Kendelse af 01-10-2021 - indlagt i TaxCons database den 20-10-2021

Klagepunkt

SKATs afgørelse

Virksomhedens opfattelse

Landsskatterettens afgørelse

Afgiftsperiode 2015

Ikke godkendt del af indgående moms

384 kr.

0 kr.

384 kr.

Faktiske oplysninger

[virksomhed1] (herefter virksomheden) er registreret i det centrale virksomhedsregister, cvr, under branchekode 711100 - Arkitektvirksomhed. Virksomheden har været registreret siden den 19. december 2005.

Virksomheden er en enkeltmandsvirksomhed som er ejet af [person1]

Virksomheden har foretaget fradrag for købsmoms vedrørende telefonudgifter med 769 kr.

Udgifter til Telefon

Virksomheden har i indkomståret 2015 fratrukket udgifter til telefon med i alt 4.822 kr. samt fradrag for købsmoms med 769 kr.

Som dokumentation har virksomheden vedlagt fakturaer fra [virksomhed2] samt en forbrugsoverblik over nummeret [...], der er anvendt i virksomheden. Det fremgår af fakturaer, at en del af udgiften er benævnt ”betaling 3. part” på i alt 1.499 kr. – købsmoms 385 kr. svarende til 1.114 kr. Denne del har SKAT ikke anset for at være udgift til telefon.

Af virksomhedens bogføring er udgifterne angivet som ”telenor”. Udgifterne fremgår af virksomhedens regnskabsbilag 1,25,39,64,76,83,104,114,129,143, og 155 på konto 3620 telefon.

Virksomhedsejeren har oplyst, at hun er blevet beskattet af fri telefon med 2600 kr. jf. årsrapporten, hvorfor alle udgifter til telefon bør være fradragsberettiget. Virksomhedsejeren oplyser også, at telefonen har været anvendt til at kommunikere med kunder og samarbejdspartner. Virksomhedsejeren oplyser yderligere, at hun mest har brugt sms til at kommunikere med familie/venner, og ringer næsten udelukkende til kunder og samarbejdspartner.

SKATs afgørelse

SKAT har ikke godkendt fradrag for købsmoms på følgende udgifter:

Telefoni4.822 kr.

Købsmomsen heraf udgør 1.205 kr.

SKATs har som begrundelse for afgørelsen anført følgende:

”(..)

9. Telefon

9.4 SKATs bemærkninger og begrundelse

Ifølge Statsskatteloven § 6, stk. 1, litra a er der fradrag for de udgifter der af afholdt for at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten.

Udgifter der er afholdt og som er virksomheden uvedkommende kan ikke fradrages.

Ifølge de indsendte regninger vedrørende telefon er der udgifter til 3. part med i alt 1.499 kr. Ifølge telenors hjemmeside, så vedrører disse udgifter betalinger via mobiltelefonen.

SKAT anser disse udgifter for en privat afholdt udgift uden fradragsret.

Den del af momsbeløbet som ikke anses som fradragsberettiget jf. Momsloven kan fradrages i den skattemæssige del af telefonudgifterne. Dette beløb udgør 385 kr. jf. nedenstående opgørelse.

Dermed bliver den samlede ændring vedrørende telefon (1.499 – 385) 1.114 kr.

Moms

Ifølge Momslovens § 38, stk. 2 er der fradrag for den del af afgiften, der skønsmæssigt svarer til de pågældende varers og ydelsers fradragsberettigede brug i den registreringspligtige virksomhed.

Idet telefonen er til brug for både virksomhedens leverancer og til privat brug, skal der foretages en fordeling af momsen vedrørende telefonen.

SKAT har foretaget et skøn over fordelingen mellem den private del og den erhvervsmæssige del af momsen. SKAT har skønnet, at den erhvervsmæssige del af momsen, som er fradragsberettiget, udgør 50 %. Ved skønnet har SKAT lagt virksomhedens omfang til grund.

SKAT har ifølge de indsendte regninger opgjort den samlede moms af telefon til i alt 769 kr.

Der kan godkendes fradrag for 50 % af 769 kr. = 384 kr.

Den del af købsmomsen som ikke er fradragsberettiget i købsmomsen, skal lægges til i den skattemæssige opgørelse. Derved bliver beløbet på 385 kr. (769 – 384) fradragsberettiget i den skattemæssige opgørelse.

Den samlede ændring af momsen vedrørende telefonudgifter er (1.205 – 384) 821 kr.

SKATs bemærkninger efter indsigelse

Beskatning af fri telefon vedrører samtaleudgiften og ikke øvrige udgifter som kan forekomme på telefonregningen. Endvidere er beskatning er fri telefon en rådighedsbeskatning. Se juridisk vejledning afsnit C.C.2.1.4.4.2.1.

Udgifter til 3. part kan ikke godkendes fratrukket idet det ikke fremgår hvilke udgifter det vedrører. Endvidere er udgifterne ikke dokumenteret at de er med til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten.

SKAT fastholder fordelingen af købsmomsen med 50 % erhverv og 50 % privat idet det ikke er dokumenteret at det forholder sig anderledes. (..)”

I forbindelse med klagesagens behandling er Skattestyrelsen kommet med følgende bemærkninger:

”Vedrørende punkt 9 er der ikke kommet yderligere oplysninger.

SKAT vil dog pointere, at SKAT har godkendt fradrag for telefon. Dog har SKAT ikke godkendt de beløb på telefonregningen som vedrører betaling via mobilen til 3. part. Det fremgår ikke af telefon­ regningen hvad disse udgifter vedrører og dermed kan SKAT ikke se, om det er en privat afholdt udgift eller om det er en fradragsberettet udgift jf. Statsskattelovens § 6, stk. 1 litra a.

Endvidere fremgår det af telefonregningerne, at beløbet vedrørende betaling via mobilen til 3. part ikke er momspligtigt. Dette er der ikke taget højde for ved den moms der er beregnet og fratrukket vedrørende telefonudgifter.

Momsmæssigt er der heller ikke foretaget en fordeling mellem erhvervsmæssig og privat brug.”

Virksomhedens opfattelse

Virksomhedsejeren har fremsat påstand om, at der godkendes fradrag for købsmoms med 1.205 for 2015.

Virksomhedsejeren har som begrundelse for påstanden anført følgende:

”Jeg henvender mig i forlængelse af afgørelse fra SKAT vedring ændringer af min moms og skat i min enkeltmans virksomhed.

Indledningsvis vil jeg nævne, at jeg i hvert et skatteår jeg har eksisteret som virksomhed, har haft en revisor til at lave mit forholdsvis enkle regnskab, da jeg ikke har stor forstand på dette. Jeg har derfor haft fuld tiltro til at arbejdet blev gjort fuldstændig korrekt. Det har nu imidlertid vist sig, at den tiltro har været katastrofal, og at jeg sidder med en kæmpe gældsbyrde til SKAT, grundet meget ringe revisor indsats i forhold til korrekt regnskab. Jeg er naturligvis helt uforstående overfor, at et så enkelt regnskab kan gå så galt, da de punkter der er på tale, må være forholdsvis ukomplicerede i forhold til en revision. Jeg har som nævnt intet kendskab til love og regler, og det bliver derfor som lægmand at jeg henvender mig. De i alt 9 punkter der er rejst og truffet afgørelse om er uden for mine kompetencer at argumentere imod, dog må jeg klage over pkt. 4 og 9, der begge er helt fundamentale poster og omkostninger i forhold til at drive en virksomhed.

(...)

Pkt. 9.

Jeg har en mobil telefon der er oprettet under et erhvervs abonnement. Det er den jeg taler med kunder i dagligt. I tilfælde af kontrol, låner jeg den gerne ud, så det kan tjekkes om jeg taler med, for min virksomhed, urelevante personer, men igen, det er en af grundstene i en virksomhed at kontakte kunder, og det er fradragsberettiget, hvorfor så ikke i mit tilfælde? Jeg håber på forståelse for mine indsigelser og svarer gerne på evt. spørgsmål.

(...)”

Landsskatterettens afgørelse

Af momslovens § 37 fremgår der følgende:

”Virksomheder registreret efter §§ 47, 49, 51 eller 51 a kan ved opgørelsen af afgiftstilsvaret som indgående afgift, jf. § 56, stk. 3, fradrage afgiften efter denne lov for virksomhedens indkøb m.v. af varer og ydelser, der udelukkende anvendes til brug for virksomhedens leverancer, som ikke er fritaget for afgift efter § 13, herunder leverancer udført i udlandet, jf. dog stk. 6.

Stk. 2. Den fradragsberettigede afgift er

1)afgiften af varer og ydelser, der er leveret til virksomheden,

(...)”.

Landsskatteretten har i afgørelse af samme dato i den sammenholdte indkomstsag med sagsnummer 17-0988733 stadfæstet SKATs nedsættelse af virksomhedens fradrag for udgifter med 12.709 kr.

Der er i virksomheden foretaget fradrag for købsmoms med 1.205 kr. vedrørende telefonudgifter.

SKAT har alene godkendt fradrag for købsmoms vedrørende telefonudgifter med 821 kr. med henvisning til, at der skal ske en reduktion af det samlede momsbeløb på 1.205 kr. med 50 % af momsbeløbet jf. telefonregningerne til privatbrug svarende til 384 kr.

Landsskatteretten bemærker, at der kan godkendes fradrag for købsmoms, jf. momslovens § 37, i det omfang der er tale om et erhvervsmæssigt køb.

Landsskatteretten finder, at der ikke kan godkende fradrag for den del af købsmomsen som vedrører telefonudgifter til 3. part. Henset til, de indsendte telefonregninger finder Landsskatteretten, at Skattestyrelsens fordeling og skøn er rimeligt.

Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse på dette punkt.