Kendelse af 06-09-2016 - indlagt i TaxCons database den 08-10-2016

SKAT har givet afslag på anmodning om genoptagelse af skatteansættelsen for indkomståret 2010.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Klageren har i 2007 indskudt 1.000.000 kr. på en pensionsordning med løbende udbetalinger i [finans1] A/S.

Klageren ikke foretaget fradrag for 1/10 af indskuddet for indkomståret 2010.

Klageren har den 7. juli 2014 anmodet SKAT om genoptagelse af skatteansættelsen for indkomståret 2010.

SKATs afgørelse

SKAT har givet afslag på anmodning om genoptagelse af skatteansættelsen for indkomståret 2010.

SKAT har som begrundelse for afgørelsen anført:

”Anmodning om genoptagelse af tidligere års skatteansættelse skal fremsættes overfor skattemyndigheden inden 1. maj i det 4. år efter indkomstårets udløb. Det er en betingelse, at der fremlægges oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde en ændring. Når forholdene i særlig grad taler derfor, kan der gives tilladelse til ekstraordinær genoptagelse efter udløbet af denne frist. Der henvises til skatteforvaltningslovens §§ 26 og 27. Bestemmelsen i § 27, stk. 1, nr. 8 er ifølge forarbejderne tiltænkt et snævert anvendelsesområde. Der henvises til SKATs juridiske vejledning afsnit A.A. 8.2.3.10, hvoraf fremgår følgende:

”SFL § 27, stk. 1, nr. 8, kan ikke medføre tilladelse til genoptagelse i tilfælde, hvor baggrunden for anmodningen alene er, at en skattepligtig fejlagtigt har overset eller glemt fradrag. Det gælder også glemte fradrag for indbetalinger til pensionsordninger, f.eks. hvis den skattepligtige harindbetalt et beløb større end opfyldningsfradraget og undlader at fordele det overskydendefradrag i de efterfølgende år.

Tilsvarende gælder, hvis den skattepligtige fejlagtigt har selvangivet for store beløb.”

Du har glemt at fratrække 1/10-fradraget og glemte fradrag berettiger som nævnt ikke til ekstraordinær genoptagelse. Du er selv nærmest til at kende dine fradrag. Derudover har du ikke søgt om genoptagelse indenfor fristen i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, der er på 6 måneder fra du er blevet bekendt med det, der kan begrunde genoptagelsen. Du er blevet bekendt med, at beløbet ikke er fratrukket, da du modtog årsopgørelserne for de respektive år. Fristen i skatteforvaltningslovens § 27 stk. 2 er derfor heller ikke overholdt.

Du har derfor mistet dit fradrag på 100.000 kr. for året 2010, da fradraget indrømmes med 1/10 i indskudsåret og hvert af de følgende 9 år, jævnfør dagældende pensionsbeskatningslovs § 18 stk. 3.

Det mistede fradrag kan ikke fremføres til senere brug.

Beløbet kan heller ikke udbetales skattefrit efter pensionsbeskatningslovens § 20 stk. 4, da du ifølge pensionsbeskatningslovens § 18 har haft fradragsret for beløbet, men selv har glemt at anvende fradragsretten.

Din rådgivers bemærkninger af 19. september 2014 kan ikke ændre herpå. Det er en skatteyders eget ansvar at selvangive de årlige fradrag vedrørende engangsindskud på selvangivelsen. Denne praksis fremgår også af ovennævnte fremhævede afsnit i Den Juridiske Vejledning.”

Klagerens opfattelse

Klageren har nedlagt påstand om, at skatteansættelsen for indkomståret 2010 skal genoptages.

Klageren har til støtte for påstanden anført:

”Klager har for 2007 til SKAT indberettet privattegning af pensionsordning i [finans1] A/S på kr. 1 mio. med fradragsret på kr. 100.000 i 10 år. Udskrift af SKAT’s registrering af 25. januar 2008 vedhæftes. Ved en fejl har klager ikke selvangivet fradraget på kr. 100.000 kr. i 2010. Fradraget er selvangivet for tidligere år. Klagers rådgiver har anmodet om ekstraordinær genoptagelse af skatteansættelsen i henhold til skatteforvaltningslovens § 27, stk. 2, idet der foreligger særlige omstændigheder for at meddele denne. Dette har SKAT afslået i afgørelsen med henvisning til de almindelige ligningsfrister.

Klager gør gældende, at SKAT’s kendskab siden primo 2008 til den i 2007 tegnede pensionsordning og tidligere selvangivelse af det 10-årige fradrag er udtryk for en sådan særlig omstændighed, at genoptagelse af skatteansættelsen for 2010 skal imødekommes.”

Landsskatterettens afgørelse

Ifølge skatteforvaltningslovens § 26, stk. 2, skal en skattepligtig, der ønsker at fåændre sin skatteansættelse, senest den l.maj i det 4. år efter indkomstårets udløb fremlægge nye oplysninger af faktisk eller retlig karakter, der kan begrunde ændringen. For så vidtangårindkomståret 2010 skulle en anmodning om genoptagelse således være fremsat senest den 1. maj2014.

En genoptagelse af skatteansættelsen for indkomståret 2010 forudsætter derfor, at betingelserne for ekstraordinær genoptagelse i skatteforvaltningslovens § 27 er opfyldte. Efter skatteforvaltningslovens § 27, er det kun muligt at genoptage en skatteansættelse, hvis der foreligger en situation omfattet af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 1 til8.

Klageren opfylder ikke nogen af de konkret angivne betingelser iskatteforvaltningslovens§ 27, stk. 1, nr. 1 til7.

Efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, kan en skatteansættelse genoptages, hvis der foreligger særlige omstændigheder. Baggrunden for bestemmelsen var ønsket om at have en bestemmelse, der kunne opsamle eventuelle tilfælde, hvor forholdene i særlig grad talte for, at ansættelsen blev ændret, selvom betingelserne i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 1 til 7, ikke var opfyldte.

Ifølge bestemmelsens forarbejder kan bestemmelsen for eksempel finde anvendelse, hvis der er begået fejl af skattemyndighederne, der har medført en materielt urigtig ansættelse, og det efter en konkret bedømmelse må anses for urimeligt at opretholde ansættelsen. Bestemmelsen tænkes endvidere anvendt, hvis den forkerte ansættelse skyldes svig fra tredjemand eller andre særlige omstændigheder, der ikke kan bebrejdes den skattepligtige. Bestemmelsen giver derimod ikke grundlag for genoptagelse i tilfælde, hvor den skattepligtige har glemt et fradrag.

Mulighederne for genoptagelse efter skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 8, er således snævre. Det er skatteyderen, der skal godtgøre, at betingelserne for genoptagelse er opfyldt.

I den foreliggende sag har klageren glemt at selvangive fradrag for 1/10 af engangsindskud på 1.000.000 kr. foretaget i 2007 på en privattegnet ratepension.

Glemte fradrag giver efter praksis ikke anledning til ekstraordinær genoptagelse.

Landsskatteretten stadfæster derfor SKATs afgørelse om, at der ikke er grundlag for genoptagelse af klagerens skatteansættelse for indkomståret 2010.