Kendelse af 15-09-2020 - indlagt i TaxCons database den 11-10-2020

Klagen vedrører SKATs opkrævning af chokolade- og sukkervareafgift på 148.538 kr. for varer handlet i perioden 2. oktober 2017 til 27. februar 2018.

Landsskatteretten hjemviser sagen til fornyet behandling hos Skattestyrelsen.

Faktiske oplysninger

SKAT foretog den 10. april 2018 et kontrolbesøg i klagerens tidligere forretningslokaler beliggende [adresse1], [by1].

Ved kontrollen blev SKAT forelagt 36 fakturaer for klagerens køb af afgiftspligtige varer fra leverandøren [virksomhed1] i perioden 2. oktober 2017 til 27. februar 2018.

Klageren har ifølge fakturaerne erhvervet i alt 5.719,63 kg afgiftspligtige varer for i alt 639.313,75 kr.

SKAT har den 5. juni 2018 truffet afgørelse om opkrævning af afgiftstilsvaret på 148.538 kr. for de samme varer hos [virksomhed1].

Skattestyrelsen har den 3. april 2020 oplyst, at der er foretaget indbetalinger til [virksomhed1]s skattekonto, som er anvendt til dækning af chokolade- og sukkervareafgift i perioden fra 1. november 2017 til 31. december 2017.

SKATs afgørelse

SKAT har opkrævet 148.538 kr. i chokolade- og sukkervareafgift for perioden 2. oktober 2017 til 27. februar 2018. SKAT lægger til grund, at klageren har erhvervet og videresolgt afgiftspligtige chokolade- og sukkervarer, hvoraf der ikke er betalt afgift, hvorfor klageren hæfter solidarisk med [virksomhed1] for betaling af afgiften.

Som begrundelse er bl.a. anført følgende:

”Ved kontrollen er der fremkommet oplysninger, dokumenteret ved fakturaer om, at [virksomhed2] ApS i perioden 2. oktober 2017 - 27. februar 2018 har købt chokolade og sukkervarer af [virksomhed1], der har erhvervet varerne fra andre EU-medlemslande, men i det væsentligste ikke har betalt chokoladeafgift af varerne, jf. senere.

[...]

SKAT afkræver [virksomhed2] ApS afgift af 5.719,63 kg slik med solidarisk hæftelse med [virksomhed1].

[...]

Henvendelse var vedlagt forslag til afgørelse, udskrift af skattekonto og en udskrift af kontobevægelser.

SKAT har registreret, at udskriften fra skattekontoen delvis kan sammenholdes med skattekonto tilhørende [virksomhed1]. Udskriften begrænser sig til alene at omfatte indbetalinger og ikke virksomhedens angivne moms og afgiftsbeløb, påløbne renter og saldo (gæld).

SKAT kan ikke kommentere de manglende oplysninger, jf. regler om tavshedspligt. SKAT har med forslag til afgørelse oplyst, at ”Leverandøren har imidlertid en omfattende og løbende gæld til det offentlige, der er en følge af bl.a. angivelse af chokoladeafgift. Afgiften betales kun i mindre omfang og den løbende gæld nedbringes ikke”. Der er ikke fremkommet oplysninger der giver anledning til at ændre SKATs bemærkning, jf. ovenfor.

SKAT finder, at såfremt selskabet har benyttet sig at betalt direkte til leverandørens skattekonto med frigørende virkning, vil indbetaling indgå til dækning af gammel gæld. Indbetalingen vil ikke få nogen indflydelse på SKATs opfattelse om anvendelse af solidarisk hæftelse.

[...]

SKAT fastholder at selskabet har købt afgiftspligtige chokolade- og sukkervarer hos en dansk registreret leverandør, der angiver chokoladeafgift efter chokoladeafgiftsloven.

Leverandøren har imidlertid en omfattende og løbende gæld til det offentlige, der er en følge af bl.a. angivelse af chokoladeafgift. Afgiften betales kun i mindre omfang og den løbende gæld nedbringes ikke.

Der er derfor ikke betalt chokoladeafgift af de købte varer hos [virksomhed1]. Selskabet afkræves derfor 148.538 kr.i chokoladeafgift med solidarisk hæftelse med [virksomhed1], jf. lovens § 29, stk. 1.

Såfremt leverandøren betaler sin gæld til det offentlige, frigøres selskabet for sin solidariske hæftelse.”

Klagerens opfattelse

Klageren har nedlagt påstand om, at SKATs opkrævning af chokolade- og sukkervareafgift for perioden 2. oktober 2017 til 27. februar 2018 nedsættes til 0 kr., idet afgiften allerede er betalt for de afgiftspligtige varer.

Til støtte for påstanden har klageren anført følgende:

”[virksomhed2] ApS har handlet i perioden 01.10.2017-27.02.2018 hos leverandøren. Leverandørens udstedte faktura er indeholdt afgifterne jf. bilag 3.

Efter anvisninger fra leverandøren har [virksomhed2] ApS indbetalt mellemværende direkte til leverandørens skattekonto nr. [...] med betalingsID leverandørens cvr-nr. [...1] på i alt kr. 615.383,50 i perioden 17.10.2017-13.03.2018 jf. bilag 2.

Således forkaster vi SKAT’s argumentation for at leverandøren ikke har betalt afgifter i perioden og opbygget en gæld for chokoladeafgifter pga. solgte varer til os, tværtimod er der tale om en nedbringelse af gælden i denne periode.

Vi fik oplyst at leverandørens gæld til SKAT stammer fra 2015 og 2016 jf. bilag 3.

Efter vores opfattelse kan SKAT ikke kræve solidarisk hæftelse på leverandørens kunder som blandt andet er [virksomhed2] ApS, da leverandøren løbende fik indbetalt eller indbetalt selv afgifterne i handlingsperioden og stadigvæk er aktiv i drift.”

Landsskatterettens afgørelse

Når der i det følgende henvises til chokoladeafgiftsloven, er dette en henvisning til den dagældende lov om afgift af chokolade- og sukkervarer m.m., jf. lovbekendtgørelse nr. 1163 af 5. september 2016 som ændret ved lov nr. 1554 af 13. december 2016 og lov nr. 1686 af 26. december 2017.

Chokoladeafgiftslovens § 29, stk. 2, har følgende ordlyd:

”Den, der overdrager, erhverver, tilegner sig eller anvender varer, hvoraf der ikke er betalt afgift, som skulle være betalt efter denne lov, skal betale afgift af varerne.”

Landsskatteretten bemærker, at det direkte følger af loven, at der er tale om en objektiv hæftelsesbestemmelse, som gælder et hvilket som helst led i en omsætningskæde, hvorfor klageren som udgangspunkt hæfter solidarisk for chokolade- og sukkervareafgiftens betaling.

Afgørende for, at SKAT i kraft af den solidariske hæftelse kunne opkræve afgiften hos klageren, er imidlertid, at de omhandlede afgiftspligtige varer ikke forinden er blevet afgiftsberigtiget.

Særligt henset til at SKAT ved sin afgørelse ikke har taget hensyn til, at der er foretaget indbetalinger til klagerens leverandørs skattekonto, som er anvendt til dækning af chokolade- og sukkervareafgift i perioden 1. november 2017 til 31. december 2017, finder retten, at afgørelsen lider af væsentlige sagsbehandlingsfejl. Herudover er der også lagt vægt på, at SKAT i sin afgørelse har anført, at leverandøren ”i det væsentligste ikke har betalt chokoladeafgift af varerne” og at ”afgiften betales kun i mindre omfang”.

Landsskatteretten hjemviser derfor SKATs afgørelse af 5. juni 2018 til fornyet behandling hos Skattestyrelsen.