Kendelse af 23-02-2017 - indlagt i TaxCons database den 01-04-2017

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Indkomståret 2013:

Fradrag for udgifter til kursus i form af medarbejdercoaching

0 kr.

15.063 kr.

0 kr.

Fradrag i indkomsten for yderligere pålignet lønsumsafgift

621 kr.

0 kr.

621 kr.

Faktiske oplysninger

Klageren driver virksomheden [virksomhed1] med cvr-nr. [...1]. Virksomheden blev ifølge de registrerede oplysninger startet 1. januar 2002 og beskæftiger sig med taxikørsel. Virksomheden råder over 1 taxi.

Klagerens repræsentant har oplyst, at klageren har flere ansatte chauffører til at foretage indkørslen og at vognmandsforretningen er døgnbetjent.

Klageren har i regnskabet for indkomståret 2013 fratrukket udgifter til kursus i form af medarbejder coaching på i alt 15.063 kr.

SKAT har anmodet om dokumentation og redegørelse for den fratrukne udgift.

Der er fremlagt 3 fakturaer fra [virksomhed2] V/[person1].

Af fakturaen af den 24. oktober 2013 fremgår 10 x medarbejder coaching a 388 kr. eller 3.880 kr.

Af fakturaen af den 26. november 2013 fremgår 10 x medarbejder coaching a 444 kr. eller 4.440 kr.

Af fakturaen af den 25. december 2013 fremgår 10 x medarbejder coaching a 507 kr. eller 5.070 kr.

I alt 13.390 kr. – 10 % rabat + 25 % moms = 15.063 kr.

Der er ikke fremlagt et kursusprogram.

Klageren har oplyst, at det har været nødvendigt med en ajourføring af hans viden om optimal personaleledelse m.v.

Klageren har videre oplyst, at for at blive vognmand har han tidligere været på vognmandskurses for blandt andet at lære: bogføring, alt om skat og at være selvstændig, førstehjælp, konflikthåndtering og personaleledelse.

SKAT har oplyst, at i det skattemæssige regnskab er trukne lønsumsafgift angivet til 36.476 kr. og at virksomhedens omsætning i indkomståret 2013 udgør 1.223.304 kr.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke godkendt fradrag for udgifter til kursus 15.063 kr. og har nedsat indkomsten med en yderligere lønsumsafgift på 621 kr.

SKAT har som begrundelse for afgørelsen anført følgende:

”Der er ubestridt, at virksomheden i året har mange ansatte. Den samlede lønsum udgør dog kun 733.486 kr. Antallet af ansatte i året udgør 13 forskellige chauffører – heraf har 10 ansatte et ansættelsesforhold, der ligger under samlet 500 timer. Det må derfor formodes, at disse chauffører udelukkende sporadisk har været tilkaldt som chauffører.

Ifølge Bek. 405 af 8/5-2012 Bekendtgørelse om taxikørsel m.v. fremgår det ikke af Bekendtgørelsens bilag 1, at vognmandskurset indeholder et krav om undervisning / prøve i personaleledelse.

Det kan derfor være vanskeligt at se det driftsmæssigt betingede i en opdatering / ajourføring vedrørende personaleledelse.

En coaching af medarbejdere – her taxichauffører, som ligeledes har gennemgået og bestået en prøve som chauffører, ses ikke at være erhvervsmæssig betinget og dermed fradragsberettiget efter Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Sammenholdt med den store personaleudskiftning synes der ikke at være en begrundelse for at anse udgiften for at være medvirkende til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten.

Det er stadig SKATs opfattelse, at udgiften til ”medarbejdercoaching” er af så generel og almen karakter, at der ikke kan indrømmes fradrag herfor. SKAT finder ikke, at der er tilstrækkelig direkte og konkret sammenhæng til selve indkomsterhvervelsen.

Udgiften anses for en privat hævning i relation til virksomhedsskatteordningen, jf. Virksomhedsskattelovens § 5.

(...)

Den samlede foreslåede ændring vedrørende indkomsten udgør, jf. talmæssig opgørelse 15.063 kr.

Lønsumsafgiften udgør 4,12 % af den foreslåede ændring til virksomhedens resultat, og beregnes derfor til 621 kr., som indkomsten tilsvarende nedsættes med, jf. Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.”

Klagerens opfattelse

Klageren har fremsat påstand om, at der godkendes fradrag for udgifter til kursus i form af medarbejdercoaching på 15.063 kr.

Klageren har som begrundelse for påstanden anført følgende:

”På min klients vegne må jeg protestere mod den ændring Skat påtænker at foretage for indkomståret 2013.

Der protesteres mod at man ikke anser udgiften til medarbejder coaching som fradragsberettiget. Min klient har i mange år drevet en døgnbetjent vognmandsforretning med taxikørsel.

De personer der ansættes som chauffører får et job i lavtlønsområdet, og derfor at det svært at fastholde og motivere sine chauffører.

Taxichauffører aflønnes ikke med fast løn, men er ansat på ren provision, hvor lønnen udgør 50 % af det en chauffør kører ind på en vagt.

I 2013 har der været i alt 13 chauffører ansat for at døgnbetjene min klients taxi.

I en uge med 168 timer, hvor disse 168 timer skal besættes med chauffører hele døgnet, så vil der med en arbejdsuge på 37,5 time mindst skulle bruges 4 - 6 chauffører.

Men chauffører skal også have ferie, ligesom disse kan blive syge, og chauffører skal ligeledes have fri på børns sygedag, fri i helligdage m.v.

Derfor skal der ud over de "faste" chauffører også være chauffører til at dække ferier, sygdom, helligdage m.v., dette kræver at man konstant har en 2 - 3 afløsere klar.

En lønudgift på kr. 733.486 ville i en normal virksomhed dække ca. 2 ansatte, og så var det ikke nødvendigt med yderligere inspiration til at ansætte, styre og motivere sit personale.

For at forsøge at få et mere stabilt personale, har min klient fået noget personale coaching, hos en person der har kendskab til personalehåndtering.

Dette er gjort for at sikre og optimere sin indkomst som vognmand.

Min klient har i rigtig mange år, drevet virksomhed med mange chauffører, men nu synes han der manglede nogen inspiration til hvordan han kunne gøre det han hele tiden har gjort på en bedre og mere optimal måde, derfor har han prøvet medarbejder coaching

Da min klient i mange år har haft personale ansat, er det blot en ajourføring af den viden han allerede havde.

Denne udgift står i direkte forbindelse med den virksomhed han driver i dag, og har gjort i mange år.”

Landsskatterettens afgørelse

Udgifter afholdt i årets løb for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten er fradragsberettiget i henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Der skal foreligge en direkte og umiddelbar forbindelse mellem afholdelsen af udgiften og erhvervelsen af indkomsten. Dette kræver dels, at udgiftsafholdelsen ligger inden for de naturlige rammer af virksomheden, dels at udgiften ikke kan karakteriseres som en privatudgift, som er indkomstopgørelsen uvedkommende.

Udgifter til deltagelse i faglige kurser, det vil sige kurser, der har relation til den pågældendes erhverv, er fradragsberettigede, når der er tale om kurser, der har til formål at ajourføre og vedligeholde deltagerens faglige viden og uddannelse. Heri ligger nærmere, at et kursus ikke må være af for generel og almen karakter, idet det i så fald ikke anses for tilstrækkeligt tæt relateret til den pågældende persons indkomsterhvervelse. Kurset må desuden ikke have karakter af videreuddannelse eller være foretaget med etableringsformål. Der henvises til Højesterets dom af 24. april 2007, offentliggjort i SKM2007.321.HR, hvor klagerens deltagelse i et kursus ikke kunne anses for ajourførende efteruddannelse, men derimod måtte anses for grund- eller videreuddannelse, hvorfor udgiften ikke var fradragsberettiget.

Bevisbyrden for, at der foreligger fradragsberettigede udgifter efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, påhviler som udgangspunkt den skattepligtige. Det følger af Højesterets dom af 19. marts 2004, offentliggjort i SKM2004.162.HR.

Klageren har med det fremlagte ikke godtgjort, at der er tale om fradragsberettigede udgifter.

Klagerens deltagelse i kurset medarbejdercoaching må anses for at gå ud over rammerne for ajourføring og vedligeholdelse af klagerens tidligere vognmandskursus. Der er herved henset til kursets personlighedsudviklende karakter. Kursets emneområde betragtes hverken som helt eller delvist sammenfaldende med indholdet af klagerens oprindelige kursusdeltagelse.

Der godkendes derfor ikke fradrag for udgifterne til kurset. Landsskatteretten stadfæster dermed SKATs afgørelse på dette punkt.

Der godkendes fradrag for den yderligere lønsumsafgift på 621 kr., som er pålignet som konsekvens af ovenstående ændring af indkomsten og deraf følgende ændring af afgiftsgrundlaget. Landsskatteretten stadfæster dermed SKATs afgørelse på dette punkt.