Kendelse af 25-05-2021 - indlagt i TaxCons database den 18-06-2021

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens

afgørelse

Indkomståret 2013

Fradrag for underholdsbidrag

Fradrag for underskud i Andelsforeningen [...]

0 kr.

0 kr.

32.000 kr.

161.940 kr.

0 kr.

0 kr.

Faktiske oplysninger

Klageren har arbejdet i Danmark og har boet i Sverige fra den 20. oktober 2005 til den 17. februar 2012, hvor hun indrejste og blev fuld skattepligtig til Danmark igen.

Underholdsbidrag

Klageren blev skilt den 5. marts 1999. Ifølge skilsmissebevillingen skal ingen af ægtefællerne bidrage til den andens underhold.

Klageren og hendes tidligere ægtefælle har den 5. marts 1999 indgået følgende forlig:

”Idet vi henviser til den offentlige og officielle skilsmissebevilling af 5. marts 1999.

Har vi efter 25 års ægteskab selvfølgelig indbyrdes relationer og skyldigheder overfor hverandre. Vi ønskede ikke ved skilsmissen at indgå nogen officielle og bindende aftaler da de laster og belaster samfundet. Vi kan derfor af frivillighedens vej indgå følgende aftaler, at vi hjælper hinanden økonomisk, menneskeligt og socialt.

Vi forventer selvfølgelig at en sådan aftale vil skabe venlighed os indbyrdes og den respekteres af officielle myndigheder, ikke kun i 1999 men for resten af vores levetid."

Det frivillige forlig er underskrevet af klageren og hendes tidligere ægtefælle.

Fradrag for underskud i Andelsforeningen [...]

Klageren stiftede den 1. december 2004 Andelsforeningen [...] i fællesskab med klagerens mor, [person1], og klagerens tidligere ægtefælle, [person2]. Dette fremgår af referat fra den stiftende generalforsamling. Endvidere fremgår, at der afholdes generalforsamling hvert år den 1. december.

Klageren har oplyst, at Andelsforeningen [...] er stiftet i forbindelse med køb af et renoveringsprojekt i form af en ejendom i Sverige.

Der er fremlagt tre andelsbeviser til Andelsforeningen [...] dateret den 3. december 2004. Beviserne er udstedt til henholdsvis klageren, [person2], klagerens tidligere ægtefælle, og [person1], klagerens mor. Det fremgår, at hvert andelsbevis indgår i Andelsforeningen [...], [adresse1], [by1], med 12.000 kr., og at beviset er underlagt vedtægterne for foreningen.

Der er ikke fremlagt vedtægter eller efterfølgende referater for generalforsamlingerne for Andelsforeningen [...].

Der er fremlagt et regnskab for Andelsforeningen [...] for 1. januar 2013 til 31. december 2013. Af regnskabet fremgår bl.a., at Andelsforeningen [...] har haft et underskud på i alt 161.940 kr.

SKATs afgørelse

SKAT har ændret klagerens skatteansættelse på årsopgørelsen for indkomståret 2013 og nægtet klageren fra fradrag for underholdsbidrag på 32.000 kr. og for underskud i Andelsforeningen [...] på 161.940 kr.

Som begrundelse herfor har SKAT i agterskrivelsen af 18. marts 2015 bl.a. anført:

2.2. Begrundelse for forslag til ændring

[person3] har anmodet om, at selvangivelsen bliver rettet, således at hun får fradrag for under- holdbidrag til tidligere ægtefælle. Der er fremsendt dokumentation for, at der i løbet af året er overført i alt 32.000 kr. til tidligere ægtefælles konto i Danmark

Underholdsbidrag til tidligere ægtefælle godkendes ikke, da bidrag ikke er fastsat af det offentlige. Forliget a 5. marts 1999 anses for en aftale indgået af ren privat karakter og er derfor din personlige skatteansættelse uvedkommende.

Der foreligger en tilsvarende klagesag ved skatteankestyrelsen for indkomstårene 2009, 2010 og 2011 vedrørende samme forhold, hvor SKAT ikke har godkendt fradrag for overførsler til tidligere ægtefælle.

(...)

2.4. Endelig afgørelse

Fradrag for underholdsbidrag på 32.000 kr. godkendes ikke fratrukket.

(...)

3.4. Endelig afgørelse

I den fremsendte klage over SKATs forslag til ændring af skatteansættelsen, fremgår der ikke nogle steder, at du driver nogen form for selvstændig virksomhed / tømmervirksomhed.

[person2] har i forbindelse med klagebehandlingen udtalt, at han fastholder, at der er tale om udgifter afholdt i en andelsforening.

I så fald, er der tale om et selvstændigt skattemæssigt subjekt. Det betyder, at foreningen skal opgøre indtægter og udgifter, som skal oplyses til de svenske myndigheder, hvor foreningen ifølge det oplyste telefonisk den 13. februar 2015 er registreret og beliggende.

Omkostninger i forbindelse med renovering og byggeri på [adresse2], som ifølge de fremlagte oplysninger er en ejendom, ejet af [...] Andelsforening, anses ikke for at være udgifter, som vedrører den personlige skatteansættelse i Danmark, men må være udgifter afholdt for Andelsforeningen. De afholdte udgifter må betragtes som indskud i andelsforeningen eller som gaver til andelsforeningen.

Derfor fastholdes SKATs forlag om, at der ikke kan gives fradrag for underskud, fratrukket i selv- angivelsens rubrik 42 på 161.940 kr. i henhold til det fremsendte regnskab for [...] Andelsforening.

I øvrigt er det anført, at regnskabet er opgjort i svenske kroner.

Der anses ikke i indkomståret at have været skattepligtige udlodninger fra Andelsforeningen.”

Klagerens opfattelse

Klageren har nedlagt påstand om, at SKAT skal godkende fradrag for underholdsbidrag og for underskuddet i Andelsforeningen [...].

Til støtte herfor har klageren bl.a. anført:

”(...)

Vi har drevet [...] Andelsforening siden 1.1.2015, hvor vi købte ejendommen som et renoveringsobjekt, og vi har fradraget uproblematisk byggeudgifterne og fået dem godkendt i Danmark og Sverige.

Vi ser os derfor uforstående overfor Deres indsigelser af regnskaber, der er godkendt i Sverige, vanlige i Sverige, nu ikke godkendes som byggeomkostninger i Danmark. Når de er godkendt uden problemer i 5 år. Og vi vil gerne være færdige, så vi kan få solgt huset.

Men grundet den usikkerhed SKAT Danmark, har givet os er dette svært og trækker i langdrag, da vi er afhængige af fradragene for byggeudgifterne i et fremmed land, der jo er mere belastende, og væsentlige end eget land.”

Klageren har den 26. marts 2017 endvidere anført:

”Vi opretter [...] Andelsforening i forbindelse med at vi køber et renoveringsobjekt i Sverige i 2005. Det er mig, min mor og [person2], der opretter Andelsforeningen i fællesskab som dansk andelsforening. Da vi alle er danske statsborgere og har været det gennem generationer.

Dette er alene begrundet i at [person2] er blevet nægtet den revalideringshjælp han er blevet tilkendt af [by2] Kommune. Hvor han har afsluttet 90 % af uddannelse til bygningsingeniør, og at han er derfor uden indtægt. Ligesom der ikke er arbejde at få i Danmark.

Andelsforeningen bliver registreret i Sverige pr. automatik med krav om indgivelse af regnskaber årligt. Ligesom [finans1] kontrollerer ind og udbetalinger lovlighed og korrekthed.

Ved kontakt til Skat i 2005, blev vi lovet at kunne trække fradrag fra på min selvangivelse, fradrag for faktiske renoveringsomkostninger.

Lige pludselig blev det os nægtet uden grund, og det satte os i en meget ubehagelig situation, det ødelagde fuldstændig renoveringsarbejdet, da vi selvfølgelig var nødt til at standse arbejdet midt i renoveringen 60 % færdig.

Efterfølgende forsøgte jeg at få fradrag for underhold til [person2], da han pludselig stod uden arbejde, og vi havde i forbindelse med vores skilsmisse, en aftale om at vi skulle hjælpe hinanden. Da [person2] jo stod uden arbejde og dermed også uden indtægt.

I henhold til Landsskatteretten dom januar 2016. Bliver [...] Andelsforening ved dom erklæret svensk. Vi har efterfølgende forsøgt at få omstøbt denne dom via retten i [by3], men er blevet afvist.

Vi er derfor uforstående overfor at danske skattevæsen vil kontrollere et svensk firma.”

Landsskatterettens afgørelse

Underholdsbidrag

Bidrag, som i anledning af separation eller skilsmisse udredes af den ene ægtefælle til underhold af den anden, fradrages i bidragyderens skattepligtige indkomst. Det fremgår af ligningslovens § 10, stk. 1. Dette gælder, hvad enten bidraget er fastsat af en offentlig myndighed eller ved aftale mellem parterne. Det er en forudsætning for fradrag, at aftalen er tilstrækkelig klar med hensyn til fastsættelse af bidragets størrelse og bidragsperiodens løbetid.

Der foreligger ikke en bindende aftale vedrørende bidragets størrelse og betaling. Da klageren ikke har været retligt forpligtet til at betale bidrag, kan der ikke godkendes fradrag.

Landsskatteretten stadfæster herefter SKATs afgørelse vedrørende dette punkt.

Fradrag for underskud i Andelsforeningen [...]

Ved beregningen af den skattepligtige indkomst kan fradrages driftsomkostninger, dvs. de udgifter, som i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten, herunder ordinære afskrivninger.

Den beregnede skatteindtægt er skattepligtig uden hensyn til, hvorledes den anvendes, altså hvad enten den benyttes til egen eller families underhold, betjening, nytte eller behagelighed, eller til formueforøgelse, til forbedring af ejendom, til udvidelse af næring eller drift, henlæggelse til reserve- eller andre lignende fonds, til gaver eller på anden måde. Det fremgår af statsskattelovens § 6.

På baggrund af sagens oplysninger finder Landsskatteretten, at Andelsforeningen [...] ikke kan anses som en forening og dermed som et selvstændigt skattesubjekt, men skal anses som et privat sameje mellem deltagerne.

Landsskatteretten har ved vurderingen heraf lagt vægt på, at der er tale om få deltagere, efter det oplyste 3 medlemmer, at medlemmernes andel, der i alt udgør 36.000 kr. (3 deltagere hver en andel på 12.000 kr.) svarer til anskaffelsessummen for ejendommen. Der er endvidere henset til, at der ikke er fremlagt vedtægter for Andelsforeningen [...], og at formålet med oprettelsen af Andelsforeningen [...] efter det oplyste har været at erhverve en ejendom i Sverige.Der henvises til TfS1984.434.DEP. Det bemærkes, at ejendommen efter det oplyste ikke er drevet erhvervsmæssigt.

Der er ikke hjemmel til, at klageren kan få fradrag for det underskud på 161.940 kr., der er opstået vedrørende ejendommen i indkomståret 2013. Underskuddet må efter sin art anses som udtryk for et privatforbrug, der er indkomstopgørelsen uvedkommende, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse vedrørende dette punkt.