Kendelse af 11-10-2017 - indlagt i TaxCons database den 08-11-2017

Indkomståret 2012

Resultat til fordeling

SKAT har ikke godkendt fradrag for udgifter til foreningskontingent og rejser med i alt 17.450 kr. ved opgørelsen af interessentskabets resultat til fordeling.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Interessentskabets aktivitet omfatter revisionsvirksomhed samt økonomisk- og skattemæssig rådgivning. Interessentskabet består af fem interessenter, hvoraf de tre er selskaber og de to er fysiske personer. De to fysiske personer er ligeledes hovedanpartshavere i to af selskaberne.

Interessentskabet har afholdt udgifter for i alt 17.450 kr. i forbindelse med medlemskab af foreningen [Forening1]. Udgifterne dækker kontingent og rejser for de to fysiske interessenter.

Det er af interessentskabet oplyst, at de to interessenter blev medlem af [Forening6] (foreningen for 20-40 årige, som går forud for [Forening1]) i samme år som de blev medejere af interessentskabet, at hensigten med medlemsskabet var en kundesøgende aktivitet, og at mere end 15 % af interessentskabets samlede omsætning kommer fra [Forening1] netværket. Interessentskabet har endvidere fremsendt en oversigt til SKAT over de af interessentskabets kunder, som er medlemmer af [Forening1] eller er i familie med [Forening1] medlemmer.

Interessentskabet har fremlagt vedtægterne for [Forening2], som den ene interessent er medlem af. Af vedtægterne fremgår, at:

”(...)

1.1 [Forening2] er en eksklusiv klub/forening for selvstændige erhvervsdrivende samt ledere og mellemledere i private og offentlige virksomheder.

(...)

2.

1.1. Foreningens formål er at,

fremme medlemmernes faglige og personlige udvikling
forene medlemmerne i fri debat om faglige og kulturelle forhold
opretholde og videreføre erhvervsrelaterede og private samarbejdsrelationer”

Det fremgår endvidere af vedtægterne, at formålet skal gennemleves gennem:

”(...)

møder med faglige diskussioner, foredrag og andre aktiviteter
erhvervsrelaterede nationale som internationale ekskursioner samt
socialt samvær i foreningens regi eller med andre klubber tilknyttet [Forening6] eller [Forening1].”

Møderne i [Forening2] skal indeholde et indlæg/aktivitet fra et medlem. Herudover kan møderne bestå af foredrag, virksomhedsbesøg, social sammenkomst eller afslappet samvær med mulighed for udveksling af erhvervserfaringer eller lignende. Møderne indeholder fællesspisning samt efterfølgende fri bar. Foreningen afholder endvidere hvert år en fødselsdagsfest og en julefrokost, jf. vedtægternes pkt. 4.5 - 4.8.

Om klubmøderne er det på [forening3]s hjemmeside oplyst, at:

”(...)

Som i [Forening6] afholder vi i [Forening1] en række klubmøder. Der er ikke de store formelle krav til indholdet i møderne i klubberne, men som hovedregel kan man sige at der gerne skal være næring til såvel krop som sjæl. Frem for alt handler det om at pleje venskaberne, den personlige udvikling og styrke netværket.”

Interessentskabet har udleveret en kopi af en invitation til et netværksmøde afholdt i 2014 fra en anden forening ([Forening4]) som eksempel på et nationalt netværksmøde. Af invitationen fremgår, at der vil være foredrag og rundvisning af en administrerende direktør, bespisning og drikkevarer samt foredrag af en tidligere professionel håndboldspiller.

SKATs afgørelse

SKAT har forhøjet interessentskabets resultat til fordeling med 17.450 kr. for indkomståret 2012.

De omhandlede udgifter til kontingent og rejser er ikke anset som en fradragsberettiget driftsomkostning efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

SKAT har begrundet forhøjelsen med følgende:

”(...)

Udgifterne til hovedanpartshaverne/interessenterne [person1]s og [person2]s deltagelse i [Forening1] anses ikke at være en fradragsberettiget udgift, da udgiften ikke er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde selskabets indkomst, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Udgiften vedrører et personligt medlemskab af foreningen [Forening1]. Jf. [Forening1]s hjemmeside anses klubmøderne i overvejende grad at vedrøre personlige formål.

Selskabet har fremført, at udgiften er fradragsberettiget, da I/S har indtægter fra kunder, hvor relationer stammer fra [Forening1], men jf. TfS 1995-579 anses udgiften at være en privatudgift.

Selskabet har henvist til et bindende svar fra Skatterådet jf. SKM2012.565. Af denne afgørelse fremgår, at i den skattemæssige vurdering af foreningen skal der tages udgangspunkt i det reelle indhold af foreningens aktiviteter og at medlemsskaren. I afgørelsen fremgår at denne forening har et meget højt faglig indhold. Med udgangspunkt i [Forening1]s formål og indhold anses medlemsskabet fortsat i overvejende grad at være med et personligt formål både med udgangspunkt i foreningens vedtægter og formålet med møderne.

Den andel af udgiften, som modtages fra I/S i selskaber anses at være maskeret udlodning til hovedanpartshaverne [person1], [person2] og [person3].”

Klagerens opfattelse

Interessentskabet har fremsat påstand om, at det er berettiget til fradrag for de omhandlede udgifter som driftsomkostninger, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Under henvisning til bl.a. foreningens vedtægter og lister over medlemmerne af [Forening2] og [Forening5] har interessentskabet begrundet sin påstand med følgende:

”(...)

Det må derfor være ubestridt, at medlemmerne i de 2 omtalte foreninger tilhører ledelsen af store, mellemstore og mindre erhvervsvirksomheder. Det tilsvarende gør sig gældende for alle de andre [Forening1] klubber i Danmark. Møderne i [Forening6] og i [Forening1] består af eksterne virksomhedsbesøg, eksterne foredrag samt interne møder i klubben med faglige eller sociale indlæg.

Herudover er der i [Forening6] et årligt distriktsmøde, en årlig generalforsamling, et årligt fællesmøde med andre klubber i Europa (Euromeeting) samt et internationalt verdensmøde (generalforsamling). I [Forening1] er der et årligt distriktsmøde, en årlig generalforsamling, et halvårligt verdensmøde og et årligt verdensmøde (generalforsamling).

Statasaut. revisor [person2] fra [virksomhed1] var i 2007/2008 landsformand for [forening3]. Det var i den egenskab, at der blev knyttet netværk til medlemmer af andre [Forening1] klubber i landet, hvorved kundekredsen i [virksomhed1] blev udvidet markant, og vi blev repræsenteret på landsbasis.

Bilag 2 er et eksempel på et nyligt afholdt nationalt netværksmøde, hvor en anden klub ([by1]) inviterer medlemmer fra andre klubber til et fagligt netværksmøde den 6. november 2014 med foredrag af adm. direktør [person4] fra [virksomhed2] og [virksomhed3], der ifølge programmet fortæller om virksomheden samt foredrag af tidligere håndboldspiller [person5], der ifølge programmet fortæller om brugen af netværk for at fremme den erhvervsfaglige karriere efter håndboldkarrieren stoppede.

Ovenstående dokumenterer, at [Forening1] er et erhvervsfagligt netværk, som er afholdt med henblik på at sikre og vedligeholde indkomsten i henhold til Statsskattelovens § 6, stk. 1 litra a., hvor for der efter vor opfattelse er fradrag for udgiften.”

Landsskatterettens afgørelse

Udgifter, som i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten, herunder ordinære afskrivninger, kan fradrages. Det følger af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Der skal foreligge en direkte og umiddelbar forbindelse mellem afholdelsen af udgiften og erhvervelsen af indkomsten. Dette kræver, dels at udgiftsafholdelsen ligger inden for de naturlige rammer af virksomheden, dels at udgiften ikke kan karakteriseres som en privatudgift, som er indkomstopgørelsen uvedkommende.

Bevisbyrden for, at der foreligger fradragsberettigede udgifter efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, påhviler som udgangspunkt den skattepligtige. Det følger af Højesterets dom af 19. marts 2004, offentliggjort i SKM2004.162.HR.

To retsmedlemmer, herunder retsformanden, anser det ikke for godtgjort, at aktiviteterne i foreningerne i overvejende grad er erhvervsmæssige, og at udgifterne dermed er fradragsberettigede i medfør af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Der er særligt henset til, at interessentskabet ikke har fremlagt dokumentation for indholdet af de i 2012 afholdte møder, og at der dermed ikke er redegjort for, hvad foreningernes reelle aktiviteter har været i det omhandlede indkomstår. Der er endvidere henset til, at kravene til indholdet af foreningsmøderne er begrænsede og ikke entydigt erhvervsmæssige. Endelig er der henset til, at møderne har en betydelig andel af sociale elementer, idet samtlige møder indeholder fællesspisning med efterfølgende fri bar, samt at der hvert år afholdes fødselsdagsfest og julefrokost.

Aktiviteten vurderes i stedet primært at være af privat karakter, hvorfor de afholdte udgifter ikke er fradragsberettigede.

Et retsmedlem mener, at udgifterne er fradragsberettigede, da retsmedlemmet finder, at udgifterne kan relateres til virksomhedens omsætning.

Sagen afgøres efter stemmeflertallet. SKATs afgørelse stadfæstes.