Kendelse af 26-01-2015 - indlagt i TaxCons database den 27-03-2015

2010

SKAT har forhøjet klagerens indkomst med værdi af fri kost og logi med skønsmæssigt 34.665 kr.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

SKAT har nægtet klageren fradrag for befordring mellem hjem og arbejde.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Ifølge CPR-registret havde klageren og hans ægtefælle, [person1], bopæl på [adresse1] i [by1] fra den 1. november 2001 til den 6. januar 2011. Fra den 6. til den 17. januar 2011 er adressen blot angivet som [by1]s Kommune. Den 17. januar 2011 er de begge registreret som udrejst til Sverige.

Klageren har oplyst, at parret arbejdede for [virksomhed1] i [by1] og senere for [virksomhed2]. Indtil parret ophørte med at arbejde for [virksomhed1] var de – via [virksomhed1] – registrerede i [by1].

Klageren indgav ikke selvangivelse for 2010, hvorfor SKAT den 9. juli 2012 sendte ham et forslag til en skønsmæssig ansættelse. Ifølge forslaget var klagerens udenlandske personlige indkomst sat til 100.000 kr. Det fremgår, at der ved skønnet er henset til tidligere års indtægter herunder indtægt fra udlandet. Endvidere er henset til, at klagerens privatforbrug var negativt med 4.082 kr.

Klageren og SKAT havde herefter en korrespondance vedrørende klagerens indkomst m.v. SKAT har i den forbindelse forklaret klageren, at han er fuldt skattepligtig til Danmark, da han har bolig her i landet, hvorfor han skal selvangive sin indkomst her, selv om den er indtjent i udlandet, men at han vil få et nedslag for eventuelle udenlandske skatter. SKAT har endvidere bedt klageren fremlægge dokumentation vedrørende sin indkomst, ansættelseskontrakt, arbejdssted, afstand mellem hjem og arbejde samt antallet af arbejdsdage.

Klageren har oplyst, at han og [person1] havde 225 arbejdsdage i 2010, og at afstanden mellem [by1] ([...]) og [by2], Sverige, er 32 km.

[virksomhed3] i [Sverige], der har adresse på [adresse2], [by2], har i et ”Anställningsintyg” dateret den 1. november 2012 erklæret, at klageren har været ansat ved [virksomhed3] fra den 10. august 2009, at der er tale om fuldtidsarbejde, og at ansættelsen er uden tidsbegrænsning. Det fremgår endvidere, at klagerens bruttoløn i 2010 udgjorde 23.919 SEK, og at der er betalt 2.108 SEK i skat.

Klageren har i en mail til SKAT dateret den 30. januar 2013 oplyst, at den lave lønindkomst skyldes, at [virksomhed3] ydede ham og [person1] fri kost og logi.

I en mail af 3. februar 2013 har klageren endvidere oplyst, at han og [person1] – selv om de var registrerede i [by1] – opholdt sig i [Sverige] det meste af tiden. Når de rejste til [by1], var det for egen regning.

SKAT sendte herefter den 11. februar 2013 et forslag om ændring af klagerens skat for 2010, hvoraf bl.a. fremgår:

Løn fra udlandet

Du skal betale skat af løn fra udlandet

Beløbet er oplyst til 23.919 SEK. Omregnet med 78,15 =

Reglerne fremgår af statsskattelovens § 4, stk. 1, c.

18.693 kr.

Kost og logi

Værdien af fri kost og logi er skattepligtig. Beløbet er skønsmæssigt ansat til

Ved skønnet er Ligningsrådets anvisning om normalværdien for fri kost og logi lagt til grund.

Reglerne står i ligningslovens § 16, stk. 3.

34.665 kr.

Befordring

Fradrag for udgift til befordring i henhold til ligningslovens § 9 C kan ikke indrømmes i mangel af udbedt dokumentation.

0 kr.

Betalt skat i Sverige vil blive godskrevet med 2.108 SEK, hvilket ved kurs 78,15 svarer til 1.647 kr.

SKAT bemærker, at klageren har oplyst, at han arbejdede i [Sverige] hele året og boede der for det meste. Da klageren ikke har indsendt dokumentation for afholdte udgifter til transport mellem [by1] og [Sverige], kan det ikke opgøres, hvor mange dage der reelt er sket befordring, og han kan derfor ikke få fradrag for befordring.

Klageren reagerede ikke på forslaget. Den 11. marts 2013 sendte SKAT en afgørelse, der var i overensstemmelse med forslaget. Der blev udskrevet årsopgørelse (nr. 2) den 26. marts 2013. Klagerens skat for 2010 er ifølge denne beregnet til 3.373 kr. og arbejdsmarkedsbidraget til 3.012 kr.

For Landsskatteretten har klageren fremlagt følgende:

En erklæring dateret den 18. september 2014, hvori klageren erklærer, at han har købt et månedskort hos Skånetrafikken for 1.900 SEK for henholdsvis januar og februar 2010, således at han kunne rejse med toget mellem [Sverige] og [by1].
Et personbevis udstedt af Skatteverket den 4. februar 2011, hvoraf fremgår, at klageren er flyttet til Sverige på adressen c/o [virksomhed4], [adresse3], [Sverige], den 17. januar 2011.
En udskrift af en side fra Skatteverket, hvoraf bl.a. fremgår, at klageren for 2010 ikke er skatteregistreret, men har haft en ”PGI av anställning” på 23.900 SEK, samt at han har betalt 0 SEK i skat.

SKATs afgørelse

Befordring

SKAT har ikke godkendt fradrag for befordring.

Klageren har ikke fremlagt dokumentation for afholdte udgifter til transport mellem [by1] og [Sverige], og det kan derfor ikke opgøres, hvor mange dage, han har haft befordring mellem de to byer.

Kost og logi

Klageren er beskattet af fri kost og logi med 34.665 kr.

Beløbet er fastsat som et skøn på grundlag af Ligningsrådets anvisning om normalværdien for fri kost og logi.

Klagerens opfattelse

Befordring

Klageren har fremsat påstand om, at han skal have fradrag for befordring.

SKAT har opkrævet 5.049 kr. i skat.

Både klageren og [person1] arbejder for [virksomhed3]. De har dedikeret deres liv til arbejde for deres religion og især til at arbejde for [virksomhed3]s sociale programmer, der sigter mod at løse problemer som følge af stofmisbrug, analfabetisme, kriminalitet og moralsk forfald i samfundet.

De første 8 uger af 2010 rejste klageren og [person1] med tog mellem [by1] og [Sverige]. De betalte selv for deres udgifter, men har ikke beholdt dokumentation for deres udgifter til billetter. De havde købt et månedskort hos Skånetrafikken for 1.900 SEK. De har således hver betalt 3.800 SEK for transport i januar og februar 2010. Som dokumentation henvises til de fremlagte erklæringer.

Fra februar 2010 overnattede parret i [virksomhed3]s lokaler i [Sverige], fordi det gjorde det muligt at bruge tiden mere effektivt, når de ikke skulle pendle to timer om dagen.

I januar 2011 besluttede parret, at de ville blive permanent i [Sverige], og de lod sig derfor registrere der. Indtil da havde det ikke været klart, om de ville blive og arbejde for [virksomhed3] i [Sverige], eller om de ville vende tilbage til [by1].

Klageren og [person1] har kun haft en beskeden indkomst. De har ofret de (økonomiske) fordele, det er muligt at opnå inden for andre arbejdsområder, til fordel for det, deres religion giver. Parret bestrider ikke skattemyndighedens skatteberegning, men er chokerende over, hvor meget der forlanges i skat, da det er et meget stort beløb set i forhold til deres beskedne indkomst.

Parret havde en mindre opsparing, som de brugte for at kunne rejse til [by1], når det var nødvendigt, og til at købe mad for.

Klageren havde i 2010 en indkomst på 23.919 SEK og betalte 2.108 SEK i skat i Sverige. [person1]s indkomst og skat var i lignende størrelsesorden.

Kost og logi

Klageren har fremsat påstand om, at den skattepligtige indkomst nedsættes med det forhøjede beløb, da han ikke har modtaget fri kost og logi.

Klageren og [person1] betalte hver 1.000 SEK om måneden for logi. De betalte dette beløb af det vederlag, de fik for deres arbejde for [virksomhed3].

Parret betalte også selv for deres mad. Midlerne hertil kom dels fra deres vederlag fra [virksomhed3], dels fra en lille opsparing, som de havde.

Landsskatterettens afgørelse

Befordring

Lønmodtagere kan foretage fradrag for befordring mellem deres sædvanlige bopæl og deres arbejdsplads. Fradraget beregnes med kilometertakster, der fastsættes af Skatterådet, for den del af befordringen, der overstiger 24 km pr. arbejdsdag. Det fremgår af ligningslovens § 9 C.

Der gives alene fradrag for de dage, hvor der faktisk sker befordring mellem den sædvanlige bopæl og arbejdspladsen.

Klageren har arbejdet for [virksomhed3] i [by2] fra den 10. august 2009. Han har i en mail dateret den 3. februar 2013 oplyst til SKAT, at han opholdt sig i [Sverige] det meste af tiden. I klagen til Landsskatteretten er oplyst, at parret overnattede i Sverige fra februar 2010, medens klageren efterfølgende har oplyst, at parret rejste mellem [by1] og [by2] de første 8 uger af 2010. Klagerens erklæring af 18. september 2014 om køb af månedskort hos Skånetrafikken udgør ikke dokumentation for transporten. Der foreligger således ingen dokumentation for, hvor ofte klageren har rejst mellem [by1] og [Sverige].

På den baggrund har SKAT med rette afvist at give klageren fradrag for transport mellem hjem og arbejde. Landsskatteretten stadfæster derfor SKATs afgørelse vedrørende dette punkt.

Kost og logi

Værdien af fri kost og logi er skattepligtig. Det fremgår af ligningslovens § 16, stk. 1 og 3.

Klageren har i en mail dateret den 30. januar 2013 oplyst til SKAT, at han modtog fri kost og logi fra [virksomhed3]. Denne forklaring er over for Landsskatteretten ændret til, at han selv betalte for begge dele.

Henset til størrelsen af klagerens vederlag og til, at der er tale om en ændret forklaring, der ikke er underbygget med nogen form for dokumentation, må det lægges til grund, at klageren fik fri kost og logi.

SKATs skøn over den skattepligtige værdi heraf er ikke for højt, og den påklagede afgørelse stadfæstes derfor vedrørende dette punkt.