Kendelse af 07-06-2022 - indlagt i TaxCons database den 01-07-2022

Journalnr. 18-0002400

Afgiftsperioden 2013

SKAT har forhøjet virksomhedens lønsumsafgift med 2.681 kr.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.

Faktiske oplysninger

Klageren driver virksomheden [virksomhed1] med CVR-nr. [...1]. Enkeltmandsvirksomheden er registreret med branchekode 860020 Fysio- og ergoterapeuter. Klageren er oprindeligt uddannet fysioterapeut i 1991, og har efterfølgende videreuddannet sig, først som manuel mediciner og senere med tilbygning i faget dyrefysioterapi.

SKAT har oplyst, at virksomheden drives fra klagerens bopæl og er registreret for lønsumsafgift.

Virksomheden har, ifølge egen bogføring samt SKATs afgørelse, angivet lønsumsafgift for perioden 1. januar 2013 til 31. december 2013 med 3.839 kr.

Det fremgår af SKATs afgørelse, at der for indkomståret 2013 er selvangivet et overskud på 89.902 kr.

SKATs afgørelse

SKAT har forhøjet virksomhedens lønsumsafgift fra 3.839 kr. til 6.520 kr. i afgiftsperioden 2013, således at virksomheden skal betale yderligere 2.681 kr. i lønsumsafgift.

SKAT har som begrundelse for afgørelsen anført følgende:

”(...)

6. Lønsumsafgift

6.1. De faktiske forhold

Der er angivet lønsumsafgift med 3.839 kr.

6.2. Dine bemærkninger

Vi afventer bemærkninger ved uenighed.

6.3.Retsregler og praksis

Lønsumsafgiftslovens § 1 og § 4.

6.4.SKATs bemærkninger og begrundelse

Vi mener, at din virksomhed er lønsumsafgiftspligtig efter Lønsumsafgiftslovens § 1, stk. 1.

Ud fra virksomhedens art skal der beregnes afgift efter metode 4.

For metode 4 er lønsumsafgiftssatsen 4,12 %.

Lønsumsafgiftsgrundlaget tager udgangspunkt i virksomhedens skattepligtige over/underskud. Det vil sige virksomhedens resultat efter korrektion for ikke-fradragsberettigede omkostninger, private

andele og med skattemæssige afskrivninger

Virksomhedens lønsumsafgiftsgrundlag kan opgøres således, jf. Lønsumsafgiftslovens § 4:

Selvangivet skattemæssigt overskud 89.902 kr.

Reguleringer jf. pkt. 1 - 5 68.347 kr.

Afgiftsgrundlaget udgør 158.249 kr.

Virksomhedens lønsumsafgift udgør således 4,12 % af 158.249 kr. = 6.520 kr.

Da du har angivet 3.839 kr., skal du betale yderligere (6.520 kr. – 3.839 kr.) = 2.681 kr.

Lønsumsafgiften kan fratrækkes virksomhedens overskud som en driftsudgift, jf. Statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a

Der godkendes derfor fradrag med 2.681 kr.

(...)”

Klagerens opfattelse

Virksomheden har fremsat påstand om, at lønsumsafgiften skal nedsættes.

Virksomheden har som begrundelse for påstanden anført følgende:

Klage over skatteændring for undertegnedes skat og lønsum for 2013, sagsnr.[...] cpr: [...]

Jeg er oprindeligt uddannet fysioterapeut fra [...] i 1991, og har siden da løbende videreuddannet mig i specialer indenfor mit fagområde, først som manuel mediciner og senere taget en ekstra tilbygning på faget i dyrefysioterapi i år 2000 i Holland.

Ad 1.1 varelager

Mht. varelageret, så bruger jeg rigtigt mange af de produkter jeg køber som en del af behandlingen, så jeg har aldrig noget varelager liggende, ej heller nu. Det er brugt til behandlinger i løbet af året I må gerne komme at se, der står intet på hylderne i min klinik af betydning.

Jeg har aldrig haft noget varelager, og tror det må være en fejl fra min revisors side at lave en post der hedder varelager, så det må vi have ændret. Det har jeg aldrig haft før, og jeg har ikke ændret noget andet end skiftet revisor ... Det er som sådan ikke et varelager men en del af den behandling jeg giver og skal derfor ikke registreres som varelager, men som udgift. Indtægten kommer så i behandlingen.

Ad.2 Kursusudgifter.

Vedr. fradrag for kursus [...] healing, som er en healingsteknik, som jeg hver dag bruger i klinikken som afslutning på min manuelle behandling som en slags afspænding. Det er en del af den måde jeg behandler på, hele tiden at uddanne mig og lære om kroppens forskellige sammenhænge energimæssigt. Det er hverken en ny uddannelse eller noget udover det jeg kan i forvejen, men blot et ekstra værktøj i min efterhånden meget store værktøjskasse. Jeg har specialiseret mig indenfor bl.a. piskesmældsskader, og behandler disse patienter 1-3 gange i alt, så er de ofte næsten kureret for deres ellers meget invaliderende symptomer og lange sygdomsperioder. Denne afspænding bruger jeg bl.a. på den patientgruppe. Og jeg er i gang med at lave et projekt med en professor på arbejdsmiljøinstituttet om netop min behandling af piskesmældsskader.

Så jeg forstår slet ikke, at jeg ikke kan trække dette kursus fra, da det blot er en ajourføring og vedligeholdelse af den viden jeg i forvejen har om kroppen og dens energimæssige funktioner.

Som manuel mediciner arbejder jeg meget anderledes end almindelige fysioterapeuter, og jeg anser mig selv for værende osteopat/manuel mediciner, men det findes der desværre ingen kategori hos Skat der hedder. Derfor må jeg vælge en kategori der egentlig ikke passer specielt godt til mit virke. Jeg har i øvrigt taget lægernes manuelle medicinske efteruddannelse og ikke fysioterapeuternes egen.

Ad 3 - personaleomkostninger

Jeg forstår ikke hvorfor der er personaleomkostninger da jeg kun er et enkeltmandsfirma og ikke har nogen ansatte, det må igen være min revisor der har lavet en fejl, hvilket jeg kun kan beklage. De udgifter der har været er bl.a. fortæring på de kurser jeg har afholdt i løbet af året, og til the og kaffe på min klinik til mine klienter, der nogen gange kommer helt fra Jylland, og derfor kan lave sig en kop the, når de ankommer til ventetiden. Så det må jeg bede om vil forblive som en udgift i mit regnskab. Ligeledes sæbe og rengøring, da der bliver gjort rent på min klinik mindst 2 gange om ugen, og jeg dertil bruger sæber mm. Ligeledes ligger der en sæbe ved håndvasken, så jeg kan vaske hænder imellem hver klient.

Ad.4 dekoration/skilte

Jeg har købt skilte som hænger på klinikken, der står Klinik, og sat et skilt op ved vejen om at køre maks. 15 km, da de passerer min nabo og ofte kører alt, alt for hurtigt. Derfor har jeg måtte investere i et skilt til vejen, hvor der står: Privat vej, 15 km i timen, tak fordi du viser hensyn.

Derudover køber jeg løbende planter til både udendørs og indendørs til min klinik. Det er vel meget naturligt at holde den pæn og præsentabel, og regner med at gøre det fortsat.

Ad.5 konsulentbistand

Når jeg får konsulentbistand bruger jeg det direkte i mine egne behandlinger, og det er en meget stor hjælp for mig i mine behandlinger. Det har altid været en del af at vedligeholde og forbedre mine evner som behandler, og det er en helt naturlig del af min behandling. Så den vil jeg bede om fortsat forbliver på udgiftskontoen, som den plejer at gøre det. Det har ikke noget med fremtidig indtægt at gøre, når jeg modtager disse konsulentydelelser. Det er noget jeg bruger stort set samme dag, jeg har været der. Og det er ikke af privat karakter. Om end det er vigtigt som behandler at være i balance med sig selv, hvis man skal hjælpe andre til at komme i balance.

(...)”

Landsskatterettens afgørelse

Det fremgår af momslovens § 13, stk. 1, nr. 1, at varer og ydelser omfattet af hospitalsbehandling og lægevirksomhed, herunder kiropraktik, fysioterapi og anden egentlig sundhedspleje samt tandlæge- og anden dentalvirksomhed er fritaget for afgift (moms).

Det følger af lønsumsafgiftslovens § 1, stk. 1, 1. pkt., at virksomheder, der mod vederlag leverer varer og ydelser, der er fritaget for afgift efter momslovens § 13, stk. 1, nr. 1, skal betale lønsumsafgift til statskassen.

Afgiftsgrundlaget er virksomhedens lønsum med tillæg af overskud eller med fradrag af underskud af selvstændig erhvervsvirksomhed i indkomståret opgjort efter reglerne i lønsumsafgiftslovens § 4, stk. 1, 2.-4. pkt., jf. dog bestemmelserne i stk. 2 og 5. Det fremgår af lønsumsafgiftslovens § 4, stk. 1.

Landsskatteretten har ved afgørelse med sagsnr. [sag1] af dags dato stadfæstet SKATs opgørelse af overskud af indehaverens virksomhed til 158.249 kr., som skal udgøre afgiftsgrundlaget for opgørelsen af lønsumsafgift.

Under henvisning hertil finder retten ikke grundlag for at ændre lønsumsafgiften, idet afgiftsgrundlaget er uændret.

Landsskatteretten stadfæster herefter SKATs afgørelse.