Kendelse af 13-11-2019 - indlagt i TaxCons database den 06-12-2019

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagerens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Afgiftsperioden 2014

Forhøjelse af momstilsvar vedr. ikke-bogførte indtægter

58.459 kr.

11.658 kr.

58.459 kr.

Faktiske oplysninger

Virksomheden er startet den 1. august 2000. Virksomheden er registreret under branchen ”Restauranter”. Virksomheden har bibranchen ”Kunsthandel og gallerivirksomhed”.

Foruden at drive resturationsvirksomhed har virksomheden endvidere udstillet og solgt kunstværker, og der er blevet afholdt ferniseringer, som blev kombineret med god mad og vin. Virksomhedsindehaveren har endvidere skrevet bøger, som også er blevet solgt i restauranten.

SKAT har gennemgået virksomhedens regnskabsmateriale, og har den 27. oktober 2017 fremsendt forslag om at ændre virksomhedens momstilsvar for afgiftsperioden 2014.

SKAT har den 2. marts 2018 fremsendt afgørelse om at forhøje virksomhedens momstilsvar for afgiftsperioden 2014 med i alt 113.379 kr., hvoraf 48.298 kr. vedrører forhøjelse af moms for køb og salg af kunst, 58.459 kr. vedrører forhøjelse af moms af ikke-bogført omsætning og 6.622 kr. vedrører forhøjelse af moms vedrørende eget vareforbrug.

SKAT har konstateret, at virksomhedsindehaverens private bankkontooplysninger har fremgået af hjemmesiden for virksomhedsindehaverens klub ”Den Røde”, som giver medlemmer rabatter på mad og vin i restauranten. Indtægter indgået på virksomhedsindehaverens private konto er ikke bogført.

SKAT har gennemgået virksomhedsindehaverens private kontoudskrifter og på baggrund heraf skønnet, at der er ikke-bogførte indtægter på 292.297 kr., hvoraf momsen udgør 58.459 kr. Virksomhedens repræsentant har oplyst, at virksomhedsindehaverens private bankkontooplysninger ved en fejl har fremgået af klubbens hjemmeside, og at ikke-bogførte indtægter i alt har udgjort 58.290 kr., hvoraf momsen udgør 11.658 kr. Repræsentanten har endvidere oplyst, at de resterende beløb, der er indgået på kontoen, har vedrørt salg af virksomhedsindehaverens ægtefælles private kunst. Der er fremlagt en liste over købere af det solgte kunst til dokumentation herfor.

SKATs afgørelse

SKAT har forhøjet virksomhedens momstilsvar med 58.459 kr. for afgiftsperioden 2014.

Som begrundelse for afgørelsen har SKAT anført følgende:

”(...)

Omsætning af kokkeskole og andre madlavningsarrangementer.

Omsætning vedrørende kokkeskole og andre madlavningsarrangementer fremgår ikke særskilt i regnskabet og bogføringen, men anses for at indgå via den daglige kasse.

Efter gennemgang af dit regnskabsmateriale er det konstateret, at der er indsætninger på din private bankkonto som vedrører omsætning i forbindelse med kokkeskole og andre madlavningsarrangementer, der ikke er selvangivet.

SKAT har ved en tilfældighed fundet en hjemmeside tilhørende dig. Hjemmesiden hedder https://[...com]. Det fremgår af hjemmesiden, at du har en klub, der giver rabatter på mad og vin i restaurant [...]. Du afholder ligeledes en kokkeskole i restauranten, hver uge, som betales særskilt. Tilmelding til klubben foregår ved betaling til din private bankkonto [...] – [...89].

SKAT har indkaldt samtlige bankkontoudtog for ovenstående private bankkonto for 2014.

SKAT har ligeledes forespurgt revisor angående, hvordan disse indtægter og udgifter registreres i virksomheden, samt om der er øvrige forhold vedrørende virksomheden, som ikke fremgår af virksomhedsregnskabet, og som SKAT bør være bekendt med.

Vi har modtaget følgende svar:

”Vedrørende madklubben og kokkeskole er det en fejl, at der er anført et privat kontonummer. Vores gennemgang af bankkontoen viser, at der skal yderligere indtægtsføres kr. 60.290 inkl. moms, svarende til kr. 48.232 ekskl. moms. Fejlen beklages meget.”

SKAT har efterfølgende modtaget dine bankkontoudtog. Revisor har markeret de beløb, som han mener skal indtægtsføres. Dette beløb udgør 58.290 kr., og ikke som oplyst 60.290 kr.

Vi har ligeledes gennemgået bankkontoudtogene. Udover de 58.290 kr., som revisor mener, at der skal indtægtsføres, er der yderligere indsat 234.007 kr., som SKAT vurdere skal indtægtsføres i virksomheden. Der vedlægges – som bilag 2 - et udskrift af bevægelserne på kontoen med markering af, hvilke yderligere indtægter SKAT mener der skal indtægtsføres. Beløbet betragtes som udeholdt omsætning.

Ved mødet hos SKAT den 10. januar 2018 har din ægtefælle oplyst, at der i nogle af tilfældene, er tale om salg af hendes private billeder, hvor pengene ved en fejl er indsat på din bankkonto. SKAT bad om yderligere dokumentationer/redegørelser for, hvilke effekter der var tale om, og mere konkret, om værdisætningen af disse ting. Aftalen var, at der skulle indsendes dokumentatiner/bemærkninger til hver enkelt indsætning, som opgjort af SKAT udgør 234.007 kr.

I indsigelsen af 9. februar 2018 fremgår det:

”Vores klient har godkendt og beklaget, at der fejlagtigt er indsat erhvervsmæssige indtægter på privatkontoen kr. 58.290. SKAT påstår yderligere beskatning af indsætninger på privatkontoen. Dette er IKKE korrekt, da der er tale om salg af ægtefællens private indbo og kunstgenstande.”

Der er ikke, i forbindelse med indsigelsen, modtaget dokumentation for de yderligere indsætninger på 234.007 kr., hvorfor ændringen fastholdes, jf. nedenstående.

(...)

Ikke selvangivet salg vedrørende kokkeskole og andre madlavningsarrangementer.

Indtægter der ikke anses for bogført jf. punkt 1. udgør:

Indtægter der ikke er bogført, ifølge revisor 58.290 kr.

Indtægter der ikke er bogført, ifølge SKATs bilag 2+234.007 kr.

Ikke bogførte indtægter inkl. moms i alt 292.297 kr.

Moms heraf 25 % - 58.459 kr.+58.459 kr.

Ikke bogførte indtægter ekskl. moms i alt ændring 233.837 kr.

(...)”

Klagerens opfattelse

Virksomhedens repræsentant har nedlagt påstand om, at SKATs forhøjelse af momstilsvaret for afgiftsperioden 2014 nedsættes med 46.801 kr.

Til støtte for påstanden har repræsentanten anført følgende:

”(...)

SKAT har påstået beskatning af beløb indsat på vores klients private bankkonto. Som meddelt SKAT er der i al væsentlighed tale om salg af ægtefællens private indbo- og kunstgenstande.

Vores klient har ikke bevisbyrden og dokumentationspligt for dette. Der er IKKE

- som anført/gættet af SKAT - tale om erhvervsmæssige indtægter vedrørende kokkeskole

m.v.

Såfremt skattepligten af forannævnte fastholdes, skal der gives fradrag for kunstgenstandenes

kostpris, f.eks. svarende til 80 %, kr. 149.765.

(...)”

Landsskatterettens afgørelse

Juridiske eller fysiske personer, der driver selvstændig økonomisk virksomhed er afgiftspligtige. Dette fremgår af momslovens § 3, stk. 1.

Der skal betales afgift af varer og ydelser, der leveres mod vederlag her i landet, jf. momslovens § 4, stk. 1.

Kan størrelsen af det tilsvar som påhviler virksomheden ikke opgøres på grundlag af virksomhedens regnskaber, kan told- og skatteforvaltningen ansætte virksomhedens tilsvar skønsmæssigt. Det følger opkrævningslovens § 5, stk. 2.

I medfør af momslovens § 37, stk. 1, jf. § 56, stk. 3, kan registrerede virksomheder ved opgørelsen af afgiftstilsvaret som indgående afgift fradrage udgiften efter momsloven for virksomhedens indkøb m.v. af varer og ydelser, der udelukkende anvendes til brug for virksomhedens leverancer, som ikke er fritaget for afgift efter momslovens § 13.

Registrerede virksomheder skal til dokumentation for den indgående afgift kunne fremlægge fakturaer, jf. momsbekendtgørelse nr. 814 af 24. juni 2013 § 61. Fakturaerne skal i henhold til bekendtgørelsen indeholde følgende:

1) Udstedelsesdato (fakturadato).
2) Fortløbende nummer, der bygger på én eller flere serier, og som identificerer fakturaen.
3) Den registrerede virksomheds (sælgerens) registreringsnummer.
4) Den registrerede virksomheds og køberens navn og adresse.
5) Mængden og arten af de leverede varer eller omfanget og arten af de leverede ydelser.
6) Den dato, hvor levering af varerne eller ydelserne foretages eller afsluttes, eller hvor et afdragsbeløb betales, forudsat en sådan dato er fastsat og forskellig fra fakturaens udstedelsesdato.
7) Afgiftsgrundlaget, pris pr. enhed uden afgift, eventuelle prisnedslag, bonus og rabatter, hvis disse ikke er indregnet i prisen pr. enhed.
8) Gældende afgiftssats.
9) Det afgiftsbeløb, der skal betales.

Landsskatteretten har dags dato truffet afgørelse vedrørende SKATs opgørelse af yderligere overskud i virksomheden for indkomståret 2014, jf. j.nr. 18-0003459, som skal danne grundlag for opgørelsen af det skyldige momstilsvar for afgiftsperioden 2014.

SKAT har på baggrund af kontoudskrifter opgjort udeholdte indtægter til 292.297 kr., hvoraf momsen udgør 58.459 kr. Virksomhedsindehaveren har gjort gældende, at der ved en fejl er udeholdt 58.290 kr., hvoraf momsen udgør 11.658 kr., og at de resterende bankoverførsler vedrørte salg af virksomhedsindehaverens ægtefælles private kunstgenstande. Virksomhedsindehaveren har fremlagt en liste over salg af private kunstgenstande til dokumentation herfor.

Pengene er indgået på virksomhedsindehaverens bankkonto, som ud fra det oplyste også er blevet anvendt erhvervsmæssigt for en periode. Den fremlagte liste over solgte private kunstgenstande er ikke underbygget af objektive kendsgerninger, og det er således ikke tilstrækkeligt dokumenteret, at beløbet er virksomhedsindehaverens skatteansættelse uvedkommende. SKAT har derfor været berettiget til at henføre beløbet som yderligere skattepligtig omsætning, og der skal derfor svares moms heraf, jf. momslovens § 4, stk. 1.

Virksomheden har gjort gældende, at såfremt beløbet henføres som omsætning i virksomheden, skal der indrømmes fradrag for kunstgenstandenes kostpris.

Virksomheden har ikke dokumenteret, at betingelserne for fradrag i henhold til momslovens § 37 er opfyldt. Der er således ikke fremlagt fakturaer, der opfylder betingelserne i henhold til momsbekendtgørelsens § 61, hvorfor der ikke kan godkendes fradrag for købsmoms.

Landsskatteretten stadfæster på baggrund heraf SKATs afgørelse.