Kendelse af 15-08-2014 - indlagt i TaxCons database den 06-09-2014

Indkomstårene 2003-2010

SKAT har ikke fundet grundlag for at genoptage dine skatteansættelser som følge af SKATs styresignal offentliggjort i SKM 2011.810 med henblik på ændring af kapitalafkastet og opsparet overskud m.v. i virksomhedsordningen.

Landsskatteretten pålægger SKAT at genoptage ansættelserne for de omhandlede indkomstår med henblik på at ændre kapitalafkast og opsparet overskud m.v. i virksomhedsordningen.

Faktiske oplysninger

Du har gennem en årrække anvendt virksomhedsordningen. Dine erhvervsmæssige aktiviteter består i udlejning af industriejendomme. Der har indgået finansielle aktiver i ordningen.

Din repræsentant har ved brev og mail dateret den 12. januar og 25. juni 2012 anmodet om genoptagelse af dine skatteansættelser for indkomstårene 2003-2010. Baggrunden for anmodningen er et ønske om, at kapitalafkastet og det opsparede overskud i virksomhedsordningen ændres i overensstemmelse med de vedlagte bilag, hvoraf de beløbsmæssige ændringer for de enkelte indkomstår fremgår. Som grundlag for anmodningen er henvist til, at SKAT i styresignalet offentliggjort i SKM 2011.810 har nedsat kapitalafkastsatsen for perioden 2000-2010, undtagen for 2007.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke imødekommet din anmodning om genoptagelse af dine skatteansættelser for indkomstårene 2003-2010. SKAT har begrundet afgørelsen således:

”Du har bedt om at få ændret grundlaget for din skat for indkomstårene 2003-2010.

Din revisor har i mail af den 25. juni 2012 gjort indsigelse vedrørende SKAT’s forslag af den 1. juni 2012, din revisor begrunder indsigelsen med, at forslaget ikke er i overensstemmelse med SKAT’s styresignal SKM2011.810.

Ifølge din revisor er der jf. styresignalet hjemmel til at ændre overskudsdisponering, således at det opsparede overskud kan forøges iforbindelse med at kapitalafkastet nedsættes. I de tilfælde hvor der er tale om tvungen hævning af kapitalafkast som følge af, at der indgår finansielle aktiver i kapitalafkastgrundlaget.

Som svar på din revisors indsigelse skal det er bemærkes, at ændringeraf kapitalafkastet i forbindelse med tvangshævning af kapitalafkastet, pga. finansielle aktiver i virksomhedsordningen, ikke giver mulighed for ændring af det opsparede overskud jf. virksomhedsskattelovens § 10, da der ikke her er tale om en ændring af virksomhedens skattepligtige overskud, jf. skatteministeriets udtalelse.


Det vil således kun være en fordel for skatteyder at bede om et lavere kapitalafkast i forbindelse med tvangshævningerne i de tilfælde, hvor kapitalafkastet indgår i en samlet positiv kapitalindkomst for et ægtepar, og der betales topskat hos den ægtefælle, hvor den positive kapitalindkomst indgår i skatteberegningen. Dette er ikke aktuelt i dit tilfælde.


Ifølge vores skatteberegning er det ikke til gunst for dig at ændre kapitalafkastet til den lave sats, da dette giver en yderligere restskat.


SKAT har på ny gennemgået din ansøgning, og vi mener, at grundlaget for din skat ikke kan ændres. Det er fordi din revisor ved brev af 12. januar 2012 og i mail af den 25. juni 2012 har anmodet om en ændring af overskudsdisponeringen efter virksomhedsskattelovens bestemmelser, med henvisning til at årsopgørelserne for indkomstårene 2000-2010 er blevet ændret grundet en nedsættelse af kapitalafkastsatsen, jf. SKM2011.810.SKAT.

(I mail af den 25. juni 2012 fra revisor er indkomstårene ændret fra 2000-2010 til 2003-2010)

SKAT finder ikke grundlag for at genoptage de pågældende indkomstår. Du findes derfor ikke, at være omfattet af den personkreds der kan ændre i overskudsdisponeringen efter
SKM2011.810.SKAT.”

Jeres opfattelse

Din repræsentant har fremsat påstand om, at der skal ske genoptagelse af dine skatteansættelser for indkomstårene 2003-2010, således at der sker nedsættelse af kapitalafkastet, og at det opsparede overskud i virksomhedsordningen samtidig forøges tilsvarende.

Din repræsentant har ved brev af 17. september 2012 anført følgende:

”Sagens faktiske omstændigheder er følgende:

Vor klients erhvervsmæssige aktiviteter er udlejning af industriejendomme, hvor resultat gennem årene er opsparet i virksomhed ved placering i obligationer, hvilket er grundlag for beregning af kapitalafkast inkl. tilgodehavende renter etc.

Vor klient har gennem årene kun foretaget tvungen hævning af kapitalafkast, hvilket fremgår af vedlagte årsopgørelser, hvor personlig indkomst fra virksomhed gennem årene er kr. 0.

Mindre tvungen kapitalafkast vil derfor medføre mulighed for større opsparet overskud og mindre skattebetaling.

Skatteministeriet bekræfter i SKM2011.810 efter vor opfattelse følgende:

Den oprindelige afkastsats er beregnet på forkert grundlag.
Adgang til genoptagelse for årene 2000-10 inkl.
Genoptagelse i ansættelser, hvor skatteyder er stillet dårligere som følge af den forkerte sats.
Som eksempel på foranstående nævnes direkte tvungen hævning af kapitalafkast som følge af, at der indgår finansielle aktiver i kapitalafkastgrundlaget.

Det er herefter vor vurdering, at skatteyder opfylder betingelserne for ændring af det beregnede kapitalafkast gennem årene.


I SKAT’s skrivelse af 01.06.12 anføres som begrundelse på afslag, at der er tale om en nedsættelse af den beregnede rentekorrektion. Dette er efter vor opfattelse uden sammenhæng.
I SKAT’s skrivelse af 25.08.12 anføres, at der ikke er mulighed for ændring af opsparet overskud, jf. virksomhedsskattelovens § 10, når der ikke er ændring af virksomhedens skattepligtige overskud. Dette ses ikke anført i SKAT’s styresignal i relation til nedsættelse af kapitalafkastsats.

SKAT’s styresignal indeholder ikke henvisninger til bestemmelser, som efter vor opfattelse skal medføre et afslag på vor ansøgning.


Såfremt SKAT fortsat afviser vor ansøgning må vi subsidiært ansøge om ordinær genoptagelse at skatteansættelse for indkomstårene 2008-10 inkl., jf. skatteforvaltningslovens §26. Der henvises ligeledes til SKAT’s styresignal vedr. dette forhold.”

Landsskatterettens afgørelse


I SKATs styresignal offentliggjort i SKM 2011.810 er det anført, at den forkerte beregning af kapitalafkastsatsen for perioden 2000 - 2006 og 2008 - 2010 indebærer, at der kan ske genoptagelse af ansættelserne efter reglerne i skatteforvaltningslovens §§ 26 og 27. Der vil dog kun ske genoptagelse af ansættelserne for de skattepligtige, der er blevet stillet dårligere som følge af den forkerte sats. Tvangshævning af kapitalafkastet som følge af, at der indgår finansielle aktiver i kapitalafkastgrundlaget, er konkret nævnt i styresignalet som et tilfælde, hvor en for høj kapitalafkastsats har bevirket en for høj skatteberegning. Det er endvidere anført, at den skattepligtige kan anmode om omvalg efter skatteforvaltningslovens § 30, hvis en ansættelsesændring har betydning for valget, og de øvrige betingelser efter skatteforvaltningslovens § 30 er opfyldt.

Dine opsparingsmuligheder i virksomhedsordningen for de omhandlede indkomstår har som følge af finansielle aktiver været begrænset, jf. virksomhedsskattelovens § 4. Det ”tvangshævede” kapitalafkast for de pågældende indkomstår skulle imidlertid have været mindre, og du kunne således have opsparet yderligere beløb i virksomhedsordningen, såfremt SKAT ikke havde beregnet kapital-afkastsatsen for højt for de pågældende indkomstår.

Ved Landsskatterettens kendelse af 15. oktober 2013, offentliggjort i SKM 2013.767, blev der i en lignende sag givet medhold i, at betingelserne for genoptagelse og omvalg efter skatteforvaltningslovens §§ 26, 27 og 30 var til stede. Ændringer i overskudsdisponering vedrørende hensættelser til senere hævninger m.v. må således anses for omfattet af begrebet ansættelsesændring i henhold til skatteforvaltningslovens § 30.

Betingelserne anses ligeledes for opfyldt i dit tilfælde, idet den forkert opkrævede kapitalafkastsats har været af betydning for dig og har medført, at for meget af virksomhedens overskud har været tvangshævet og ikke opsparet i virksomhedsordningen.

I overensstemmelse hermed tillades du derfor at få genoptaget ansættelserne med hjemmel i skatteforvaltningslovens §§ 26, stk. 2 og 27, stk. 1, nr. 8, således at tvangshævningerne nedsættes som følge af den forkert anvendte kapitalafkastsats. Der gives samtidigt tilladelse til selvangivelsesomvalg efter skatteforvaltningslovens § 30, idet omvalget er direkte forbundet med ændringen. Det bemærkes i denne forbindelse, at der alene kan ske omvalg for de tilfælde, hvor der er en dokumenteret, direkte sammenhæng mellem de ønskede ændringer og den for høje kapitalafkastsats, hvilket er tilfældet i nærværende sag, hvor den for høje kapitalafkastsats har medført for høje tvangshævninger i medfør af virksomhedsskattelovens § 4.

SKAT pålægges derfor at genoptage ansættelserne for de omhandlede indkomstår med henblik på at ændre kapitalafkast og opsparet overskud m.v. i virksomhedsordningen.