Kendelse af 09-12-2015 - indlagt i TaxCons database den 15-01-2016

SKAT har givet afslag på anmodning om omgørelse i forbindelse med aktieoverdragelse i 2010, principalt således, at erhververen ikke er [virksomhed1] Ltd, men i stedet [virksomhed2] Ltd., subsidiært således, at overdragelsen annulleres.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Klagerens revisor har ved brev af 10. juni 2014 anmodet om omgørelse. Anmodningen har følgende ordlyd:

Hermed anmodes om skattemyndighedernes tilladelse til skattemæssig omgørelse for indkomståret 2010 i forbindelse med afståelse af aktier.

Vi anmoder principalt om, at aktiesalg i 2010 omgøres, således at erhververen ikke er det udstedende selskab, [virksomhed1] Ltd men i stedet er [virksomhed2] Ltd. repræsenteret ved Mr. [person1], [by1], Sydafrika.

Subsidiært anmoder vi om, at aktiesalget i 2010 omgøres, således at salget annulleres, hvorved [person2] stadig er ejer af aktierne.

Gebyret for anmodning om omgørelse på 2.200 kr. er indbetalt på 73 81450536.

Sagsbeskrivelse

[person2] erhvervede i 1999-2001 aktier i det unoterede zambiske selskab [virksomhed1] Ltd, registreringsnummer [...] (tidligere [virksomhed3] Ltd) for 1.413.060 danske kroner.

I 2009 er det nødvendigt for selskabet at få tilført ny kapital. Dette er [person2] ikke interesseret i at deltage i, og i april 2010 sælger [person2] samtlige sine aktier i selskabet for 1 USD.

[person2] har for salgsåret selvangivet og fratrukket et tab på unoterede aktier i [virksomhed4] Ltd opgjort til 1.413.060 kr.

Skat har taget stilling til tabsfradraget. Skat har ved afgørelse af 16. oktober 2012 fundet, at anskaffelsessummen og afståelsessummen ikke er dokumenterede og at skatteyder derfor ikke er berettiget til det selvangivne tabsfradrag på unoterede aktier. Se vedlagte kopi af Skats afgørelse.

Sagen er pt. påklaget til landsskatteretten. Landsskatteretten tilkendegiver i indstilling til afgørelse – modsat Skat – at skatteyder har løftet bevisbyrden vedrørende dokumentation for anskaffelses- og afståelsessummer. Derimod mener landsskatteretten, at salget er sket til det udstedende selskab og ikke til 3. mand, hvorfor der ikke er fradrag for tab jf. ligningslovens § 16B. Efter [person2]s opfattelse, er salget sket til 3. mand, nemlig [person1], [by1], Sydafrika.

I denne sammenhæng ønskes afståelsesaftalen ændret således, at erhververen af aktier i [virksomhed1] er [virksomhed2] Ltd. repræsenteret ved Mr. [person1] eller Mr. [person1] som person og ikke det udstedende selskab [virksomhed1].

Subsidiært ønskes overdragelsesaftalen annulleret således at [person2] fortsat er ejer af

aktierne.

Vi vedlægger aftale om omgørelse de involverede parter imellem.

Omgørelse af privatretlige dispositioner

Reglerne om skattemæssig omgørelse af en privatretlig disposition fremgår af skatteforvaltningslovens § 29. Efter reglerne i § 29 kan Skat tillade, i det omfang en ansættelse af indkomst- eller ejendomsværdiskat hviler på en privatretlig disposition, at en efterfølgende ændring af dispositionen tillægges virkning for ansættelsen af indkomst- eller ejendomsværdiskat (omgørelse), hvis betingelserne herfor er opfyldte. Bestemmelsen indeholder 5 betingelser, der alle skal være opfyldte, for at skattemæssig omgørelse kan accepteres af skattemyndighederne.

Nedenfor vurderes disse fem betingelser:

1) Dispositionen må ikke i overvejende grad have været båret af hensyn til at spare eller

udskyde skatter.

Salget af aktierne i [virksomhed4] Limited skete for at udtræde af virksomheden [virksomhed4] Ltd i det [person2] ikke i 2009-2010 var villig til at fremskaffe yderligere kapital til virksomhedens drift. I den forbindelse afstod han aktierne til [person1].

Det kommer overraskende for [person2], at landsskatteretten finder, at den reelle køber er [person2] har under hele forløbet [virksomhed4] Ltd altså det udstedende selskab.

Salgsdispositionen har ikke været båret af hensyn til at spare eller udskyde skat. Salget var nødvendigt i [person2] havde mistet tiltroen til virksomhedens økonomiske formåen og [person2] ønskede ikke fortsat at fremskaffe kapital til virksomheden. Betingelse 1 må således anses for opfyldt.

2) Dispositionen skal utvivlsomt have haft utilsigtede skattemæssige virkninger, der er væsentlige.

Sælger aktionæren aktier til det selskab, som har udstedt aktierne, skal hele salgssummen beskattes som udbytte. Se LL § 16 B, stk. 1. Anskaffelsessummen for de solgte aktier kan altså ikke reducere salgssummen.

Ved salg til det udstedende selskab i stedet for til 3. mand mister skatteyder derfor skattefradrag for tab på aktier, stort 1.413.060 (minus 1 dollar) hvilket må karakteriseres som en utilsigtet skattemæssig virkning, der er væsentlig. Betingelse 2 må således anses for opfyldt.

3) Dispositionen skal have været lagt klart frem for myndighederne.

Skatteyder har under hele forløbet fremlagt samtlige de i sagen tilstedeværende oplysninger og har på Skats opfordring indhentet supplerede oplysninger. I sagen drejer det sig om salg af aktier i et zambisk selskab, hvor ledelse samt øvrige selskabsdeltagere ikke er danske. Derfor har der – i sagens natur – været udfordringer med at rekvirere det af Skat ønskede materiale fra udlandet, men det er lykkedes.

Skatteyder har på intet tidspunkt forsøgt at skjule dispositionen eller på anden måde gjort det vanskeligt for skattemyndighederne at undersøge og gennemskue forholdet. Derfor er det vores opfattelse at betingelse må anses for opfyldt.

4) De privatretlige virkninger af den ændring af dispositionen, der ønskes tillagt skattemæssig virkning, skal være enkle og overskuelige.

De privatretlige virkninger af en omgørelse er, at aktieoverdragelsen anses for sket til en anden erhverver, end den landsskatteretten lægger til grund, er den oprindelige erhverver. Overdragelsessummen er alene på i USD altså særdeles begrænset. Konsekvensen af en omgørelse må dermed særdeles enkel og overskuelig.

5) Alle, der skatteretligt vil blive berørt af en tilladelse til omgørelse, skal tiltræde omgørelsesanmodningen.

De i sagen berørte har underskrevet vedlagte tiltrædelsesaftale.

Praksis

Det er skatteyders opfattelse, at betingelserne efter § 29 om omgørelse er opfyldt.

Overdragelsesaftalen er en privatretlig disponering, som har utilsigtede skattemæssige virkninger, der er væsentlige. Dispositionen er lagt klar frem for skattemyndighederne. Dispositionen er ikke båret af hensyn til at spare eller udskyde skat eller afgifter. De privatretlige virkninger af den ændrede disposition, der ønskes tillagt skattemæssig virkning, er enkelte og overskuelige. Der vil således blive tale om levering (tilbagelevering jf. den subsidiære anmodning) af aktier, hvor overdragelsessummen alene er i USD. Betaling/tilbagebetaling og forrentning af overdragelsessum er herved meget enkel og overskuelig. Reparation er muligt, i det samtlige i omgørelsesanmodningen involverede parter har tiltrådt omgørelsesanmodningen.

Henvisning til praksis

Til støtte for, at nærværende omgørelsesanmodning kan efterkommes af SKAT kan henvises til:

SKM2002.122.LSR Ligningsrådet gav tilladelse til omgørelse af et salg af aktier foretaget indenfor 3 års ejertid. Dispositionen havde medført aktieavancebeskatning. Den gennemførte overdragelse var begrundet alene i forretningsmæssige overvejelser.

Der var tale om en klar retsregel som skatteyder ikke havde været opmærksom på, og dispositionen havde utvivlsomt resulteret i utilsigtede skattemæssige virkninger, der var væsentlige.

SKM2007.210.LSR Der blev givet tilladelse til omgørelse af overdragelser af aktier, således at to holdingselskaber ansås for at have gennemført overdragelserne i stedet for personerne, idet samtlige betingelser for omgørelse ansås for opfyldt. Det blev særligt anført, at der ikke var grundlag for at fortolke reglerne om omgørelse, således at ændring af en privatretlig disposition ikke kunne inddrage en part, der ikke var part i den oprindelige disposition.

SKM2009.260.ØLR: Betingelserne for omgørelse af en overdragelse af aktier til skatteyderne blev anset for opfyldt, således at aktieoverdragelsen i stedet skulle anses for sket til skatteydernes selskaber.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke modtaget dokumentation for købet i form af aftale eller lignende, men SKAT er bekendt med, at Landsskatteretten i løbet af deres sagsbehandling af klage over SKATs afgørelse har modtaget dokumentation for købet. Af dokumentation fremgår at køber af klagerens aktier er det udstedende selskab.

Reglerne om omgørelse står i skatteforvaltningslovens § 29, der lyder således:

I det omfang en ansættelse af indkomst- eller ejendomsværdiskat hviler på en privatretlig disposition, kan told- og skatteforvaltningen tillade, at en efterfølgende ændring af dispositionen tillægges virkning for ansættelsen af indkomst- eller ejendomsværdiskat (omgørelse), hvis betingelserne i skatteforvaltningslovens § 29 er opfyldt.

SKATs Den juridiske vejledning behandler omgørelse i afsnit A.A.14.1.

Klagerens revisor ønsker principalt, at klagerens salg af aktier omgøres til at være sket til et andet selskab, subsidiært, at salget omgøres til ikke at være foretaget.

Den privatretlige disposition, der ønskes omgjort, er således klagerens salg af aktier.

Det er herefter spørgsmålet om de fem betingelser, der fremgår af skatteforvaltningslovens § 29, er opfyldt.

Betingelse nr. 1 fordrer, at dispositionen ikke i overvejende grad må være foretaget for at spare eller udskyde skatter.

Klagerens revisor anfører, at klageren har solgt aktierne, fordi klageren ikke havde tiltro til selskabets økonomiske formåen, og klageren ønskede ikke – fortsat – at deltage i at fremskaffe ny kapital til selskabet.

Klageren selvangiver herefter tab på unoterede aktier med den fulde købspris fra sit køb af aktierne. Tabet er fradragsberettiget i den skattepligtige indkomst.

Det er på baggrund heraf SKATs vurdering, at klagerens salg af aktierne primært er sket for at udskyde/spare i skat, idet klageren ved salget af aktierne kunne fratrække hele købsprisen – dog reduceret med salgsprisen – i den skattepligtige indkomst her og nu. Det faktum, at klageren ikke ønskede at deltage i en kapitaludvidelse, kan ikke føre til anden vurdering. Klageren kunne således, på trods af, at han ikke ville deltage i en kapitaludvidelse, have beholdt sine aktier.

Betingelse nr. 1 er dermed ikke opfyldt.

Betingelse nr. 2 fordrer, at dispositionen skal have medført utilsigtede skattemæssige virkninger, som er væsentlige.

Klagerens revisor oplyser, at Landsskatteretten på baggrund af salgsaftalen har lagt til grund, at salget er sket til udstedende selskab.

På baggrund heraf er det SKATs opfattelse, at det må have stået klageren klart, at salget ikke er sket til tredjemand, men derimod netop til det udstedende selskab.

At klageren herefter ikke kan få fradrag for tab på aktier, er dermed ikke en utilsigtet skattemæssig virkning.

Betingelse nr. 2 er dermed ikke opfyldt.

Betingelse nr. 3 fordrer, at forholdet er lagt klart frem for SKAT.

Klageren har selvangivet et tab ved salg af aktier, og det har således været lagt klart frem, at der er sket et salg af aktier. Men klageren har ikke til SKAT indsendt dokumentation for salget, uagtet at denne dokumentation er udbedt – og SKAT har således som følge heraf ikke kunnet vurdere den foretagne privatretlige disposition. Selvom tabet var selvangivet, var det ikke muligt for SKAT at konstatere, at der var sket et salg til udstedende selskab. Dokumentation for salget af aktierne er således først indsendt til Landsskatteretten i løbet af Landsskatterettens sagsbehandling.

Det er på baggrund heraf SKATs opfattelse, at forholdet ikke er lagt klart frem for SKAT, og betingelse nr. 3 er dermed ikke opfyldt.

SKAT kan på baggrund heraf ikke tillade omgørelse, idet samtlige betingelser således ikke er opfyldt.

Det bemærkes, at SKAT ikke har taget stilling til hvorvidt de øvrige betingelser er opfyldt.

Denne afgørelse er enslydende med SKATs forslag, da der ikke er modtaget bemærkninger hertil.

Endvidere bemærkes, at det fremgik af SKATs forslag, at dokumentation for salg af aktierne bedes vedlagt en eventuel indsigelse. Denne dokumentation er følgelig ikke modtaget.

Klagerens opfattelse

Repræsentanten har på klagerens vegne nedlagt påstand om, at SKATs afgørelse ændres, således at der gives tilladelse til omgørelse som anmodet.

Repræsentanten har henvist til argumentationen fremført overfor SKAT.

Landsskatterettens afgørelse

Det fremgår af Skatteforvaltningslovens § 29, stk. 1, at

I det omfang en ansættelse af indkomst- eller ejendomsværdiskat hviler på en privatretlig disposition, kan told- og skatteforvaltningen tillade, at en efterfølgende ændring af dispositionen tillægges virkning for ansættelsen af indkomst- eller ejendomsværdiskat (omgørelse), hvis følgende betingelser er opfyldt:

1) Dispositionen må ikke i overvejende grad have været båret af hensyn til at spare eller udskyde skatter.

2) Dispositionen skal utvivlsomt have haft utilsigtede skattemæssige virkninger, der er væsentlige.

3) Dispositionen skal have været lagt klart frem for myndighederne.

4) De privatretlige virkninger af den ændring af dispositionen, der ønskes tillagt skattemæssig virkning, skal være enkle og overskuelige.

5) Alle, der skatteretligt vil blive berørt af en tilladelse til omgørelse, skal tiltræde omgørelses- anmodningen.

Den privatretlige disposition, der ønskes omgjort, er klagerens afståelse af aktier i [virksomhed1] i indkomståret 2010.

Tilladelse til omgørelse forudsætter blandt andet, at betingelsen i skatteforvaltningslovens § 29, stk. 1, nr. 3, hvorefter dispositionen ”skal have været lagt klart frem for myndighederne”, er opfyldt. Heri ligger ifølge bestemmelsens forarbejder, at den disposition, der søges omgjort, fra begyndelsen har været lagt klart frem for den skatteansættende myndighed, således at der for skattemyndighederne ikke har været tvivl om dispositionens eksistens og indhold.

Landsskatteretten finder ikke, at aktieoverdragelsen har været lagt klart frem for skattemyndighederne, hvorfor betingelsen for omgørelse i skatteforvaltningslovens § 29, stk. 1, nr. 3 ikke er opfyldt.

Der er herved lagt vægt på, at klageren for 2010 har selvangivet et tab ved salg af aktier og at det af sagen fremgår, at klageren ikke på SKATs forespørgsel i den forbindelse har fremlagt dokumentation for afståelsen af aktierne. Denne dokumentation fremkom først under klagesagens behandling ved Landsskatteretten. Dispositionens indhold har derfor ikke været lagt klart frem for skattemyndighederne fra begyndelsen, idet der har været uklarhed med hensyn til hvem, aktierne er overdraget til.

Der kan allerede af den grund ikke gives tilladelse til omgørelse. Der er ikke herved taget stilling til opfyldelsen af de øvrige betingelser i skatteforvaltningslovens § 29, stk. 1.

SKATs afgørelse stadfæstes.