Kendelse af 24-06-2014 - indlagt i TaxCons database den 02-08-2014

Klagepunkt

SKAT´s afgørelse

Din opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Ligningsmæssige fradrag

Fradrag for befordring

bopæl/arbejdsplads i henhold

til ligningslovens § 9 C

0 kr.

143.504 kr.

28.000 kr.

Faktiske oplysninger

Du har i 2009 været tilmeldt folkeregisteret på adressen [adresse1], [...], [by1].

Du har i 2009 været ansat hos:

[virksomhed1] A/S, [adresse2], [by2], (11. maj – 31. december).

[virksomhed2], [adresse3], [by3], (1. – 30. september).

[virksomhed3], [adresse4], [by4], (1. januar – 30. juni).

SKAT har den 30. november 2012 og den 17. januar 2013 anmodet dig om at indsende dokumentation for bl.a. befordringsfradrag for indkomståret 2009.

Du har ikke besvaret SKAT´s henvendelser.

SKAT har den 21. februar 2013 fremsendt forslag til ændring af din skat, bl.a. om, at du ikke anses for berettiget til fradrag for befordring bopæl/arbejdsplads for indkomståret 2009.

SKAT har den 25. marts 2013 fremsendt årsopgørelse nr. 2 for indkomståret 2009, hvorefter du ikke er anset for berettiget til fradrag for befordring bopæl/arbejdsplads i henhold til ligningslovens § 9 C med 143.504 kr.

Du har i indkomståret 2009 været registreret som ejer af bilen Citroën C 1 1, 0 I, reg.nr. [reg.nr.1], indregistreret 1. gang 31/10-2008, tilgang 4/6-2009.

Der foreligger følgende erklæring af 21. juni 2013 fra læge [person1], [adresse5], [by5]:

”...

Ovenstående er kendt af undertegnede og tilmeldt mig som patient:

Det skal hermed attesteres at han er sygemeldt pga. depression, smerter i lænd og skulder. Har defor ikke kunnet fremstille det meget omfattende materiale SKAT har bedt om til tiden.”

Vandforbruget på ejendommen [adresse1], [...], [by1], har i 2009 været på 19 m3.

Dine lønsedler for 2009 fra [virksomhed1] A/S viser, at du i de fleste lønperioder a 14 dage har fået udbetalt kørepenge i størrelsesordenen 50 – 410 kr.

SKAT´s afgørelse

Ved årsopgørelse nr. 2 af 25. marts 2013 har SKAT ikke anset dig for berettiget til fradrag for befordring bopæl/arbejdsplads i henhold til ligningslovens § 9 C med 143.504 kr.

Du har trods anmodning herom ikke indsendt dokumentation for det foretagne befordringsfradrag.

Der henvises til ligningslovens § 9 C samt Ligningsvejledningen for 2012 afsnit A.F.3.1.3.3., hvorefter skatteyderen ved ekstraordinært lange afstande skal sandsynliggøre, at der har fundet befordring sted i det påståede omfang.

Din opfattelse

Din repræsentant har nedlagt påstand om, at du anses for berettiget til fradrag for befordring bopæl/arbejdsplads i henhold til ligningslovens § 9 C med 143.504 kr.

SKAT har indkaldt materiale for det omhandlede indkomstår, som du ikke har været i stand til at fremsende på grund af sygdom. På trods af det fremsender SKAT en meddelelse om, at man agter at ændre indkomstopgørelsen for 2009 ved at slette de fradrag, som man har anmodet om dokumentation på.

Du meddeler SKAT, at grundet sygdom har det ikke været muligt at fremsende det ønskede materiale. Dette tager SKAT tilsyneladende ikke hensyn til og danner på grund af SKAT´s meddelelse en ny årsopgørelse for 2009. Din repræsentant er af den opfattelse, at SKAT har tilsidesat god forvaltningsskik i denne sag, og at det pågældende indkomstår skal genoptages, men da tiden for genoptagelse er overskredet, ønsker/kan SKAT ikke imødekomme dette.

Din repræsentant har opfordret dig til at fremskaffe en lægeattest, som sandsynliggør, at det ikke har været muligt at overholde SKAT´s krav om dokumentation. Det fremgår klart af den indsendte attest, at du ikke har været i stand til at fremskaffe den ønskede dokumentation. Grundet depression m.v. har du haft nok at se til med bare at forsøge at blive rask igen.

Sagen bedes behandlet, og der søges ad denne vej om genoptagelse af sagen, således den ønskede dokumentation kan fremlægges, og sagen kan løses.

Du har været syg og været ude af stand til at tage vare på sagen. Der henvises til den indsendte lægeerklæring. Efter ligningslovens § 9 C kan man ikke kræve dokumentation for kørsel, hvilket er en kæmpefodfejl fra myndighedernes side. I 2012 har din nuværende sambo og mor boet i [by5]. Disse forhold kan ikke bruges til at lægge de samme forhold til grund i 2009. Du har haft bil i 2009.

I udkantsområder har man ret til fradrag, hvis man kan dokumentere bopæl. Din primære bopæl er [ø1] i 2009.

Du er stadig meget syg, herunder af det pres, der er ved at skulle møde hos skattevæsenet. Du betalte med kontanter og kan ikke fremskaffe benzinbonner. Du har kørt i egen bil. Du arbejdede i tømrerfirmaet, hvorfra man skulle køre til arbejdspladserne. Du var derfor tvunget til at køre frem og tilbage hver dag.

Praksis vedrørende lang transport skal følge loven. Der er nogle skatteydere, der stadig har det bedst med at betale med kontanter. Det kan påvises, at du har haft bil. Du har haft mulighed for at bruge bilen frem og tilbage. Du har ikke længere kontakt til arbejdskolleger. Der er kørepenge på lønsedler for kørsel i arbejdstiden. På lønsedlerne for 2009 er der f.eks. beløb i størrelsesordenen 400 kr. og 410 kr. Der er svingende kørepenge på næsten alle lønsedler.

Du var i tømrerlære, men fik et smæk i ryggen, der gav dig en depression og betød, at du måtte opgive tømreruddannelsen. Du har stadig smerter og depression.

SKAT har krævet dokumentation for kørselsfradrag efter ligningslovens § 9 C. SKAT ønsker dokumentation i form af benzinbilag m.v. på trods af, at en sådan dokumentation ikke fremgår af lovgivningen. Derimod skal man dokumentere, at man har fast bopæl, og i dit tilfælde har det været adressen på [ø1]. SKAT mener også, at de ved gennemgangen af sagen i 2010 kan påstå, at du ikke har boet på din faste bopæl på [ø1], men derimod i [by5] i Nordsjælland, hvor du nu er bosiddende. Denne påstand har SKAT på ingen måde dokumenteret.

Der er nu indhentet oplysninger fra [ø1] forsyning, som viser, at der er vandforbrug, godt nok ikke så voldsomt, men det skal også tages i betragtning, at du har boet alene, samt at du har haft indtil 6 timers transport pr. dag, samtidig med at du har haft badefaciliteter på din arbejdsplads.

Der er desuden indsendt lønsedler, hvoraf det fremgår, at du har fået udbetalt kørepenge fra din arbejdsgiver for at transportere dig selv fra hovedkontoret til skiftende arbejdssteder i egen bil. Dette dokumenterer, at du har haft din faste bopæl på [ø1], og at det ikke er bevist, at du har opholdt dig andre steder som påstået af SKAT uden bevis herfor.

Der er ikke i lovgivningen direkte belæg for, at du skal komme med så omfattende en dokumentation, som der bliver beskrevet i materialet. Din repræsentant har dog haft kontakt til din arbejdsgiver og fået kopi af samtlige lønsedler, du har fået herfra, mens du var ansat. Lønsedler for 2009 er indsendt til Skatteankestyrelsen. Som det fremgår af flere af disse, har du flere gange modtaget kørepenge for kørsel i egen bil, hvilket beviser, at du har brugt din bil i arbejdsmedfør, og samtidig er det et bevis for, at du også har brugt din egen bil til transport hjem arbejde, hvor hjemmet ifølge folkeregisteradresse var [ø1] Kommune. Der er ligeledes fremsendt dokumentation for vandforbrug på adressen, som der ikke ville have været, såfremt du ikke beboede adressen, hvorfor dette også beviser, at du har haft ophold på denne adresse.

Derimod finder din repræsentant ikke, at SKAT på noget som helst tidspunkt har ført bevis for det modsatte, nemlig at du har boet i [by5]. Dette bevis vil din repræsentant gerne have fremlagt fra SKAT.

Sekundært kan din repræsentant ikke se det rimelige i, at SKAT helt fjerner et kørselsfradrag for det pågældende indkomstår. I det mindste skulle der være fastsat et skønsmæssigt fradrag, hvilket er normal praksis, såfremt der er uenighed.

SKAT har heller ikke taget højde for din sygdom, som også er bevist ved lægeerklæring, som stadig erklærer dig for at være for syg til, at du kan varetage dine egne interesser over for det offentlige, hvorfor dette i sig selv burde være nok til at få genoptaget sagen, så man kunne finde en løsning, som ville være rimelig.

Det samme gælder for så vidt børnebidrag, hvor man også har nægtet fradrag grundet manglende dokumentation.

Landsskatterettens afgørelse

Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst kan fradrag for befordring frem og tilbage mellem sædvanlig bopæl og arbejdsplads foretages med et beløb, som beregnes på grundlag af den normale transportvej ved bilkørsel efter en kilometertakst, der fastsættes af Skatterådet. Ved fastsættelsen af denne takst lægges udgiften til befordring med bil til grund.

Fradrag kan dog kun foretages for den del af befordringen pr. arbejdsdag, der overstiger 24 kilometer.

Dette følger af ligningslovens § 9 C, stk. 1 og 2 (lovbekendtgørelse nr. 1061 af 24. oktober 2006).

Udgør befordringen pr. arbejdsdag til og med 100 kilometer, beregnes fradraget med den kilometertakst, Skatterådet fastsætter. For befordring herudover beregnes fradraget med 50 pct. af den fastsatte kilometertakst. Fradraget for befordring over 100 kilometer beregnes dog med den kilometertakst, Skatterådet fastsætter, når den skattepligtiges sædvanlige bopæl er beliggende i en af en række nærmere angivne kommuner, herunder [ø1] Kommune.

Dette følger af ligningslovens § 9 C, stk. 3, 1. – 3. pkt. (lovbekendtgørelse nr. 1061 af 24. oktober 2006).

Det er uden betydning for fradraget, hvordan befordringen foretages.

Efter praksis gives der kun fradrag i det omfang, befordringen rent faktisk er foretaget. Der kan således ikke beregnes fradrag for fridage, feriedage, sygedage og helligdage.

Er afstanden mellem bopæl og arbejdsplads usædvanlig lang, påhviler det efter praksis klageren at dokumentere eller sandsynliggøre, at befordringen rent faktisk er foretaget. Dette kan ske ved fremlæggelse af arbejdssedler, lønsedler, brændstofkvitteringer, billetter til offentlige transportmidler m.v.

Du har haft opholdsmuligheder i Nordsjælland, og du har ikke dokumenteret eller sandsynliggjort daglig transport fra [ø1]. Der kan derfor ikke gives dig fuldt medhold.

[ø1] må dog karakteriseres som din faste bopæl i 2009, således at du må anses for berettiget til fradrag for det, der svarer til en ugentlig befordring. Du anses derfor for berettiget til et skønsmæssigt fradrag på 28.000 kr. svarende til, at det selvangivne fradrag på 143.504 kr. må være for 5 gange om ugen.

SKAT´s afgørelse ændres i overensstemmelse hermed.