Kendelse af 20-12-2021 - indlagt i TaxCons database den 20-01-2022
Klagen skyldes, at Skattestyrelsen har forhøjet virksomhedens momstilsvar med 497.901 kr. for afgiftsperioden fra den 1. januar 2015 til den 30. september 2017, idet Skatteankestyrelsen ikke har anset virksomheden for at have udøvet selvstændig økonomisk virksomhed.
Landsskatteretten stadfæster Skattestyrelsens afgørelse.
[virksomhed1] (herefter benævnt virksomheden) er en enkeltmandsvirksomhed registreret i Det Centrale Virksomhedsregister under branchekode 011100 Dyrkning af korn (undtagen ris), bælgfrugter og olieholdige frø. Virksomheden blev stiftet og momsregistreret den 1. januar 2011.
I forbindelse med Skattestyrelsens kontrol af skatteligningen for 2016 foretog Skattestyrelsen kontrol af virksomhedens momstilsvar for perioden fra den 1. januar 2015 til den 30. september 2017.
Virksomheden har angivet indgående moms med samlet 497.901 kr. for den omhandlede afgiftsperiode. Der er ikke angivet udgående moms i perioden fra den 1. januar 2011 til den 30. september 2017.
Indehaveren har over for Skattestyrelsen oplyst, at den indgående moms hovedsageligt vedrørte udgifter til genopførelse af en bygning i forbindelse med, at gildesalen på ejendommen brændte ned i 2015.
Indehaveren oplyste ved e-mail af 14. januar 2018, at der blev opført en ny bygning på 264 m² i 2015. Bygningen fordeler sig på 100 m² lejlighed, 120 m² lager, garage og værksted og 44 m² disponible rum, som anvendes til musik og opbevaring.
Ved e-mail af 5. februar 2018 oplyste indehaveren følgende til Skattestyrelsen om lejligheden:
”(...) Pt bliver den brugt privat men på sigt skal den bruges til udlejning (...)”
Under sagens behandling ved Landsskatteretten har indehaveren fremsendt en forretningsplan og et budget, begge udaterede.
Følgende fremgår af forretningsplanen (Uddrag):
”Planen er at lejlighedsdelen skal bruges til udlejning. AirBnB og Cradlenest. Overvejes som udlejningsplatforme. Der er på nuværende tidspunkt ikke klarlagt hvorvidt privat udlejning er momspligtigt. Dette undersøges nærmere
Studiet etableres således at der kan foretages demo optagelser, og etableres således at der også kan foretages udlejning til øveformål, og sangskrivning.
Selve rummet bygges som rum i rum, således at rummet ikke på nogen måde hænger sammen med resten af huset. Der etableres flydende gulve, og alle vægge monteres med Greenglue for at minimere lydvandringen fra rummet til resten af bygningen. Akustikken reguleres via masonit hulplader.
Værksted etableres således at vi er i stand til at servicere de landbrugs aktiviteter der er på gården og vi kan servicere bygningerne.
Lager etableres i sydlige ende af bygningen. Lageret etableres med stor port så af og pålæsning er nemmest muligt Og hegnsmaterialer kan stå beskyttet indendørs.
I forhold til etablering af indhegning, fjernes den nuværende indhegning og der etableres ny 3 trådet indhegning med solcelledrevet stødgiver og automatisk vandforsyning også med solcelle
drevet pumpe.”
Der er videre fremlagt fakturanr. 209 af 1. oktober 2020 og fakturanr. 235 af 1. marts 2021 vedrørende udlejning af græsning på samlet 2.000 kr., heraf 400 kr. i moms. Fakturaerne er udstedt af virksomheden til en privatperson.
I tilknytning hertil har virksomheden fremlagt fakturanr. 1334 af 29. april 2020 fra Poda. Fakturaen vedrører opsætning af hegn, solcelleanlæg til vand/kar, strømgiver og fangefolde og har et fakturabeløb på 96.328,10 kr., heraf moms på 19.265,62 kr. Fakturaen er udstedt til [virksomhed1], uden angivelse af virksomhedens CVR.nr.
Virksomheden har herudover fremlagt fakturanr. 220, 222, 225, 230 og 231. Fakturaerne vedrører udlejning af studie med et samlet fakturabeløb på 1.875,00 kr., heraf 375,00 kr. i moms. Udlejning af studiet er sket i perioden november 2020 til februar 2021. Fakturaerne er udstedt til privatpersoner.
Indehaveren har fremlagt en oversigt over udlejning af lejligheden. Det fremgår heraf, at lejligheden har været udlejet samlet 92 nætter med en indtjening på 33.843 kr. i 2018. I 2019 var lejligheden udlejet 81 nætter med en indtjening på 49.182 kr. I 2020 var lejligheden udlejet 80 nætter med en indtjening på 47.831 kr., og i 2021 har lejligheden været udlejet 71 nætter med en foreløbig indtjening på 36.266 kr.
Supplerende hertil har indehaveren fremlagt en oversigt over indtjening fra udlejningen i perioden 2018-2020. Der er ikke fremlagt fakturaer eller yderligere specifikation af udlejningen.
Indehaveren har videre oplyst, at udlejning af lejligheden ikke kunne påbegyndes før 2018 grundet en vandskade. Indehaveren har endvidere oplyst, at der ikke er opkrævet eller angivet udgående moms af udlejning af lejligheden via Airbnb.
Ved e-mail af 29. april 2021 har indehaveren fremsendt korrespondance med forsikringsselskabet, hvoraf fremgår, at indehaveren anmeldte en vandskade i lejligheden den 18. februar 2017. Følgende fremgår af skadesanmeldelsen:
”Talt med FT d.d. I fredags opstod utæthed i varmvandsbeholder. Dette medført vandskade på både bygning og indbo (trægulve, døre, reoler, vitrine og klædeskabe) Bygning er kun 1 1/2 år gl. (litra 8, beboelse på 80 m2). Metrovandvarmer - tyder på produktfejl. Vi dækker ikke hvis produktfejl på bygning, dog ingen undtagelse på indbo. SSG har brækket gulve op og opsat affugter. Sag bør styres af egen taksator. SR 1961 kr”
Skattestyrelsen har oplyst, at virksomheden har angivet udgående moms med samlet 2.550 kr. i 2018 og samlet 425 kr. i 2020, mens der ikke er angivet udgående moms i 2019.
Virksomheden er ikke frivilligt momsregistreret for udlejning af fast ejendom.
På ejendommen befinder der sig også et stuehus, som benyttes til privat bolig for indehaveren.
Skattestyrelsen har ikke godkendt fradrag for virksomhedens indgående moms vedrørende udgifter til ombygning på 497.901 kr. for afgiftsperioden fra den 1. januar 2015 til den 30. september 2017.
Som begrundelse herfor har Skattestyrelsen anført følgende:
”(...)
Det er en forudsætning for fradrag for købsmoms efter momslovens § 37, at de afholdte udgifter har tilknytning til selvstændig økonomisk virksomhed efter momslovens § 3.
Ved økonomisk virksomhed forstås transaktioner, hvor materielle eller immaterielle goder udnyttes med henblik på opnåelse af indtægter af en vis varig karakter.
Det er desuden en forudsætning for momsfradrag, at udgifterne er afholdt i forbindelse med momspligtige transaktioner efter momslovens § 4.
Det fremgår af de foreliggende oplysninger, at du i kontrolperioden har haft en samlet omsætning på 0 kr. Du har i den samme periode fratrukket købsmoms med i alt 497.901 kr., svarende til afholdte udgifter på 1.991.604 kr. ekskl. moms.
Vi er på denne baggrund af den opfattelse, at du ikke har drevet selvstændig økonomisk virksomhed i kontrolperioden. De udgifter, som du har afholdt, anses derfor ikke for at være afholdt i forbindelse med momspligtig virksomhed.
For så vidt angår genopførelse af din ejendom har du oplyst, at lejligheden anvendes til private formål, hvilket også udelukker momsfradrag efter momslovens § 39, stk. 2. Revisor har efterfølgende oplyst, at den anvendes til korttidsudlejning og derfor muligvis er omfattet af momspligten. Da du ikke har angivet salgsmoms af den nævnte indtægt, har du imidlertid stadig ikke godtgjort, at du har drevet momspligtig virksomhed.
Endelig skal vi bemærke, at modtagne EU-tilskud er momsfrie, da de betragtes for at være uden for momslovens anvendelsesområde. Da disse tilskud ikke er momspligtige, giver de imidlertid heller ikke adgang til momsfradrag.
Vi ændrer derfor den angivne købsmoms fra 497.901 kr. til 0 kr.
(...)”
Skattestyrelsen har fremsendt følgende bemærkninger ved brev af 19. november 2019:
”(...)
Vi skal bemærke, at virksomheden ikke har angivet salgsmoms, siden den blev momsregistreret den 1. januar 2011. Som anført i vores afgørelse er det en forudsætning for momsfradrag, at der drives momspligtig virksomhed. Da den momspligtige omsætning er angivet med 0 kr., har virksomheden ikke opfyldt dette grundlæggende krav.
Vi kan i øvrigt oplyse, at virksomheden dags dato endnu ikke har indsendt momsangivelser for kvartal 2017, 1. kvartal 2018 og 2. kvartal 2018, selvom angivelsesfristen er udløbet for alle tre perioder.
Vi kan hertil oplyse, at virksomheden i den vedlagte mail fra den 5. februar 2018 har oplyst følgende: "Pt bliver den brugt privat men på sigt skal den bruges til udlejning".
Vi kan derfor ikke følge revisors påstand "Der er nemlig ikke tale om privat benyttelse, set fra udlejers side". Hans oplysning om en eventuel lejers beskrivelse af forholdet er ikke relevant, da det kun har betydning for momsfradraget, hvilke formål udlejeren bruger lejligheden til.
Vi kan dertil bekræfte, at korttidsudlejning af værelser er momspligtig efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 8., 2. pkt. Ved korttidsudlejning forstås udlejning for kortere tidsrum end en måned.
Det er dog fortsat et faktum, at virksomheden aldrig har angivet salgsmoms, selvom den har været momsregistreret siden 2011. Vi har fortsat ikke modtaget konkret dokumentation for revisors oplysning om, at der er udlejningsindtægter i efteråret 2018.
Vi skal hertil bemærke, at man efter momslovens § 47, stk. 5, skal indsende anmeldelse om momsregistrering senest 8 dage inden påbegyndelsen af registreringspligtig virksomhed.
Virksomheden blev momsregistreret den 1. januar 2011 og har således været momsregistreret i over syv år. Selvom der i princippet ikke stilles noget krav om, hvor hurtigt en momsregistreret virksomhed skal erhverve momspligtige indtægter, er vi af den opfattelse, at grundlaget for virksomhedens momsregistrering ikke var til stede på registreringstidspunktet. Samtidig anser vi det heller ikke for godgjort, at de fratrukne udgifter i kontrolperioden er afholdt i forbindelse med den påtænkte momspligtige udlejningsvirksomhed, som revisor henviser til.
Det er korrekt, at vi som punkt 2 i vores forslag dateret den 29. maj 2018 oprindelig var af den opfattelse, at virksomheden skulle afmeldes fra momsregistrering.
Vi frafaldt dog dette forslag på grundlag af revisors brev den 15. august 2018, hvor han oplyste, at virksomheden nu havde påbegyndt de momsmæssige aktiviteter. Vi havde ikke grundlag for at afvise, om virksomheden ville angive salgsmoms for 3. kvartal 2018, fordi angivelsesfristen for 3. kvartal 2018 først udløber den 3. december 2018.
(...)”
Virksomhedens repræsentant har nedlagt påstand om, at virksomheden er berettiget til fradrag for indgående moms med 497.901 kr. for den omhandlede afgiftsperiode, idet Skattestyrelsen ikke har dokumenteret, at virksomheden ikke er berettiget til momsfradrag.
Til støtte for påstanden har repræsentanten anført følgende:
”(...)
Indledningsvis kan vi oplyse, at den i sagen beskrevne lejlighed i nybyggeriet ikke anvendes privat brug, hvorimod den udlejes som korttidsudlejning og derved muligvis er omfattet af momspligten.
Bygningen er på 264 kvm, som fordeler sig med 100 kvm lejlighed, 120 kvm lager, garage og værksted og 44 kvm disponibelt rum, som anvendes til musik og til opbevaringsdepot. Skattestyrelsen havde af pågældende den 5. februar 2018 fået oplyst, at lejligheden på daværende tidspunkt blev anvendt privat, men at den på sigt skulle bruges til momspligtig udlejning. Efter vores opfattelse er der tale om en misforståelse, når der er anvendt udtrykket ”privat”. Der er nemlig ikke tale om privat benyttelse, set fra udlejers side, hvorimod der set fra lejers side kan være tale om ”privat beboelse”.
Fra udlejers side er der tale om erhvervsmæssig udlejning, og da der er tale om korttidsudlejning kan der også være tale om momspligtig udlejning.
Problemstillingen i sagens er fra klagerens side ligger efter vores opfattelse i, at han ikke har været i stand til at opstarte den egentlige indtægtsgivende udlejningsvirksomhed før nu.
(...)”
På kontormøde med Skatteankestyrelsens sagsbehandler den 29. april 2021 fortalte indehaveren, at denne tog kontakt til daværende SKAT i [by1] i 2015 med henblik på at få oplyst, om der kunne angives fradrag af indgående moms til opførelse af en bygning ved påtænkt økonomisk virksomhed med udlejning. Indehaveren oplyste, at medarbejderen ved SKAT svarede bekræftende. Indehaveren oplyste endvidere, at udlejning af lejligheden ikke kunne påbegyndes før 2018 grundet en vandskade, og at den nuværende situation med Corona-restriktioner påvirker virksomhedens aktiviteter med udlejning.
Bemærkninger til Skatteankestyrelsens indstilling
Skattestyrelsen har ved brev af 24. maj 2021 fremsendt følgende bemærkninger til Skatteankestyrelsens indstilling:
”(...)
Skattestyrelsen fastholder, at klager fortsat ikke har godtgjort, at klager i den omhandlede periode har drevet eller haft til hensigt at drive selvstændig økonomisk virksomhed omfattet af momslovens § 3 i forbindelse med momspligtige transaktioner jf. momslovens § 4 med udlejning af lejlighed og studie i perioden omfattet af klagesagen. Klager opfylder derfor ikke betingelserne for fradrag efter momslovens § 37, stk. 1.
Det ændres ikke af, at klager, som redegjort for i Skatteankestyrelsens forslag til afgørelse, under sagens behandling har fremlagt oplysninger om efterfølgende udlejning af lejligheden. Udlejningen er sket uden opkrævning af moms gennem [virksomhed2] i perioden maj 2018 til april 2021.
Det bemærkes, at der i den påklagede afgørelse ikke er taget stilling til, om den af klager fra maj 2018 foretagne udlejning af hele lejligheden i bygningen overhovedet ville have karakter af momspligtig korttidsudlejning af værelser jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 8, 2. pkt. eller momsfri udlejning af fast ejendom jf. praksis gengivet i Den juridiske vejledning afsnit D.A.5.8.5.
(...)”
Retsmøde
Virksomhedens repræsentant fastholdt påstanden om, at virksomheden er berettiget til fradrag for indgående moms og gennemgik sine anbringender i overensstemmelse med de skriftlige indlæg. Subsidiært nedlagde repræsentanten påstand om, at virksomheden er berettiget til fradrag for indgående moms af udgifter til lager, garage, værksted og studie.
Skattestyrelsen indstillede i overensstemmelse med tidligere udtalelser, at afgørelsen stadfæstes.
Der skal tages stilling til, hvorvidt det er med rette, at Skattestyrelsen ikke har imødekommet virksomhedens fradrag af indgående moms på 497.901 kr. for afgiftsperioden fra den 1. januar 2015 til den 30. september 2017, idet Skattestyrelsen ikke anser virksomheden for at have udøvet selvstændig økonomisk virksomhed i den omhandlede afgiftsperiode.
Ifølge momslovens § 3, stk. 1, er afgiftspligtige personer juridiske eller fysiske personer, der driver selvstændig økonomisk virksomhed.
Bestemmelsen i momslovens § 3, stk. 1, implementerer 6. momsdirektivs artikel 4, nu momssystemdirektivets artikel 9, stk. 1.
Af artikel 9, stk. 1, fremgår der følgende:
”Ved afgiftspligtig person forstås enhver, der selvstændigt og uanset stedet udøver økonomisk virksomhed uanset formålet med eller resultatet af den pågældende virksomhed.
Ved ”økonomisk virksomhed” forstås alle former for virksomhed som producent, handlende eller tjenesteyder, herunder minedrift og landbrug, samt virksomhed inden for liberale og dermed sidestillede erhverv. Ved økonomisk virksomhed forstås navnlig udnyttelse af materielle eller immaterielle goder med henblik på opnåelse af indtægter af en vis varig karakter. ”
Det følger videre af momslovens § 4, stk. 1, at der skal betales afgift af varer og ydelser, der leveres mod vederlag her i landet.
Følgende fremgår af momslovens § 13, stk. 1, nr. 8:
”Udlejning og bortforpagtning af fast ejendom, herunder levering af gas, vand, elektricitet og varme som led i udlejningen eller bortforpagtningen. Fritagelsen omfatter dog ikke udlejning af værelser i hoteller og lign., udlejning af værelser i virksomheder, der udlejer for kortere tidsrum end 1 måned, udlejning af camping-, parkerings- og reklameplads, samt udlejning af opbevaringsbokse”
Ifølge momslovens § 37, stk. 1, kan virksomheder registreret efter §§ 47, 49, 51 eller 51 a ved opgørelsen af afgiftstilsvaret som indgående afgift, jf. § 56, stk. 3, fradrage afgiften efter denne lov for virksomhedens indkøb m.v. af varer og ydelser, der udelukkende anvendes til brug for virksomhedens leverancer.
EU-Domstolen har i sag C-268/83 (Rompelman) udtalt, at det påhviler den, der anmoder om momsfradrag, at godtgøre, at betingelserne herfor er opfyldt, herunder at den pågældende opfylder betingelserne for at anses som en afgiftspligtig person. Videre blev det fastslået, at artikel 4 ikke er til hinder for, at afgiftsmyndighederne kræver den erklærede hensigt om at drive afgiftspligtig virksomhed bestyrket af objektive momenter, jf. præmis 24.
I sag C-400/98 (Brigitte Breitsohl) har EU-Domstolen udtalt, at en person, hvis hensigt er at påbegynde selvstændig økonomisk virksomhed, og som afholder de første investeringsomkostninger i dette øjemed, skal betragtes som en afgiftspligtig person. Personen kan som følge heraf straks fratrække den moms, der skyldes eller er erlagt i forbindelse med de investeringsomkostninger, der er afholdt til brug for de transaktioner, personen har til hensigt at gennemføre, og som giver ret til fradrag, uden at personen skal afvente påbegyndelsen af virksomhedens faktiske drift, jf. præmis 34.
Videre har EU-Domstolen i sag C-230/94 (Renate Enkler) udtalt, at såfremt et gode på grund af sin karakter kan anvendes såvel til erhvervsmæssig som privat brug, må der foretages en vurdering af samtlige omstændigheder vedrørende dets udnyttelse ved afgørelsen af, om det anvendes med henblik på opnåelse af indtægter, der faktisk er af en vis varig karakter, jf. præmis 27.
Det er således virksomheden, der skal godtgøre, at den ved bygningens opførelse i 2015 handlede i egenskab af en afgiftspligtig person.
Efter en samlet konkret vurdering finder Landsskatteretten, at virksomheden ikke har godtgjort den erklærede hensigt om at drive selvstændig økonomisk virksomhed inden for udlejning af den omhandlede ejendom for perioden fra den 1. januar 2015 til den 30. september 2017.
Der er herved henset til, at virksomheden ikke har fremlagt en fyldestgørende forretningsplan og budget, billedmateriale, annoncer vedrørende udlejning eller andet, der objektivt godtgør, at virksomheden havde til hensigt at drive økonomisk virksomhed for så vidt angår udlejning af fast ejendom i perioden fra den 1. januar 2015 til den 31. september 2017.
Den af virksomheden fremlagte oversigt over booket indtjening gennem [virksomhed2] ændrer ikke herved. Der er lagt vægt på, at udlejning af lejligheden gennem [virksomhed2] først er foretaget i perioden fra maj 2018 til april 2021. Det forhold, at der indtraf en vandskade i lejligheden den 18. februar 2017, ændrer ikke herved, idet udlejning af lejligheden heller ikke var påbegyndt, inden vandskaden indtraf.
De af virksomheden fremlagte fakturaer vedrørende udlejning af studie og græsning ændrer heller ikke herved. Der er herved henset til, at udlejning af studiet først er påbegyndt i november 2020, og at udlejning af græsning først er påbegyndt i oktober 2020.
Landsskatteretten finder således, at virksomheden ikke har godtgjort, at betingelserne for fradrag i henhold til momslovens § 37, stk. 1, er opfyldt.
Det er derfor med rette, at SKAT har forhøjet virksomhedens momstilsvar med i alt 497.901 kr. for perioden fra den 1. januar 2015 til den 30. september 2017.
SKATs afgørelse stadfæstes dermed.