Kendelse af 22-06-2015 - indlagt i TaxCons database den 14-08-2015

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Selskabets opfattelse

Skatteankestyrelsens afgørelse

Indkomståret 2007

Fradrag for udgift til fyringsolie

0 kr.

12.229 kr.

12.229 kr.

Fri bil til hovedanpartshaver

Ja

Nej

Ja

Fradrag for udgift til kørselsgodtgørelse

0 kr.

62.543 kr.

62.543 kr.

Indkomståret 2008

Fri bil til hovedanpartshaver

Ja

Nej

Ja

Indkomståret 2009

Fri bil til hovedanpartshaver

Ja

Nej

Ja

Faktiske oplysninger

Selskabet driver tre virksomheder: [virksomhed1], [virksomhed2] og [virksomhed3].

[virksomhed1] er en konsulent- og rådgivningsvirksomhed, som leverer ydelser indenfor software og andet IT. Der var 4 ansatte i virksomheden i indkomstårene 2007 – 2009. Selskabet har oplyst, at virksomheden ikke havde biler, da de ansatte anvendte deres egne biler og fik udbetalt skattefri kørselsgodtgørelse. Ifølge selskabets hovedanpartshaver er hans faste arbejdsplads virksomheden i [virksomhed1]s hovedkontor på [adresse1], [by1].

Virksomhed [virksomhed2] blev etableret i 2003, hvor der blev åbnet tre hudplejeklinikker på Sjælland. I indkomstårene 2007 – 2009 var der 8-10 ansatte i virksomheden.

Den tredje virksomhed, [virksomhed3], havde 2 ansatte i indkomstårene 2007-2009.

Selskabet skiftede navn fra [virksomhed4] ApS den 1. juni 2012.

Fyringsolie

Selskabet har fratrukket udgifter til fyringsolie med 12.229 kr. i indkomståret 2007.

Fri bil

Selskabet købte en Mercedes Benz SLK ([reg.nr.1]) i 2005. Den oplyste anvendelse af bilen er erhvervsmæssig kørsel mellem hudplejeklinikkerne og varelagerplads i [by2].

Selskabets hovedanpartshaver har underskrevet følgende fraskrivelseserklæring vedrørende bilen:

”[person1] erklærer herved at Mercedes Benz SLK, med registreringsnummer [reg.nr.1] kun anvendes og vil blive anvendt til [virksomhed4] ApS og [virksomhed2] ApS forretningsmæssig kørsel, herunder:

1) [virksomhed2] ApS (Mandag til lørdag) - bruger er Klinikleder [person2] og nogle af de forskellige ansatte

Kørsel af vare fra en klinik til den anden
Køb og dermed kørsel af produkter (produktlager i [by2])
Medarbejder kørsel - hvis de skal fra den ene klinik hen til den anden klinik

2) [virksomhed4] ApS - bruger er [person3] og eller [person4]

Salgsmøder
Kundemøder
Projektmøder
Kursusafholdelse (Mandag til fredag - dog eventuel lørdag tilbagerejse fra udland eller kursus og søndag, kørsel til kursussted)

Køretøjet maa ikke blive anvendt til privat kørsel.

Bilen bliver kun brugt for [virksomhed2] ApS og [virksomhed4] ApS medarbejder, den bliver ikke brugt af [virksomhed1] ApS eller [virksomhed3] ApS medarbejder og dermed heller ikke af Adm. direktør [person1].

[...], den 28. december 2004

[person1]”

Det er ved brev af 6. december 2010 fra hovedanpartshaverens revisor til SKAT oplyst, at der ikke er udarbejdet kørebog.Efterfølgende har hovedanpartshaveren i december 2011 indsendt kørselsregnskab for 2007, 2008 og 2009 vedrørende selskabets bil.

SKAT har ved afgørelse af 7. marts 2011 vedrørende indkomståret 2007 bl.a. forhøjet selskabets skattepligtige indkomst med 120.000 kr., da SKAT har anset selskabets hovedanpartshaver for skattepligtig af værdi af fri bil i henhold til ligningslovens § 16, stk. 4. Værdien af fri bil er anset for yderligere løn i selskabet, hvorfor det tilsvarende beløb er anset for fradragsberettiget, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Ved afgørelse af 14. juni 2012 har SKAT beskattet selskabets hovedanpartshaver af værdi af fri bil i indkomstårene 2007-2009. Værdien er opgjort til 120.000 kr.

Kørselsgodtgørelse

Selskabet har udbetalt kørselsgodtgørelse til hovedanpartshaveren med 62.543 kr. i indkomståret 2007.

Ved en mail af 30. april 2011 og et brev af 9. maj 2011 anmodede selskabets hovedanpartshaver om genoptagelse af selskabets ansættelser vedrørende 2006-2009 vedrørende en række punkter herunder bl.a. fradrag for fyringsolie, kørselsgodtgørelse og fri bil. SKAT genoptog skatteansættelserne, men foretog ingen ændringer vedrørende de nævnte punkter.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke godkendt fradrag for udgift til fyringsolie med 12.229 kr. og fradrag for udbetaling af kørselsgodtgørelse med 62.545 kr. Derudover har SKAT opgjort værdi af fri bil for så vidt angår selskabets firmabil til 120.000 kr. Der er ikke godkendt fradrag herfor i selskabet.

Fyringsolie

Det er ikke dokumenteret af selskabet, at fyringsolien er anvendt på firmaadressen [adresse1] og ikke til privat brug. SKAT har derfor ikke godkendt fradrag for udgiften på 12.229 kr. som en driftsudgift i henhold til statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

Efterfølgende har SKAT tilføjet, at selskabet bor til leje, at opvarmningsudgifter sædvanligvis afholdes af udlejer, samt at udgiften var konteret på en forkert konto, hvis der skulle være tale om en driftsudgift.

SKAT har over for Landsskatteretten udtalt, at SKAT er enig i, at udgiften til fyringsolie på 12.229 kr. kan fradrages som en driftsudgift i 2007.

Fri bil

Det er SKATs opfattelse, at selskabets hovedanpartshaver har fri bil til rådighed. Værdien er opgjort til 120.000 kr.

Uanset at der er indleveret kørebøger for 2007 - 2009, er det tidligere oplyst over for SKAT ved revisors brev af 6. december 2010, at der ikke er udarbejdet kørebog, men at selskabets hovedanpartshaver har afgivet fraskrivelseserklæring.

Sammenholdt med at hovedanpartshaveren alene har en varebil af mærket JEEP CJ 7 (diesel), registreringsnummer [reg.nr.2], og en motorcykel af mærket Yamaha VYFR 6, registreringsnummer [reg.nr.3], og at hovedanpartshaveren ikke ejede andre biler i indkomståret 2007, er det SKATs opfattelse, at hovedanpartshaveren har haft fri bil til rådighed.

I forbindelse med sagsbehandlingen fremsendte SKAT et høringsbrev med en udførlig sagsfremstilling den 1. februar 2011. Heraf fremgik klart, at hovedanpartshaveren ville blive beskattet af fri bil, når der ikke forelå kørebog. Selskabet fremsendte desuagtet ikke kørebog inden høringsfristens udløb eller senest inden indberetningen af forhøjelserne til den nye årsopgørelse for 2007, hvilket var den 7. marts 2011. Der blev desuden ikke klaget til Landsskatteretten over årsopgørelsen inden for 3-månedersklagefristen.

Ligeledes har hovedanpartshaveren haft fri bil til rådighed i indkomstårene 2008 og 2009.

De tilsendte kørebøger opfylder ikke de dokumentationskrav, som stilles skatteretligt, da de ikke er ført dagligt/løbende, og en fraskrivelseserklæring er ikke nok, når der er tale om en erklæring indgået mellem hovedanpartshaveren og hans selskab, da der er tale om en aftale indgået mellem afhængige parter. I sådanne tilfælde stilles der strengere beviskrav.

Den omstændighed, at hovedanpartshaveren har en privat bil, udelukker ikke, at hovedanpartshaveren kan blive beskattet af fri firmabil. Beskatningen vil bl.a. afhænge af, hvorledes firmabilen i øvrigt har været stillet til rådighed for firmaets øvrige medarbejdere. Det kræver, at der løbende er redegjort for i hvilken forbindelse og til hvilket sted, at bilen har været benyttet. Dette er ikke sket.

Kørselsgodtgørelse

Der er fremsendt kørebog for firmabilen af mærket Mercedes-Benz 200, registreringsnummer [reg.nr.1] (hvide plader) for 2007-2009.

Firmaet var delt i 3 områder:

• Klinik

• Administration

• Rådgivning

Selskabet har oplyst, at når bilen var optaget af en ansat, var andet personale nødt til at bruge privat bil for at kunne udføre nødvendige arbejdsopgaver. Der er derfor udbetalt kørselsgodtgørelse på 62.545 kr.

Skattefri befordringsgodtgørelse udbetales med Skatterådets kilometersatser for udgifter, som lønmodtageren har afholdt til erhvervsmæssig kørsel, jf. ligningslovens § 9 B. Erhvervsmæssig kørsel er kørsel, der er omfattet af ligningslovens § 9 B, når denne kørsel sker i lønmodtagerens eget befordringsmiddel.

Det er en grundlæggende betingelse for, at en lønmodtager kan modtage skattefrie godtgørelser, at den pågældende har afholdt erhvervsmæssige udgifter. Heraf følger, at der ikke modtages skattefri godtgørelser i tilfælde, hvor udgifterne til den erhvervsmæssige befordring allerede er dækket på anden måde af arbejdsgiveren, f.eks. ved at firmabilen er stillet til rådighed, eller der er tale om fri bil.

Det er endvidere en betingelse for udbetaling af skattefri befordringsgodtgørelse, at arbejdsgiveren/hvervgiveren fører kontrol med antallet af kørte kilometer. Det skal være muligt at se af bilagene hvilken bil, der er benyttet til befordringen, jf. SKM2004.45.LSR.

For at grundlaget for skattefriheden kan anses for tilstrækkelig oplyst, skal bilaget indeholde oplysning om:

• Kørslen/rejsens erhvervsmæssige formål

• Dato for kørslen og ved rejse tillige start- og sluttidspunkt

• Rejse-/kørselsmål med eventuelle delmål

• Anvendte satser

• Beregning af kørsels- henholdsvis rejsegodtgørelsen

Den i december 2011 indsendte kørebog for 2007 godtgør ikke i sig selv, at der er kørt erhvervsmæssigt i egen bil.

Endvidere foreligger der ikke dokumentation for erhvervsmæssig kørsel, der berettiger til befordringsgodtgørelse efter de oven for angivne retningslinjer, hvorfor befordringsgodtgørelsen på 62.545 kr. ikke kan fradrages ved selskabets indkomstopgørelse, jf. den dagældende ligningslovs § 9, stk. 5.

Selskabets opfattelse

Der er nedlagt påstand om, at der skal godkendes fradrag for udgift til fyringsolie med 12.229 kr. og fradrag for udbetalt kørselsgodtgørelse med 62.543 kr. i indkomståret 2007. Derudover har selskabet nedlagt påstand om, at firmabilen udelukkende har været anvendt erhvervsmæssigt i indkomstårene 2007-2009, hvorfor den ikke er stillet til rådighed for selskabets hovedaktionær som lønaccesorium.

Fyringsolien er leveret til selskabets adresse til brug for opvarmning af forretningsstedet. Der er således tale om en udgift, der vedrører firmaet, hvorfor der skal godkendes fradrag for udgiften.

For så vidt angår den udbetalte kørselsgodtgørelse er der tale om en udgift til medarbejdere, der har stillet egen bil til rådighed for firmaet. Udbetalingen er sket i overensstemmelse med statens takster for befordringsgodtgørelse.

Selskabet har desuden fastholdt, at firmabilen alene har været benyttet erhvervsmæssigt og ikke har været stillet til rådighed for hovedanpartshaveren.

Landsskatterettens afgørelse

Udgift til fyringsolie

Der er fradrag for udgifter, der er afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a.

SKAT har over for Landsskatteretten tilkendegivet, at SKAT er enig i, at udgiften til fyringsolie på 12.229 kr. er en fradragsberettiget driftsudgift.

Landsskatteretten giver medhold i, at udgiften til fyringsolie er fradragsberettiget.

Fri bil

Ifølge den dagældende ligningslov § 16A, stk. 9, (lovbekendtgørelse nr. 1061 af 24. oktober 2006), beskattes hovedaktionærer, der modtager udbytte fra selskabet i form af, at der f.eks. stilles bil til rådighed. Værdien af godet fastsættes efter reglerne i ligningslovens § 16, stk. 4.

Det fremgår af ligningslovens § 16, stk. 1 og 4, jf. statsskattelovens § 4, at den skattepligtige ved indkomstopgørelsen skal medregne vederlag i form af værdi af fri benyttelse af andres biler, når benyttelsen sker som led i ansættelsesforhold eller som led i en aftale om ydelse af personligt arbejde i øvrigt.

Landsskatteretten har ved en afgørelse truffet samme dag som denne afgørelse fastslået, at selskabets hovedanpartshaver i de omhandlede år har haft fri rådighed over selskabets bil, en Mercedes Benz, jf. ligningslovens § 16 A.

Landsskatteretten stadfæster derfor SKATs afgørelse for så vidt angår dette klagepunkt.

Udgift til kørselsgodtgørelse

Godtgørelse, der udbetales af arbejdsgiveren for udgifter, som lønmodtageren påføres som følge af arbejdet, medregnes ved indkomstopgørelsen. Dette gælder dog ikke godtgørelse for befordringsudgifter omfattet af § 9 B eller § 31, stk. 5.

Ligningslovens § 9 B fastslår hvilke befordringsudgifter til og fra en arbejdsplads, der kan fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

Landsskatteretten har ved en afgørelse truffet samme dag som denne afgørelse fastslået, at selskabets hovedanpartshaver ikke har fremlagt dokumentation for, at han i 2007 har kørt erhvervsmæssigt i sine private køretøjer, hvorfor den udbetalte kørselsgodtgørelse på 62.545 kr. er skattepligtig. Udgiften kan fradrages som en lønomkostning i selskabet, jf. statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a. Landsskatteretten nedsætter derfor selskabets skattepligtige indkomst med 62.545 kr.