Kendelse af 25-04-2016 - indlagt i TaxCons database den 27-05-2016

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Fradrag for øvrige lønmodtagerudgifter – flytypecheck

0

447.243

0

Fradrag for dobbelt husførelse

0

50.000

0

Faktiske oplysninger

Klageren er uddannet erhvervspilot.

I 2012 har klageren ifølge kontroloplysninger hos SKAT haft følgende indtægter:

[virksomhed1] A/S

72.909 kr.

[virksomhed2] A/S

25.741 kr.

[virksomhed3] I/S

482.656 kr.

I alt

581.306 kr.

Klageren var ikke ansat som pilot i nogle af disse ansættelsesforhold.

Klageren indgik i løbet af 2012 en kontrakt med [virksomhed4] Inc. hvor han købte sig til muligheden for at gennemføre Line Training i en Boeing 737, hvorefter han ved gennemførelse af 500 flyvetimer var garanteret en 4-årig ansættelse inklusiv fri bolig i et af de samarbejdende flyselskaber.

Forudsætningen for denne Line Training var, at man havde gennemført flytypecheck for flytypen Boeing 737, samt at man opfyldte almindelige lovkrav vedrørende lægetjek og certificering, der kræver årlig vedligeholdelse for at være berettiget til at måtte flyve.

Klageren har fremlagt en erklæring af 6. januar 2014 fra [virksomhed5] om at klageren var ansat som pilot pr. 15. oktober 2012 til januar 2014, samt at lønnen var på 1.000.000 IDR pr. måned. Denne indkomst er ikke selvangivet.

Der er fremsendt logbog over alle klagerens flyvninger efter gennemførelse af Line Trainingen og dermed de 500 timers flyvning, og til og med 20. januar 2014.

Klageren har desuden fremlagt adskillige kvitteringer for henholdsvis flyvekurser, rejser i forbindelse med certificering og lægetjek vedrørende perioden januar 2012 – oktober 2012 med udgifter for i alt 447.243 kr.

Der er indsendt lejekontrakt på en lejlighed i [by1], Indonesien.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke godkendt fradrag for øvrige lønmodtagerudgifter og kost og logi.

SKAT har som begrundelse anført:

Øvrige fradrag i den personlige indkomst

Vi har tidligere – senest i afgørelse af 21. marts 2014 – afvist at du er berettiget til fradraget, fordi vi anser dine udgifter til flytypetjek – afholdt inden din ansættelse som pilot hos [virksomhed5] – for at være en etableringsudgift i relation til fremtidig ansættelse og indkomsterhvervelse. Udgiften anses derfor ikke at berettige til fradrag i din indkomst i henhold til reglerne i Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a og ligningslovens § 9, stk. 1.

Kost og logi

Du kan ikke få fradrag for udgifter til kost og logi.

Du opfylder ikke betingelserne for fradraget fordi du efter SKATs opfattelse ikke er på rejse i skattemæssig forstand. Dine rejser vurderes at være af privat karakter.

Reglerne står i ligningslovens § 9 A, og SKAT-meddelelsen SKM2011.252.”

SKAT har til sagen udtalt:

”SKAT kan tiltræde skatteankestyrelsens indstilling med følgende bemærkninger:

Klagen vedrører en skattepligtig, der ønsker fradrag for øvrige lønmodtagerudgifter med i alt 447.243. Udgifterne vedrører afholdte udgifter til efteruddannelse og typecheckkursus til Boeing 737 i indkomståret 2012, og Skatteankestyrelsen foreslår nu, at de afholdte udgifter ikke godkendes fradragsberettiget.

SKAT har gennemgået forhøjelsen på ny. Der ses fortsat ikke at være oplysninger, eller indsigelser i øvrigt, der kan godtgøre berettigelse til at bringe de pågældende udgifter til fradrag som lønmodtagerudgifter ved opgørelse af den skattepligtige indkomst, idet der herved bl.a. også er lagt vægt på, at pågældende ikke havde arbejde som erhvervspilot. Der henvises herved nærmere til SKAT’s meddelelse om skatteansættelse af 29. november 2013 vedrørende indkomståret 2012. ”

Klagerens opfattelse

Repræsentanten har på klagers vegne nedlagt påstand om at der godkendes fradrag for øvrige lønmodtagerudgifter på 447.243 kr. samt fradrag på 50.000 kr. for dobbelt husførelse.

Repræsentanten har herfor anført:

”PÅ vegne af ovennævnte skal vi herved påklage den af SKAT foretagne forhøjelse af indkomsten for indkomståret 2012. Der henvises til dels vedhæftede kopi af afgørelsen samt til sagid. [...].

Sagen omhandler fradrag foretaget i henhold til Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

[person1] er arbejder som pilot i den civile luftfart og i dag er en hel del udgifter, som tidligere blev afholdt af flyselskaberne flyttet over til piloterne således, at de for at opretholde deres job selv skal afholde disse udgifter. Det vil sige de udgifter der er fratrukket som ligningsmæssige fradrag i 2012 er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten.

I den af SKAT foretagne afgørelse er der overhovedet ikke taget hensyn til de enkelte udgiftsarter og som eksempel kan det nævnes, at et lovpligtigt årligt lægeeftersyn på flymedicinsk klinik ikke er anerkendt som en fradragsberettiget omkostning. Vi finder ikke den foretage ligning gennemført på korrekt grundlag og skal derfor anmode Skatteankestyrelsen om at revurdere sagen om det lovmedholdelige i de foretagne ligningsmæssige fradrag. Dette gælder såvel kr. 440.519 som kr. 50.000 i kost og logi.”

Repræsentanten er den 31. december 2015 kommet med følgende bemærkninger til sagsfremstillingen:

”Det overrasker os således som også tidligere meddelt telefonisk, at du kommer med denne sagsfremstilling og forslag til afgørelse, inden den af dig fastsatte svarfrist i dit brev af 23. november 2015 er udløbet. Vi kan alene af denne grund ikke anerkende forslaget til afgørelse idet reglerne i skatteforvaltningsloven om overholdelse af frister må være gældende for såvel myndighed som skatteyder.

Derudover finder vi det overraskende, at tidligere aftale om indhentelse af dokumentation for dobbelt husførelse ikke afventer fremlæggelsen heraf inden forslag til afgørelse udarbejdes og fremsendes. Der er fremlagt dokumentation på, at skatteyder siden 15. oktober 2012 har oppebåret en månedsløn på IDR 1.000.000 hos [virksomhed5] i Indonesien. Årsagen til at han ikke har selvangivet denne på den danske selvangivelse skyldes det forhold, at efter dobbeltbeskatningsoverenskomsten er det opholdslandet der har beskatningsretten - dvs. Indonesien.

Af juridisk vejledning fremgår det endvidere, at en lærling fik fradrag for dobbelt husførelse. Det antages, at lærlinge ligesom piloter har en meget lav indkomst og derfor kan indkomstniveauet efter vor opfattelse ikke være afgørende for retten til fradrag for dobbelt husførelse.

Derudover er vi ikke enige i at det indstilles, at der ikke er fradrag for øvrige lønmodtagerudgifter til efteruddannelse som pilot. Denne sag minder meget om historien med hvad kom først - hønen eller ægget ?

Det er dokumenteret, at [person1] før 2012 har gennemført uddannelsen som erhvervspilot. De omkostninger der er afholdt i 2012 af [person1] er alene efteruddannelse og vedligeholdelse af tidligere opnåede kompetencer. Der skal derfor fortsat nedlægges påstand om helt eller delvis fradragsret for de afholdte efteruddannelsesudgifterne.”

Repræsentanten er den 4. februar 2016 kommet med følgende bemærkninger til SKATs udtalelse:

”Med hensyn til fradrag for udgifter til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten i alt kr. 447.243 skal vi henlede Skatteankestyrelsens opmærksomhed på, at beløbet i henhold til særskilt bilag er opdelt i 17 punkter. Det ser for skatteyder ud til at SKAT alene har forholdt sig til 2 af disse punkter, nemlig udgifterne til typerating til Boing 737. Disse udgør alene kr. 136.242 ud af det samlede beløb - se bilag 1 og 3. Hvad med de øvrige afholdte udgifter - har SKAT ikke forholdt sig til disse i alt 15 bilag - eller kr. 311.001 ?

Det tidligere i sagen fremsendte bilag med oversigt over samtlige 17 underbilag vedhæftes tillige.”

Landsskatterettens afgørelse

Øvrige lønmodtagerudgifter

Det fremgår af www.skat.dk.

Landsskatteretten stadfæster herefter SKATs afgørelse vedrørende dette punkt.

Dobbelt husførelse

Som udgangspunkt er der ikke fradrag for udgifter til kost og logi, fordi det er typiske private udgifter, der er indkomstopgørelsen uvedkommende. Alligevel kan merudgifter til kost og logi i visse tilfælde have en så direkte forbindelse til indkomsterhvervelsen, at de er fradragsberettigede som driftsomkostninger efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a og ligningslovens § 9, stk. 1.

I forbindelse med udførelse af indtægtsgivende arbejde i udlandet, er fradraget begrænset til den udenlandske lønindkomst, der skal medregnes i den danske indkomstopgørelse jf. ligningslovens § 9, stk. 2, 2. pkt. jf. herved SKM2011.252 pkt. 3.3.3.

Da klageren ikke har selvangivet nogen udenlandsk indkomst, er der ikke nogen indtægt fradraget kan henføres til. Landsskatteretten har således ikke taget stilling til om betingelserne ellers ville være opfyldte.

Landsskatteretten stadfæster med denne begrundelse SKATs afgørelse vedrørende dette punkt.