Kendelse af 22-09-2022 - indlagt i TaxCons database den 13-10-2022

Journalnr. 21-0113032

Klagen skyldes, at Gældsstyrelsen har afmeldt virksomheden for moms, jf. opkrævningslovens § 11, stk. 1 og stk. 9, da virksomheden ikke rettidigt har stillet den af Gældsstyrelsen krævede sikkerhed på 327.113 kr.

Skatteankestyrelsen stadfæster Gældsstyrelsens afgørelse.

Faktiske oplysninger

[person1] (herefter indehaveren) drev fra den 1. oktober 2004 til den 8. december 2021 enkeltmandsvirksomheden [virksomhed1] med CVR-nr. [...1]. Virksomheden var i Det Centrale Virksomhedsregister, CVR, registreret under branchekoden 494100 Vejgodstransport.

Gældsstyrelsen sendte den 25. september 2021 en erindringsskrivelse til virksomheden om, at virksomheden skulle betale sin restance. Restancen var opgjort til 324.398 kr. Fristen for betaling af restancen blev fastsat til den 18. oktober 2021, og Gældsstyrelsen oplyste, at manglende betaling inden fristen udløb ville medføre, at Gældsstyrelsen ville kræve sikkerhed for virksomhedens fortsatte registrering for moms. Sikkerheden var opgjort til 327.113 kr.

Virksomheden betalte ikke restancen inden for den fastsatte frist.

Gældsstyrelsen traf den 25. oktober 2021 afgørelse om, at virksomheden, som betingelse for fortsat registrering for moms, senest den 15. november 2021 skulle stille en sikkerhed på 327.113 kr. Kravet om sikkerhedsstillelsen var begrundet med, at virksomheden skyldte over 50.000 kr., at virksomheden ved de seneste 12 afregningsperioder mindst 4 gange ikke havde betalt skatter og afgifter rettidigt, og at det var vurderet, at staten risikerede at miste penge, hvis driften af virksomheden fortsatte.

I afgørelsen var det videre oplyst, at virksomheden ville blive afmeldt for moms, hvis sikkerheden ikke blev stillet, og at det herefter ville være strafbart at fortsætte driften af virksomheden. Gældsstyrelsens afgørelse blev meddelt virksomheden ved rekommanderet brev.

Virksomheden stillede ikke den krævede sikkerhed inden for den fastsatte tidsfrist.

Gældsstyrelsens afgørelse

Gældsstyrelsen har ved afgørelse af 9. december 2021 afmeldt virksomheden for moms, idet virksomheden ikke har stillet den af Gældsstyrelsen krævede sikkerhed.

Af Gældsstyrelsens afgørelse fremgår blandt andet følgende:

”...

Vi har afmeldt din virksomhed

Gældsstyrelsen har med virkning fra i dag afmeldt din virksomhed for moms. Det betyder, at du straks skal stoppe med at drive virksomhed.

Vi skrev den 25. oktober 2021, at du skulle stille en sikkerhed på 327.113 kr.

Da vi kan se, at du ikke har stillet sikkerheden, afmelder vi nu din virksomhed.

...”

Under sagens behandling har Gældsstyrelsen den 12. maj 2022 blandt andet oplyst følgende:

”...

5. Restanceinddrivelsesmyndighedens afgørelse og begrundelse

Gældsstyrelsen fastholder afgørelse om afmeldelse af 9. december 2021.

Betingelserne for sikkerhedsstillelse efter opkrævningslovens § 11 anses for opfyldt, da virksomheden har en restance over kr. 50.000. Samtidig har virksomheden mindst 4 gange inden for de seneste 12 afregningsperioder ikke betalt følgende momsperioder rettidigt:

? Moms 1. kvartal 2020, sidste rettidige betalingsdato 3. marts 2021
? Moms 3. kvartal 2020, sidste rettidige betalingsdato 1. marts 2021
? Moms 4. kvartal 2020, sidste rettidige betalingsdato 1. marts 2021
? Moms 1. kvartal 2021, sidste rettidige betalingsdato 1. juni 2021

Idet virksomheden inden for de seneste 12 afregningsperioder fire gange ikke rettidigt har indbetalt B-skatter, A-skatter og arbejdsmarkedsbidrag, og virksomheden er i restance vedrørende skatter og afgifter med et beløb, der overstiger kr. 50.000, og virksomheden ikke har indbetalt restancen jf. Gældsstyrelsens udsendte varsel af 25. september 2021, hvor betalingsfristen var angivet til 18. oktober 2021, anser Gældsstyrelsen opkrævningslovens § 11, stk. 1, nr. 1, litra a for værende opfyldt.

I forbindelse med at virksomheden pålægges at stille sikkerhed, vurderer Gældsstyrelsen, at der er en nærliggende risiko for tab for staten ved virksomhedens fortsatte drift. Gældsstyrelsen bemærker, at restancen er opbygget over en længere periode fra 2015-2021.

Gældsstyrelsen bemærker, at virksomheden ikke har indsendt regnskaber / selvangivelser for indkomstårene 2015, 2016, 2017, 2018 og 2019, hvilket har medført, at Skattestyrelsen har foretaget skønsmæssige ansættelser af virksomhedens overskud af virksomhed.

Gældsstyrelsen bemærker yderligere, at Skattestyrelsen den 25. februar 2022 har truffet afgørelse om, at virksomheden ikke kan få ændret momstilsvar for perioden 1. kvartal 2010 til og med 2. kvartal 2018.

Med baggrund i virksomhedens ikke rettidige betalinger af B-skatter, restskatter og momstilsvar, herunder oparbejdelse af restancer over flere år, og manglende indsendelse af regnskaber/selvangivelser, er det efter et konkret skøn Gældsstyrelsens vurdering, at virksomhedens videre drift indebærer en nærliggende risiko for tab for staten, jf. opkrævningslovens § 11, stk. 3, 1. pkt.

Idet sikkerheden ikke er stillet rettidigt efter stk. 1, er virksomhedens momsregistrering inddraget jf. opkrævningslovens § 11, stk. 9, 1. pkt.

...”

Virksomhedens opfattelse

Virksomhedens indehaver har nedlagt påstand om, at virksomhedens afmelding for moms skal ophæves.

Indehaveren har til støtte herfor blandt andet anført følgende:

”...

Det er ikke muligt at fremskaffe de ønskede oplysninger, som de selv oplyser i Deres skrivelse af

den 03. februar 2022 er firmaet lukket af gældsstyrelsen, Og som følge heraf kan jeg ikke komme ind på firmaets e-box, for at hente Deres ønskede oplysninger.

Jeg klager over, at man har lukket firmaet, årsagen er at jeg har klaget til Skattestyrelsen over ændringer som ikke er tilladt, har haft indflydelse på min moms afregninger, og som har medført at der nu er 13-14 måneder i 2019. Og at 2020 heller ikke passer, samt det at min skatte ansættelser er forkerte. Jeg mente at en klage under disse omstændigheder ville medføre at jeg kunne fortsætte med at drive firmaet. Ændringen vil også medføre at mit regnskab tilbage til 2004 skal laves om. Fejlen som skattestyrelsen har lavet er, at de ikke har taget min bogførings dato for rigtig. Styrelsen har ændret afregnings perioden, fra et andet firma, i stedet for min afregnings periode, som er 2-3 måneder senere.

...”

Skatteankestyrelsens afgørelse

Der skal tages stilling til, om det er med rette, at Gældsstyrelsen har afmeldt virksomheden for moms, idet virksomheden ikke rettidigt har stillet den af Gældsstyrelsen krævede sikkerhed.

Af den dagældende opkrævningslovs (lovbekendtgørelse nr. 573 af 6. maj 2019 om opkrævning af skatter og afgifter m.v.) § 11, stk. 1, nr. 1, litra a) og 9, 1. pkt., fremgår følgende:

Ӥ 11.

Stk. 1. Told- og skatteforvaltningen kan pålægge en virksomhed at stille sikkerhed, når

1) virksomheden for de seneste 12 afregningsperioder fire gange ikke rettidigt har indbetalt skatter og afgifter m.v. omfattet af denne lov og, for så vidt angår enkeltmandsvirksomheder, tillige personskatter og bidrag, herunder restskat der vedrører virksomhedens drift, og

a) virksomheden er i restance vedrørende skatter og afgifter, for hvilke den er registreret, samt eventuelt selskabsskatter og, for så vidt angår enkeltmandsvirksomheder, tillige personskatter og bidrag, herunder restskat der vedrører virksomhedens drift, med et beløb, der overstiger 50.000 kr., og virksomheden ikke indbetaler denne restance senest den 10. hverdag fra modtagelsen af en erindringsskrivelse fra told- og skatteforvaltningen, hvorved virksomheden underrettes om, at den ved fortsat manglende betaling pålægges at stille sikkerhed, eller

...

Stk. 9. Stilles sikkerheden efter stk. 1 ikke rettidigt, inddrages virksomhedens registrering (...)”

Gældsstyrelsen traf den 9. december 2021 afgørelse om, at virksomheden, som betingelse for fortsat registrering for moms, skulle stille en sikkerhed på 327.113 kr. senest den 15. november 2021.

Som sagen foreligger oplyst for Skatteankestyrelsen, er det ubestridt, at virksomheden ikke rettidigt har stillet den krævede sikkerhed.

Efter opkrævningslovens § 11, stk. 9, 1. pkt. kan Gældsstyrelsen således inddrage virksomhedens registrering, hvis den krævede sikkerhed efter lovens § 11, stk. 1, ikke stilles rettidigt.

Da Gældsstyrelsens inddragelse af virksomhedens registrering for moms er sket under iagttagelse af de betingelser og procedurer, der er foreskrevet i opkrævningslovens § 11, stk. 1, 3, 6, 7 og 10, finder Skatteankestyrelsen, at der ikke er grundlag for at tilsidesætte Gældsstyrelsens afgørelse.

Virksomhedens indehaver har gjort indsigelser mod de forskellige beløb, som det oplyses, at virksomheden skylder til Skattestyrelsen. Skatteankestyrelsen kan som klageinstans alene tage stilling til den påklagede afgørelse. Skatteankestyrelsen kan således ikke tage stilling til indsigelser om fordringer på skatter og afgifter, da disse skal behandles af fordringshaver, jf. gældsinddrivelsesloven § 2, stk. 2 Det er således Skattestyrelsen, som kan tage stilling til dette.

På dette grundlag finder Skatteankestyrelsen, at det er med rette, at Gældsstyrelsen har afmeldt virksomheden for moms.

Skatteankestyrelsen stadfæster således Gældsstyrelsens afgørelse.

Det bemærkes, at virksomheden har mulighed for på ny at anmode om registrering moms.