Kendelse af 22-02-2018 - indlagt i TaxCons database den 17-03-2018

SKAT har truffet afgørelse om, at [klub1] er selvangivelsespligtig for indkomstårene 2011, 2012 og 2013.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Foreningen [klub1] (foreningen) er registreret med skattepligt efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6, med startdato 1. januar 1981.

Af foreningens vedtægter af 23. juni 2011 fremgik bl.a.:

”FORMÅL

§ 2

Klubben er upolitisk, og dens formål er at samle flyve interesserede og fremme interessen for motorflyvning samt varetage alle interesser i denne henseende.

Klubben er en forening med begrænset ansvar, ansvaret er begrænset til foreningens formue.

Flyveklubben vil søge sine formål bl.a. ved:

at opretholde [by1] flyveplads som en offentlig godkendt plads, at holde foredrag, møder og lign.

at foranstalte eller medvirke ved flyvninger i sportslig eller forretningsmæssig øjemed, samt ved flyvestævner og lign.

at foranstalte undervisning i såvel teoretisk som praktisk motorflyvning

at søge at fremskaffe fly til medlemmernes brug.

at yde medlemmer og andre assistance i alle spørgsmål vedrørende flyvning.”

Det er oplyst, at klubben har 150 medlemmer.

Foreningen arrangerer flyvestævner og ture til andre flyveklubber, og foreningen modtager besøg fra andre flyveklubber. Foreningen ejer ikke selv flyvemaskiner.

Ikke-medlemmer betaler start- og landingsafgifter for benyttelse af foreningens flyveplads, mens medlemmer betaler kontingenter, men ikke start og landingsafgifter.

Foreningen har udgifter til bl.a. leje af plads og vedligeholdelse af flyvepladsen. Klubben har indtægter fra salg af kaffe og sodavand fra klubhuset. Foreningen udlejer en hangar til et af foreningens medlemmer, der herfra udøver næring som flymekaniker.

Landsskatteretten har ved kendelse af 6. oktober 2010 tidligere taget stilling til foreningens vedtægtsmæssige formål. Efter en samlet vurdering af foreningens vedtægter fandt Landsskatteretten det ikke for godtgjort, at foreningens formål var almenvelgørende eller almennyttigt. Foreningen var således forpligtet til at opgøre sin skattepligtige indkomst og indgive selvangivelse.

Foreningen foretog i 2011 en ændring af foreningens opløsningsbestemmelse, hvorefter kapitalen i tilfælde af opløsning skal tilfalde foreninger af almennyttig karakter, hvor flyvning indgår i formålet.

Foreningens vedtægter blev ændret den 25. april 2015, hvorefter formuleringen ”eller forretningsmæssig øjemed” udgik.

SKATs afgørelse

SKAT har anset foreningen for selvangivelsespligtig i indkomstårene 2011, 2012 og 2013.

Af SKATs afgørelse af 17. juni 2015 fremgår bl.a.:

1.4. SKATs bemærkninger og begrundelse

[klub1] er skattepligtig i henhold til selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6.

Skattepligten omfatter derfor alene indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed samt fortjeneste eller tab ved afhændelse, afståelse eller opgivelse af formuegoder, der har eller har haft tilknytning til den erhvervsmæssige virksomhed.

I henhold til skattekontrollovens § 2, stk. 1, nr. 4 er foreninger m.v. som nævnt i § 1, stk. 1, nr. 6, i selskabsskatteloven ikke omfattet af selvangivelsespligt, hvis foreningen m.v. ikke har indtægt, fortjeneste eller tab som nævnt i § 1, stk. 1, nr. 6, i selskabsskatteloven.

Da [klub1] har indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed, skal foreningen opfylde betingelserne i skattekontrollovens § 2, stk. 1, nr. 5 for ikke at være omfattet af selvangivelsespligt.

Landsskatteretten har begrundet sin kendelse af 6. oktober 2010 således:

”Ud fra en samlet vurdering af formålsbestemmelsen i vedtægternes § 2, er det ikke godtgjort, at foreningens formål er almenvelgørende eller almennyttigt. Foreningen er herefter forpligtet til at opgøre sin skattepligtige indkomst og indgive selvangivelse. Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst vil foreningen ikke kunne foretage fradrag i medfør af selskabsskattelovens § 3, stk. 2 og 3, for eventuelle overskud hidrørende fra foreningens erhvervsmæssige aktiviteter, som måtte være anvendt eller hensat til senere anvendelse til foreningens almindelige idrætsaktiviteter.”

Foreningen har som argumentation for, at foreningen skal anses som almennyttig og registreres som ikke skattepligtig, lagt vægt på, at foreningen er en sportsklub med henvisning til SKM2007.200.LSR. Derudover har foreningen med henvisning til TfS1998.220 argumenteret for, at [klub1] i henhold til reglerne om udlodninger og henlæggelser til almennyttige formål ikke har indkomst til beskatning.

Begge argumenter var blandt klagerens argumenter i kendelsen fra Landsskatteretten af 6. oktober 2010 og førte ikke til, at Landsskatteretten anså foreningen som almennyttig.

Foreningen har efter kendelsen fra Landsskatteretten af 6. oktober 2010 ændret sin formåls- og opløsningsparagraf i vedtægterne. De ændrede vedtægter bevirker imidlertid ikke, at foreningen opfylder betingelserne i skattekontrollovens § 2, stk. 1, nr. 5.

Ud fra en samlet vurdering af foreningens vedtægter, de erhvervsmæssige indtægters sammenhæng med formålet og foreningens faktiske virke vil foreningens skattepligt ikke blive ændret. SKAT anser foreningens faktiske virke for uændret i forhold til det oplyste i kendelsen fra Landsskatteretten af 6. oktober 2010.

Foreningen er derfor fortsat forpligtet til at opgøre sin skattepligtige indkomst og indgive selvangivelse, som afgjort ved kendelsen fra Landsskatteretten af 6. oktober 2010.”

Klagerens opfattelse

Repræsentanten har på vegne af foreningen nedlagt påstand om, at SKAT tilpligtes at anerkende, at foreningen skal fritages for selvangivelsespligt.

Til støtte herfor har repræsentanten gjort følgende gældende:

”Skattekontrolloven § 2, stk. 1, nr. 5 fastsætter, at en forening, der som [klub1] er skattepligtig i henhold til selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6, og som følge af fradragsretten for hensættelser til klubbens almennyttige formål efter samme lovs § 3, stk. 2-3, ikke har indkomst til beskatning, er undtaget fra selvangivelsespligt. Det er en betingelse, at Motorflyveklubbens formål udelukkende er almen velgørende eller på anden måde almennyttigt.

Bestemmelsen i SKL § 2, stk. 1, nr. 5, er en uændret videreførelse af en tidligere bestemmelse i SEL § 27, stk. 2, jf. forarbejderne til bestemmelsen, LFF 1995-12- 01 nr. 104, der oplyser dette. Forarbejderne til bestemmelsen i SEL § 27, stk. 2, er således relevante for forståelse af bestemmelsens indhold, jf. bemærkninger til lovforslaget (Folketingstidende 1987-88, tillæg A, spalte 4129 til 4130), der anfører følgende:

”...

Foreninger, der varetager formål, som ikke kan karakteriseres som almennyttige eller almenvelgørende, er ikke omfattet af lovforslaget. Tilsvarende gælder foreninger, der varetager blandede formål, dvs. foreninger m.v., der foruden almennyttige eller almenvelgørende formål, også varetager andre formål. Begreberne almennyttige eller almenvelgørende skal fortolkes i overensstemmelse med hidtil gældende praksis. ... Praksis i forbindelse med administrationen af ligningslovens § 8 A og arveafgiftslovens § 3, stk. 4, vil i øvrigt være vejledende. Sociale, kunstneriske, kulturelle, miljømæssige, videnskabelige, forskningsmæssige, sygdomsbekæmpende, humanitære, undervisningsmæssige, religiøse eller nationale formål betragtes som almennyttige. Idrætsforeninger, spejderklubber, kristelige foreningen, foreninger med fritidsaktiviteter som formål vil forudsætningsvis være fritaget for selvangivelsespligt. Tilsvarende gælder foreninger, der er godkendt eller vil kunne opnå godkendelse efter ligningslovens § 8 A eller § 12, stk. 3, samt foreninger, der tidligere var bevilget eller kunne bevilges en ”stående skattefritagelse”.

Den anførte fremhævning er min.

Det fremgår således af forarbejderne til bestemmelsen, at idrætsforeninger forudsætningsvis er fritaget for selvangivelsespligt, da de anses for at være almennyttige. Dette forudsætter, at foreningen alene har til formål at varetage medlemmernes interesser som sportsforening. Dette har i praksis været antaget at være tilfældet for en sejlklub og DBU netop med henvisning til, at alle indtægter går til amatørsport.

I Landsskatterettens kendelse SKM 2007.200 ansås en sejlklub for omfattet af selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6 og § 3, stk. 2 og 3, hvorfor den ikke havde indkomst til beskatning. De erhvervsmæssige indtægter i form af bådafgifter, som måtte overstige de udgifter, der var forbundet med de erhvervsmæssige indtægter, blev i henhold til vedtægterne anvendt til foreningens almennyttige formål.

Tilsvarende fremgår af Landsskatterettens kendelse SKM 2013.44, forudsætningsvis, jf. det under sagens oplysninger anførte om, at DBU havde visse erhvervsmæssige indtægter, men ved Landsskatterettens kendelse af 11. april 2011 fik medhold i, at foreningen er fritaget for at indgive selvangivelse i henhold til skattekontrollovens § 2, stk. 1, nr. 5. SKAT havde indtaget det modsatte standspunkt i et bindende svar, spørgsmål 1, som således blev ændret ved Landsskatterettens kendelse.

Motorflyveklubben anvender sine samlede indtægter til at drive flyvepladsen for medlemmerne og til de arrangementer medlemmerne kan deltage i. Klubbens faktiske aktiviteter er alene at varetage medlemmernes interesser i at få stillet en flyveplads til rådighed som sportsflyveplads. Som det fremgår af beskrivelsen ovenfor, har klubben ikke faciliteter til at kunne anvendes til erhvervsflyvning, men har kun faciliteter til at modtage sportsfly. Forholdene er således helt tilsvarende de faktiske forhold i de to anførte kendelser, hvor de erhvervsmæssige indtægter, som måtte overstige de udgifter, der er forbundet med den erhvervsmæssig indtægt, i henhold til vedtægterne anvendes til klubbens almennyttige formål.

I henhold til vedtægterne, som de foreligger ændret den 23. juni 2011, skal klubbens midler udelukkende anvendes til almennyttige formål, hvori flyvning indgår, i tilfælde af opløsning.

I henhold til vedtægterne skal klubbens midler således anvendes til den løbende drift af sportsflyveklubben, som forudsætningsvis er en almennyttig forening i henhold til forarbejderne til bestemmelsen i SKL § 2, stk. 1, nr. 4-5, og i tilfælde af, at klubben måtte blive opløst, skal klubbens formue ligeledes gå til et almennyttigt formål. Hermed skal Motorflyveklubben anses for udelukkende at have almennyttigt formål, som anført i bestemmelsen.

Hermed er redegjort for, at Motorflyveklubben opfylder de betingelser, som SKL § 2, stk. 1, nr. 5 anfører som betingelse for at være fritaget for at indsende selvangivelse.”

Af repræsentantens bemærkninger af 12. december 2017 fremgår bl.a.:

”Skatteankestyrelsen har fremsendt forslag til sagens afgørelse tillige med udtalelse fra SKAT, jf. brev af 6. ds.

Der er følgende kommentarer til forslaget:

Styrelsen finder, at klager er selvangivelsespligtig. Det er begrundet med, at foreningens formål ikke kommer en videre kreds til gode, som er i økonomisk trang eller har vanskelige økonomiske vilkår, hvorfor foreningen ikke anses for almenvelgørende.

Til dette skal jeg bemærke, at klagen er begrundet med, at [klub1] er en almennyttig forening. Det er uden betydning, at foreningen ikke er almenvelgørende, idet såvel almenvelgørende som almennyttige foreninger er undtaget fra selvangivelsespligten.

Skatteankestyrelsen anfører videre, at det ikke findes godtgjort, at foreningen efter sit formål i indkomstårene 2011-13 udelukkende er almennyttig. Styrelsen bemærker, at der herved er set bort fra den vedtægtsændring, der er foretaget i 2015, som kun har virkning for fremtiden.

Skatteankestyrelsen er således enig med klager i, at vedtægtsændringen, der blev foretaget i 2011, jf. opløsningsbestemmelsen i § 14, har virkning fra og med dette indkomstår. Bestemmelsen fastsætter, at i tilfælde af opløsning af klubben skal kapitalen tilfalde foreninger af almennyttig karakter, hvor flyvning indgår i formålet. Dette vil eksempelvis kunne være andre sportsflyveklubber som [klub1], da sportsklubber og sportsforeninger forudsætningsvis anses for almennyttige og dermed også er fritaget for selvangivelsespligt, jf. forarbejderne til bestemmelsen i SKL § 2 stk. 1 nr. 5, refereret i klagen s. 4.

Ligesom det var tilfældet i afgørelsen SKM 2007.200 skal de erhvervsmæssige indkomster i form af start- og landingsafgift, som måtte overstige udgifter forbundet med disse erhvervsmæssige indtægter, således efter klubbens vedtægter gå til almennyttige formål, både under klubbens løbende drift og ved opløsning. Da sådanne eventuelle nettoindtægter vil medgå til almennyttigt formål, har klubben fradragsret for sådanne nettoindtægter, jf. selskabsskatteloven § 3 stk. 2 og 3.

[klub1]s vedtægter har et almennyttigt formål, jf. foreningens vedtægter, jf. § 2, stk. 1. Bestemmelsen fastsætter klubbens formål som sportsflyveklub, der skal samle flyveinteresserede og fremme interessen for motorflyvning.

Som led i at varetage dette formål skal klubben udover de foreningsmæssige, sociale aktiviteter drive den flyveplads, der er en forudsætning for klubbens almennyttige aktiviteter som sportsflyveklub. Det er imidlertid ikke formålet med Sportsflyveklubben, men alene et middel til at fremme det vedtægtsmæssige formål.

Som følge af det vedtægtsbestemte almennyttige formål, er [klub1], uanset om den måtte have erhvervsmæssige indtægter, fritaget for selvangivelsespligt. Dette fremgår klart af gældende praksis, jf. Landsskatterettens afgørelse, SKM 2007.200, samt pkt. 80 i 1988-cirkulæret til Selskabsskatteloven:

Foreninger m.v. omfattet af § 1, stk. 1, nr. 6, som ikke driver skattepligtig virksomhed, er ikke pligtige til at indsende selvangivelse. Har foreningen m.v. ikke indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed, er der ingen selvangivelsespligt. Har foreningen m.v. derimod indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed, er den som udgangspunkt selvangivelsespligtig.

Der gælder dog den væsentlige undtagelse, at foreninger m.v., der er skattepligtige efter § 1, stk. 1, nr. 6, ikke er pligtige at indgive selvangivelse, hvis foreningen m.v. som følge af fradragsretten i § 3, stk. 2 og 3, ikke har indkomst til beskatning, jf. § 27, stk. 2. Det er en betingelse, at foreningens m.v. vedtægtsmæssige formål er udelukkende almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt, samt at foreningens m.v. formue ved opløsning af foreningen m.v. ifølge vedtægterne udelukkende skal anvendes til sådanne formål

(min fremhævning)

Så vidt ses af SKATs udtalelse til sagen, er SKAT enig i denne praksis. SKAT anfører imidlertid i sin udtalelse, at man er enig i, at klager er selvangivelsespligtig, fordi det ikke findes godtgjort, at foreningens formål kommer en vis videre kreds til gode, som er i økonomisk trang eller har vanskelige økonomiske forhold.

Som anført er det ikke relevant for selvangivelsespligten, om medlemmerne er økonomisk ringe stillet. Afgørende er, at klubben er almennyttig efter sit formål, hvilket som anført er tilfældet, da alle sportsflyveinteresserede kan blive medlemmer af klubben. Det gælder både personer i lokalområdet og i øvrigt.

Endvidere har SKAT i udtalelsen anført, at man ikke finder at foreningens vedtægter, således som de forelå efter ændringen i 2011, har et udelukkende almennyttigt formål, ligesom SKAT finder at forholdene svarer til forholdene, som Landsskatteretten tog stilling til i afgørelsen af 6/10 2010. SKAT antager fejlagtigt, at klagen vedrører indkomstårene 2010- 2013, og formentlig tillige, at den vedtægtsændring, der blev foretaget i 2011, først fandt sted i 2015.

Det er således ikke korrekt, at forholdene i de her omhandlede indkomstår er uændret i forhold til de faktiske forhold i afgørelsen fra 2010, jf. den for 2011 vedtagne vedtægtsændring om anvendelse af midlerne til almennyttigt formål, også ved opløsning, vedtægternes § 14. For god ordens skyld bemærkes, at den påklagede afgørelse drejer sig om selvangivelsespligt for 2011-13.”

s afgørelse

Landsskatteretten skal tage stilling til, om foreningen er fritaget for selvangivelsespligt i indkomstårene 2011, 2012 og 2013, jf. skattekontrollovens § 2, stk. 1, nr. 5.

Det fremgår af skattekontrollovens § 2, stk. 1, nr. 5, at selvangivelsespligten, jf. skattekontrollovens § 1, ikke omfatter:

”Foreninger m.v. som nævnt i § 1, stk. 1, nr. 6, i selskabsskatteloven, hvis foreningen m.v. som følge af fradragsretten efter § 3, stk. 2 og 3, i selskabsskatteloven ikke har indkomst til beskatning. Det er dog en betingelse, at foreningens formål udelukkende er almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt.”

Af cirkulære nr. 136 af 7. november 1988 til selskabsskatteloven, pkt. 55 og 80 fremgår bl.a.:

”Vurderingen af, om der foreligger almenvelgørende eller på anden måde almennyttige formål skal foretages i overensstemmelse med administrationen af begreberne under det tidligere fritagelsessystem samt ligningsloven § 8 A og arveafgiftslovens § 3, st. 4.

For at et formål kan anses for almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt kræves, at den kreds af personer eller institutioner, der kan komme i betragtning ved uddelingerne, er afgrænset efter retningslinjer med et objektivt præg. Formålet må således komme en vis videre kreds til gode.

(...)

Almennyttige formål foreligger, såfremt støtten kommer en vis videre kreds til gode, og såfremt formålet ud fra en almindelige fremherskende opfattelse kan karakteriseres som nyttigt. Blandt sådanne almennyttige formål kan nævnes sociale, kunstneriske og andre kulturelle formål, miljømæssige, videnskabelige, - herunder forskningsmæssige eller sygdomsbekæmpende – humanitære, undervisningsmæssige, religiøse eller nationale formål. Også idrætsforeninger og dyreværnsorganisationer vil kunne anses for almennyttige.

Derimod vil organisationer, der varetager politiske, økonomiske eller erhvervsmæssige interesser, ikke kunne anses for almennyttige.

Det almennyttige formål skal være angivet i vedtægterne.

(...)

80.

(...)

Foreninger m.v. omfattet af § 1, stk. 1, nr. 6, som ikke driver skattepligtig virksomhed, er ikke pligtige til at indsende selvangivelse. Har foreningen m.v. ikke indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed, er der ingen selvangivelsespligt. Har foreningen m.v. derimod indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed, er den som udgangspunkt selvangivelsespligtig. Der gælder dog den væsentlige undtagelse, at foreninger m.v., der er skattepligtige efter § 1, stk. 1, nr. 6, ikke er pligtige at indgive selvangivelse, hvis foreningen m.v. som følge af fradragsretten i § 3, stk. 2 og 3, ikke har indkomst til beskatning, jf. § 27, stk. 2. Det er en betingelse, at foreningens m.v. vedtægtsmæssige formål er udelukkende almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt, samt at foreningens m.v. formue ved opløsning af foreningen m.v. ifølge vedtægterne udelukkende skal anvendes til sådanne formål.”

Det fremgik af foreningens vedtægter af 23. juni 2011, at foreningens formål bl.a. var at samle flyveinteresserede og fremme interessen for motorflyvning samt varetage alle interesser i denne henseende, og at foreningen vil søge sine formål ved bl.a. at foranstalte eller medvirke ved flyvninger i sportslig eller forretningsmæssigt øjemed, samt ved flyvestævner og lign.

På baggrund af foreningens vedtægter 23. juni 2011 findes det endvidere ikke godtgjort, at foreningen efter sit formål i indkomstårene 2011, 2012 og 2013 var udelukkende almennyttigt, jf. Landsskatterettens tidligere kendelse af 6. oktober 2010. Der er henset til, at det af foreningens vedtægtsmæssige formål i § 2 bl.a. fremgår, at foreningen vil søge sine formål ved bl.a. at foranstalte eller medvirke ved flyvninger i sportslig eller forretningsmæssigt øjemed, samt ved flyvestævner og lign.

Det forhold, at foreningen har ændret vedtægter den 25. april 2015 har ikke betydning for bedømmelsen af indkomstårene 2011, 2012 og 2013.

Foreningen er herefter ikke omfattet af skattekontrollovens § 2, stk. 1, nr. 5.

SKATs afgørelse stadfæstes.