Kendelse af 10-09-2014 - indlagt i TaxCons database den 17-10-2014

Klagen vedrører indkomstårene 2009 til 2011.

Klagepunkt

Skatteankenævnets afgørelse

Din opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Indkomståret 2009:

Fradrag for underskud af virksomhed.

0

16.777 kr.

0

Indkomståret 2010:

Fradrag for underskud af virksomhed.

0

7.386 kr.

0

Indkomståret 2011:

Fradrag for underskud af virksomhed.

0

5.992 kr.

0

Faktiske oplysninger

Du har tidligere drevet [virksomhed1]. Efter ophør af virksomheden og salg af erhvervsejendom i 2007, henstår der et opsparet overskud i virksomhedsordningen. Du har i december 2008 anskaffet en golfvogn for 33.600 kr. ekskl. moms med henblik på at drive udlejningsvirksomhed med den. Golfvognen er stationeret i [golfklub1]. Du spiller selv golf i [golfklub2].

Virksomheden har i årene 2009 til 2012 haft en omsætning på 960 kr., 1.680 kr., 1.860 kr. og 2.802 kr. Resultat før afskrivninger har udgjort – 12.052 kr., - 3.842 kr., - 3.334 kr. og – 2.448 kr.

Der er fremlagt et budget for 2013 og 2014, hvori der forventes en omsætningsstigning på 40 % således, at omsætningen bliver 3.923 kr. og 5.492 kr.

Golfbilen kan (i 2013) lejes for 200 kr. for 18 huller.

Skatteankenævnets afgørelse

Skatteankenævnet har ikke godkendt fradrag for underskud af virksomhed for de påklagede indkomstår, jf. statsskattelovens § 6a, litra a. Det har været nævnets opfattelse, at virksomheden ved udlejning af 1 stk. golfvogn har haft så beskedent et omfang, at der ikke har været tale om erhvervsmæssig virksomhed i skattemæssig forstand.

Nævnet har henset til, at der fra starten har været en meget lille udlejningsaktivitet og i ingen af årene har rentabilitetskravet været opfyldt, idet virksomheden i alle år har givet driftsunderskud før afskrivninger. Den årlige lejeindtægt har i de fire indkomstår ligget på mellem 1.000 kr. og 3.000 kr. Der ses ikke at være lavet markedsundersøgelser eller lignende, som kunne understøtte, at der kunne blive tale om rentabel drift. Virksomhedens omfang er således meget begrænset, og selv hvis budgetter for 2013 og 2014 holder, er intensiteten lav, og det er tvivlsomt, om der genereres et overskud.

Din opfattelse

Du har fremsat påstand om, at fradrag for underskud godkendes fradraget i henhold til statsskattelovens § 6, litra a.

Du har indgået en skriftlig aftale med [golfklub1] om korttidsudlejning af virksomhedens golfbil. Du spiller ikke selv golf. Du har haft planer om både korttidsudlejning og udlejning for en længere periode. Du har derfor annonceret i Danske Golf Unions medlemsblad. Du har imidlertid ikke haft tilstrækkelig fokus på denne del af virksomheden, da din søn har været alvorligt syg.

Din søns helbred er i løbet af 2012 blevet bedre, og det havde derfor været hensigten at udvide markedsføringen og også at anskaffe yderligere en eller to golfbiler. Disse planer er sat i stå, da dine indkomstansættelser for indkomstårene 2009 til 2011 blev behandlet af SKAT.

Du har anført, at du har faglige kvalifikationer til at drive en erhvervsvirksomhed, idet du i mange år drev bogtrykkervirksomhed i [by1], og at du i øvrigt har indgående kendskab til golf.

Du mener ikke, at SKAT har forudsætninger for at vurderer, om virksomheden på sigt vil blive rentabel, og du finder det ikke rimeligt, at SKAT vil bestemme, hvilken type virksomhed, du skal drive.

Du er klar over, at din virksomhed har givet underskud. Du anfører vedrørende tidsforløbet og udviklingen af din virksomhed, at det ikke går så stærkt for dig, og at det muligvis skyldes din alder. Du har imidlertid glæde af at arbejde med forretningen, der betyder meget for dig.

Landsskatterettens afgørelse

Udgifter, som i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten, herunder ordinære afskrivninger, kan fradrages. Det følger af statsskattelovens § 6, litra a. Der skal foreligge en direkte og umiddelbar forbindelse mellem afholdelsen af udgiften og erhvervelsen af indkomsten. Dette kræver, dels at udgiftsafholdelsen ligger inden for de naturlige rammer af virksomheden, dels at udgiften ikke kan karakteriseres som en privatudgift, som er indkomstopgørelsen uvedkommende.

I virksomheder, der ikke er erhvervsmæssige, kan der alene foretages fradrag for de udgifter, der har været forbundet med indkomsterhvervelsen (nettoindkomstprincippet). Underskud af ikke erhvervsmæssig virksomhed, kan ikke fradrages i anden indkomst.

Ved bedømmelsen af om en virksomhed kan anses for erhvervsmæssig, lægges der betydelig vægt på, om den kan anses for etableret og drevet med udsigt til at opnå en rimelig fortjeneste.

Din virksomhed har i de påklagede indkomstår ikke haft den fornødne intensitet til, at virksomheden kan anses for erhvervsmæssigt drevet. Vi har herved lagt vægt på, at virksomhedens omsætning har været meget beskeden. Det er ikke sandsynliggjort, at virksomheden på sigt vil opnå en fortjeneste, der står i rimeligt forhold til den investerede kapital. Virksomheden kan derfor ikke anses for erhvervsmæssig.

Vi er endvidere enige med skatteankenævnet i, at selv hvis budgetterne for 2013 og 2014 holder, er intensiteten meget lav, og det er tvivlsomt, om der genereres et overskud.

Da din virksomhed ikke har været erhvervsmæssig, kan underskuddet ikke fratrækkes. Der henvises til statsskattelovens § 4 og § 6, litra a.

Skatteankenævnets afgørelse stadfæstes herefter.