Kendelse af 04-05-2021 - indlagt i TaxCons database den 27-05-2021

Afgiftsperioden 2014

SKAT har ikke godkendt fradrag for købsmoms for udgifter til el på 290 kr.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Virksomheden [virksomhed1] med cvr-nr. [...1] blev startet den 1. januar 2010 og er ifølge Erhvervsstyrelsen ophørt den 3. juli 2019. Virksomheden beskæftigede sig med rengøring for virksomheder og private.

Virksomheden blev drevet fra virksomhedsindehaverens lejebolig på [adresse1], [by1], dog blev arbejdet ifølge indehaveren udført ”i marken”. Indehaveren har oplyst, at det var nødvendigt at medbringe rengøringsartikler og redskaber, herunder men ikke begrænset til sammenklappelige stiger, støvsugere, tungere rengøringsudstyr som f.eks. poleringsmaskiner, vådstøvsugere, spande, svabere og koste m.v.

Ifølge virksomhedsindehaveren blev der udført sædvanlig fladerengøring hos kunderne og vasket karklude og håndklæder m.v. hos kunderne. Derfor medbragte indehaveren vaskepulver m.v. Toiletterne blev ligeledes rengjort og der skete opfyldning af toiletpapir og rensemidler.

Virksomhedsindehaveren har oplyst, at husstanden i det påklagede indkomstår 2014 bestod af indehaveren selv, hendes ægtefælle og 4 børn på henholdsvis 4, 7, 9 og 11 år. Indehaveren har oplyst, at den yngste sov i forældrenes soveværelse, mens de andre børn delte et værelse.

Virksomheden har regnskabet for indkomståret 2014 fratrukket udgifter til lokale med i alt 14.714 kr. Det fremgår af regnskabet, at der er fratrukket 13.551 kr. til husleje samt 1.163 kr. til el. Dette svarer ifølge indehaveren til 10 % af den samlede husleje og eludgift. Det fremgår af virksomhedens kontospecifikationer, at der er fratrukket 290 kr. i moms vedrørende eludgiften.

Lejeboligen udgør i alt 109 m2, og indehaveren har oplyst, at værelset, som blev anvendt i virksomheden, udgjorde ca. 10 m2. Indehaveren har oplyst, at der var behov for opbevaring af rengøringsudstyr med tilhørende væsker, hvoraf nogle var sundhedsskadelige og havde faretekster. Som følge af dette var rummet ifølge indehaveren aflåst.

Virksomheden har fremsendt følgende oversigt over de farlige væsker:

Tenozid 12, forårsager svære ætsninger af huden og øjenskader
WC-Rens stærk, forårsager alvorlig øjenirritation
Unipro Papaya, forårsager alvorlig øjenirritation
Shine, forårsager alvorlig øjenskade
Grundrens, forårsager alvorlig øjenirritation
Turbo- Rens, forårsager alvorlig øjenskade
Kalcipol, forårsager svære ætsninger af huden og øjenskade
Clear Wiev, produktet indeholder organisk opløsningsmiddel. Gentagen eksponering af organiske opløsningsmidler kan give skade på nervesystemet og indre organer som f.eks. lever, nyrer.
Floorfix, forårsager alvorlig øjenirritation

Overfor Skatteankestyrelsen har virksomheden fremsendt diverse sikkerhedsdatablade for ovenstående midler samt for [...] rensebenzin og klor rengøring.

Virksomheden har fremsendt en plantegning over lejemålet, hvor rummet, som blev anvendt i virksomheden, er markeret med gul. Det fremgår af tegningen, at der er en stue med åbent køkken, samt tre værelser på 11,42 m2, 10,77 m2 og 10,08 m2, og et mindre værelse på 3,17 m2. Værelset som blev anvendt i virksomheden var 10,77 m2.

Det angivne værelse udgjorde således 9,88 % af lejemålets samlede areal.

Virksomheden har fremsendt et billede af rummet, hvor det ses, at der var et skrivebord med en del rengøringsartikler på. Endvidere var der et vasketøjsstativ med klude på samt støvsuger, spande osv. stående på gulvet. Ifølge indehaveren blev skrivebordet kun ryddet, når der skulle skrives regninger. Virksomheden har oplyst, at billedet ikke er taget i det påklagede indkomstår 2014.

Som dokumentation for udgiften på el har virksomheden fremsendt en årsopgørelse for [virksomhed2] for perioden 2. oktober 2013 til 6. oktober 2014. Af denne fremgår det, at indehaveren i alt har brugt 6.487 kWh, svarende til 14.514,56 kr. inkl. moms. Momsen heraf udgjorde 2.902 kr.

Ifølge virksomheden udgjorde den erhvervsmæssige andel 10 %, hvorfor der er taget fradrag for købsmoms vedrørende el på 290 kr.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke godkendt fradrag for købsmoms til udgifter til el med 290 kr. i afgiftsperioden 2014.

SKAT har som begrundelse for afgørelsen anført følgende:

”(...)

Der kan fortsat ikke godkendes fradrag for el på 1.163 kr. og moms på 290 kr.

SKAT anser ikke dit arbejdsværelse for at opfylde reglerne for fradrag. Værelset anses ikke for at være specielt indrettet, så det har skiftet karakter til et lagerrum for virksomhedens materiale. Det materiel der opbevares i værelset, er ikke af et sådan omfang, at værelset er uanvendeligt til privat benyttelse for husstanden.

Der kan ikke godkendes fradrag for udgift til el på 1.163 kr.

Det henvises endvidere til Juridisk vejledning afsnit C.C.2.2.2.13

Virksomhedens indkomst forhøjes med 1.163 kr.

Moms

Der kan ikke godkendes fradrag for moms af el på 290 kr. efter momslovens§ 37, da arbejdsværelse ikke anses at opfylde reglerne for fradrag jf. ovenstående.

Din købsmoms nedsættes med 290 kr.

(...)”

Skattestyrelsen har den 23. november 2020 udtalt følgende til Skatteankestyrelsens forslag til afgørelse:

”(...)

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Klagers opfattelse

Skatteankestyrelsens forslag til afgørelse

Skattestyrelsens udtalelse

Indkomståret 2014

Fradrag for moms af elforbrug i arbejdsværelse

0 kr.

290 kr.

0 kr.

0 kr.

Skattestyrelsens begrundelse/vurdering

Skattestyrelsen indstiller at Skatteankestyrelsens forslag til afgørelse stadfæstes, som stadfæster SKAT, nu Skattestyrelsens afgørelse.

Skattestyrelsen fastholder at klager ikke har ret til fradrag for moms af udgifter til el med 290 kr. for perioden 2014, skønnet af klager til 10 %.

Det er oplyst at klager har fratrukket udgifter til el med 1.163 kr. og moms med 290 kr., svarende til 10 % af udgiften afholdt i klagers private bopæl. Udgiften er bogført ved bilag 10 efterpostering. Bilaget ses ikke vedlagt regnskabsmaterialet.

Efter momslovens § 37, stk.1 kan momspligtige virksomheder fratrækkes købsmoms af indkøb af varer og ydelser leveret til den momspligtige, hvis indkøbene udelukkende er anvendt i den momspligtige virksomhed.

Efter § 38, stk. 2 kan en virksomhed for varer og ydelser, der af virksomheden benyttes både til fradragsberettigede formål efter § 37 og til virksomheden uvedkommende formål, f.eks. private, udelukkende foretages fradrag for den del af afgiften, der skønsmæssigt svarer til de pågældende varers og ydelsers fradragsberettigede brug i den registreringspligtige virksomhed.

Det må lægge til grund, at fakturaen fra forsyningsvirksomheden er stillet til klagers ægtefælle, jf. den fremlagte årsopgørelse fra forsyningsvirksomheden.

Allerede fordi årsopgørelsen fra el-leverandøren således ikke er udstedt til den momspligtige person, her klager, har klager ikke ret til fradrag for udgifter, jf. §§ 37-38 sammenholdt med momsbekendtgørelsens § 82 og § 58.

Efter Skattestyrelsens opfattelse har klager fortsat ikke godtgjort, at arbejdsværelset udelukkende er anvendt erhvervsmæssigt/til momspligtige aktviteter, hvorfor der ikke kan fratrækkes moms af udgifter til el.

Videre har klager ikke påvist, at der har været et merforbrug på privatadressen i forbindelse med anvendelse af rummet, som ud fra det oplyste, hovedsageligt blev anvendt til opbevaring i perioden. Dette understøtter ligeledes, at klager ikke har dokumenteret, at udgiften vedrører klagers momspligtige aktiviteter.

(...)”

Klagerens opfattelse

Virksomheden har fremsat påstand om, at der skal godkendes fradrag for købsmoms for udgifter til el med 290 kr.

Virksomheden har som begrundelse for påstanden anført følgende:

”Der skal hermed indgives klage over den af forvaltningen trufne afgørelse af 12. december 2016 for så vidt angår de tilbageførte fradrag for arbejdsværelse kr. 13.551 med tilhørende el kr. 1.163 samt tilbageført moms kr. 290.

(...)

Påstande og anbringender

Der gøres gældende,

At forvaltningen på ganske afgørende punkter ikke har noteret sig arbejdets art,og
At lagerlokalet kan og skal aflåses, og
At min klient ikke råder over andet lagerlokale i byen, og
At rummets størrelse sammenholdt med udstyrets omfang og farlighed bevirker, at uagtet at lokalet ligger i forbindelse med den øvrige bolig, i praksis udelukker enhver privatanvendelse, og
At adgangen sker via en fælles fordelingsgang, der muliggør forsvarlig aflåsning, og
At der i praksis ikke kan etableres en særskilt adgangsvej i lejligheden.

Henvisning til lovregler m.v.

De henvises til den juridiske vejledning C.C.2.2.2.13, TFS 1996.553 ØLD.

Det afgørende var her bl.a., at udstyret fyldte meget i forhold til værelsets størrelse. Denne betingelse er opfyldt i den foreliggende situation. Dertil kommer, at væskernes farlighed medfører, at lokalet skal aflåses, medmindre klienten opholder sig i lokalet.

Ydermere henvises til UfR 1961.107 H. I den konkrete situation har værelset således skiftet karakter, så det er blevet uanvendeligt til private formål.

Endelig henvises til vedlagte skatteankenævnsafgørelse af 4. marts 2002 fra [by2] Kommune, der indeholder analoge elementer.

(...)”

På mødet med Skatteankestyrelsens sagsbehandler understregede virksomhedens repræsentant, at værelset var aflåst, da dette er et krav, når rengøringsartiklerne bliver brugt erhvervsmæssigt. Repræsentanten anførte endvidere, at værelset havde skiftet karakter, således at privat benyttelse var udelukket. Det blev anvendt som klagerens hovedarbejdssted.

Virksomhedsindehaverens ægtefælle oplyste endvidere, at det ikke var alle kunder, som havde ordentlige rengøringsrum med mulighed for at låse rengøringsartiklerne inde. Ofte var der blot tale om et hjørne eller køkkenskab.

Retsmøde i Landsskatteretten

På retsmødet fastholdt repræsentanten påstanden om, at der skal godkendes fradrag for købsmoms for udgifter til el med 290 kr. og gennemgik og uddybede sine anbringender i overensstemmelse med de skriftlige indlæg og det i sagen indsendte materiale.

Skattestyrelsen fastholdt i overensstemmelse med tidligere udtalelser, at afgørelsen stadfæstes.

Landsskatterettens afgørelse

Virksomheden har fratrukket moms af udgifter til el med 290 kr. i afgiftsperioden 2014.

Det fremgår af momslovens § 42, stk. 1, nr. 2, at virksomheder ikke kan fradrage afgift af indkøb m.v., som vedrører anskaffelse og drift af bolig for virksomhedens indehaver og personale.

Virksomheden drives fra indehaverens private bopæl. Landsskatteretten finder, at virksomheden ikke har dokumenteret eller tilstrækkeligt sandsynliggjort, at arbejdsværelset har haft en så speciel indretning, at privat anvendelse ikke har været mulig. Der er ved vurderingen lagt vægt på, at værelset ikke er indrettet som et egentlig lagerlokale med fast inventar til opbevaring, at genstandene i lokalet, herunder rengøringsmidler, spande osv. kan flyttes samt at det ikke er anvendt i et væsentlig omfang inden for normal arbejdstid.

Da det således ikke er godtgjort, at arbejdsværelset udelukkende er anvendt erhvervsmæssigt, kan der ikke fratrækkes moms af udgifter til el.

SKATs afgørelse stadfæstes herefter.