Kendelse af 20-09-2017 - indlagt i TaxCons database den 17-11-2017

SKAT har anset klageren som en skattepligtig forening i henhold til selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6, med pligt til at indsende selvangivelse, og har skønsmæssigt ansat resultat af erhvervsmæssig virksomhed for henholdsvis 2009 til 45.000 kr. og for 2010 til 25.000 kr.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

[Forening1] er en forening, som ejer og driver ejendommen [adresse1], [...], [by1].

Foreningens faktiske stiftelsestidspunkt har ikke kunnet fastslås, men ejendommen anskaffedes pr. 1. maj 1994 og foreningen var etableret noget tid inden da ifølge kasserer [person1], der har været med fra start.

Der er tale om en forening, hvis medlemmer interesserer sig for amerikanske motorcykler og foreningen er rettet til ejere af sådanne med samvær om disse motorcykler som formål.

Foreningen er indenfor motorcykelkredse kendt for at arrangere og afholde en årlig tur. Første lørdag i maj afholdes [x1], som er en tur om [fjorden]. Den 7. maj 2011 afholdtes turen for 15. gang.

Umiddelbart efter afholdelse af [x1] 2010 skiftede foreningen det gamle rygmærke og navn ud. Foreningens nye navn [Forening2] tilkendegiver nu et tilhørs- og støtteforhold til [...].

Foreningens navneskift er dog ikke indarbejdet i foreningens vedtægter.

Pr. 24. marts 2010 registreres foreningen af medlem [person2]. Foreningen registreres som en frivillig forening med branchekode 949900 – andre organisationer og foreninger. Der er ikke tilmeldt nogen pligter.

En sådan registrering skal fornyes årligt – senest 23. marts 2011.

Efter flere påmindelser fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen af 22. december 2010, 20. februar og 15. marts 2011 er cvr-nummeret [...1] lukket pr. 24. marts 2011 på grund af manglende fornyelse.

Følgende fremgår af vedtægter for [Forening1]:

”Foreningens navn, hjemsted og formål.

Foreningens navn er [Forening1].

Foreningens hjemsted er [adresse1] [...] [by1]

Foreningens formål er for ejere af amerikanske motorcykler med det formål at skabe samvær, om den fælles interesse om disse maskiner, det gælder først og fremmest som transportmiddel men også opbygning, renovering og customizing, samt motorsport så som dragracing og TT

Medlemmer

Enhver, som har betalt kontingent til foreningen og som tilslutter sig foreningens formål og idégrundlag, er medlem af foreningen.

Et medlem, som ikke respekterer nærværende vedtægter eller beslutninger, som er vedtaget af generalforsamlingen, kan af bestyrelsen ekskluderes af foreningen.

En eksklusion skal godkendes af den nærmest følgende generalforsamling.

Generalforsamling

Generalforsamlingen er foreningens højeste myndighed.

Ordinær generalforsamling holdes en gang årligt, sidste lørdag i januar og indvarsles ved almindeligt brev til samtlige medlemmer senest 30 dage før.

Dagsordenen for den ordinære generalforsamling skal mindst indeholde følgende punkter:

1) Valg af dirigent

2) Bestyrelsens beretning om foreningens virksomhed idet forløbne år

3) Det reviderede regnskab forelægges til godkendelse

4) Eventuelle forslag

5) fastsættelse af driftsbudget

6) Valg af bestyrelse og bestyrelsessuppleant

7) Valg af revisor

8) Eventuelt

Forslag til behandling under dagsordenens punkt 8 skal ved navns underskrift tilstilles et bestyrelsesmedlem senest 14 dage før generalforsamlingens afholdelse.

Ekstraordinær generalforsamling kan indkaldes af bestyrelsen med fjorten dages varsel og skal afholdes efter en til bestyrelsen skriftligt fremsat begæring med angivelse af dagsorden fra l medlem senest fire uger efter, at en sådan begæring er modtaget.

Alle beslutninger på en generalforsamling træffes ved almindeligt stemmeflertal. Den til enhver tid lovligt indvarslede generalforsamling er beslutningsdygtig.

Over det på generalforsamlingen passerede føres en protokol, der underskrives af dirigenten.

Ledelse

Foreningen ledes af en bestyrelse på 3 medlemmer, der vælges for 2 år ad gangen. Bestyrelsen består af formand, næstformand og kasserer.

Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden og træffer de beslutninger, der er nødvendige for foreningens drift.

Foreningen forpligtes ved underskrift af to bestyrelsesmedlemmer, hvoraf den ene skal være formanden eller næstformanden.

Ved køb, pantsætning eller salg af fast ejendom kræves dog underskrift af den samlede bestyrelse.

Der kan meddeles enkeltpersoner prokura.

Hæftelse.

Foreningen hæfter kun for sine forpligtelser med den af foreningen til enhver tid tilhørende formue. Der påhviler ikke foreningens medlemmer eller bestyrelsen nogen personlig hæftelse.

Regnskabsår.

Foreningens regnskabsår er fra 1. januar til 31. december. På hvert års ordinære generalforsamling fastsættes næste års driftsbudget af generalforsamlingen.

Revision finder sted én gang årligt efter regnskabsårets afslutning. Uanmeldt kasseeftersyn kan finde sted, når revisoren ønsker det Dog skal uanmeldt revision foretages mindst én gang årligt.

Regnskab og status skal forsynes med revisionspåtegning af foreningens revisor.

Vedtægtsændringer og foreningens opløsning

Ændring af nærværende vedtægter kræver, at 2/3 af foreningens medlemmer stemmer herfor. Er 2/3 af foreningens medlemmer ikke til stede, kan bestyrelsen indkalde til ny generalforsamling, der tidligst kan afholdes 5uger efter.

Der skal i indkaldelsen redegøres for forslaget. På den nye generalforsamling kan vedtægtsændringen vedtages af 2/3 af de repræsenteredes stemmer.

Stk. 1 gælder ligeledes vedrørende foreningens opløsning.

Foreningens eventuelle nettoformue skal i så fald udloddes til almennyttige formål, der ligger naturlig i forlængelse af foreningens formål, men som besluttes på den opløsende generalforsamling

Således revideret på den ordinære generalforsamling den 29/1-2005

Kopi omdelt til samtlige medlemmer

[person3]

referent”

SKATs afgørelse

Det er på det foreliggende grundlag SKATs opfattelse, at der foreligger en skattepligtig forening, jf. selskabsskatteloven § 1, stk. 1, nr. 6, med pligt til at indsende selvangivelse.

Ved afgørelsen er hovedvægten lagt på foreningens gældende vedtægter sammenholdt med foreningens faktiske aktiviteter.

Der er især lagt vægt på, at medlemmernes udtræden ikke har nogen retslig virkning for foreningens beståen og at medlemmerne ikke har noget krav på en andel af foreningens formue.

Der er ligeledes lagt vægt på, at foreningen ses at udøve erhvervsmæssige aktiviteter i et ikke ringe omfang samt, at der sker udlodninger, som ikke kan anses for at være almennyttige eller almenvelgørende, i det foreningens betaling af ydelser på medlemmernes, både nuværende og tidligere, personlige lån ikke kan anses som sådan.

Kasserer [person1], som repræsenterede [Forening1] udtrykte pr. telefon den 6. januar 2011 forbehold overfor om der egentlig var tale om en forening. Han forklarede ”De var jo bare en klub. Der var ingen vedtægter og der blev da overhovedet ikke lavet regnskaber”.

Fra [finans1] har SKAT efter anmodning modtaget kopi af [Forening1]s vedtægter, tilgængelige generalforsamlingsreferater, fuldmagtserklæringer samt kontoudtog for 2 stk. bankkonti, som er registreret som tilhørende [Forening1].

[person1] forklarede på indledende kontrolmøde den 2. maj 2011, at der ikke forelå andre vedtægter end dem som [finans1] havde indsendt til SKAT. Der blev givet udtryk for, at vedtægterne jo blot var lavet for at opfylde nogle krav overfor banken, men at de i øvrigt ikke blev fulgt.

Han kunne dog godt se på mødet, også efter, at klubben havde haft kontakt til advokat [person4], der ligeledes deltog i mødet, at klubben efter vedtægterne m.m. nok var at betragte som en forening. Men de tænkte ikke over det til daglig og betragtede sig ikke som en sådan. Vedtægterne skulle nu gennemgås og sandsynligvis laves om, blandt andet fordi foreningen havde fået nyt navn. Indtil denne påtænkte ændring er vedtægterne som vedtaget på generalforsamling af 29. januar 2005 gældende.

[Forening1] er ifølge gældende vedtægter en forening for ejere af amerikanske motorcykler med formål at skabe samvær om den fælles interesse for disse maskiner.

Vedtægterne indeholder bestemmelser om generalforsamlingens afholdelse med indhold, ledelse og hæftelse, regnskab samt vedtægtsændringer og foreningens opløsning.

Vedrørende hæftelse og foreningens opløsning siger vedtægterne følgende:

Foreningen hæfter kun for sine forpligtelser med den af foreningen til enhver tid tilhørende formue. Der påhviler ikke foreningens medlemmer eller bestyrelsen nogen personlig hæftelse.
Foreningens eventuelle nettoformue skal udloddes til almennyttige formål, der ligger i naturlig forlængelse af foreningens formål, men som besluttes på den opløsende generalforsamling.

Af skøde og tinglysningsoplysningerne vedrørende køb af ejendommen, [adresse1], [...], [by1] pr. 1. maj 1994 ses køber at være [Forening1], repræsenteret ved [person2] som underskriver af skødet.

[Forening1]s væsentligste indtægter stammer fra to årlige arrangementer med væsentlig deltagelse af ikke-medlemmer samt kontingent fra medlemmerne. Afholdelse af arrangementerne anses for at være erhvervsmæssig virksomhed.

Der er ikke ifølge [person1] udarbejdet regnskaber for foreningens aktiviteter, ligesom der heller ikke kan fremskaffes bilag. Foreningens eventuelle anvendelse af overskud m.m. kan ikke dokumenteres. Det kan dog konstateres, at en del af foreningens indtægter anvendes til udlodning, i det foreningen betaler kvartårlige ydelser på et banklån, der er optaget af ”gamle” medlemmer i 2005. Der er tale om et lån udenfor foreningens regi med personlig og solidarisk hæftelse.

Af indsendte fuldmagtserklæringer fra [finans1] af 9/3 2007 og 2/3 2010 fremgår kontohaver ligeledes til [Forening1].

Af de fremsendte fuldmagtserklæringer og generalforsamlingsreferater ses foreningens tidligere og nuværende bestyrelse at være:

Generalforsaml.

Fuldmagtserkl.

Formand

Næstformand

Kasserer

31/1 2004

[person5]

?

[person6]

29/1 2005

[person7]

[person8]

[person6]

27/1 2007(*)

Pr. 10/3 2007

[person7]

[person8]

[person9]

Pr. 10/3 2010

[person10]

[person11]

[person1]

(*) Referatet underskrevet af ny og gammel bestyrelse i februar 2007. De foreliggende referater fra generalforsamlingerne vedrørende tidligere år er ikke underskrevne.

Ud ad til, blandt andet overfor bank og offentlige myndigheder, fremstår klubben som en forening.

Opgørelse af skattepligtig indkomst

Da der ikke foreligger nogen regnskaber, ligesom der tilsyneladende ikke kan fremskaffes noget regnskabsmateriale, ansættes foreningens skattemæssige overskud for indkomstårene 2009 og 2010 ved skøn.

Den objektive skattepligt for foreninger og lignende efter selskabsskatteloven § 1, stk. 1, nr. 6, omfatter alene indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed samt fortjeneste eller tab ved afhændelse, afståelse eller opgivelse af formuegoder, der har eller har haft tilknytning til den erhvervsmæssige virksomhed.

Den skattepligtige indkomst skal opgøres efter skattelovgivningens almindelige regler, for så vidt disse er anvendelige efter deres indhold, jf. selskabsskatteloven § 6, stk. 1. Det er således bestemmelserne i statsskatteloven §§ 4 og 5, som fastlægger, hvilke indtægtsarter, der er skattepligtige, og hvilke, der er skattefrie. Med hensyn til fradrag af tilhørende udgifter, er det bestemmelsen i Statsskattelovens § 6 a, der som udgangspunkt skal anvendes.

I det store og hele må indsætningerne i banken i maj og oktober være udtryk for et nettooverskud af arrangementerne, da der ikke ses at være foretaget større betalinger til leverandører af f.eks. drikkevarer, mad/catering eller musiklevering omkring afholdelsestidspunkterne. Disse må således være afholdt før indsætning i banken. Hævede beløb til vekselpenge skal dog modregnes.

Skattepligtigt resultat af arrangementerne [x1] og [x2] ansættes skønsmæssigt ud fra indbetalinger i banken, hævninger i umiddelbar tidsmæssig tilknytning hertil samt [person1]s og advokat [person12] forklaringer og redegørelser.

Der må nødvendigvis være medgået et vist vareforbrug i forbindelse med afholdelse af [x1] og [x2]. Ligeledes godkendes der ekstraordinært forbrug af el, vand og varme m.m. i 2 x 2 dage = 4 dage i alt, som medgået til arrangementerne.

Ifølge [person1] er deltagerantallet omkring 100 eller flere til aftenfesten til [x1]. Det samme forudsættes til [x2]. Det vil sige at foreningens medlemmer udgør ca. 10 pct., da medlemsantallet svinger mellem 12-15 stk.

Den oprindelige ansatte medlemsandel er ikke korrigeret, da det er uden reel skattemæssige betydning om beløbet nedsættes. Det er til foreningens fordel.

År

Overskud af arrangementer

Medlemsandel ansat til 10 %:

Andel af el, vand og varme m.v. ansat til:

Til beskatning:

2009

53.500

7.500

1.000

45.000

2010

32.500

6.500

1.000

25.000

Det skal bemærkes hertil, at når SKAT anfører, at idrætsforeninger, spejderklubber m.fl. forudsætningsvis vil være fritaget for selvangivelsespligt, er det på ingen måde at sidestille med, at sådanne foreninger ikke kan blive bedt om at indsende selvangivelse eller dokumentation for fritagelse for indsendelse af selvangivelse alligevel.

Som udgangspunkt anses ovennævnte foreninger blot at opfylde betingelserne om udelukkende at have almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt formål og at foreningerne som følge af fradragsretten i selskabsskatteloven § 3, stk. 2 og 3 ikke har indkomst til beskatning.

Modsætningsvis anser SKAT ikke [Forening1] for at opfylde betingelserne om udelukkende almenvelgørende eller på anden måde almennyttigt drift. Blandt andet med henvisning til foreningens betaling af medlemmernes private gæld i form af betaling af ydelser på et foreningen uvedkommende banklån.

Men også overfor disse foreninger kan skattemyndighederne anmode om indsendelse af regnskabsmateriale med bilag for såvel løbende som for tidligere regnskabsår til bedømmelse af eventuel skattepligt.

På grundlag af ovenstående oplysninger, er det SKATs opfattelse, at der foreligger en forening og at denne kvalificeres som værende skattepligtig efter selskabsskatteloven § 1, stk. 1, nr. 6 med pligt til at indsende selvangivelse.

Da der ikke foreligger nogen regnskaber, ligesom der tilsyneladende ikke kan fremskaffes noget regnskabsmateriale overhovedet, ifølge [person1], ansættes foreningens skattemæssige overskud for indkomstårene 2008 – 2010 ved skøn.

Muligheden for en sådan skønsmæssig fastsættelse af foreningens overskud følger af Skattekontrolloven § 5 stk. 3.

Den objektive skattepligt for foreninger og lignende efter selskabsskatteloven § 1, stk. 1, nr. 6, omfatter alene indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed samt fortjeneste eller tab ved afhændelse, afståelse eller opgivelse af formuegoder, der har eller har haft tilknytning til den erhvervsmæssige virksomhed.

Begrebet erhvervsmæssig virksomhed omfatter principielt driften af alle virksomheder, der kan indbringe en fortjeneste.

Det er underordnet om virksomheden er tilrettelagt med overskud for øje. Skattepligten er alene tilknyttet arten af den virksomhed, der udøves, jf. skd. 1972.19.7.

Den skattepligtige indkomst skal opgøres efter skattelovgivningens almindelige regler, for så vidt disse er anvendelige efter deres indhold, jf. selskabsskatteloven § 8, stk. 1. Det er således bestemmelserne i statsskatteloven §§ 4 og 5, som fastlægger, hvilke indtægtsarter, der er skattepligtige, og hvilke, der er skattefrie. Med hensyn til fradrag af tilhørende udgifter er det bestemmelsen i statsskatteloven § 6 a, der som udgangspunkt skal anvendes.

Skattepligtige indtægter:

Som indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed for de i selskabsskatteloven § 1, stk. 1, nr. 6 omhandlede foreninger forstås indtægt fra nærings- eller anden forretningsvirksomhed, herunder indtægt fra drift, udlejning og bortforpagtning af fast ejendom, jf. selskabsskatteloven § 1, stk. 4, 1. pkt.

Til erhvervsmæssig indtægt henregnes også entreindtægter, annonceindtægter, reklameindtægter og indtægter ved bankospil og lotteri, medmindre indtægterne hidrører fra foreningens medlemmer. Jf. selskabsskatteloven § 1, stk. 5, er overskud, som de i stk. 1, nr. 6, nævnte foreninger indvinder ved leverancer til medlemmer ikke indvundet ved erhvervsmæssig virksomhed.

Fradragsberettigede udgifter:

Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst kan foreninger m.v. omfattet af selskabsskatteloven § 1, stk. 1, nr. 6, fradrage driftsomkostninger. Efter bestemmelsen i selskabsskatteloven § 9, stk. 1, 1. pkt., kan fradrag dog kun foretages for udgifter, som vedrører indkomstkilder, hvis indtægter er skattepligtige, dvs. udgifter som knytter sig til indtægter ved erhvervsmæssig virksomhed. Desuden skal udgifterne være fradragsberettigede efter skattelovgivningens almindelige regler.

Driftsudgifter, der opfylder betingelserne for fradrag efter de almindelige skatteregler, og som alene vedrører erhvervsindtægten, kan umiddelbart indgå i indkomstopgørelsen. Omvendt skal udgiftsposter holdes uden for opgørelsen af den skattepligtige indkomst, hvis de enten ikke er fradragsberettigede i almindelighed, eller hvis de ikke har tilknytning til den erhvervsmæssige virksomhed.

I de fleste foreninger med både skattepligtige og skattefri bruttoindtægter vil der være udgiftsposter, som ikke entydigt kan henføres til erhvervsindtægten og som heller ikke entydigt er erhvervsindtægten uvedkommende. Ved indkomstopgørelsen må der i sådanne tilfælde ske en opdeling af udgiftsposterne, således at den del, som vedrører erhvervsindtægten, udskilles til fradrag. Opdelingen må foretages efter et skøn, som for den enkelte forening medfører et rimeligt resultat. Der kan ikke opstilles generelle regler for skønnet, men for visse kategorier af erhvervsvirksomhed har der i praksis udviklet sig retningslinjer for skønnet.

I foreninger, som foretager indkøb af varer til levering både til medlemmer og ikke-medlemmer, vil den del af fællesomkostningerne, der vedrører leverancer til ikke-medlemmer, som oftest kunne udregnes efter forholdet mellem bruttoindtægten for disse leverancer og den samlede bruttoindtægt ved leverancer til medlemmer og ikke-medlemmer.

Således er det ikke alene de omkostninger, der er afhængige af aktiviteten, der fradrages forholdsmæssigt efter omsætningens fordeling på medlemmer og ikke-medlemmer, men tillige fællesomkostningerne, således at den fradragsberettigede omkostningsandel som ovenfor beskrevet ansættes skønsmæssigt, ved at den del af fællesomkostningerne, der vedrører leverancer til ikke-medlemmer, bliver udregnet efter forholdet mellem bruttoindtægten for disse leverancer og den samlede bruttoindtægt ved leverancer til medlemmer og ikke-medlemmer.

Opgørelse af skattepligtigt resultat for 2008, 2009 og 2010:

Der må nødvendigvis være medgået et vist vareforbrug i forbindelse med afholdelse af [x1] og [x2]. Ligeledes godkendes der ekstraordinært forbrug af el, vand og varme m.m. i 2 x 2 dage = 4 dage i alt, som medgået til arrangementerne.

Da der ikke er afleveret nogen form for dokumentation til brug for opgørelse af resultatet af arrangementerne, ansættes overskuddet skønsmæssigt.

I det store og hele må indsætningerne i banken i maj og oktober være udtryk for et nettooverskud af arrangementerne, da der ikke ses at være foretaget større betalinger til leverandører af f.eks. drikkevarer, mad/catering eller musiklevering omkring afholdelsestidspunkterne. Disse må således være afholdt før indsætning i banken.

Indsætningerne indeholder dog hævede beløb til vekselpenge, som skal modregnes.

Andre større hævninger lige omkring afholdelsestidspunktet kan ikke umiddelbart godkendes til fradrag ved opgørelse af arrangementernes overskud, men vil naturligt indgå i det udøvede skøn.

Ifølge [person1] er deltagerantallet omkring 100 eller flere til aftenfesten til [x1]. Det samme forudsættes til [x2]. Det vil sige at foreningens medlemmer udgør ca. 10 pct., da medlemsantallet svinger mellem 12-15 stk.

SKAT har på baggrund af kontoudtog fra [finans1], hvoraf fremgår følgende registreringer på foreningskontoen, der anses for at vedrøre [x1] og [x2], og [person1]s forklaringer om udviklingen i deltagerantal foretaget en skønsmæssig ansættelse af skattepligtigt resultat af arrangementerne [x1] og [x2], som følger:

DatoTekst Hævet (-)/indsatNetto

Indkomståret 2008:

[x1]:

25/4 2008Vekselpenge - 10.000,00

30/4 2008Udbetaling - 20.000,00

5/5 2008Indbetaling 68.175,50

5/5 2008Valuta 36,9338.212,43

[x2]:

3/10 2008Udbetaling - 4.000,00

10/10 2008Indbetaling 16.836,6612.836,66

I alt51.049,09

Medlemsandel af omsætning 5.000,00

Fradrag for el, vand og varme 1.000,00 6.000,00

45.049,09

Skønsmæssigt ansat af SKAT, jf. forslag af 9. maj 201144.000,00

Fastholdes.

Indkomståret 2009:

[x1]:

23/4 2009Udbetaling - 20.000,00

1/5 2009Vekselpenge - 10.000,00

4/5 2009Indbetaling 76.881,0036.881,00

[x2]

23/9 2009Udbetaling - 20.000,00

30/9 2009Udbetaling - 20.000,00

1/10 2009Udbetaling - 5.000,00

5/10 2009[x2] 64.300,0019.300,00

I alt56.181,00

Medlemsandel af omsætning 7.500,00

Fradrag for el, vand og varme 1.000,00 8.500,00

47.681,00

Skønsmæssigt ansat af SKAT, jf. forslag af 9. maj 201166.500,00

Nedsættes til45.000,00

Indkomståret 2010:

[x1] :

27/4 2010Indkøb til [x1] - 48.000,00

3/5 2010Indbetaling 70.150,00

7/5 2010[...] - 18.000,00

7/5 2010[person13] udlæg [x1] - 2.918,05 1.231,95

[x2]:

27/9 2010Til [...] barkasse [x2] - 20.000,00

4/10 2010Indbetaling 28.979,388.979,38

I alt 10.211,33

Medlemsandel af omsætning 6.500,00

Fradrag for el, vand og varme 1.000,00 7.500,00

2.711,33

Skønsmæssigt ansat af SKAT, jf. forslag af 9. maj 201157.500,00

Nedsættes skønsmæssigt til25.000,00

SKAT har efterfølgende godkendt beløbet 18.000 kr., hævet 7. maj 2010, hvorfor dette herefter indgår i opgørelsen over skønsmæssigt ansat overskud i indkomståret 2010, idet udgiften tidsmæssigt er afholdt i tilknytning til afgørelse af [x1] 2010.

Derimod har SKAT ikke godkendt, at beløbet 10.000 kr., hævet den 28. oktober 2009, vedrører afholdelse af [x2]. SKAT har dertil anført, at festen blev afholdt den 3. oktober 2009, altså mere end tre uger tidligere og dette tidsforløb finder SKAT ikke at være i tidsmæssig tilknytning.

Umiddelbart fremstår det beregnede nettooverskud, 1.232 kr., ved afholdelse af [x1] 2010 som værende for lavt, når man sammenligner med samme i indkomståret 2009.

I 2009 er der indsat 76.881 kr. med hævninger på i alt 30.000 kr. I 2010 er indsat 70.150 kr. med hævninger på 68.918 kr.

Det godkendes derfor ikke, at hævningerne i 2010 siges at være anvendt 100 pct. til brug for arrangementerne og at samtlige indtægter/omsætning er indsat i banken efter afholdelse af arrangementerne.

Der er mindre deltagernedgang i 2010 til [x1] ifølge [person1] på grund af rygterne om skiftet til [Forening2]. Med dette inddraget i et skønsmæssigt ansat overskud i 2010 af [x1] og [x2], sættes overskud til i alt 25.000 kr.

Ved gennemgang af de indsendte bilag og kontoudskrifter fra bank i forbindelse med afholdelse af [x1] 2011 kan det konstateres, at der overhovedet ikke er tilknyttede bevægelser på foreningens bankkonti.

[x1] 2011 er således ikke umiddelbar sammenlignelig med tidligere år, idet indtægter og udgifter til arrangementet udelukkende er indskudt og hævet i en ikke ellers opgjort kontantbeholdning. En sådan kontantbeholdning af ukendt størrelse må forudsættes også at være til stede i de tidligere indkomstår og kan ud fra hævningernes størrelse contra indsætningen den 3. maj 2010 sagtens være opsparet i forbindelse med [x1] 2010.

SKAT har herefter korrigeret skøn over resultat af erhvervsmæssig virksomhed for indkomståret 2009 til 45.000 kr. og for indkomståret 2010 til 25.000 kr.

Klagerens opfattelse

Repræsentanten har på vegne klageren nedlagt påstand om, at [Forening1]s skatteansættelse for 2009 nedsættes med 45.000 kr. og at skatteansættelsen for 2010 nedsættes med 25.000 kr.

Sagsfremstilling

[Forening1] er en motorcykelklub, der blev stiftet i 1989 af otte motorcykelentusiaster. Medlemmerne havde i årevis kørt motorcykel i diverse klubber og derved lært hinanden at kende på kryds og tværs.

[Forening1] skiftet navn til [Forening2], men i nærværende sag fortsættes med benævnelsen "[Forening1]".

[Forening1] er åben for alle. Der er principielt ingen forskel på medlemmerne. Alle medlemmerne har samme rettigheder i forhold til klubben. Pligter bliver fordelt efter evne. Hvis et medlem er god til at svejse, laver han svejsearbejde. Hvis et medlem er god til at lave mad, laver han mad. Pligterne i klubben varetages således af det medlem, der har evnen til at få løst en opgave eller et problem bedst muligt.

Klubben bygger mere end noget andet på kammeratskab. Derfor skal man gøre sig fortjent til at bære klubbens rygmærke. Det gør man ved at vise sig som en god kammerat. Rygmærket tildeles således efterhånden som det enkelte medlem har vist sig som en god og omgængelig kammerat. Det er dog ikke sikkert, at man bliver tildelt et rygmærke. Enkelte medlemmer ønsker ikke at bære rygmærke. Det er op til det enkelte medlem, om man vil bære rygmærke eller ej, hvilket er helt i klubbens ånd.

Da klubbens medlemmer bærer rygmærke associeres det, som et medlem foretager sig, med klubben og de øvrige medlemmer, hvorfor medlemmerne har en udpræget interesse i, at nye medlemmer optages med forsigtighed. Derfor har klubben et kodeks om nultolerance overfor kriminalitet og stoffer. En overtrædelse af dette kodeks medfører øjeblikkelig eksklusion af klubben.

I 2009 havde klubben 16 medlemmer, og i 2010 havde klubben 12 medlemmer.

I 1994 købte klubben det nuværende klubhus beliggende [adresse1], [by1]. Klubhuset har dannet ramme om forskellige aktiviteter.

Købet af klubhuset blev finansieret ved optagelse af et lån i [finans1]. For at bevilge lånet til køb af klubhuset, krævede [finans1], at der blev udarbejdet vedtægter for klubben. Der var i flere år tale om et håndskrevet regelsæt. Vedtægterne blev dog opdateret den 29. januar 2005 og er fremlagt.

Af klubbens vedtægter af den 29. januar 2005 fremgår følgende vedrørende foreningens formål:

"Foreningens formål er for ejere af amerikanske motorcykler med det formål at skabe samvær, om den fælles interesse om disse maskiner, det gælder først og fremmest som transportmiddel men også opbygning, renovering og customizing, samt motorsport så som dragracing og TT."

Af vedtægterne fremgår desuden følgende:

"Stk. 1 gælder ligeledes vedrørende foreningens opløsning. Foreningens eventuelle nettoformue skal i så fald udloddes til almennyttige formål, der ligger naturlig i forlængelse af foreningens formål, men som besluttes på den opløsende generalforsamling. "

Klubbens medlemmer betaler kontingent kvartalsvis. Kontingentets størrelse er differentieret efter medlemstype. Hovedparten af kontingentet går til driften af klubhuset.

Medlemstype

Kontingent pr. kvartal

Rygmærke-medlem og prospect

1.750 kr.

"Hængere"

900 kr.

Crew

600 kr.

Klubben har siden stiftelsen afholdt årlige generalforsamlinger. Der er ikke udarbejdet egentlige generalforsamlingsreferater. Dirigenten har blot lavet håndskrevne notater, som ikke gemmes.

[Forening1] afholdt tidligere hvert år den første lørdag i maj [x1], der var en fælles tur på motorcykel rundt om [fjorden], efterfulgt af en fest med liveband i klubbens klubhus. Under festen kunne der købes mad og drikke.

[Forening1] afholdt desuden [x2], der var en efterårsfest med et musikalsk indslag, hvor der tillige kunne købes mad og drikke.

I 2005 bestemte klubben, at klubhuset skulle istandsættes. Som følge heraf blev der optaget et boliglån i [finans1] på 550.000 kr., jf. det af [finans1] udstedte gældsbrev, der er dateret den 13. juli 2005, som fremlagt. Det fremgår heraf, at medlemmerne af [Forening1] lånte 550.000 kr. Medlemmerne er opgjort i en debitorliste, som fremlagt.

I det tilfælde, at et medlem er udtrådt eller indtrådt i [Forening1], er tilsvarende sket for boliglånet i [finans1], jf. en skriftliggørelse heraf, som fremlagt.

Baggrunden for, at boliglånet optaget i [finans1] ikke blev optaget direkte af forenin­ gen [Forening1], var, at [finans1] ikke var indforstået med at udlåne det ikke helt ubetydelige beløb til foreningen. Banken krævede således, at foreningens medlemmer skulle optage lånet i fællesskab og hæfte personligt i forhold hertil. Dette er baggrunden for den konkrete fremgangsmåde i forhold til optagelse af lånet.

Det skal fremhæves, at det fremgår direkte af gældsbrevet, at [Forening1] har håndpantsat effekter til sikkerhed for lånet. Det fremgår endvidere af den interne hæftelse reguleret ved ind- og udtræden af lånet, at lånedebitorerne internt har en aftale om, at klubmedlemmerne hæfter for lånet og henholdsvis indtræder og udtræder af hæftelsen i forbindelse med henholdsvis ind- og udtræden af foreningen.

Lånet optaget i [finans1] blev benyttet til istandsættelse og renovering af [Forening1]s klubhus. Pengene blev benyttet til en tilbygning på ca. 40 kvadratmeter og en fuldstændig renovering af ejendommens stueetage. Tilbygningen og renoveringen blev gennemført i forlængelse af lånets hjemtagelse i 2005. Til dokumentation af forløbet fremlægges posteringsoversigt fra [Forening1]s konto for perioden efter lånets optagelse i 2005 og frem til 1. maj 2006. Posterings-oversigten er fremlagt.

Renoveringen af [Forening1]s klubhus blev hovedsageligt gennemført af professionelle håndværkere. Klubbens medlemmer deltog dog i det omfang, det var hensigtsmæssigt, og de havde mulighed for at gennemføre dele af renoveringen på egen hånd. Af posteringsoversigten fremgår det med al tydelighed, at der er foretaget renovering, idet der er betaling for tømrerarbejde, murerarbejde, smedearbejde, el-arbejde m.v. i månederne efter lånets udbetaling den 23. august 2005.

[Forening1] har haft to konti i [finans1]. Posteringsoversigt for 2009 og 2010 for konto [...35] og posteringsoversigt for 2009 og 2010 for konto [...43] er fremlagt.

Anbringender

Skattepligt

Til støtte for den nedlagte påstand gøres det helt overordnet gældende, at [Forening1] ikke er en skattepligtig forening i medfør af opsamlingsbestemmelsen i selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6. [Forening1] har ikke skattepligtige indtægter, idet foreningen ikke udøver erhvervsmæssig virksomhed eller på anden måde har haft indtægter, der i henhold tilpraksis skal beskattes.

Selskabsskattelovens § 1, stk. 1 har følgende ordlyd:

"Skattepligt i henhold til denne lov påhviler følgende selskaber og foreninger m.v., der er hjemmehørende her i landet:

(...)

6) andre foreninger, korporationer, stiftelser, legater og selvejende institutioner, jf. dog § 3, for så vidt foreningen m.v. ikke er omfattet af fondsbeskatningsloven. Skattepligten omfatter alene indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed samt fortjeneste eller tab ved afhændelse, afståelse eller opgivelse af formuegoder, der har eller har haft tilknytning til den erhvervsmæssige virksomhed."

Nr. 6-foreninger beskattes således af indtægter ved erhvervsmæssig virksomhed. Hvad der forstås ved "indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed" er reguleret i selskabsskattelovens § 1, stk. 4:

"Som indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed for de i stk. 1, nr. 6, omhandlede foreninger m.v. betragtes indtægt ved næringsvirksomhed eller anden forretningsvirksomhed, herunder indtægt ved drift, udlejning eller bortforpagtning af fast ejendom. I tilfælde, hvor der er tillagt en forening m.v. en ret til andel i overskuddet af en erhvervsvirksomhed, som ikke drives af den pågældende forening selv, betragtes den heraf flydende indtægt ligeledes som erhvervsmæssig indtægt for foreningen m.v.; dette gælder dog ikke for hjælpe- og understøttelsesfonds for de i en virksomhed ansatte eller tidligere ansatte funktionærer og arbejdere eller deres pårørende.”

[Forening1] er en ganske almindelig motorcykelklub, hvor samværet er i højsædet. Formålet er ifølge vedtægterne at skabe samvær om motorcykler og motorsport. Klubben er baseret på fri­ tidsaktiviteter i form af den fælles interesse for motorcykler.

Medlemmerne af [Forening1] har på intet tidspunkt anset klubben for at være en skattepligtig forening, og de har heller ikke ageret ud fra at være en skattepligtig forening. Derfor er der ikke udarbejdet regnskaber, ligesom der heller ikke har været udarbejdet egentlige generalforsamlingsreferater. Vedtægterne blev alene udarbejdet af hensyn til optagelse af lån til finansiering af klubhuset. Vedtægterne er dog efterlevet, idet klubbens formål hovedsagligt består i socialt samvær og motorsport.

Når det skal vurderes, hvorvidt en forening er omfattet af selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6, skal alle momenter vurderes, og der skal foretages en samlet afvejning af faktum. I sagen er der mange forhold, der taler for, at [Forening1] ikke er en skattepligtig forening i henhold til selskabsskatteloven § 1, stk. 1, nr. 6. Det gøres gældende, at SKAT ignorerer faktum, der i høj grad understøtter, at [Forening1] ikke er en skattepligtig forening.

For det første hæfter medlemmerne for [Forening1]s gæld. Det fremgår således af gælds­ brevet fra [finans1] og tillæggene til lånet, jf. bilag 3, 4 og 5, at det er medlemmerne af [Forening1], der har optaget boliglånet. At det ikke er klubben, der er debitor, taler for, at der ikke er tale om en skattepligtig forening.

For det andet er der ikke ret mange medlemmer af foreningen. I 2009 var der alene 16 medlemmer og i 2010 alene 12 medlemmer. Der er således ikke tale om en forening med hundredvis eller tusindvis af medlemmer, som tilfældet er i mange andre skattepligtige nr. 6-foreninger. Endvidere er der stort set de samme medlemmer af foreningen år efter år. Dette taler for, at der ikke er tale om en skattepligtig forening.

For det tredje er optagelsen af medlemmer ikke knyttet til objektive kriterier. Hvis et medlem skal have rygmærke, skal medlemmet bevise, at han er en god kammerat. Dette er en fuldstændig subjektiv vurdering, og det er ikke alle, der får tildelt et rygmærke. Endvidere kræver tildeling af rygmærke enstemmighed. Optagelse i klubben og tildeling af rygmærke er som følge heraf ikke underlagt objektive kriterier, hvilket taler for, at der ikke er tale om en skattepligtig forening.

For det fjerde har medlemmerne af [Forening1] på intet tidspunkt anset klubben for at være en skattepligtig forening, og de har heller ikke ageret ud fra at være en skattepligtig forening. Derfor er der ikke udarbejdet regnskaber, ligesom der heller ikke har været udarbejdet egentlige generalforsamlingsreferater.

Den afvejning SKAT har lavet af faktum er således forkert. Det ovenfor anførte fører i høj grad til, at [Forening1] samlet set ikke er en skattepligtig forening.

Det fremgår af SKATs afgørelse, side 2, at [Forening1] er en skattepligtig forening, og at der er lagt særlig vægt på, at medlemmernes udtræden ikke har retslig virkning for foreningens beståen, at foreningen udøver erhvervsmæssige aktiviteter, og at der sker udlodninger, der ikke kan anses for at være almennyttige eller almenvelgørende.

Det skal ikke bestrides, at det enkelte medlems udtræden af foreningen som udgangspunkt ikke har en retlig virkning for foreningens beståen. Dette er imidlertid ikke en afgørende forudsætning i relation til spørgsmålet om foreningens skattepligt. Foreningen er som anført ovenfor relativ lille i forhold til antallet af medlemmer, hvorfor det helt naturligt vil forholde sig således, at såfremt et større antal medlemmer forlader foreningen, vil grundlaget herfor alene kunne bestå, såfremt der tilføres yderligere medlemmer til denne. Dette følger også helt naturligt af formålet med foreningen, idet samvær om den fælles interesse for amerikanske motorcykler og motorsport naturligt forudsætter, at der er medlemmer i foreningen til at skabe det samvær, der er foreningens forudsætning og formål.

Det er endvidere ikke korrekt, at foreningen udøver erhvervsmæssige aktiviteter. Der er tale om en klub for motorcykelentusiaster, der mødes hver onsdag. To gange om året afholdes en aktivitet, hvor familie og venner er velkomne. Der er som følge heraf tale om aktiviteter, der udelukkende er drevet af en interesse for motorcykler og et fællesskab herom. Der udøves som følge heraf ikke på nogen måde erhvervsmæssige aktiviteter.

Herudover er det ikke korrekt, at der sker udlodninger, der ikke kan anses for at være almennyttige eller almenvelgørende. [Forening1] betaler ikke ydelser for medlemmernes personlige lån. SKAT har anført i afgørelsen, at motorcykelklubben betaler for medlemmernes private gæld. Det er ikke korrekt.

Det skal ikke bestrides, at de enkelte medlemmer af motorcykelklubben hæfter for gælden, som klubben optog i forbindelse med renovering af klubhuset tilbage i 2005. Det gøres gældende, at dette ikke på nogen måde medfører, at der er tale om en erhvervsmæssig forening, eller at foreningens betaling af de løbende afdrag på gælden udgør en udlodning til foreningens medlemmer til betaling af privat gæld.

SKATs betragtning om, at der udøves erhvervsmæssig virksomhed for at betale medlemmernes private gæld, er misforstået og beror på en fordrejning af de reelle faktiske forhold såvel i forhold til optagelse af gælden som i forhold til den løbende betaling heraf.

Det er ved bilag 6 dokumenteret, at lånebeløbet blev indbetalt på en konto tilhørende [Forening1], samt at der i forlængelse af lånet er foretaget udbetaling af beløb til murere, tømrere m.v., hvilket med al tydelighed dokumenterer og underbygger foreningens forklaring om, at der er tale om et lån optaget til istandsættelse og renovering af foreningens klubhus. Det faktum, at det har været en forudsætning for optagelse af et lån i foreningen, at foreningens medlemmer indtrådte som debitorer over for [finans1], må i relation til foreningen som helhed anses for irrelevant. Lånet er de facto benyttet til foreningens klubhus, og det faktum, at foreningen forestår tilbagebetalingen af lånet via medlemmernes løbende kontingentbetalinger, kan på ingen måde tale for, at foreningen dermed betragtes som erhvervsdrivende.

Det faktum, at klubben herudover har forestået 2 årlige fester, hvor klubbens motorcykler og aktiviteter er fremvist, hvorefter der er afholdt en fest med deltagelse af familie, venner og bekendte, kan ikke på afgørende vis ændre ved forudsætningen om, at foreningen ikke driver erhvervsmæssig virksomhed. Det er ikke foreningens formål at drive festaktiviteter eller at forsøge at opnå erhvervsmæssige indtægter eller indtægter som helhed ved afholdelse af fester eller lignende.

Det faktum, at foreningen den første lørdag i maj hvert år tiltrak en lang række motorcykelentusiaster til en køretur rundt om [fjorden] og herefter var vært for en fest for familie og venner af klubben, kan ikke på nogen måde i sig selv føre til, at foreningen betragtes som erhvervsdrivende. Der er tale om en happening, som på daværende tidspunkt voksede sig stor som følge af, at den var familievenlig og planlagt som en indledning på motorcykelsæsonen, hvorfor en lang række motorcykelentusiaster under alle omstændigheder har motorcyklerne klar og vil køre den indledende tur i det enkelte år på ca. dette tidspunkt. For en lang række motorcykelentusiaster har det således været helt naturligt at markere indledningen af motorcykelsæsonen med deltagelse i turen rundt om [fjorden]. Dette har imidlertid ikke på nogen måde indikeret, at alle motorcyklister på turen deltog i den efterfølgende fest, eller at denne var planlagt med henblik på at opnå overskud til festarrangørerne. Tværtimod har festlighederne hos [Forening1] ikke været planlagt med henblik på at opnå et overskud, men alene med henblik på at markere starten af motorcykelsæsonen i festligt lag og fremvise motorcyklerne for venner og bekendte.

Det bestrides således, at foreningen har udøvet erhvervsmæssige aktiviteter, samt at overskuddet herved skulle være udloddet til medlemmerne af foreningen, således som det reelt argumenteres af SKAT.

De af SKAT anførte argumenter for, at [Forening1] er en skattepligtig forening, er således baseret på fejlagtige antagelser om faktum. En samlet vurdering af faktum fører tværtimod til, at [Forening1] ikke er en skattepligtig forening i medfør af opsamlingsbestemmelsen i selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6.

Til støtte for den nedlagte påstand gøres det endvidere gældende, at [Forening1] ikke har haft indtægter ved erhvervsmæssig virksomhed, jf. selskabsskattelovens § 1, stk. 4.

[Forening1] har ikke haft indtægter fra nærings- eller forretningsvirksomhed, herunder indtægt fra drift, udlejning og bortforpagtning af fast ejendom. Motorcykelklubben har således ikke aktiviteter der hører under de eksempler på erhvervsmæssig virksomhed, der er angivet i selskabsskattelovens §1, stk. 4.

Langt størstedelen af [Forening1]s indtægter stammer fra medlemmerne i form af kontingenter og disse indtægter har tæt tilknytning til klubbens formål. Ifølge praksis er kontingenter skattefrie for nr. 6-foreninger, og der skal derfor bortses herfra ved vurderingen af, hvorvidt motorcykel klubben har erhvervsmæssige indtægter.

[Forening1] har ikke andre planlagte indtægter end de løbende kontingenter. Der opnås et lille overskud ved klubbens løbende salg af en sodavand eller øl på møderne, der afholdes hver onsdag. Det sker, at klubmedlemmerne køber en is eller lignende, som klubben ligger inde med, men indtægterne i relation til disse interne salg til klubbens medlemmer er reelt uden betydning for klubbens økonomi og kan på ingen måde betragtes som erhvervsmæssige indtægter.

Ved de 2 årlige fester, hvor der alene deltager inviterede personer, er formålet som anført ovenfor ikke at opnå et overskud. Der er altid et band, der spiller live musik til festen, hvilket medfører en udgift for foreningen. Udgifterne til festen finansieres ved salg af øl, sodavand og mad i forbindelse med festen. Normalt har festerne medført et mindre overskud og i enkelte år et mindre underskud i foreningens samlede regnskab. Imidlertid afholdes festerne ikke med henblik på at opnå en økonomisk gevinst, men for at fremme samværet mellem foreningens medlemmer. Det gøres gældende, at alene frekvensen af festerne og disses indhold og karakter med al tydelighed indikerer, at der ikke er tale om erhvervsmæssig virksomhed i forhold til afholdelse heraf.

[Forening1] har således ikke skattepligtige indtægter, idet foreningen ikke udøver erhvervsmæssig virksomhed eller på anden måde har haft indtægter, der i henhold til praksis skal beskattes.

Det gøres derfor sammenfattende gældende, at [Forening1] ikke er skattepligtig i medfør af bestemmelsen i selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6, idet klubben ikke har haft indtægter ved erhvervsmæssig virksomhed, jf. selskabsskattelovens § 1, stk. 4.

Opgørelse af skattepligtig indkomst

I det omfang Skatteankestyrelsen - mod forventning - måtte finde, at [Forening1] er en skattepligtig forening omfattet af bestemmelsen i selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6, der har ind­ tægter ved erhvervsmæssig virksomhed, gøres det gældende, at den skønsmæssige ansættelse af klub­ bens skattepligtige indkomst ikke kan andrage det af SKAT anførte omfang.

SKATs opgørelse af den skattepligtige indkomst er baseret på et forkert grundlag.

De arrangementer, som [Forening1] har afholdt, har ikke genereret overskud. Dette under støttes af de hævninger, der er foretaget umiddelbart før afholdelse af de enkelte arrangementer. Det gøres således gældende, at der ikke er overskud ved afholdelse af arrangementerne [x1] og [x2] i det af SKAT anførte omfang.

Det er SKATs opfattelse, at indsætninger på bankkonti i tilknytning til de to årlige arrangementer er udtryk for nettooverskud ved arrangementerne. SKAT har ansat ikke-medlemmernes andel af netto­ overskuddet til 90 pct. og fratrukket andel af udgifter til el, vand, varme m.v.

SKAT har ikke ved den skønsmæssige ansættelse taget hensyn til, at der naturligvis er medgået et vist vareforbrug i forbindelse med de enkelte arrangementer.

Det gøres gældende, at de hævninger på klubbens konto, der er foretaget umiddelbart før de en­ kelte arrangementer, er udtryk for udgifter afholdt i forbindelse med arrangementerne. I flere til­ fælde fremgår dette da også ligefrem af teksten på klubbens konto vedrørende de enkelte hævninger.

Det gøres gældende, at disse beløb skal fratrækkes ved opgørelsen af klubbens skattepligtige indkomst, idet hævninger, der har en tidsmæssig tilknytning til arrangementerne, må anses at vedrøre arrangementerne.

For så vidt angår [x1] blev det afholdt den 2. maj 2009. Den 23. april 2009 blev der udbetalt 20.000 kr. fra klubbens konto. Dette beløb skal under alle omstændigheder fratrækkes ved opgørelsen af klubbens skattepligtige indkomst.

[x2] blev afholdt den 3. oktober 2009. Både den 23. september 2009 og den 30. september 2009 blev der udbetalt 20.000 kr. fra klubbens konto, mens der den 1. oktober blev udbetalt 5.000 kr. Disse beløb skal ligeledes fratrækkes ved opgørelsen af klubbens skattepligtige indkomst.

Herefter kan klubbens skattepligtige indkomst for indkomståret 2009 maksimalt opgøres til 1.500 kr.

[x1] for 2010 blev afholdt den 1. maj 2010. Den 27. april 2010 blev der udbetalt 48.000 kr. fra klubbens konto med teksten "Indkøb til [x1]". Dette beløb må under alle omstændigheder fratrækkes ved opgørelsen af klubbens skattepligtige indkomst.

[x2] blev afholdt den 2. oktober 2010. Den 27. september 2010 blev der udbetalt 20.000 kr. fra klubbens konto med teksten "Til [...] barkasse [x2]". Dette beløb må ligeledes fratrækkes ved opgørelsen af klubbens skattepligtige indkomst.

Herefter kan klubbens skattepligtige indkomst for indkomståret 2010 opgøres til et underskud på 7.500 kr.

Til støtte for den nedlagte påstand gøres det endvidere gældende, at leverancer til medlemmerne ikke betragtes som indvundet ved erhvervsmæssig virksomhed, jf. selskabsskattelovens § 1, stk. 5, og at andelen af leverancer til medlemmerne udgør mere end de af SKAT anførte 10 pct., hvorfor andelen af det af SKAT opgjorte overskud indvundet ved erhvervsmæssig virksomhed maksimalt kan udgøre 50 pct., idet størstedelen af klubbens indtægter relaterer sig til medlemmerne.

En stor del af de udefrakommende besøgende til [Forening1]s arrangementer kommer alene for at kigge. Ikke-medlemmerne bruger ikke så mange penge, som medlemmerne gør. Det er således meget normalt, at medlemmerne inviterer koner, kærester, familie, venner m.v. til klubbens to årlige arrangementer. Derfor udgør medlemmernes andel af overskuddet minimum halvdelen.

Når der sammenfattende tages hensyn til udgifterne afholdt i forbindelse med klubbens afholdelse af arrangementer, og at medlemmernes andel af overskuddet udgør minimum 50 pct., gøres det gældende, at klubbens skattepligtige indkomst herefter maksimalt kan opgøres til 750 kr. i indkomståret 2009 og underskud på 3.750 kr. i indkomståret 2010.

Landsskatterettens afgørelse

Det fremgår af selskabsskattelovens § 1, stk. 1, at

”Skattepligt i henhold til denne lov påhviler følgende selskaber og foreninger m.v., der er hjemmehørende her i landet:

(...)

6) andre foreninger, korporationer, stiftelser, legater og selvejende institutioner, jf. dog § 3, for så vidt foreningen m.v. ikke er omfattet af fondsbeskatningsloven. Skattepligten omfatter alene indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed samt fortjeneste eller tab ved afhændelse, afståelse eller opgivelse af formuegoder, der har eller har haft tilknytning til den erhvervsmæssige virksomhed.”

Vurderingen af spørgsmålet om, hvorvidt [Forening1], er et selvstændigt skattesubjekt som en forening, der er skattepligtig efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6, beror på en konkret vurdering af sagens oplysninger, herunder vedtægter og det faktiske virke, jf. TfS 1984,434 DEP.

Landsskatteretten finder, at der er tale om en forening, der er skattepligtig efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6. Der er herved blandt andet henset til, at optagelse af nye medlemmer sker efter objektive kriterier, jf. vedtægternes bestemmelse om, at ”enhver, som har betalt kontingent til foreningen og som tilslutter sig foreningens formål og idégrundlag, er medlem af foreningen”. Deltagerkredsen skifter, således at nogle deltagere afløser andre, ligesom en deltagers udtræden må anses for uden retslig betydning for foreningens beståen og giver ikke den udtrædende krav på nogen del af dennes formue. Der påhviler ikke den enkelte deltager nogen hæftelse udover indskuddet. Endelig er der henset til, at foreningens højeste myndighed i henhold til vedtægterne er generalforsamlingen, og at foreningen ledes af en bestyrelse på 3 medlemmer.

Det fremgår af selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6, at skattepligten alene omfatter indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed og fortjeneste eller tab ved afhændelse, afståelse eller opgivelse af formuegoder, der har eller har haft tilknytning til den erhvervsmæssige virksomhed.

Som indtægt ved erhvervsmæssig virksomhed for foreninger omfattet af selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6, betragtes indtægt ved næringsvirksomhed eller anden forretningsvirksomhed, herunder indtægt ved drift, udlejning eller bortforpagtning af fast ejendom. Det fremgår af selskabsskattelovens § 1, stk. 4. Overskud, som foreningen indvinder ved leverancer til medlemmer, betragtes ikke som indvundet ved erhvervsmæssig virksomhed, jf. selskabsskattelovens § 1, stk. 5.

Det fremgår af forarbejderne til selskabsskattelovens § 1, stk. 4, jf. FT 1958/60, tillæg A, sp. 1050, at det er arten af den virksomhed, der udøves, der er afgørende for, om der er tale om erhvervsmæssig virksomhed, mens det er uden betydning, om det er formålet med virksomheden at indvinde et overskud.

Det fremgår af sagen, at foreningen som del af sit virke arrangerer [x1] og [x2]. På baggrund af beskrivelsen af disse arrangementer, anses foreningen herved at drive erhvervsmæssig virksomhed, idet der henses til deltagerantallet og at der tilgår foreningen indtægter fra ikke-medlemmer.

Med hjemmel i skattekontrollovens § 5, stk. 3, kan SKAT foretage en skønsmæssig skatteansættelse, når den selvangivelsespligtige ikke har selvangivet fyldestgørende på ansættelsestidspunktet. Der foreligger ikke regnskaber, ligesom overskud ikke er selvangivet, hvorfor det er med rette, at SKAT har foretaget en skønsmæssig ansættelse.

I henhold til selskabsskattelovens § 9, stk. 1, kan foreninger omfattet af selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 6, ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst kun fratrække udgifter, som vedrører de indkomstkilder, hvis indtægter er skattepligtige, og som anses fradragsberettigede efter skattelovgivningens almindelige regler.

Landsskatteretten finder ikke på baggrund af sagens oplysninger grundlag for at ændre den af SKAT foretagne skønsmæssige ansættelse. Der er herved henset til, at de beløb, det er gjort gældende skal fratrækkes som udgifter knyttet til foreningens arrangementer, allerede indgår i SKATs opgørelse. Der er endvidere ikke på baggrund af sagens oplysninger grundlag for at ændre det af SKAT udøvede skøn ud fra medlemmernes andel af overskuddet.

SKATs afgørelse stadfæstes.