Kendelse af 07-09-2017 - indlagt i TaxCons database den 06-10-2017

Klagen vedrører beskatning af sponsorindtægter modtaget i forbindelse med kørsel af road-race på hobbyplan, herunder fradrag for ikke-dokumenterede udgifter i forbindelse hermed.

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens

afgørelse

Indkomståret 2012

Indtægt fra sponsorater ekskl. moms, jf. statsskatteloven § 4

120.000 kr.

0

120.000 kr.

Fradrag for udgifter, relateret hertil, jf. statsskatteloven § 6 stk. 1, litra a

10.000 kr.

0

10.000 kr.

Faktiske oplysninger

SKAT modtog i maj 2012 en anonym anmeldelse med påstand om, at klageren benyttede sort arbejdskraft i forbindelse med opførelsen/renoveringen af sit hus på adressen [adresse1] i [by1]. Klageren blev med henvisning til persondataloven oplyst om anmeldelsen, og derpå bedt om en redegørelse for sagens faktiske forhold.

SKAT blev under behandlingen af sagen opmærksom på, at der var indsat beløb på klagerens bankkonto fra forskellige sponsorer i forbindelse med roadracing.

I denne forbindelse blev fremlagt kopier af indgåede aftaler med seks sponsorer. Af aftalerne, der ikke er underskrevne, fremgår, at der er tale om ’privatsponsorater’, og at sponsorbeløbene skal afregnes kontant ’med dig’ eller ved overførsel til ’dit kontonummer i banken’.

Ved SKATs gennemgang af kontoudtog fra banken blev konstateret, at sponsorbeløbene er indsat på det kontonummer, som er angivet i sponsoraftalerne.

Sponsoraterne er ydet af følgende firmaer:

[virksomhed1] – den 17. januar 2012

15.000 kr.

[virksomhed2] – den 16. februar 2012

30.000 kr.

[virksomhed3] – den 30. juli 2012

30.000 kr.

[virksomhed4] ApS – den 15. september 2012

20.000 kr.

[virksomhed5] ApS – den 18. september 2012

30.000 kr.

[virksomhed6] ApS – den 6. november 2012

25.000 kr.

150.000 kr.

SKAT har lagt til grund, at beløbene er inkl. moms. Beløbene ekskl. moms udgør herefter 120.000 kr.

Landsskatteretten har den 13. januar 2016 truffet afgørelse i en samtidig hermed indbragt klage i relation til momsbeløbet (j.nr. [...]). Af afgørelsen, hvor SKATs afgørelse blev stadfæstet, fremgår bl.a.:

” -----

Under sagens behandling ved Landsskatteretten har SKAT fremlagt billeder af teamets scootere påført diverse reklamer, herunder reklame for [virksomhed1] og [virksomhed2]. Ifølge klageren stammer de 4 billeder af teamets scootere alle fra 2011.

Videre har SKAT fremlagt billeder af en kassevogn Volkswagen, 35 TDI, årgang 1997, tilhørende klagerens mor, der ligeledes er monteret med diverse reklamer, herunder reklame for [virksomhed1] og [virksomhed2]. Billederne af kassevognen er indhentet af SKAT ved observation på adressen [adresse1], [by1] den 18. oktober 2013.

Således som sagen foreligger oplyst for Landsskatteretten, findes SKAT at have godtgjort, at der foreligger en afgiftspligtig transaktion, og at det er klageren, der har leveret reklameydelserne, jf. momslovens § 4, stk. 1.

Der er herved henset til, at SKAT ved fremlæggelsen af de ovenfor omtalte billeder på tilstrækkelig vis har sandsynliggjort, at klageren faktisk har leveret reklameydelser som modydelse i forbindelse med de modtagne privatsponsorater.

Det findes således at være med rette, at SKAT har forhøjet klagerens afgiftstilsvar for perioden 1. januar 2012 til 31. december 2012 med i alt 30.000 kr.

SKATs afgørelse stadfæstes dermed. ”

Klageren var i 2012 ansat ved [virksomhed7].

SKATs afgørelse

SKAT har forhøjet klagerens skattepligtige indkomst for 2012 med sponsorindtægter på 120.000 kr. (ekskl. moms) minus skønsmæssigt ansat beløb til udgifter på 10.000 kr., eller med netto 110.000 kr.

SKAT har som begrundelse for afgørelsen henvist til:

”Indtægter til sportsfolk, eksempelvis i form af sponsorater, betragtes som indtægt fra hobbyvirksomhed. Det vil sige en ”ikke økonomisk virksomhed”, der udspringer af private interesser.

Der skal udarbejdes et selvstændigt regnskab, der opgør årets sportsindkomst og et overskud skal beskattes som personlig indkomst (B-indkomst) i henhold til Statsskattelovens § 4.

Dog skal der ikke betales arbejdsmarkedsbidrag.

Efter reglerne om hobbyvirksomhed kan man i henhold til Statsskattelovens § 6 dog fratrække de driftsudgifter, der vedrører sporten.

Med driftsudgifter menes udgifter, der er nødvendige for at kunne udøve sporten og hvor der er direkte sammenhæng mellem sportsudgifter og indtægter (kildebegrænset).

De omkostninger, der er afholdt som en betingelse for at opnå indtægterne, kan derfor trækkes fra efter et nettoprincip.

SKAT har ikke fået fremvist dokumentation for driftsudgifter, som kan fratrækkes i indkomsten.

Vi har derfor skønnet et beløb i år 2012 på 10.000 kr. til dækning af udgifter til reklametryk.”

Klagerens opfattelse

Klageren har påstået forhøjelsen nedsat til 0 kr.

Til støtte for påstanden er i klagen oplyst:

”SKAT skønner uberettiget en nettoindtægt på kr. 110.000 fra 6 virksomheder, der har ydet momsfrit tilskud til det racing-team, jeg deltager i sammen med 4 andre. Beløbet skal fordeles på alle deltagere og ikke blot tillægges min indkomst.

I sagsfremstillingen nævnes, at det har betydning, at jeg ikke har dokumenteret udgifterne. Jeg mener dette er uberettiget, da jeg ikke er regnskabspligtig for denne amatørsport, og derfor ikke har ført regnskab.”

Det har ikke været muligt at dokumentere de indkomne sponsorater til andre kørere, ligesom det ikke har været muligt at dokumentere dokumentation for evt. afholdte driftsudgifter.

Landsskatterettens afgørelse

Al indkomst er som udgangspunkt skattepligtig. Det fremgår af statsskattelovens § 4. Skatteydere skal selvangive deres indkomst og kunne dokumentere deres indtægts- og formueforhold. Det følger af skattekontrollovens §§ 1, 6 og 6B. Når der, som her, er tale om hobbyvirksomhed, kan udgifter, der er knyttet til indtægten, fratrækkes, så længe udgifterne kan holdes inden for indtægten i det enkelte år. Det fremgår af statsskattelovens § 6a. Skatteyderen har bevisbyrden for evt. afholdte udgifter, herunder om disse berettiger til fradrag. Dette gælder, uanset om skatteyderen har pligt til at føre regnskab eller ej.

Det må som sagen er oplyst være en formodning for de sponsorindtægter, som er indsat på klagerens bankkonto, tilfalder klageren. Det påhviler herefter ham at godtgøre, om en del og i givet fald hvilken del af de indsatte beløb, der ikke tilkommer ham. Da dette ikke er godtgjort stadfæstes SKATs afgørelse.