Kendelse af 04-09-2020 - indlagt i TaxCons database den 03-10-2020

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Fradrag for afskrivning af software i [virksomhed1] I/S

0 kr.

150.000 kr.

0 kr.

Faktiske oplysninger

Klageren har en andel på 1,875 % i [virksomhed1] I/S, cvr-nr. [...1].

[virksomhed1] I/S blev stiftet af [finans1] og [virksomhed2] ApS. [person1] er hovedaktionær i begge selskaber. Ved stiftelsen blev indskudt software som eneste aktiv med 8.000.000 kr.

[virksomhed3] ApS er ved byretsdom af 4. februar 2009 blevet nægtet afskrivninger på softwaren i indkomståret 1999. I forbindelse med retssagen blev der afholdt syn og skøn, hvor syns- og skønsmanden udtalte, at afsætningsmulighederne for programmet i fri handel og vandel i dets form pr. 31. oktober 1998 måtte vurderes at være meget begrænsede.

Klagerens repræsentant har oplyst, at der er foretaget væsentlige ændringer af softwaren siden 1999.

[virksomhed1] I/S har 100 andele fordelt på 8 investorer.

Ifølge § 1 partnerskabskontrakt for [virksomhed1] I/S, er partnerskabets formål at udnytte den af partnerskabet erhvervede software til opnåelse af indtægter på ædelmetalmarkedet.

Af partnerskabskontrakten § 2 stk. 3, fremgår det om værdiansættelsen af softwaren:

”Det har ikke været muligt ved stiftelsen af partnerselskabet at vurdere den præcise værdi af softwaren som skal benyttes på ædelmetalmarkedet, men det skønnes at denne har en værdi på minimum 8 mio. kr. på stiftelsestidspunktet. Værdiansættelsen er baseret på testkørsler af softwaren som viser at det vil være muligt at opnå gennemsnitlig månedlige indtægter på ca. 4 % før gearing ved investeringer i ædelmetaller.”

Ifølge opgørelsen af deltagernes kapital i regnskabet 2011 for [virksomhed1] I/S er der ingen tilgang til de enkeltes kapitalandele i forhold til indtrædelsestidspunktet. Samtidig er den samlede kapital uændret i forhold til stiftelsestidspunktet.

Ifølge regnskabet for [virksomhed1] for 2011 har værdien af softwaren været uændret siden stiftelsen i 2008, hvor den samlede værdi af softwaren blev ansat af stifterne til 8.000.000 kr.

Der blev efterfølgende udarbejdet korrigeret årsregnskab for 2011, hvor værdien på softwaren er opskrevet med 200.000 kr.

Klagerens repræsentant har oplyst, at det er en forudsætning for klagerens investering, at klageren kunne opnå den forventede skattemæssige virkning.

[virksomhed1] havde ingen omsætning i 2010 og 2011. Af note 1 i regnskabet fremgår det, at der både i 2010 og 2011 var udgifter til testkørsler og programmering, som refunderes.

Klageren har selvangivet et underskud af virksomheden på 150.000 kr. for 2011. Klageren har overfor SKAT oplyst, at underskuddet består af afskrivning på softwaren i [virksomhed1] I/S.

Klagerens repræsentant har i forbindelse med klagesagsbehandlingen oplyst, at projektet blev udbudt via en flyer i et debatforum på en hjemmeside. Der blev ikke udarbejdet prospekt eller lignende. Overdragelsen af anparterne skete mod, at deltagerne bl.a. selv bidrog med at udvikle systemet. Softwarefirmaet hæftede for driftsomkostninger samt lønninger i det omfang, at virksomheden gav overskud.

Klagerens repræsentant har oplyst, at [virksomhed1] I/S i 2009 indgik en forretningsaftale med et nystiftet investeringsselskab [finans2] A/S, om at investeringsselskabet skulle anvende I/S’ets software til opnåelse af indtægter på markedet for ædelmetaller mod, at I/S’et skulle have 40 % af overskuddet. Denne aftale er ikke fremlagt. Der er heller ikke fremlagt nogle oplysninger om handler med ædelmetaller foretaget af [finans2] A/S.

Repræsentanten har indsendt Account Statements for [virksomhed4] I/S fra [finans3] for perioden fra den 1. september 2008 til den 31. december 2008 og perioden fra den 3. september 2009 til den 3. oktober 2009. Posteringerne viser handel med forskellig udenlandsk valuta.

Repræsentanten har ikke indsendt aftaler vedrørende samarbejdet med [finans3].

Repræsentanten har indgivet anmodning om syn og skøn for Retten i [by1]. Af udskrift fra retsbogen den 11. juni 2019 fremgår bl.a. følgende:

”Da [virksomhed1] I/S og [virksomhed5] I/S ikke har overholdt den frist, der blev meddelt dem i retsbog af 26. februar 2019, og som efterfølgende blev forlænget til den 14. maj 2019, besluttede retten, at [virksomhed1] I/S og [virksomhed5] I/S anmodninger om isoleret bevisoptagelse anses for bortfaldet.”

SKATs afgørelse

SKAT har for indkomståret 2011 forhøjet klagerens indkomst med 150.000 kr., idet der nægtes fradrag for afskrivning af software samt underskud af virksomheden i henhold til afskrivningslovens § 6, stk. 1, og statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

SKAT har begrundet dette med følgende:

”For at en virksomhed kan anses for erhvervsmæssig i skattemæssig forstand, hvor der er fradrag for udgifter og afskrivninger, skal virksomheden ifølge retningslinjerne i den juridiske vejledning CC 1.1.1 og CC 1.3.1 være tilrettelagt så der kan opnås økonomisk overskud. Det fremgår også af praksis i SKM 2012.51 BR.

Af det foreliggende regnskab fremgår det, at der ikke har været erhvervsmæssig drift i [virksomhed1] i 2011 eller tidligere år.

[person1] har i brev af 24. maj 2013 redegjort for udviklingen i [virksomhed1].

Af redegørelsen fremgår det, at der stadig udvikles på softwaren for at gøre denne så perfekt som muligt. Et af de tiltag der er blevet gjort er, at optage nye deltagere i partnerskabet i 2011, som har de kvalifikationer som kan fremme udviklingsarbejdet.

De modtagne bemærkninger har ikke ændret SKATs opfattelse. [person1] har ikke dokumenteret, at den software der udvikles på har genereret indtægter fra opstarten af partnerskabet og til nu. Der er ikke dokumenteret indtægter ved salg af licenser og heller ikke fra eget eller partnernes anvendelse. Til gengæld oplyser [person1] at brugen af softwaren er midlertidigt stoppet.

Når der afskrives på aktiver i en virksomhed, skal aktiverne være anvendt erhvervsmæssigt, det fremgår af afskrivningslovens § 1.

For at indskudt software kan afskrives, skal softwaren også være færdiggjort i et sådan omfang at det kan indgå i driften, det fremgår af afskrivningslovens § 3, stk. 3.

Da der ikke er erhvervsmæssig drift i [virksomhed1] og softwaren ikke er færdigudviklet, kan der ikke afskrives efter afskrivningslovens § 6, stk. 1, nr. 4.

Der er ingen dokumentation for at partnerskabet har indtægter ved salg af software licenser eller ved brugen af softwaren. Ligesom der ikke foreligger dokumentation for partnernes indtægter ved brugen af softwaren.

Det selvangivne underskud af virksomhed, der består af straksfradrag efter afskrivningslovens § 6, stk. 1 nr. 4 kan ikke godkendes, derfor forhøjes din indkomst med 150.000 kr.

Værdiansættelse

Det er [finans1] og [virksomhed2] ApS der stifter [virksomhed1], [person1] er hovedaktionær i begge selskaber.

Når interesseforbundne parter sælger og køber af hinanden skal dette foregå på samme vilkår som ved handel mellem parter med modstående interesser. Som handel med tredjepart. Det fremgår af ligningslovens § 2a.

Ved stiftelsen af [virksomhed1] er det [finans1] og [virksomhed2] ApS der er stiftere og eneste ejere af partnerskabet.

[person1] er hovedaktionær i begge de stiftende selskaber. Det er således den samme person, der har bestemmende indflydelse både på de stiftende selskaber og det stiftede partnerskab.

Når software indskydes i en virksomhed ved virksomhedens stiftelse, er det stifteren der skal dokumentere softwarens værdi og tilstedeværelse. Det fremgår af SKM 2011.693 BR.

Der foreligger ingen dokumentation for værdiansættelsen af softwaren i [virksomhed1].

De testkørsler der ligger til grund for værdiansættelsen ved etableringen af partnerskabet med beskrivelse af beregningsmodel for værdiansættelsen foreligger ikke.

Af den foreliggende redegørelse fra stiftelsen af partnerskabet fremgår det, at softwaren ikke er driftsklar – den software der indskydes er en version, der efter yderligere tilpasninger kan give et afkast og der er usikkerhed omkring værdiansættelsen.

Af partnerskabskontraktens § 2, stk. 3 fremgår det, at det ikke har været muligt ved stiftelsen af partnerselskabet at vurdere den præcise værdi af softwaren, som skal benyttes på ædelmetalmarkedet.

[person1] mener i brev af 24. maj 2013, at det ikke har betydning for værdiansættelsen af den software der overgår til partnerskabet, hvem der er hovedaktionær i de selskaber der har etableret partnerskabet og værdiansætter softwaren ved opstart.

I brevet oplyses at softwaren i 2011 har en langt højere værdi end ved etableringen af partnerskabet i 2008, dog uden at værdien i 2011 dokumenteres.

Der foreligger ikke dokumentation for, hvad softwaren ville kunne sælges for til 3. mand, hverken på tidspunktet for stiftelsen af partnerskabet eller på nuværende tidspunkt.

De modtagne bemærkninger har ikke ændret SKATs opfattelse. Der er ikke fremsendt dokumentation for værdiansættelsen af softwaren eller dokumentation for, hvad softwaren kunne have været solgt for ved handel med 3. mand.

Da det er samme personkreds, der stifter og efterfølgende ejer partnerskabet og der ikke foreligger dokumentation for værdiansættelsen, fastsættes værdien af softwaren i [virksomhed1] skønsmæssigt.

Ud fra de foreliggende oplysninger om

usikkerheden i forbindelse med værdiansættelsen af softwaren ved etableringen af [virksomhed1]
at der ikke foreligger dokumentation for, hvad softwaren ville kunne sælges for til 3. mand på tidspunktet for yderligere partneres indtræden i virksomheden
den manglende omsætning i [virksomhed1]
at der stadig udvikles på softwaren
fastsættes værdien af softwaren skønsmæssigt til 0 kr.

Din værdi af 1,875 % software i [virksomhed1] udgør herefter 0 kr.”

SKATs udtalelse til klagen

SKAT har i forbindelse med klagesagsbehandlingen bl.a. udtalt følgende:

Årsrapport for 2011 ændret den 20. marts 2013

[person1] fremfører, at der som følge af nærværende sag er besluttet at ændre årsrapporten for 2011, således at utvetydigt fremgår, at der har været en produktion i partnerskabet som har medført passende indtægter.

SKAT har truffet afgørelse om ændring af [person2] skatteansættelse for 2011 den 30. maj 2013.

Den ændrede årsrapport er vedtaget den 20. marts 2013.

De indtægter der medregnes i årsrapporten for [virksomhed1] udgør

Værdiforøgelse kursdatabase

50.000 kr.

Kvalitetsforbedringer baseret på testkørsler og programmering

150.000 kr.

I alt

200.000 kr.

Værdien af immaterielle aktiver – software øges tilsvarende.

Allerede fordi omsætningen består af værdiforøgelse af virksomhedens aktiv og ikke er omsætning med tredje mand, kan virksomheden ikke anses for at være en igangværende erhvervsmæssig virksomhed således, at der kan afskrives på software efter afskrivningslovens § 1, 3, stk. 3 og 6, stk. 1 nr. 4.

Herudover fremfører [person1], at årsrapporten er ændret den 20. marts 2013, som følge af nærværende sag. SKAT har fremsendt forslag den 29. april 2013 og afgørelse den 30. maj 2013, det kan således ikke være på grundlag af nærværende sag årsrapporten for 2011 er ændret.

Værdiansættelsen af softwaren i 2011

SKAT er enig i, at det er uden betydning, hvornår værdiansættelsen er sket.

Uanset hvornår værdiansættelsen er sket, skal der derimod foreligge dokumentation for grundlaget for aktivets værdiansættelse.

Der foreligger ingen dokumentation for værdiansættelsen af softwaren ved etablering af partnerskabet.

Der foreligger ingen dokumentation for softwarens udvikling og den heraf følgende værditilvækst.

Resultat af testkørsler foreligger ikke.

Der foreligger ingen dokumentation for brug af softwaren uden for testmiljøet eller opnået indtjening ved brug af softwaren.

Derimod oplyses at anvendelse af softwaren er midlertidigt suspenderet, med henblik på at forbedre softwarens kvalitet.

[person1] oplyser, at værdiansættelsen af softwaren med de kvaliteter den havde i år 2011 nærmest må anses for at være symbolsk.

Ifølge ”Aftale om overdragelse af andel i [virksomhed1]” er der en udbetaling for 1,875 % andel i [virksomhed1] på 37.500 (25 % af den aftalte købspris), men der er ingen oplysning om, hvornår udbetalingen forfalder til betaling.

De resterende 112.500 kr. (75 % af købesummen) finansieres ved etablering af lån. Lånet forrentes ikke og nedbringes alene, når der er udlodning af overskudsandele fra [virksomhed1].

Ifølge regnskabet for [virksomhed1] har der ikke været udlodning til [person2] i 2011 og dermed afdrag på lånet.

Der er ingen dokumentation for reel betaling for at deltage i [virksomhed1].

Da der ikke foreligger dokumentation for værdiansættelsen, udviklingen eller brugen af softwaren, finder SKAT at der ikke er grundlag for at ændre værdiansættelsen.”

Klagerens opfattelse

Klagerens repræsentant har gjort gældende, at de selvangivne afskrivninger og det heraf følgende underskud i virksomheden kan fratrækkes.

Klagerens repræsentant har begrundet dette med følgende anbringender:

”[virksomhed1] blev stiftet 1/10 2008, ved at der blev indskudt software til anvendelse på råvaremarkedet, ædelmetaller, primært guld. Softwaren danner prognoser for fremtidige kursbevægelser for henholdsvis guld og sølv, og kan også benyttes til investeringer i platin og palladium. Programmet er designet til at danne såvel langtidsprognoser og prognoser der kan benyttes ved kortvarige investeringer. Softwaren anvender alene kurser på ædelmetaller til dannelse af prognoserne, og er designet til primært at udnytte de mange prisudsving som hersker på ædelmetalmarkedet.

Der er 2 måder at anvende softwaren på, enten ved investeringer i fysisk guld eller sølv, hvilket primært vurderes at være anvendeligt for f.eks. guldsmede eller banker der formidler salg af ædelmetaller, eller ved handel med ædelmetaller via futures markedet. Omsætningen af ædelmetaller på futures markedet er gigantisk.

Ved stiftelsen blev prognoserne dannet via et pascal baseret program som kørte under DOS operativ systemet. Dette medførte en lidt tung arbejdsgang, hvor kurserne skulle indlæses manuelt på computeren, hvilket medførte, at softwaren bedst kunne anvendes til prognoser for de større kursbevægelser og med en længere tidshorisont. Softwaren har derfor været anvendelig til investeringsformål fra stiftelsestidspunktet, og deltagerne i partnerselskabet har været berettiget til at benytte prognoserne i forbindelse med investeringer.

Værdien af softwaren blev ansat lavt pr. 1/10 2008 og baseret på simuleret handel med ædelmetaller ved testkørsler på historiske kursdata og som viste at programmet ville være i stand til at generere et overskud for deltagerne på ca. 4 % pr. måned i gennemsnit set over længere årrække. Et program der kan producere et månedligt afkast af den størrelse har en høj markedsværdi, og der er ved værdiansættelsen taget hensyn til at softwaren i stedet skal kunne anvendes til fuldautomatisk anvendelse via computere, hvor nye kurser opsamles fuldautomatisk, så prognoserne altid vil være tilpasset til den givne situation i realtid.

I efteråret 2009 var softwaren blevet oversat til [...] og hvor der skete automatisk opsamling af priserne på guld og sølv fra [...] metatrader på en nyanskaffet server, hvilket medførte at prognoserne dannes og justeres fuldautomatisk i takt med at priserne ændrer sig. De tekniske analyser af prisændringerne som ligger til grund for købs- og salgsanbefalingerne var derefter tilgængelige på arbejdsstationer som har adgang til serveren, og prognoserne blev på dette tidspunkt justeret 1 gang pr. minut, hvilket medfører at softwaren i højere grad også kan benyttes til at udnytte de mange mindre prisudsving der forekommer dagligt, og dette øger softwarens anvendelighed betydeligt.

Softwaren har været anvendt i praksis derefter i samarbejde med [finans2] A/S fra år 2009, men med en manuel eksekvering af handler via [finans3]. Så softwaren er taget i brug. Softwaren har imidlertid ikke været benyttet systematisk, underforstået dagligt og i døgndrift, da partnerselskabet ikke har haft kapacitet hertil. Vi har derfor besluttet i slutningen af år 2011 at implementere en mulighed for at benytte prognoserne og købs- og salgsanbefalinger fuldautomatisk ved opkobling til en bank i USA, der tilbyder computerstyret handel og at overgå til systemopdateringer pr. sekund, så programmet kan handle uden forsinkelser og i realtid. Vi har brugt det sidste år på at lave de nødvendige tilpasninger af softwaren og regner med at vi kan udbyde denne service til kunder fra midten af dette år. Hvorefter partnerskabet vil opnår betydelige indtægter. Kvalitetskravene til softwaren er store i den sammenhæng og sikkerhedskravene tilsvarende store. Dette er baggrunden for at partnerskabet har optaget nye deltagere i år 2011 der har kvalifikationer som kan fremme udviklingsarbejdet.

Vi nedlægger derfor følgende påstande som svar på det fremsatte forslag:

Som følge af nærværende sag har partnerskabet besluttet at ændre årsrapporten for år 2011, hvilket er sket i år 2013, så det utvetydigt fremgår, at der har været en produktion i partnerskabet som har medført passende indtægter.

1) At partnerskabet ud over at have til formål at ejeren softwaren, også har til formål at videre udvikle denne, da dens værdi øges, samt at partnerskabet er et softwarefirma.
2) Der har ikke været behov for at anskaffe andre aktiver end software, da parterne råder over de nødvendige driftsmidler til at gennemføre at den også kan anvendes fuldautomatisk.
3) Softwaren har været taget i brug fra år 2009 til 2011 og prognoserne har været tilgængelige elektronisk lige siden. Vi har imidlertid besluttet midlertidigt at suspendere anvendelsen af softwaren, med henblik på at forbedre softwarens kvalitet ved at benytte sekundkurser, så softwaren i fremtiden kan benyttes fuldautomatisk til handel med ædelmetaller via det amerikanske futures marked, og at det således kan benyttes i døgndrift fra søndag aften til fredag aften alene via programafviklingen på vor server.
4) Såvel partnerskabets stiftere og senere deltagere er alene gået ind i dette projekt med henblik på at opnå meget betydelige indtægter.
5) Det fastholdes at værdiansættelsen for softwaren med de kvaliteter den havde i år 2011 nærmes må anses for at være symbolsk.

Med hensyn til værdiansættelsen af softwaren kr. 8.000.000 så er det uden betydning af værdien er fastlagt i år 2008 af [person1], idet denne værdi ligger til grund for de overdragelser der sker til deltagerne i partnerskabet, og som har modsat rettede økonomiske interesser. Det har således formodningen imod sig at data eksperter erhverver andele i softwaren på priser der ikke er rimelige.

6) Deltagerne i partnerselskabet skal alle og efter bedste evne bidrage til partnerskabets udvikling, og de har i øvrigt de nødvendige forudsætninger herfor.

Vi er derfor af den opfattelse af påstanden om at produktet ikke er færdigudviklet er forkert, og at der alene er tale om, at der skal bruges ekstra tid på at etablere den helt sikre platform som betyder, at alle aftalte formidlinger af købs- og salgsanbefalinger kan formidles umiddelbart til partnerskabets fremtidige kunder, og hverken internet nedbrud, strøafbrydelser eller lignende kan forhindre dette, samt at der bliver mulighed for fuldautomatisk investeringsstyring.

Da softwaren har en langt højere værdi end det der ligger til grund for overdragelsen i år 2011, så er skatteforbeholdet vedr. muligheden for straks afskrivninger alene medtaget af hensyn til de partnere der er indgået i partnerskabet, og som betyder at de i givet fald er berettigede til at ophæve aftalen, såfremt SKAT som dokumenteret i denne sag, vil blande sig i en vurdering af softwarens værdi uden nærmere indblik i virksomhedens faktiske forhold, og i spørgsmålet om hvorvidt softwaren kan benyttes umiddelbart. Da parterne er bekendt med at softwaren er værdifuld, og at indtjeningspotentialet er betydeligt, så vil de efter vor opfattelse fastholde erhvervelsen trods skatteforbeholdet i overdragelsesaftalerne.

Konklusion:

Vi kan ikke anerkende SKATs forslag til ændring af indkomstopgørelsen for år 2011, eller de grundløse argumenter som er fremført i den anledning.

Med hensyn til værdifastsættelsen af softwaren, så kan dette afgøres af et uvildigt syn og skøn.

Vort partnerskab består af ekstremt veluddannede og dygtige folk, med betydelig ekspertise indenfor softwareudvikling, der er i stand til at varetage egne interesser. Det må anses som uholdbart at betvivle disse partneres evner til at disponere fornuftsmæssigt.

Softwaren har været anvendelig siden 2008, og er blevet anvendt, hvilket kan dokumenteres, og er endda blevet endnu mere anvendelig siden dette tidspunkt”

Der har været afholdt telefonmøde mellem klagerens repræsentant og Skatteankestyrelsen. Ved mødet anførte repræsentanten bl.a., at deltagerne i projektet har en IT-faglig baggrund, og at der således har været et højt fagligt niveau i projektet. Repræsentanten gjorde endvidere gældende, at der har været et afkast i forbindelse med investeringerne, og at man bl.a. har handlet med [finans3].

Repræsentanten har endvidere indsendt følgende bemærkninger til sagen:

”Det skal oplyses af softwaren blev benyttet fra 2008 på et computerprogram der blev opdateret hyppigt vi pascal versionen der kørte under DOS operativsystemet.

Fra midten af år 2009 blev programmet benyttet via [...] og windows operativsystemet efter at det var blevet oversat af én særdeles kompetent programmør, [person3], og derved kunne give online informationer om, hvilke transaktioner programmet anbefalede, og som blev opdateret automatisk hvert minut.

(...)

Vedr. [virksomhed1] I/S

I sag nr. 3, 4 og 5 har SKAT nægtet at godkende afskrivninger på software og fradrag for tab med den begrundelse af softwaren if. SKAT ikke har nogen værdi, og ikke har været taget i brug. Der henvises til årsrapporterne for [virksomhed1] I/S for indkomståret 2011.

Vi skal oplyse at [virksomhed1] I/S i år 2009 indgik en forretningsaftale med et nystiftet investeringsselskab [finans2] A/S, som havde en kapital på kr. 2.540.000. Aftalen gik ud på at softwaren skulle anvendes til opnåelse af indtægter på markedet for ædelmetaller, og at et overskud skulle fordeles med 40 % til [virksomhed1] I/S og 60 % til [finans2] A/S. I tilfælde af tab skulle dette dækkes af [finans2] A/S.

Handel baseret på softwaren blev startet i 2009 og var meget omfattende. Denne foregik via en række konti i [finans3].

Det skal oplyses at årsrapporterne for [virksomhed4] I/S har været omfattet af revisionen af [finans2] A/S, og at dette ikke har givet anledning til bemærkninger.

Det fremgår af de fremsendte kontoudskrifter at der er handlet guld og sølvkontrakter. Vi har udleveret regnskabsmaterialer til skat og er derfor ikke i besiddelse af alle relevante dokumenter.

Det skal oplyses at deltagerne i [virksomhed1] I/S i det væsentlige er eksperter inden for edb-området, og at de selv har ønsket at deltage på grund af de testresultater der forelå ved deres indtræden. Da handlerne er indgået mellem partere med modsatrettede interesser kan værdiansættelserne ikke tilsidesættes.

Påstanden om at softwaren ikke har nogen værdi og ikke har været brugt afvises som grundløs.

Vi anmoder venligst skatteankestyrelsen om at tillægge det fremsendte materiale betydning ved vurdering af sagerne, og anmoder også skatteankestyrelsen om at tillægge det betydning at der er hengået ret lang tid, siden sagerne opstod. Det skal endvidere oplyses at det fortsat forventes at deltagerne i [virksomhed1] I/S har gjort en god og rimelig investering og at dette ultimativt vil medfører at de opnå store indtægter herved.

Såfremt de berørte deltagere sælger deres andele i partnerskabet vil salgssummerne blive genbeskattet, så det offentlige kan ikke lide tab herved.”

Landsskatterettens afgørelse

Bevisbyrden for afholdelsen og størrelsen af en udgift, og for at udgiften er fradragsberettiget, påhviler som udgangspunkt den skattepligtige. Det følger af Højesterets dom af 19. marts 2004, offentliggjort i SKM2004.162.HR.

I henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, kan driftsomkostninger, dvs. de udgifter, som i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten, herunder ordinære afskrivninger, fradrages ved beregningen af den skattepligtige indkomst.

Følgende fremgår af afskrivningslovens § 1:

”Efter reglerne i denne lov kan skattemæssig afskrivning foretages på udgifter til anskaffelse og forbedring af aktiver, der benyttes erhvervsmæssigt af den skattepligtige, samt på visse andre udgifter.”

For driftsmidler, herunder software, er det således en betingelse, at aktivet anvendes erhvervsmæssigt.

Bedømmelsen af, om en virksomhed kan anses for erhvervsmæssig, foretages ud fra en samlet konkret vurdering af virksomheden, hvori alle relevante forhold skal inddrages. Efter praksis indgår det med en betydelig vægt, om virksomheden kan anses for etableret og drevet med udsigt til at opnå en rimelig fortjeneste, det vil sige er indrettet med henblik på en systematisk indkomsterhvervelse. Dette fremgår af Højesterets dom af 4. november 1999, som er offentliggjort i TfS 1999,863, og af Højesterets dom af 2. februar 2007, som er offentliggjort i SKM2007.107.HR.

Der lægges også vægt på, om virksomheden har været drevet med en tilstrækkelig høj intensitet i de pågældende år, hvor der især lægges vægt på virksomhedens omsætning. Der henvises til Vestre Landsrets dom af 7. december 1999, som er offentliggjort i TfS 2000, 16, og til Østre Landsrets dom af 11. maj 2006, som er offentliggjort i SKM2006.428.ØLR.

Landsskatteretten bemærker, at der ifølge årsrapporten for 2011 ikke har været en omsætning i 2010 og 2011 i [virksomhed1] I/S.

Klageren oplyser, at systemet i en periode ikke har været taget i brug, idet softwaren skulle forbedres.

Efter afskrivningslovens § 3 anses et driftsmiddel, herunder bl.a. software, for anskaffet, når det er leveret til en igangværende virksomhed og færdiggjort i et sådant omfang, at det kan indgå i driften. For software kan der ske straksafskrivning af hele anskaffelsessummen i det indkomstår, hvor anskaffelsen finder sted, jf. lovens § 6, stk. 1, nr. 4.

Idet systemet har været taget ud af drift med henblik på forbedringer m.v., anser Landsskatteretten ikke softwaren for færdigudviklet i en sådan grad, at der kan afskrives i henhold til ovenstående regler.

Det forhold, at deltagerne i projektet har ekspertise på edb-området, og at overdragelserne af ejerandele i [virksomhed1] I/S er indgået mellem parter med modsatrettede interesser, ændrer ikke herved.

På baggrund heraf finder Landsskatteretten, at klageren ikke har godtgjort, at softwaresystemet i 2011 var udviklet til et stadie, hvor det kunne generere en indtægt og dermed benyttes erhvervsmæssigt.

Landsskatteretten finder endvidere, at softwaren under alle omstændigheder ikke kan anses for at være benyttet i en virksomhed, der var igangværende og erhvervsmæssig i skattemæssig forstand i indkomståret 2011. Retten har i denne forbindelse lagt vægt på, at [virksomhed1] I/S slet ikke foretog handler med ædelmetaller eller handler med futures vedrørende ædelmetaller i 2011, og at virksomheden ikke havde nogen omsætning i 2011.

Klageren har oplyst, at [virksomhed1] I/S havde indgået aftale med [finans2] A/S om benyttelse af softwaren mod en andel af overskuddet. Klageren har imidlertid hverken fremlagt aftalen med [finans2] A/S eller dokumentation for, at [finans2] A/S foretog handler med ædelmetaller i 2011.

Idet softwaren ikke blev benyttet i en igangværende erhvervsmæssig virksomhed i 2011, blev softwaren ikke benyttet erhvervsmæssigt i afskrivningslovens forstand. Betingelserne for at fratrække afskrivninger efter afskrivningsloven i indkomståret 2011 er dermed ikke opfyldt.

Som følge heraf er det ikke relevant at tage stilling til klagerens anskaffelsessum for softwaren.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.