Kendelse af 27-05-2016 - indlagt i TaxCons database den 19-06-2016

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landskatterettens afgørelse

Fradrag for udgifter til kropsvedligeholdelse, jf. statsskattelovens § 6, litra a

0

23.443

0

Faktiske oplysninger

Klageren arbejder som bl.a. danser og koreograf. Klageren er bl.a. uddannet på [...].

Der er fremsendt dokumentation for udgifter til pilates på 12.238 kr., massage på 3.537,50 kr., yoga på 2.533 kr., manuvision på 3.900 og medlemskab mv. til 300 kr.

Pilates har til formål at styrke muskelgrupper og opnå fleksibilitet og smidighed i kroppen. Det er en helkropstræning, hvor man ofte arbejder med kroppens egen vægt, og den udføres f.eks. på en måtte på gulvet.

Yoga er et indisk system, der hjælper med at træne åndedrætsteknikker og kropsstillinger. Der opnås ved yogatræning øget balance, smidighed og styrke.

Manuvision er en alternativ behandlingsform, hvor der bl.a. gøres brug af massage, ledfrigørelse, akupressur, zoneterapi og åndedrætsterapi. Formålet er en kropslig opmærksomhed, således at den der modtager behandlingen, bliver bedre til at lytte til kroppen. En behandling kan være medvirkende til forløsning af både fysiske og psykiske skavanker.

I alt er der dokumenteret udgifter i relation til såkaldt ”kropsvedligeholdelse” på i alt 22.508 kr. Klageren har selvangivet beløbet til 23.443,50 kr.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke godkendt fradrag for udgifter til ”kropsvedligeholdelse” i medfør af statsskattelovens § 6, litra a.

SKAT har som begrundelse for afgørelsen anført:

”For at få fradrag som driftsudgift, skal udgiften være anvendt til at erhverve, sikre eller vedligeholde indkomsten. Udgiften skal således vedrøre den løbende indkomst, idet der ikke gives fradrag for udgifter, der enten medgår til at etablere eller til at udvide eller forbedre selve indkomstkilden.

(…)

Vedrørende udgifter til kropsvedligeholdelse:

Udgift til Pilates 12.238 kr., massage 3.537,50 kr., Yoga 2.533 kr., manuvision 3.900 kr., medlemskab 300 kr. m.m. i alt fratrukket 23.443,50 kr. kaldet kropsvedligeholdelse kan ikke godkendes fratrukket, da udgiften anses for at være privat. Udgiften anses ikke at have en direkte sammenhæng med en indtægt. Udgiften nægtes i henhold til statsskattelovens §6a, stk.1. Der henvises til Østre Landsretsdom af 11/12-2006, SKM 2007.46 vedlagt i kopi.

Endvidere henvises til juridisk vejledning 2014 afsnit C.C.2.2.1.3. hvoraf det fremgår at udgifter anvendt til egen underhold, betjening, nytte eller behagelighed ikke kan fradrages i indkomsten. Endvidere fremgår det, at udgifter der sædvanligt forekommer for de fleste skatteydere uafhængig af, om der udfoldes bestræbelser på at erhverve indkomst, som hovedregel har karakter af privatforbrug og kan derfor ikke fratrækkes. Skat mener, at det er en sædvanlig forekommende udgift, at man har udgifter til en form for motion, så som Yoga, Pilates eller anden sport. Udgiften anses derfor for at være privat og kan ikke godkendes fratrukket. Ligeledes anses udgift til massage for at være en sædvanlig forekommen udgift og kan ikke godkendes fratrukket.

(…)”

Klagerens opfattelse

Klageren har principalt nedlagt påstand om, at SKAT godkender fradrag for de af klageren selvangivne udgifter til såkaldt kropsvedligeholdelse, subsidiært at SKAT godkender fradrag for 50 % af udgifterne.

Det er til støtte for påstanden anført:

”Jeg klager over punktet vedrørende 'Udgifter til kropsvedligeholdelse'

Jeg fastholder stadig nedenstående argumentation.

Ingen koreografer og dansere kan varetage deres job, hvis ikke de træner kontinuerligt, og samtidig får restitution i form af massage el.lign.

Kroppen kan simpelthen ikke holde til det konstante fysiske pres den udsættes for.

Kropsvedligeholdelse:

En del af den grundlæggende træning som danser/koreografi er stabilitets, smidigheds og teknisk træning, Pilates & Yoga & dans. Dette er en absolut nødvendighed for at kunne varetage jobbet som underviser og koreograf som mit hovederhverv.

Ved daglig arbejde med min krop som det primære redskab, er det en absolut nødvendig også at få restitution og behandling af kroppen vha. massage og Manuvision.

Simpelthen for at vedligeholde kroppen samt forebygge arbejdsskader som vil være konsekvensen af manglende kropsvedligeholdelse.

Jvf. http:// kunstner.org/book/SKAT20 14/beskat14 05udgift.html#rejseudgifter2

Forebyggelse af arbejdsskader og sundhedsudgifter

Generelt anerkendes, at der er fradrag for udgifter, der er afholdt for at forebygge erhvervs- eller arbejdsskader, fordi en sådan udgift er en driftsomkostning.

Hvis I fortsat fastholder jeres afgørelse, må der idet mindste være tale om en fordelingsnøgle - 50 % privat og 50 % fradrag da det har direkte sammenhæng med min indtægt.”

Klageren er i brev af 28. maj 2014 bl.a. kommet med følgende indsigelse vedrørende punktet om kropsvedligeholdelse:

”Udgifter til kropsvedligeholdelse er en nødvendighed da hon ellers ikke kan arbejde som instruktør,

Det er intjænet 3693 kr fra Dansk Skuespillerforbund på 3693, der er et direkte legat til pilates.

[by1] Kommune 15000 intægt vedr. Undervisning i teater, sang og dans.

efteruddannelse. [by2] Kommune a-løn på 103.755 kr er en kombination af Koreograf, danselærer og sanglærer og her kræves der også kropsvedligeholdelse for at erhverve, sikre og vedligeholde indtægten.”

Landsskatterettens afgørelse

Efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, kan driftsomkostninger fradrages. Driftsomkostninger er udgifter, som i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten.

Det fremgår endvidere af statsskattelovens § 6, stk. 2, at der ikke kan opnås fradrag for private udgifter.

De afholdte udgifter til pilates, massage, yoga og manuvision mv. er efter sin art som udgangspunkt af privat karakter. Se i den forbindelse SKM 2007.46 ØLR, hvor landsretten ikke godkendte fradrag for sundhedsudgifter som driftsomkostninger.

Det er ikke godtgjort, at der er en sådan direkte forbindelse mellem afholdelse af udgifterne og erhvervelse af indtægten, at der kan godkendes fradrag for udgifterne som driftsomkostninger i medfør af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.