Kendelse af 26-05-2015 - indlagt i TaxCons database den 10-07-2015

Indkomståret 2010

SKAT har ikke fundet grundlag for at genoptage klagerens skatteansættelse som følge af SKATs styresignal offentliggjort i SKM 2011.810 med henblik på ændring af kapitalafkastet og opsparet overskud m.v. i virksomhedsordningen.

Landsskatteretten pålægger SKAT at genoptage ansættelsen for det omhandlede indkomstår med henblik på at ændre kapitalafkast og opsparet overskud m.v. i virksomhedsordningen.

Faktiske oplysninger

Klageren har anvendt virksomhedsordningen i en årrække.

Klagerens repræsentant har i brev af 27. september 2012 anført følgende:

”Anmodning om ændring af kapitalafkastsatsen for indkomståret 2010, for [person1], ....

På vegne af

[person1]

[adresse1]

[udl-by1]

CPR-NR: ...

anmodes der om genoptagelse af skatteansættelsen for 2010, som følge af SKAT’s Styresignal SKM2010.810.

I indkomståret er der selvangivet et kapitalafkast på 395.303. Efter ændringen i kapitalafkastprocenten fra 4 pct. Til 2 pct. Vil kapitalafkastet blive på kr. 197.651.

Med henvisning til den ændrede skatteansættelse med hjemmel i Skatteforvaltningslovens §27, stk. 1, nr. 7, anmodes der om ændret beslutning om overførsel af overskud jf. Virksomhedsskatteloven §10, stk. 1.

Der anmodes om at kr. 197.652 ud af hele ændringen på kr. 197.652, spares op i virksomhedsordningen i det pågældende år.”

SKATs afgørelse

SKAT har ikke imødekommet klagerens anmodning om genoptagelse af skatteansættelsen for indkomståret 2010. Afgørelsen er begrundet således:

”Afgørelse: Vi har ikke ændret din skat

Din rådgiver har anmodet om ændring af kapitalafkast og overskudsdisponering for indkomståret 2010, som følge af styresignalet SKM2011.810.SKAT.

Vi kan ikke ændre skatten, fordi SKM2011.810.SKAT alene giver ret til at ændre i rentekorrektionen/kapitalafkastet. Ændringen i rentekorrektionen/kapitalafkastet giver ikke samtidig adgang til at ændre i størrelsen af opsparet overskud og hensættelse til senere hævning, idet det er særskilt lovreguleret i virksomhedsskattelovens § 10, stk. 1.

Efter virksomhedsskattelovens § 10, stk.1 og ligningsvejledningens afsnit E.G.2.7.4 kan opsparet overskud og hensættelse til senere faktisk hævning kun ændres under forudsætning af, at der sker ændringer i virksomhedens indkomst. Virksomhedens overskud ændres ikke ved ændringen af kapitalafkastet. Der kan derfor ikke ske ændringer i hensættelse senere faktisk hævning og opsparet overskud.

Din revisors indsigelse af den 1. november 2012 giver ikke anledning til at SKAT ændrer på sin opfattelse, og skatteansættelsen fastsættes i overensstemmelse med ovenstående.

Betingelserne for, at du kan få ændret din skatteansættelse, står i skatteforvaltningslovens § 26, stk. 2 og undtagelsesbestemmelserne i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 1-8.”

Klagerens opfattelse

Klagerens repræsentant har fremsat påstand om, at der skal ske genoptagelse af klagerens skatteansættelse for indkomståret 2010, således at der sker nedsættelse af kapitalafkastet, og at det opsparede overskud i virksomhedsordningen samtidig forøges tilsvarende.

Det er opfattelsen, at klageren skal have samme mulighed for at optimere sin indkomst, som han ville have haft i de omhandlende indkomstår, hvos SKAT havde anvendt den rigtige kapitalafkastsats.

Repræsentanten har henvist til en analog sag, SKM 2013.767.

Repræsentanten har i mail af 9. september 2014 anført følgende:

”Navn: [person1]

Sagsnr.: 13-0074542

Klagerens strategi for disponering af indkomsten var i perioden:

At foretage maksimal opsparing af virksomhedens resultat for at begrænse beregning af topskat.

Klageren bliver på baggrund af nedenstående regler stillet dårligere som følge af, at kapitalafkastsatsen er blevet fastsat forkert af SKAT i perioden 2000 til 2010

Kapitalafkastet hidrører fra finansielle aktiver der skal beskattes endeligt i året og kan ikke opspares jf. Virksomhedsskatteloven § 4

Da ovennævnte regler har stillet klageren dårligere og klageren i forhold til ”hensat beløb til senere hævning” ville have haft mulighed at disponere anderledes og dermed følge sin strategi bedre, er det vores opfattelse at der er den fornødne sammenhæng og at et selvangivelsesomvalg efter Skatteforvaltningsloven § 30 skal tillades, for så vidt angår ændringen vedrørende kapitalafkastsatsen og direkte afledte konsekvensændringer i efterfølgende års kapitalafkast.

Landsskatterettens afgørelse

I SKATs styresignal offentliggjort i SKM 2011.810 er det anført, at den forkerte beregning af kapitalafkastsatsen for perioden 2000 - 2010 indebærer, at der kan ske genoptagelse af ansættelserne efter reglerne i skatteforvaltningslovens §§ 26 og 27. Der vil dog kun ske genoptagelse af ansættelserne for de skattepligtige, der er blevet stillet dårligere som følge af den forkerte sats. Det er endvidere anført, at den skattepligtige kan anmode om omvalg efter skatteforvaltningslovens § 30, hvis en ansættelsesændring har betydning for valget, og de øvrige betingelser efter skatteforvaltningslovens § 30 er opfyldt.

Ved Landsskatterettens kendelse af 15. oktober 2013, offentliggjort i SKM 2013.767, blev der i en sag vedrørende tvangshævninger som følge af finansielle aktiver, givet medhold i, at betingelserne for genoptagelse og omvalg efter skatteforvaltningslovens § 26, 27 og 30 var til stede. Ændringer i overskudsdisponering vedrørende hensættelser til senere hævninger m.v. må således anses for omfattet af begrebet ansættelsesændring i henhold til skatteforvaltningslovens § 30. SKAT har på baggrund heraf udstedt nyt styresignal, offentliggjort i SKM 2014.502.

Ved Landsskatterettens kendelse af 9. juli 2014, offentliggjort i SKM 2014.730, blev der ligeledes givet tilladelse til ændret overskudsdisponering således, at kapitalindkomst og personlig indkomst for ægtefællerne kunne afpasses til topskattegrænsen.

Betingelserne for genoptagelse må anses for opfyldt i klagerens tilfælde, idet den forkert opkrævede kapitalafkastsats har været af betydning for klageren. Klageren kunne, hvis han havde været bekendt med den korrekte kapitalafkastsats, da indkomstdisponeringen blev foretaget, foretaget indkomstdisponeringen for 2010 således, at den personlige indkomst var bedre afpasset til topskattegrænsen.

I overensstemmelse med SKM 2014.730 er klageren berettiget til at få genoptaget ansættelsen med hjemmel i skatteforvaltningslovens § 26, stk. 2. Klageren er endvidere berettiget til selvangivelsesomvalg efter skatteforvaltningslovens § 30, idet omvalget er direkte forbundet med ændringen. Der kan således ske ændringer i overskudsdisponering vedrørende hensættelser til senere hævninger, men de faktiske hævninger i de omhandlede indkomstår kan ikke ændres. Der kan i øvrigt ikke ske ændring af kapitalafkastgrundlagene. Det bemærkes i denne forbindelse, at der alene kan ske omvalg for de tilfælde, hvor der er en dokumenteret, direkte sammenhæng mellem de ønskede ændringer og den for høje kapitalafkastsats.

SKAT pålægges derfor at genoptage skatteansættelsen for indkomståret 2010.