Kendelse af 27-08-2014 - indlagt i TaxCons database den 27-09-2014

Sagens emne

Indkomståret 2007

SKAT har forhøjet afskrivningsgrundlaget for

bygningsafskrivninger med i alt 54.975 kr.

Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.


Indkomståret 2008

SKAT har ikke godkendt fradrag for udgifter til faglitteratur

med 6.138 kr.

Landsskatteretten nedsætter forhøjelsen med 502 kr.


Indkomståret 2009

SKAT har ikke godkendt fradrag for udgifter til faglitteratur

med 9.215 kr.

Landsskatteretten stadfæster afgørelsen.


Faktiske oplysninger

Din virksomhed består af landbrug med produktion af slagtesvin og dyrkning af jord, skovbrug i Danmark, deltagelse i skovbrug i Tyskland, udlejning af boliger, produktion af el fra vindmølle og etablering af bokse til opmagasinering. Aktiviteterne finder primært sted på [adresse1] og [adresse2], som også er din privatadresse.

SKAT har forhøjet afskrivningsgrundlaget for bygningsafskrivninger med 54.975 kr. på baggrund af tilsvarende ændringer i momstilsvaret, som ligeledes er forhøjet med beløbet, da der ikke er godkendt fradrag for moms ved etablering af [...] til udlejning.

Virksomheden har ikke fået godkendt fradrag for udgifter vedrørende årbogen ”[...]”. [...]. Endvidere er der et omfattende navneregister med blandt andet ejere og ledende medarbejdere, herunder med danske gårde med aktiviteter i udlandet.

SKAT har endvidere ikke godkendt fradrag for udgifter vedrørende køb af aviser. Der er selvangivet fradrag for udgifter til 3 aviser ([avis1]/[avis2], [avis3] og [avis4]).

Beløbsmæssigt er SKATs ændringer sammensat således:

Tekst

2008

2009

[...]

502 kr.

526 kr.

Aviser

5.636 kr.

8.689 kr.

I alt

6.138 kr.

9.214 kr.

SKATs afgørelse

SKAT har forhøjet afskrivningsgrundlaget for bygningsafskrivninger i indkomståret 2007 med i alt 54.975 kr., og SKAT har ikke godkendt fradrag for faglitteratur med 6.138 kr. og 9.214 kr. i henholdsvis indkomstårene 2008 og 2009.

Afskrivningsgrundlag

Din virksomhed har påbegyndt etablering af et [...] i 2007. I henhold til momslovens § 39, stk. 2 og stk. 3 er der ikke momsfradrag for de udgifter, der vedrører det etablerede [...]. Udgifterne er bogført på konto [...04] ”ombygning stald og lade” og udgør efter fradrag af moms i alt 219.180 kr.

Der kan ikke godkendes fradrag for momsen, som udgør 25 pct. af 219.180 kr., i alt 54.795 kr. Beløbet kan derimod godkendes tillagt afskrivningsgrundlaget for bygningen således:

Tekst

Beløb

Saldo ultimo 2007 ifølge regnskab

219.180 kr.

Moms heraf opkræves i 2007 med

54.795 kr.

Afskrivningsgrundlag ultimo

273.975 kr.

Faglitteratur

Der er som hovedregel fradrag for udgifter til faglige tidsskrifter og håndbøger samt videnskabelige værker, der er nødvendige for erhvervets udøvelse. SKAT har ikke anset bogen ”[...]” for at udgøre faglitteratur, der er nødvendig for udøvelsen af dit erhverv.

Landsretten har i en dom offentliggjort i TfS1997,327 ikke godkendt fradrag for avishold, idet retten ikke har fundet det godtgjort, at avisholdet har været nødvendigt for udøvelsen af det pågældende erhverv (reparation af trucks).

Landsretten har tidligere i samme sag udtalt, at avishold kan fratrækkes som en driftsudgift, såfremt der påvises en direkte og naturlig forbindelse med virksomhedens drift. Hvis der tilgodeses personlige interesser, er der tale om en privat udgift, der er indkomstopgørelsen uvedkommende. SKAT har anset, at avisholdet ikke har en direkte og naturlig forbindelse med din virksomheds driftsaktiviteter, og der er derfor ikke godkendt fradrag for udgifter til avishold.

Din opfattelse

Din repræsentant har fremsat påstand om ugyldighed på baggrund af forældelse af ansættelsen for indkomstårene 2007 og 2008.

Han har herudover fremsat påstand om, at der skal godkendes fradrag for udgifter til faglitteratur som selvangivet for indkomstårene 2008 og 2009.

Endelig er der fremsat påstand om, at skattemæssige korrektioner, som er afledt af momsændringer, ikke kan godkendes.

Forældelse

SKAT har anført, at forholdet for indkomståret 2007 ikke er forældet efter reglerne i skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 5.

SKAT har alene tilkendegivet en vurdering af det objektive gerningsindhold, men har helt undladt at tilkendegive det subjektive gerningsindhold. SKAT har end ikke på nuværende tidspunkt rejst nogen straffesag mod dig eller i øvrigt tilkendegivet, at noget sådant er undervejs.

Afledt ændring, afskrivningsgrundlag

Det fremgår af SKATs afgørelse, at der skal betales yderligere 54.795 kr. i moms, hvorimod bygningsafskrivningsgrundlaget er forhøjet med de samme 54.795 kr.

Ved opstarten af virksomheden med udlejning af bokse havde du en forventning om, at udlejningen ville foregå til erhvervsdrivende lejere, og at der som følge heraf ville være tale om momspligtig udlejning. Først i løbet af sommeren 2009 viste det sig, at de erhvervsdrivendes interesse for lejemålene var begrænset i forhold til de privates interesse. På dette grundlag er der selvfølgelig tale om en ændring af udlejningsforholdet.

Faglitteratur

Det er din opfattelse, at i hvert fald 2 af de anførte aviser bør kunne henføres til fradrag efter statsskattelovens § 6. Efter omstændighederne bør kun [avis1] henføres til privat.

Landsskatterettens afgørelse

Formalitet

Det fremgår af skatteforvaltningslovens § 27, stk. 1, nr. 5, at uanset fristen i skatteforvaltningslovens § 26, kan indkomsten ændres, såfremt den skattepligtige forsætligt eller groft uagtsomt har bevirket, at indkomsten er fastsat på et urigtigt eller ufuldstændigt grundlag.

SKAT har anset det som mindst groft uagtsomt, at der er fratrukket købsmoms af udgifter, jf. § 27, stk. 1, nr. 5.

Ud fra det oplyste finder Landsskatteretten, at det må lægges til grund, at udlejningen er en momsfritaget aktivitet, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 8. Videre lægges det til grund, at virksomheden har fratrukket byggemoms med 549.124 kr. vedrørende etablering af depotrum til indbo m.v. ved opgørelse af momstilsvaret. Samtidig har virksomheden anset udlejningen for momsfritaget, og har faktureret lejen uden tillæg af moms. Virksomheden har ikke på noget tidspunkt søgt om eller været frivillig registreret, jf. momslovens § 51, stk. 1. Endelig har virksomheden ikke tilbagereguleret fratrukket moms, på det tidspunkt hvor virksomheden har konstateret, at udlejning er sket uden moms.

Dette anses for udtryk for en mindst grov uagtsom handling fra virksomhedens/indehaverens side. Ligeledes har virksomheden ikke på nogen måde godtgjort, at hensigten har været at udleje depoterne i en frivillig registrering, jf. momslovens § 51, stk. 1, og dermed drift af momspligtig virksomhed. Herefter ses SKAT rettidigt at have sendt varsel og truffet afgørelse for alle årene.

Da de skattemæssige ændringer er direkte afledt af ændringerne af momstilsvaret, er der heller ikke sket forældelse vedrørende indkomstårene 2007 og 2008.

Realitet

Du kan fradrage driftsomkostninger, dvs. de udgifter, der i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten. Det fremgår af statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Udgiften skal være direkte knyttet til indkomsten, og den skal ligge inden for virksomhedens naturlige rammer.

Private udgifter kan ikke fradrages.

Afskrivningsgrundlag, bygningsafskrivning

Landsskatteretten har truffet afgørelse vedrørende din virksomheds momstilsvar. Landsskatteretten stadfæstede, at virksomheden ikke havde fradrag for moms af udgifter til etablering. Som en konsekvens af disse ændringer i momsgrundlaget er der overført et beløb på 54.795 kr. til bygningsafskrivningsgrundlaget som en afledt skattemæssig ændring. Den afledte skattemæssige ændring stadfæstes på dette grundlag med henvisning til de nævnte kendelser.

Faglitteratur

Der er tale om køb af en årbog om gårde og skove, som bl.a. indeholder et navneregister med bl.a. ejere og ledende medarbejdere, herunder med danske gårde med aktiviteter i udlandet. Videre lægges det til grund, at der ikke foreligger et grundbilag i form af en faktura vedrørende 2009.

Henset til virksomhedens aktivitet, bl.a. med landbrug og skovbrug i Danmark og i udlandet, findes det godtgjort, at virksomheden er berettiget til fradrag i henhold til købsfaktura med 502 kr. Dog nægtes der fradrag for 526 kr. vedrørende 2009, idet der ikke foreligger tilstrækkelig dokumentation for udgiften.

SKAT's afgørelse nedsættes derfor med 502 kr. for indkomståret 2008 vedrørende dette punkt.

Udgifter til avishold kan fratrækkes som driftsudgifter, såfremt der påvises en direkte og naturlig forbindelse til virksomhedens drift. Hvis der tilgodeses personlige interesser, er der tale om en privat udgift, der er indkomstopgørelsen uvedkommende.

Det fremgår af Landsskatterettens praksis, jf. blandt andet kendelse af 18. marts 1988 (TfS1988,419) vedrørende avishold for en gårdejer, at der ikke var grundlag for at antage, at et abonnement på [avis3] var nødvendigt ved driften af gårdejerens virksomhed med plante-, svine- og fjerkræproduktion.

Landsskatteretten anser ikke, at det er tilstrækkeligt godtgjort, at udgiften til avishold er nødvendig for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten i din virksomhed, og afgørelsen stadfæstes derfor vedrørende avishold for indkomstårene 2008 og 2009.