Kendelse af 03-06-2014 - indlagt i TaxCons database den 11-07-2014

SKAT har for indkomståret 2008 nægtet fradrag for et negativt momstilsvar på 92.818 kr.

Landsskatterettenstadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Du etablerede i 2007 virksomheden [virksomhed1] v/[person1]. Din repræsentant har oplyst, at virksomheden lukkede den 30. september 2008, men at der fortsat var aktivitet i virksomheden i det sidste kvartal 2008. Virksomhedens årsregnskab for 2008 er først udarbejdet den 27. april 2012.Virksomhedens omsætning og driftsresultat udgjorde ifølge regnskabet henholdsvis 370.424 kr. og -297.851 kr.

SKAT modtog den 28. april 2012 fra virksomheden en efterangivelse af negativt momstilsvar på 92.818 kr. for perioden 1. januar 2008 til 31. december 2008. Den seneste angivelsesfrist for perioden var 10. februar 2009, og da SKAT først har modtaget efterangivelsen senere end 3 år efter denne dato, var fristen for at ændre momsansættelsen for perioden overskredet, jf. skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2.

SKAT har ved afgørelse af 29. juni 2012 givet afslag på ekstraordinær genoptagelse af virksomhedens moms, jf. skatteforvaltningslovens § 32. Afgørelsen blev påklaget til Landsskatteretten, der ved kendelse af 14. januar 2013 har stadfæstet SKATs afgørelse.

SKATs afgørelse

SKAT har ved afgørelse af 12. september 2012 ændret det tidligere skønsmæssigt ansatte over skud af virksomheden på 190.000 kr. til et underskud på -223.902 kr. SKAT har således foretaget en række ligningsmæssige korrektioner af årsregnskabets driftsresultat. SKAT har endvidere ved indkomstopgørelsen nægtet at godkende fradrag for det omtvistede negative momstilsvar på 92.818 kr. Afslaget er begrundet således:

”Det er ikke Skats opfattelse, at der kan ske korrektion i indkomsten (resultatopgørelsen) efterfølgende for 2008 grundet der foreligger forældelse omkring for sent indgivet moms i perioden. Et forældet momsfradrag, kan ikke blot flyttes til resultatopgørelsen.

.

Som bekendt har du fået afslag på genoptagelse 2008 ved kendelse af 29. juni 2012. Som det fremgår af kendelsen skyldes afslaget ikke, at der ikke har kunnet anerkendes momsfradrag, men at dette er afvist grundet forældelse, og dermed tabt.

Kravene til korrekt indberetning af momsangivelsen for 2008 er ikke overholdt, og der gives afslag på korrektion af momsen efterfølgende.

I situationen her, hvor der ikke er tale om, at momsen ikke har kunnet fratrækkes, men det blot ikke er sket i henhold til de gældende frister, vil den ikke kunne væltes over på den skattepligtige indkomst efterfølgende.

Dette vil, som udgangspunkt, kun være relevant, såfremt der var tale om, en tidligere forkert fratrukket moms efter de gældende skatteregler. At der f.eks. var afløftet moms af privatandele eller repræsentation.

Denne moms ville, såfremt øvrige skatteregler tillod det, kunne indgå i den skattepligtige indkomst efterfølgende. Men er netop ud fra et helt andet synspunkt. At der ikke efter momsreglerne var fradrag, og momsen således har været forkert angivet fra start.

Men det er ikke denne situation der er tale om her, jf. momsen har kunnet fratrækkes, og der er bog- ført således. Grundet forældelsesfristerne nægtes momsfradraget blot. Derfor er der ikke godkendt fradrag for momsen, og den er da tabt.

At der nu anmodes om, den da kommer med, som fradrag i den skattepligtige indkomst - kan ikke godkendes. Jf. den ikke hører til der - hverken efter momsloven eller gældende skatteregler.

Afslaget på genoptagelse har, som sagt, heller intet med dette at gøre. Er ikke et afslag på at momsen ikke ville være kunnet fratrukket, men at den grundet dine skattemæssige forhold, og manglende bogføring m.m. fra tidligere, var for sent at angive.

Da der ingen symmetri ses at være i det anmodede, kan det ikke godkendes. Et afslag på genoptagelse af moms, som retligt ses at være korrekt efter momsloven, kan grundet forældelse ikke overvæltes skattemæssigt til indkomsten, hvor det rettelig ikke ses at høre til.

Momsreguleringen hører ikke til i den skattepligtige indkomst, jf. den opgøres ex. moms, og momsen kører for sig selv, og afregnes separat. Jeg har heller ikke kunnet finde nogle domme, som omtaler, at det anmodede kan ske.

Der er ikke noget skattemæssigt belæg for at medregne den i indkomsten i tilfældet her. At der skulle være hjemmel hertil eller foreligger praksis herom er ikke dokumenteret. Og Skat mener, som sagt, ikke at du blot kan vælte momsen over på indkomsten efterfølgende, når den ikke hører til der.”

Din/Jeres opfattelse

Din repræsentant har nedlagt påstand om, at SKATs tilpligtes at anerkende, at det negative momstilsvar kan fratrække ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst, således at felt 435 - underskud af virksomhed - ændres fra 223.902 kr. til 316.720 kr. Til støtte herfor har I anført, at momstilsvar, der ikke afløftes, ifølge fast praksis indgår ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst, jf. statsskattelovens § 6, litra a. Du har lidt et tab som følge af den manglende regulering. Tabet skyldes momsreglernes forskellighed fra skattereglerne. Du har afmeldt virksomheden for moms pr. 30. september 2008, men indkomsten er opgjort pr. 31. december 2008, idet den skatteretlige og den momsmæssige forældelse er forskellige. Væsentlige reguleringer til momsen er blevet konstateret i forbindelse med opgørelse af indkomsten for kalenderåret. Da den momsmæssige forældelse er indtrådt, må der nødvendigvis ske en indkomstmæssig regulering.

Momsudgiften er direkte knyttet til indkomsten, og udgiften ligger inden for virksomhedens normale driftsrisiko. Det er således ikke ualmindeligt, at der sker fejlbogføring af momsbeløb, idet den skatte- og momsmæssige behandling af virksomhedens udgifter på nogen områder er forskellige. I har henvist til, at en ikke momsregistreret erhvervsdrivende har fradrag for hele udgiften inkl. moms i den skattepligtige indkomst. Der ud fra en konkret vurdering bør indrømmes indkomstmæssig regulering.

I Landsskatterettens afgørelse af 14. januar 2013, der angår genoptagelsen af momstilsvaret, er det i øvrigt anført, at der ikke er udarbejdet et årsregnskab. Dette er ikke korrekt, idet der naturligvis er udarbejdet et årsregnskab for at kunne opgøre indkomsten fra den erhvervsmæssige aktivitet i 2008.

Landsskatterettens afgørelse

SKAT modtog den 28. april 2012 fra virksomheden en efterangivelse af negativt momstilsvar på 92.818 kr. for perioden 1. januar 2008 til 31. december 2008. Efterangivelsen er således indgivet efter udløbet af den ordinære frist for at ændre momsansættelsen for periode, jf. skatteforvaltningslovens § 31, stk. 2. Momsen af udgifterne ville kunne afløftes, såfremt virksomheden havde indgivet efterangivelsen tidligere. Det er således alene på grund af forældelse, at virksomheden er nægtet tilbagebetaling af de negative momstilsvar på 92.818 kr. Du ønsker i stedet fradrag ved indkomstopgørelsen for 2008 vedrørende den indgående afgift, der fejlagtigt ikke er angivet indenfor forældelsesfristerne.

Du kan fradrage driftsomkostninger, dvs. de udgifter, der i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten. Det fremgår af statsskattelovens § 6, litra a. Udgiften skal være direkte knyttet til indkomsten, og den skal ligge inden for virksomhedens naturlige rammer.

I det omfang virksomhedens erhvervsmæssige udgifter indeholder indgående afgift, der kan medtages på momsafregningen, udgør virksomhedens fradragsberettigede driftsudgift alene nettoudgiften, det vil sige erhvervsmæssige udgifter ekskl. moms. Såfremt de erhvervsmæssige udgifter kun indeholder ikke afløftningsberettigede momsbeløb, udgør den fradragsberettigede driftsudgift hele den afholdte udgift.

Der kan ikke ved indkomstopgørelsen for 2008 godkendes fradrag for den forældede negative moms, der skulle være angives separat i momsangivelserne efter momslovens regler. Den omstændighed, at efterangivelsen er indgivet for sent, således at momsbeløbet er forældet, medfører ikke, at momsbeløbet konverteres til en fradragsberettiget driftsomkostning, jf. statsskattelovens § 6, litra a. Den påklagede afgørelse stadfæstes derfor.