

Det er oplyst, at klageren har lånt en bil af en bekendt – [person1], og da klageren beskadigede bilen, betalte han selvrisikoen på bilforsikringen med i alt 3.585 kr. Regningen for selvrisikoen er udstedt til [person1].

Landsskatteretten finder, at klageren ikke har dokumenteret, at der er tale om erhvervsmæssig kørsel i bilen. Herunder er der ikke fremlagt dokumentation eksempelvis i form af skadesanmeldelse, hvornår skaden er sket, og hvem der har kørt bilen.

Landsskatteretten stadfæster derfor SKATs afgørelse på dette punkt, således at der ikke godkendes fradrag for udgifter på 3.585 kr. til selvrisiko i forbindelse med forsikringsskade.

Udgifter til kursus/coaching

Der er fratrukket udgifter til coaching med 2.500 kr.

Udgifter til deltagelse i faglige kurser, det vil sige kurser, der har relation til den pågældendes erhverv, er fradragsberettigede, når der er tale om kurser, der har til formål at ajourføre og vedligeholde deltagerens faglige viden og uddannelse. Heri ligger nærmere, at et kursus ikke må være af for generel og almen karakter, idet det i så fald ikke anses for tilstrækkeligt tæt relateret til indkomsterhvervelsen.

Landsskatteretten finder, at kurset i coaching udbudt af ”[virksomhed6] ApS, der efter klagerens egne oplysninger har været med til at udvikle hans evner til at agere mellem andre mennesker, har generelt og personlighedsudviklende karakter. Udgifterne til kurset har derfor ikke den fornødne tilknytning til klagerens indkomsterhvervelse til, at udgifterne er fradragsberettigede.

Landsskatteretten stadfæster derfor SKATs afgørelse på dette punkt, således at der ikke godkendes fradrag for kursusudgifter med 2.500 kr.

Rykkergebyr

Der er fratrukket udgift til rykkergebyr med 100 kr.

Landsskatteretten finder, at de omhandlede gebyrer er af en sådan karakter, at de ikke kan anses for omfattet af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Rykkerskrivelsen, som klageren har modtaget som følge af manglende betaling af web hotel abonnement, kan ikke karakteriseres som en følge af en normal driftsrisiko. Der er herved henset til Højesterets dom om manglende fradrag for inkassoomkostninger, refereret i TfS 1985.438.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse på dette punkt, således at der ikke godkendes fradrag for rykkergebyr med 100 kr.

Købsmoms

Klageren har foretaget fradrag for driftsudgifter inklusive moms. SKAT har godkendt fradrag for følgende udgifter inklusive moms:

[virksomhed8]1.341 kr.

Native instruments Machine4.329 kr.

Småanskaffelse 593 kr.

[virksomhed7] og [virksomhed9] 288 kr.

I alt6.551 kr.

Moms heraf 1.310 kr.

SKAT har herefter fejlagtigt nedsat den skattepligtige indkomst med 1.310 kr. Da beløbet reducerer driftsudgiften med 1.310 kr., skal indkomsten i stedet forhøjes med beløbet.

Landsskatteretten ændrer SKATs afgørelse på dette punkt og forhøjer overskud af virksomhed med 2.620 kr.